νησί δίψα

Στην Αττική, πιο συγκεκριμένα, 6 μόλις μίλια από τις ακτές του Μαραθώνα, υπάρχει ένα νησί που φιλοξενεί φώκιες στις μέρες μας και στην αρχαιότητα άφηναν όσους είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από δίψα.

Επίσης, γνωρίστε και το ελληνικό χωριό που… θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη!

Το όνομα του νησιού είναι Δίψα. Εκεί άφηναν τους καταδικασμένους, για κάποιο χρονικό διάστημα (δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο) και στη συνέχεια τους επισκέπτονταν ξανά προκειμένου να διαπιστώσουν αν ζουν η εάν έχουν πεθάνει.

Αν, τελικώς, τα είχαν καταφέρει και είχαν επιζήσει, θεωρούσαν πως οι Θεοί τον ή την είχαν συγχωρέσει (και έχει σημασία) και τους γυρνούσαν πάλι πίσω στην πολιτεία των Στείρων στην Εύβοια.

Παρόλο που η Αττική έχει πολλές βραχονησίδες, γιατί αυτοί είχαν επιλέξει ως τόπο μαρτυρίου την Νήσο Δίψα; Ο λόγος είναι γιατί, ίσως, ακόμα κι αν βρίσκεται σε απόσταση τριών μιλίων από το άκρο του Μαραθώνα και 6 μιλίων από τα Στείρα της Εύβοιας, τα πολύ ισχυρά θαλάσσια ρεύματα που δημιουργούνται στην περιοχή καθιστούν τον κολυμβητικό διάπλου μέχρι την στεριά, σχεδόν, απαγορευτικό.

Ποιοι ήταν αυτοί που καταδικάζονταν; Λοιπόν, αυτοί που καταδικάζονταν σε θάνατο από δίψα ήταν οι βαριά παραβατικοί εκείνης της εποχής και οι άπιστες γυναίκες!

Ναι καλά διαβάσατε, οι άπιστες γυναίκες σύζυγοι. Καθώς η μοιχεία αποτελούσε πολύ μεγάλο αμάρτημα στις αρχαίες κοινωνίες και η ποινή γι αυτήν την πράξη ήταν πάρα πολύ βαριά, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Το ναυάγιο “Κλειώ” στην Δίψα

Ωστόσο, η “άσχημη” ιστορία του νησιού δεν σταματά στην αρχαιότητα. Στις 6 Ιανουαρίου του 1904, το ιστορικό ατμόπλοιο “Κλειώ” βυθίστηκε ανοιχτά του Ευβοϊκού.

Έτσι οι ναυαγοί ήταν αναγκασμένοι να αναζητήσουν για καταφύγιο. Αυτό το βρήκαν πάνω σε μια βραχονησίδα.

Αυτή η βραχονησίδα ήταν η Δίψα. Για την ιστορία σκοτώθηκε, μόλις, ένας επιβάτης αφού από τον πανικό που προκλήθηκε στο πλήρωμα, πήδηξε για να σωθεί, έχοντας τραγική κατάληξη.

Οι 96 ναυαγοί δεν είχαν ούτε προμήθειες, ούτε σωστικές λέμβους ώστε να αναζητήσουν βοήθεια. Έτσι ένας τολμηρός αποφάσισε να βουτήξει στα παγωμένα νερά για να φέρει βοήθεια…

Κατάφερε να κολυμπήσει 5.5 ναυτικά μίλια μέχρι τα Στύρα, όπου και ενημέρωσε τις τοπικές αρχές για το ναυάγιο. Όταν έφτασε η βοήθεια, οι ναυαγοί είχαν ήδη συμπληρώσει 30 ώρες πάνω στο νησί Δίψα.

Έπειτα οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα, όπου τους φιλοξένησε ξενοδοχείο της περιοχής…

Δείτε την όμορφη δουλειά που ετοίμασαν οι Up Drones:

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ