Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.9 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΣέριφος: Το νησί με την… απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα!

Σέριφος: Το νησί με την… απόκοσμη γοητεία που απορρίπτει την κοσμικότητα!

Αν η γαλήνη είναι το ζητούμενο, τότε η Σέριφος είναι ο προορισµός! Ένα νησί απλό, προσιτό, φιλόξενο. Ιδανικό για ανάπαυση και ανέµελες στιγµές!

Παραδοσιακοί οικισµοί, απόκοσµα τοπία, όµορφες παραλίες, γραφικά εκκλησάκια, αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα δηµιουργούν ένα νησί που όταν το επισκεφθείς για πρώτη φορά θα θες πάντα να επιστρέφεις για να ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο.

- Advertisement -
Σέριφος ταξίδι - διακοπές

Η Χώρα της Σερίφου είναι από τις πιο γραφικές στην Ελλάδα έτσι όπως οι ασβεστόλιθοι προσκολλώνται στην πλευρά του βουνού. Η γραφική, ήρεµη αυτή εικόνα είναι και ο λόγος που πολλοί καλλιτέχνες έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν στο νησί. Αν πάλι θέλετε πιο έντονους ρυθµούς και περισσότερο κόσµο κατευθυνθείτε στο Λιµάνι ή στη χώρα. Η ζωή στο Λιβάδι, το λιµάνι στην ανατολική πλευρά της Σερίφου, κινείται… κυκλικά, γύρω από τον µικρό απάνεµο κόλπο. Τα χαρακτηριστικά αλµυρίκια της Σερίφου, που στεφανώνουν τον κολπίσκο παρατηρώντας απλά τις βαρκούλες να χορεύουν, στηριγµένες αέρινα πάνω σε µια θάλασσα, που σε υπνωτίζει µε το µαγικό της µπλε χρώµα.

Εμείς σου προτείνουμε 5 μόνο από τους λόγους που θα την βάλουν στην κορυφή της λίστας σου για το φετινό καλοκαίρι!

1. Το Λιµάνι

Σέριφος λιμάνι

Η ζωή του νησιού συγκεντρώνεται στο Λιµάνι ή αλλιώς Λιβάδι, έναν οικισµό γεµάτο ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Γύρω του, ένας τεράστιος φυσικός όρµος µε γαλήνια νερά και µία από τις µεγαλύτερες παραλίες, τον Αυλόµωνα.

Κάνοντας µια βόλτα στον παραθαλάσσιο δρόµο, θα αντιληφθείτε αµέσως ότι παρά την κίνηση (εδώ θα βρείτε αναρίθµητα ταβερνάκια, cafés και διάφορα µαγαζάκια, όλα µπροστά στο κύµα) δεν παύει να διατηρεί τα γοητευτικά χαρακτηριστικά ενός αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου!

Σε πρώτο πλάνο ψαρόβαρκες και καΐκια να πλέουν νωχελικά και τριγύρω ξέρα, πολλή ξέρα, µέχρι που το βλέµµα µένει καρφωµένο ψηλά… Σκαρφαλώνει εκεί όπου τα κάτασπρα κυβικά σπιτάκια δεσπόζουν στον άγριο κωνικό βράχο της Χώρας.

2. Η Χώρα

Σέριφος Χώρα

Πανέµορφη όταν τη βλέπεις από το λιµάνι, ακόµα πιο όµορφη όταν τη χαζεύεις από κοντά. Χτισµένη έτσι ώστε να «παρατηρεί» σιωπηλά τον όρµο του Λιβαδίου, η Χώρα της Σερίφου είναι µια απρόσµενη έκπληξη για τον επισκέπτη! Άγρια, απόρθητη και φαινοµενικά απόµακρη (αν και απέχει µόλις 5 χλµ. από το λιµάνι), έτσι σκαρφαλωµένη όπως είναι πάνω στον απότοµο βράχο, δείχνει να σε κρατάει σε απόσταση! Χωρισµένη σε δύο οικισµούς, την Κάτω και την Άνω Χώρα, σε καθοδηγεί αναγκαστικά (καθώς εκεί είναι το πάρκιγκ) να ξεκινήσεις από τη δεύτερη.

Η άφιξή σου σηµατοδοτείται µόλις αντικρίσεις τη συνοικία των Μύλων -όνοµα που πήρε από τους παλιούς µύλους που θα διακρίνεις εκεί. Φτάνεις στην Άνω Χώρα και η εξερεύνηση από εδώ γίνεται αποκλειστικά µε τα πόδια. Μερικά δεκάδες ασβεστωµένα σκαλιά αν ανέβεις, οι εικόνες αλλάζουν! Βρίσκεσαι στην Πιάτσα… Αυτή η πλατεία µε τα καφενεία και την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου µοιάζει να παίζει τον δικό της ρόλο στη ζωή της Σερίφου.

Με µια ιδιαίτερη πλαστικότητα, µια γραφικότητα και ένα νεοκλασικό κτήριο του 1907 (το οποίο στεγάζει το Δηµαρχείο), παραπέµπει σε κινηµατογραφικό σκηνικό. Από εκεί µια περιπλάνηση χωρίς πυξίδα µέχρι και τον κάτω οικισµό θα είναι γεµάτη αναπάντεχες εκπλήξεις και όµορφες αρχιτεκτονικά γωνιές, που µοιάζουν η καθεµία ξεχωριστές πινελιές σε καµβά.

3. Τα Μεταλλεία

Μεταλλεία Σέριφος

Μια οµολογουµένως ασυνήθιστη εµπειρία που θα ζήσεις στη Σέριφο είναι η επίσκεψη στην κεντρική στοά του ορυχείου στο Μεγάλο Λιβάδι. Ανάµεσα στις παλιές ράγες, τα εγκαταλειµµένα βαγόνια και τις µισογκρεµισµένες γέφυρες θα πάρετε µια γεύση από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι µεταλλωρύχοι του νησιού για πολλά χρόνια.

Μια τέτοια υπόγεια πεζοπορία µπορεί να κρατήσει µέχρι 25΄. Ξεκινάει συνήθως από τη µεγάλη στοά στο Μεγάλο Λιβάδι µε τελικό προορισµό την ερηµική παραλία Κουταλά-Καλόγερο και σίγουρα δεν είναι από τις πιο συνηθισµένες ξεναγήσεις!

4. Οι παραλίες

Σέριφος παραλίες

Άλλες βραχώδεις ή µε λεπτό βότσαλο, µε χρυσές αµµουδιές και νερά άλλοτε τιρκουάζ και ενίοτε καταπράσινα, οι παραλίες της Σερίφου -που σύµφωνα µε τους ντόπιους ξεπερνούν τις 70- ξεχωρίζουν όλες τους για τη γνήσια οµορφιά τους. Μπορεί για τις περισσότερες να πρέπει να κατηφορίσεις κακοτράχαλους χωµατόδροµους, όµως αυτή είναι και η γοητεία τους.

Όταν πλέον τις αντικρίσεις, όλη η προσπάθεια δικαιώνεται… Μην περιµένεις ξαπλώστρες και beach bars. Οι περισσότερες είναι έτσι όπως τις «έστησε» ο Θεός! Σκιά προσφέρουν τα ελάχιστα δέντρα ή τα αρµυρίκια, ενώ σε κάποιες, όπως η Βαγιά, το Γάνεµα και ο Κουταλάς θα βρεις κάποιες οµπρέλες και ταβερνούλες για τα απαραίτητα! Οι πιο κοντινές στη Χώρα, το Λιβάδι και τα Λιβαδάκια, είναι οργανωµένες, ενώ η πιο γνωστή είναι η Ψιλή Άµµος µε χρυσαφένια αµµουδιά, η οποία µάλιστα το 2003 ανακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης!

Τις εντυπώσεις κερδίζει ο Άγιος Σώστης µε τους δύο γειτονικούς κολπίσκους και το οµώνυµο εκκλησάκι σε µόνιµο φόντο, ενώ και ο Πλατύς Γιαλός µε τους τρεις κολπίσκους είναι µια αρκετά ιδιαίτερη πρόταση για µπάνιο.

5. Ο βυθός

Σέριφος βυθός

Ο βυθός της Σερίφου είναι τόσο µαγευτικός όσο και οι παραλίες της, γι’ αυτό και κατατάσσεται στους καλύτερους καταδυτικούς προορισµούς της Ελλάδας. Η εξερεύνηση του ιταλικού ναρκοθετικού -που βούλιαξαν οι Γερµανοί- καθώς και αρκετών ναυαγίων, όπως το ατµόπλοιο στον όρµο Καλόγερου, η βουτιά στο υποθαλάσσιο µουσείο στο Μεγάλο Λιβάδι µε τα αµέτρητα βυθισµένα βαγόνια, αλλά και το κολύµπι µαζί µε τόνους που φτάνουν τα 300 κιλά στην περιοχή Κάβο Σπαθί είναι µερικές µόνο από τις εµπειρίες που θα σας µείνουν αξέχαστες!

Οι τοπ εμπειρίες στη Σέριφο

Περιηγηθείτε στα αξιοθέατα και τα µνηµεία

Η ιστορία είναι παρούσα σε πολλές περιοχές του νησιού. Η ίδια η Χώρα πρώτα από όλα είναι ένας χαρακτηριστικός οχυρωµένος µεσαιωνικός οικισµός µιας και χτίστηκε έτσι για να προφυλάσσει τους κατοίκους από τις επιδροµές των πειρατών. Με την ίδια λογική έχει χτιστεί και το περίφηµο καστροµονάστηρο των Ταξιαρχών, που πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε. Η Μονή χτίστηκε το 1572 προς τιµή µιας εικόνας των Ταξιαρχών που είχε φυγαδευτεί από την Κύπρο. Για τον φόβο των πειρατικών επιδροµών το µοναστήρι χτίστηκε σαν ένα µικρό κάστρο µε πολύ ψηλό περίβολο και µόνο µε µια µικρή είσοδο σε ύψος 4 µέτρων. Η Μονή µετά την ίδρυση της απόκτησε µεγάλη φήµη και κατά συνέπεια και πλούτο.

Σέριφος ηλιοβασίλεμα

Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα

Εκτός από το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον η Μονή θα σας εντυπωσιάσει και µε ακόµα ένα τρόπο… Βρεθείτε εκεί, κατα την ώρα του ηλιοβασιλέµατος. Η εικόνα και τα χρώµατα της είναι απλώς µαγευτική…
Tip: Το µοναστήρι των Ταξιαρχών είναι αντρική µονή, επισκέψιµη και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή (Τ. 22810 51027).

Μπάνιο στις παραλίες του νησιού

Παρόλο που η Σέριφος είναι µικρό νησί διαθέτει πολλές παραλίες και για κάθε γούστο γύρω γύρω σε όλο το νησί, αλλά και ακόµα δίπλα στο λιµάνι. Οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιµες, αλλά υπάρχουν και µερικές που θα τις προσεγγίσετε µέσω χωµατόδροµου, µετά από αρκετό περπάτηµα ή µόνο µε σκάφος. Όµως όποια κι αν είναι η δυσκολία πρόσβασης το αποτέλεσµα θα σας αποζηµιώσει και µε το παραπάνω! Οι περισσότερες παραλίες στο νησί δεν είναι οργανωµένες πράγµα που θα σας φέρει σε άµεση επαφή µε τη φύση… Από την άλλη σε αρκετές από τις παραλίες τα αλµυρίκια θα σας προσφέρουν την σκιά τους.

Σέριφος, Ελλάδα

Να αράξετε στο Λιµάνι

Επισκεφτείτε σίγουρα το Λιβάδι που µπορεί να είναι το λιµάνι της Σερίφου, αλλά διαθέτει µια από τις οµορφότερες παραλίες του νησιού. Ακριβώς δίπλα στο κύµα στην παραλία στο Λιβάδι, θα βρείτε εστιατόρια και καφέ µε την θάλασσα να σας βρέχει την ίδια στιγµή τα πόδια. Πολύ κοντά στην παραλία στο Λιβάδι βρίσκονται άλλες δύο εκπληκτικές παραλίες της Σερίφου. Η παραλία Αυλόµωνας που είναι η συνέχεια της παραλίας αριστερά και η παραλία Λιβαδάκια που βρίσκονται αριστερά πίσω από το µικρό ακρωτήριο του λιµανιού.

Που θα φάτε στη Σέριφο

Σέριφος φαγητό

Λιµάνι-Λιβάδι:

 • Calma drinks & bites… Από νωρίς, για απολαυστικά πρωινά στα τραπεζάκια πάνω στην παραλία, ενώ περνώντας η ώρα, τη σκυτάλη παίρνει το µενού µε τις θαλασσινές -κυρίως- γεύσεις. (Αυλόµωνας, Λιβάδι, Τηλ. 22810 52328)
 • Takis, Με περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας αυτό το εστιατόριο µπροστά στη θάλασσα θα σας σερβίρει υψηλής ποιότητας ελληνική κουζίνα, ενώ έµφαση δίνεται και στα φρέσκα ψάρια. (Λιβάδι, τηλ. 28810 51159)
 • Το ουζερί της Καλής, Είναι must γευστική στάση στο Λιβάδι, µπροστά στη θάλασσα, όπου θα απολαύσετε εκλεκτές θαλασσινές γεύσεις και όχι µόνο. (Λιβάδι, κιν. 6942 467987)
 • Indigo espresso bar, για να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας σε chill out φιλοσοφία και σε κεντρική θέση πάνω στη κεντρική περαντζάδα του Λιβαδιού. (Λιβάδι, τηλ. 22810 51956)
 • Yacht club Serifos, Με σεβασµό στη παράδοση διατήρησε όλα τα χαρακτηριστικά ενός παλιού καφενείου, δίνοντας και επιπλέον λόγους να πάτε! Μόλις 300µ. από τη θάλασσα από νωρίς θα απολαύσετε από καφέ και πρωινό µέχρι αργά το βράδυ για cocktail και διασκέδαση! (Λιβάδι, τηλ. 22810 51888)
 • Shark, Δίνει το παρών στη νυχτερινή ζωή του νησιού και θα σας υποδεχτεί για special και executive cocktails αλλά και socializing! (Λιβάδι, κιν. 6932 411657)
 • Μέντα, για καφέ και πρωινό µέχρι βάφλες και σπιτικά γλυκά στην πολύ όµορφη αυλή του. Στα highligths τα ιδιαίτερα cocktails µε ξεχωριστές συνταγές από φρέσκα βότανα και µπαχάρια! (Λιβάδι,τηλ. 22810 52388)

Χώρα:

 • Οι Μύλοι, παραδοσιακό καφενείο που µετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής πάνω στην πλατεία. (Χώρα, τηλ. 22810 51170)
 • Ο Λούης, που κάποτε ήταν ένα παραδοσιακό παντοπωλείο και σήµερα είναι ένα ουζερί µεζεδοπωλείο µε νοσταλγική αύρα και υπέροχες γεύσεις. (Πλατεία Αγ. Αθανασίου, Άνω χώρα, τηλ. 22810 51325)
 • Στου Στράτου, σε µια από τις πιο εντυπωσιακές πλατείες και φόντο το επιβλητικό κτήριο του Δηµαρχείου το παραδοσιακό καφενείο του Στράτου αποτελεί σηµείο συνάντησης. Χορταστικές ποικιλίες, ρακόµελο, ούζο είναι κάποιες από τις επιλογές!(Πλατεία Αγ. Αθανασίου, Άνω Χώρα, τηλ. 22810 51325)
 • Αερινό, µπαράκι «κρυµµένο» στα στενά της χώρας µε υπέροχη βεράντα που έχει καθιερωθεί ως σηµείο αναφοράς! (Χώρα, τηλ. 22810 52592, κιν. 6972 898642)

Διαμονή στη Σέριφο

Pίζες Hotel

Pίζες Hotel - Σέριφος

Tο ξενοδοχειακό αυτό συγκρότηµα άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το Μάιο του 2010! Βρίσκεται στη Σέριφο, ένα από τα πανέµορφα νησιά των Κυκλάδων. Είναι µία ξενοδοχειακή µονάδα που αποτελείται από 14 ανεξάρτητα διαµερίσµατα και 2 Σουίτες, οι οποίες διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες. Όλες οι κατοικίες διαθέτουν άνετες ιδιωτικές βεράντες µε θέα στο λιµάνι και στη Χώρα της Σερίφου, µε δυνατότητα φιλοξενίας 2 έως 4 ατόµων. Από €100/ διαμέρισμα.  (Συµπόταµα, Άγιος Σώστης, τηλ. 22810 52222, www.hotelrizes.gr)

Ανεµόεσσα

Value for money επιλογή στη χώρα µε διαµερίσµατα ευρύχωρα και φωτεινά µε πλήρως εξοπλισµένη κουζίνα που διαθέτουν το κάθε ένα το δικό του στυλ, µε απαλά χρώµατα, αρίστης ποιότητας υφάσµατα και κοµψά έπιπλα αλλά και όλες τις παροχές. Επίσης, η πανοραµική θέα στη θάλασσα από τα µπαλκόνια ή τις βεράντες, ταξιδεύουν τις σκέψεις! Από €80 (Χώρα, τηλ. 22810 51132, κιν. 6944255409 www.serifos-anemoessa.gr)

Νιόβη Studios

Αµφιθεατρικά χτισµένο σε ένα λόφο, το πετρόκτιστο αυτό συγκρότηµα προσφέρει προσεγµένη φιλοξενία, παροχές και ανέσεις στα ευρύχωρα studios, για µια ξεκούραστη και ευχάριστη διαµονή. Εξαιρετική η θέα από τις βεράντες που «βλέπουν» από το λιµάνι µέχρι ψηλά τη χώρα. Από €50 (Λιβάδι, τηλ. 22810 52564, κιν. 6937 520624, www.studiosniovi.gr)

Indigo apartments & rooms

Indigo apartments & rooms - Σέριφος

Χτισµένο σε προνοµιακή τοποθεσία, αλλά ταυτόχρονα σε ήσυχο περιβάλλον, το συγκρότηµα Ιndigo studios στη Σέριφο έγινε µε πολύ φροντίδα, σηµασία στην Κυκλαδική αρχιτεκτονική και διακόσµηση και σεβασµό στις ανάγκες των επισκεπτών! Κάθε διαµέρισµα και δωµάτιο έχει ιδιαίτερη διακόσµηση και ξεχωριστό στυλ, ώστε να καλύπτει διαφορετικά γούστα και απαιτήσεις. Από €40. (Λιβάδι, τηλ. 22810 52548, κιν. 6945 437966, www.indigostudios.gr)

Coralli Holidays

To Coralli είναι µια ολοκληρωµένη και εναλλακτική πρόταση διαµονής καθώς καλύπτει όλα τα γούστα. Πρόκειται για ένα συγκρότηµα που απευθύνεται σε όλους όσοι αναζητούν την αυθεντική σεριφιώτικη φιλοξενία. Κατασκήνωση σε ένα κάµπινγκ, που θεωρείται το καλύτερο των Κυκλάδων σε µια καταπράσινη έκταση 25 στρεµµάτων, δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή Λιβαδάκι, µε δυναµική φιλοξενίας περίπου 250 σκηνών και 10 τροχόσπιτων.

Στον ίδιο χώρο, διατίθενται και 28 δωµάτια και studios, για όσους θέλουν τις ανέσεις ενός δωµατίου. Με ιδιωτική ευρύχωρη βεράντα, θέα στον κήπο και όλα τα απαραίτητα comforts, τα άνετα bungalows -ορισµένα είναι δίχωρα- αποτελούν µια πολύ καλή value for money πρόταση. Το παζλ του Coralli Holidays έρχεται να συµπληρώσει στην ίδια περιοχή, και το κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής συγκρότηµα Coralli Studios & Apartments. Μόλις 100 µ. από την παραλία, τα άνετα διαµερίσµατα (20 στον αριθµό) ξαφνιάζουν ευχάριστα. και είναι είναι ιδανικά για ποιοτικές οικογενειακές διακοπές, σε ιδιαίτερα προσιτές τιµές! (Λιβαδάκια, τηλ. 22810 51500, www.corallicamping.gr)

Coco – Mat

COCO-MAT Eco Residences Serifos

Tο COCO-MAT Eco Residences Serifos βρίσκεται εκεί που κάποτε ήταν ένα συγκρότηµα κατοικιών µεταλλωρύχων, χτισµένο το 1910, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως, µε σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού και σύµφωνα µε σύγχρονες οικολογικές πρακτικές. Μια ανάσα από την πανέµορφη παραλία της Βαγιάς, το ξενοδοχείο COCO-MAT Eco Residences σας προσκαλεί να… κατεβάσετε ταχύτητα και να απολαύσετε πραγµατικά το χρόνο σας,!

Όλες οι κατοικίες του COCO-MAT Eco Residences Serifos εκτείνονται σε δύο επίπεδα και έχουν κατασκευαστεί µε προσανατολισµό τη θάλασσα. Διαθέτουν ένα ή δυο υπνοδωµάτια, χώρο καθιστικού, κουζίνα και συστήµατα ύπνου COCO-MAT κατασκευασµένα αποκλειστικά µε φυσικά υλικά. (Από €187, Παραλία Βάγιας, τηλ. 22877 72977, www.serifos.coco-mat-hotels.com)

Πως να πάτε στη Σέριφο

Από τον Πειραιά µε την Aegean Speedlines (www.aegeanspeedlines.gr) µε κόστος €45 (one way) και διάρκεια περίπου 2,5 ώρες.

Πηγή: Icons Travellers

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,473 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ