Λειβαδιά μονοήμερη Στερεά Ελλάδα

28η Οκτωβρίου, ευκαιρία για μια μονοήμερη! Μπορείτε, βέβαια, να κάνετε αυτή την βόλτα και μια Κυριακή που ο καιρός θα το επιτρέπει! Εμείς θα σας δείξουμε τις 4 βασικές στάσεις που θα κάνετε σε μια μέρα.

Πηγές Κρύας Λειβαδιά 1 μονοήμερη 4 στάσεις Στερεά Ελλάδα βραδινή λήψη

Οι μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα μπορεί να κρατάνε λίγο, όμως μπορούν να γίνουν τόσο… πλήρεις εμπειριών και αναμνήσεων εάν ξέρουμε πώς θα οργανωθούμε για να πετύχουν. Η Στερεά Ελλάδα έχει σημεία με ιδιαίτερο αρχαιολογικό, γευστικό και φυσιολακτρικό ενδιαφέρον που μπορούμε να απολαύσουμε σε μία μόνο μέρα.

Για τους καλοφαγάδες! Σας βρήκαμε 4 κοντινές εκδρομές από την Αθήνα με το καλύτερο φαγητό! Αποθέωση στα κρεατικά!

1 μέρα 4 στάσεις

Ένα μονοήμερο ταξιδάκι με το αυτοκίνητο από τη Λιβαδειά μέχρι την Ιτέα θα σας προσφέρει υπέροχες εναλλαγές εικόνων, οπότε σημειώστε πού θα πάτε και τι θα δείτε! Οπότε πάμε να κάνουμε 1 μονοήμερη με 4 στάσεις!

Βυζαντινός αέρας

Η μονή Οσίου Λουκά βρίσκεται 10 χλμ. έξω από το Δίστομο. Πρόκειται για ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, που θα το συναντήσετε στην άκρη ενός χαμηλού γκρεμού, απολαμβάνοντας μια υπέροχη θέα στα γύρω βουνά και στους ελαιώνες.

Μονή Όσιος Λουκάς 1 μονοήμερη 4 στάσεις Στερεά Ελλάδα

Ακριβώς δίπλα υπάρχει ένα μικρό μουσείο, για όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη. Κάντε μια στάση στην κεντρική πέτρινη αυλή για να βγάλετε φωτογραφίες και να θαυμάσετε την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου.

Θαλασσινή αύρα

Επιστρέφοντας στο Δίστομο, πάρτε τον παλιό δρόμο για Ιτέα (περίπου 30 χλμ.), που για χειμερινή εξόρμηση είναι ό,τι πρέπει. Μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας στην Αντίκυρα, διαφορετικά συνεχίστε για Δεσφίνα. Στο πρώτο κομμάτι ο το τοπίο είναι γυμνό, όμως στα τελευταία χιλιόμετρα από Δεσφίνα μέχρι Ιτέα θα ενθουσιαστείτε από τις εικόνες που θα δείτε.

Ιτέα-Δεσφίνα δρόμος 1 μονοήμερη 4 στάσεις Στερεά Ελλάδα

Κατεβείτε τις στροφές και μπροστά σας φαίνεται ολόκληρος ο Κορινθιακός Κόλπος. Σταθείτε λίγο για να απολαύσετε τη μαγεία! Αν πεινάσατε κιόλας, στην κεντρική πλατεία της Δεσφίνας θα βρείτε ψησταριές, που όλες θα ικανοποιήσουν τις γευστικές σας απαιτήσεις.

Γραφικός οικισμός

Ο μικροσκοπικός οικισμός του Καρακόλιθου βρίσκεται πάνω στον παλιό δρόμο Λιβαδειάς-Αράχοβας, λίγα χιλιόμετρα μετά το Δίστομο). Εδώ, λοιπόν, η κρεατοφαγία είναι στο φόρτε της! Πιο φημισμένος ο “Καρακόλιθος” Ανδρέου, για να δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα ψητά.

Κρεατοφαγία Καρακόλιθος 1 μονοήμερη 4 στάσεις Στερεά Ελλάδα

Αρνάκια, κατσικάκια και υπέροχα κοκορέτσια στριφογυρίζουν στις σούβλες, ενώ οι ψησταριές ψήνουν ντόπιες μπριζόλες. Μια βόλτα μετά για να… χωνέψετε επιβάλλεται, αφού η περιοχή έχει πολύ πράσινο και πηγές.

Καφές σε ένα μαγευτικό τοπίο

Τόσο όμορφος τόπος που νομίζεις πως βρίσκεσαι στην Ελβετία! Οι Πηγές Κρύας στη Λιβαδειά είναι μαγευτικές. Θα περπατήσετε στα πλακόστρωτα, δίπλα σε καταρράκτες, κάτω από τα πλατάνια, θα βγάλετε πολλές καρτποσταλικές φωτογραφίες και θα πιείτε τον καφέ σας όπου εσείς επιλέξετε.

Πηγές Κρύας Λειβαδιά 1 μονοήμερη 4 στάσεις Στερεά Ελλάδα

Σε μια περίπτωση που δεν έχετε χορτάσει ακόμα ή σας άνοιξαν την όρεξη οι μυρωδιές από τα ψητά, γιατί εδώ υπάρχουν πολλές ταβέρνες, χαρίστε στον εαυτό σας άλλον έναν γύρο κρεατοφαγίαας! Μην πιείτε μόνο πολύ, γιατί έχετε για την επιστροφή σας περίπου 90 χιλιόμετρα μέχρι την Αθήνα!

Κι αν θέλετε κι άλλες προτάσεις, δείτε 5 μονοήμερες εκδρομές δίπλα στην Αθήνα με ευκαιρία την αργία της 28η Οκτωβρίου

Στερεά Ελλάδα: Ανακαλύπτουμε 3 “κρυμμένα” χωριά της

Πάμε να ανακαλύψουμε και να γνωρίσουμε τη Στερεά Ελλάδα λίγο καλύτερα, πέρα από τα γνωστά και μια εξαιρετέα βεβαίως…

Γνωστή και ως Ρούμελη, η Στερεά Ελλάδα εκτείνεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το 59% της έκτασής της είναι ορεινό, κι έχει στα δυτικά το Ιόνιο, στα ανατολικά το Αιγαίο και νότια τον Πατραϊκό, τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό κόλπο.

Με τέτοιες προϋποθέσεις θα ήταν δύσκολο να μην έχει κρυμμένες και φανερές ομορφιές παντού. Ανάμεσά τους βρίσκονται και γραφικά χωριά, ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές αποδράσεις! Εμείς “ανακαλύψαμε” 3 όμορφα χωριά που δεν είναι τόσο γνωστά όπως άλλα της Στερεάς Ελλάδας, αλλά σίγουρα πρέπει να βάλετε στο ταξιδιωτικό σας πλάνο!

48 ώρες στα χωριά της Αρκαδίας

Τερψιθέα, Αιτωλοακαρνανία


Βουνά, χείμαρροι, έλατα, σπίτια με κήπους και πολλές άλλες εικόνες της επαρχίας συνθέτουν το χωριό Τερψιθέα, στους πρόποδες του Κερασοβουνίου. Τα 740 μέτρα υψόμετρο του προσφέρουν μια πολύ ωραία θέα και οι περίπου φιλόξενοι -λίγοι- μόνιμοι κάτοικοι σας εγγυώνται ότι στα μέρη τους θα περάσετε ήσυχα τις ημέρες σας, κοντά στη φύση.

Η Ναύπακτος απέχει περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο, αν θελήσετε μια βόλτα σε πιο ζωντανούς ρυθμούς, ενώ κοντά βρίσκεται η Άνω Χώρα, η Λιμνίστα και η Ελατού για να εξερευνήσετε κι άλλα μέρη… Εδώ κάνουμε οδοιπορικό σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας & διαμονή σε έναν ονειρικό ξενώνα με βαθμολογία 9,5!

Πανοραμική εικόνα της Τερψιθέας, Αιτωλοακαρνανία

Στο χωριό θα βρείτε πολλά οπωροφόρα δέντρα με τα κεράσια, τα κορόμηλα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα καρύδια, τα κάστανα κ.ά. να κάνουν θραύση όταν βρίσκονται στην εποχή τους, ενώ σας περιμένει, επίσης, καλό κόκκινο κρασί, τσίπουρο και καλής ποιότητας μέλι.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν τα διάφορα μονοπάτια και να ανακαλύψουν τη φύση από κοντά, ενώ οι υπόλοιποι θα τριγυρίζουν κάπου γύρω στη λιθόστρωτη πλατεία, η οποία τα καλοκαίρια γεμίζει ζωή.

Δομνίστα, Ευρυτανία


Νοτιοανατολικά του νομού Ευρυτανίας, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, η Δομνίστα μετράει 1.005 μέτρα υψόμετρο και λιγότερους από 300 μόνιμος κατοίκους. Η ιστορία της, όμως, είναι μεγάλη, με το 1821 να προσφέρει καταφύγιο στον Καραϊσκάκη και το 1942 να αποτελεί το μέρος όπου κηρύσσεται ο ένοπλος αγώνας κατά των Γερμανών από τον Άρη Βελουχιώτη.

Δομνίστα, Ευρυτανία, στο κέντρο του χωριού

Ταξίδι στην Ευρυτανία: Οι κατάλληλοι λόγοι για να πάρεις… τα βουνά!

Πέραν, όμως, του ιστορικού της χαρακτήρα, η Δομνίστα θα σας χορτάσει από φύση, ελατοδάση, φαράγγια και μονοπάτια, αλλά και από λαχταριστούς ντόπιους μεζέδες και τσίπουρο.

Η υπέροχη θέα από το χωριό Δομνίστα, Ευρυτανία

Αν η εποχή και ο καιρός το επιτρέπει, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το φαράγγι Πανταβρέχει, μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά στα νότια του νομού, που αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του νομού.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει, Ευρυτανία

Αγία Άννα, Βοιωτία


Στις πλαγιές του Ελικώνα, 700 μέτρα ψηλά, βρίσκεται η Αγία Άννα, η οποία μέχρι το 1955 ήταν γνωστή ως Κούκουρα. Απέχει περίπου 1,5 ώρα από την Αθήνα και 28 χιλιόμετρα από την όμορφη Λιβαδειά που είναι και η πρωτεύουσα του νομού, ενώ στα 5 χιλιόμετρα θα βρείτε το οροπέδιο της Αρβανίτσας, με χιόνι το χειμώνα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παιχνίδι και χώρο για πικ νικ το καλοκαίρι.

Η Αγία Άννα είναι από τα παλιότερα χωριά της περιοχής και είναι χτισμένη στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής του Ελικώνα, της Παλιοβούνας, χαρίζοντας όμορφη θέα στον επισκέπτη και πραγματική αίσθηση χωριού.

Χωριά Παρνασσού: Εκδρομή σε γνωστά και άγνωστα «διαµάντια» του βουνού…

Έλατα, πέτρινα σπίτια, παραδοσιακά καφενεία και ντόπιες μυρωδιές είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του ορεινού αυτού κτηνοτροφικού χωριού, που μοιάζει να δημιουργεί το δικό του περιβάλλον μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

Αγία Άννα, χωριό στη Βοιωτία

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ