Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
24.5 C
Athens
ΑρχικήΚόσμοςΤα 10 μεγαλύτερα κτίρια στον κόσμο

Τα 10 μεγαλύτερα κτίρια στον κόσμο

Ο κόσμος είναι ένα καλειδοσκόπιο ανθρωπογενών θαυμάτων, από πανύψηλους ουρανοξύστες μέχρι τεράστια κτίρια. Μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν τεράστια αεροσκάφη και διαστημόπλοια της NASA, αλλά υπάρχουν μερικά άλλα κτίρια μεγέθους μαμούθ που έχουν σπάσει εκπληκτικά ρεκόρ για διαφορετικούς λόγους.

Από το O2 Arena στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο εσωτερικού χώρου στη Γερμανία, αυτά είναι τα μεγαλύτερα κτίρια στον κόσμο σε όγκο.

- Advertisement -

Μέγαρο της Βουλής ( Palace of Parliament), Βουκουρέστι

Το Παλάτι του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι είναι το μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο για μη στρατιωτική χρήση στον κόσμο, ξεπερνώντας το Πεντάγωνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με μήκος 270 μέτρα και ύψος 86 μέτρα, με άλλα 92 μέτρα να κατεβαίνουν κάτω από το έδαφος, αυτό το τεράστιο οικοδόμημα 20 ορόφων – οκτώ όροφοι εκ των οποίων είναι υπόγειοι – διαθέτει εντυπωσιακά 3.000 και πλέον δωμάτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι αχρησιμοποίητα.

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1984 ως έδρα του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ τελείως, το παλάτι είναι ένας συνδυασμός αιθουσών, γκαλερί και χώρων γραφείων. Χτισμένο από μάρμαρο, τσιμέντο, χάλυβα, κρύσταλλο και γυαλί, είναι ένα από τα βαρύτερα και πιο ακριβά κτίρια στη Γη, με το βάρος να υπολογίζεταο στο απίστευτο νούμερο των 4.098.500.000 κιλών!

Ο2 Αρένα, Λονδίνο

Το O2 Arena είναι μια τεράστια αρένα πολλαπλών χρήσεων στο νοτιοανατολικό Λονδίνο με χωρητικότητα 20.000 ατόμων. Χτίστηκε κάτω από τον προϋπάρχοντα θόλο Millennium Dome ο οποίος αναγνωρίζεται εύκολα ως ο μεγαλύτερος θόλος στον κόσμο, σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Sir Richard Rogers που άνοιξε το 2000 για να γιορτάσει τη νέα χιλιετία. Έκλεισε και επαναχρησιμοποιήθηκε για αρκετές μικρότερες εκδηλώσεις πριν ανοίξει ξανά επίσημα ως O2 το 2007, εν μέσω τεράστιου πολιτικού και οικονομικού ελέγχου.

Στόχος του μαζικού χώρου εκδηλώσεων και εκθέσεων ήταν να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο. Σήμερα, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως παγοδρόμιο, αθλητικό γήπεδο, συνεδριακό κέντρο και χώρος συναυλιών. Κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς ρεκόρ το 2015, πουλήθηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις της… πάνω από 600.000 μπίρες!

Inex Sipoo, Φιλανδία

Το Inex Sipoo είναι ένα τεράστιο κέντρο logistics για είδη καταναλωτικών αγαθών που βρίσκεται στα σύνορα Sipoo και Kerava στη Φινλανδία. Κατασκευασμένο σε πέντε διαφορετικά τμήματα μεταξύ 2016 και 2019, έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται χιλιάδες είδη καταναλωτικών αγαθών – από ευπαθή έως ξηρά τρόφιμα – σε μια σειρά από διαφορετικές αποθήκες και ζώνες θερμοκρασίας.

Με την κορυφαία αυτοματοποιημένη τεχνολογία του, το κτίριο επιτρέπει την ταξινόμηση πάνω από 1,4 εκατομμυρίων μονάδων κάθε μέρα από δίσκους μέχρι καρότσια και παλέτες καταστημάτων. Μόνο η αποθήκη δίσκων έχει χωρητικότητα 550.000 δίσκους! Μόνο μία φάση σε όλη τη διαδικασία απαιτεί στην πραγματικότητα ανθρώπινη παρέμβαση – η αφαίρεση της προστατευτικής μεμβράνης από τις παλέτες – η υπόλοιπη γίνεται εξ ολοκλήρου από μηχανές.

Κτήριο συναρμολόγησης οχημάτων της NASA (NASA Vehicle Assembly Building), Φλόριντα

Το κτίριο συναρμολόγησης οχημάτων της NASA στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο σε όγκο. Κατασκευάστηκε το 1966 για να συναρμολογήσει τους πυραύλους για τις διαστημικές αποστολές Απόλλων και Κρόνος – και αργότερα, το Διαστημικό Λεωφορείο – είναι το μεγαλύτερο μονοώροφο κτίριο στη Γη και το ψηλότερο κτίριο έξω από μια αστική πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με υψόμετρο 160 μέτρων και έκταση σε 218 μέτρα, το κτίριο VAB από σκυρόδεμα και χάλυβα είναι περισσότερο από τρεις φορές το μέγεθος του Empire State Building της Νέας Υόρκης. Μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές σημαίες είναι ζωγραφισμένη στο εξωτερικό της – η οποία χρησιμοποίησε πάνω από 6.000 γαλόνια μπογιάς.

Boeing Composite Wing Center, Ουάσιγκτον

Το Boeing Composite Wing Center στην Ουάσιγκτον ιδρύθηκε ως μια εγκατάσταση για την κατασκευή των μεγαλύτερων σύνθετων πτερυγίων για το jetliner 777X. Εκτείνοντας το μέγεθος περισσότερων από 21 γηπέδων ποδοσφαίρου, η κατασκευή είναι τόσο μεγάλη που χρειάστηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ώρες για να κατασκευαστεί και απαιτήθηκαν περισσότεροι από 31.000 τόνοι χάλυβα.

Το κτίριο είναι τόσο μεγάλο, στην πραγματικότητα, που μπορεί να χωρέσει τρία από τα μεγαλύτερα κυλινδρικά αυτόκλειστα στον κόσμο (φούρνοι ουσιαστικά υπό πίεση για το ψήσιμο των σύνθετων εξαρτημάτων του αεροπλάνου), καθένα από τα οποία είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει δύο ατράκτους Boeing 737. Εκτός από τον τεράστιο χώρο που απαιτείται για τη στέγαση εξαρτημάτων αεροπλάνων, το κτίριο ενσωματώνει επίσης τα γραφεία του προσωπικού που επιβλέπει τη διαδικασία παραγωγής μαμούθ.

Meyer Werft Dockhalle 2, Γερμανία

Το Meyer Werft Dockhalle 2 στη Γερμανία συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες ναυπηγικές αίθουσες στον πλανήτη, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή επιβατηγών πορθμείων, ερευνητικών πλοίων, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των πιο πολυτελών κρουαζιερόπλοιων από την P&O έως την Celebrity Cruises. Είναι επίσης η μεγαλύτερη αποβάθρα στον κόσμο και διαθέτει τον πέμπτο μεγαλύτερο χρησιμοποιήσιμο χώρο από οποιοδήποτε κτίριο στη Γη.

Αποκορύφωμα στο τουριστικό ραντάρ του Papenburg, το κολοσσιαίο ναυπηγείο προσφέρει μια εμπειρία «Επίσκεψη στους Γίγαντες του Ωκεανού», όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα κρουαζιερόπλοια καθώς κατασκευάζονται. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή πληθώρα διαδραστικών εκθεμάτων, εκπαιδευτικών ταινιών, ακόμη και προσομοίωση καμπίνας κρουαζιέρας.

Aerium, Γερμανία

Το Aerium στη Γερμανία είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο σε χρησιμοποιήσιμο όγκο. Βρίσκεται στο Krausnick κοντά στο Βερολίνο, κάποτε πήρε τον τίτλο του πιο ογκώδους ανεξάρτητου υπόστεγου αεροσκαφών στον κόσμο και κατασκευάστηκε αρχικά με σκοπό την κατασκευή αεροσκαφών. Ωστόσο, λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, το αερόπλοιο δεν κατασκευάστηκε ποτέ και η CargoLifter Company τέθηκε σε εκκαθάριση το 2002.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το Aerium μετατράπηκε σε ένα μεγαλιθικό εσωτερικό θεματικό πάρκο γνωστό ως Tropical Islands Resort, το οποίο σημείωσε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο εσωτερικού χώρου στον κόσμο. Σήμερα, το τεράστιο μυστικό υδάτινο πάρκο διαθέτει μια πληθώρα από πισίνες και θαλάσσιες βόλτες που μπορείτε να απολαύσετε σε μια χαλαρή προκαθορισμένη θερμοκρασία 26 βαθμών Κελσίου.

Jean-Luc Lagardere Plant, Γαλλία

Το ειδικά κατασκευασμένο εργοστάσιο Jean-Luc Lagardère είναι μια σημαντική βιομηχανική αεροπορική εγκατάσταση που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Toulouse-Blagnac στη Γαλλία. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο από άποψη ωφέλιμου χώρου. Εδώ είναι που το Airbus A380 – αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο – κατασκευάζεται.
Ολοκληρώθηκε το 2004, χρειάστηκαν 50.000 και πλέον τόνοι χάλυβα για να δημιουργηθεί αυτή η τεράστια εγκατάσταση. Είναι τόσο μεγάλο που η τελική διαδικασία της συναρμολόγησης του αεροσκάφους, καθώς και οι διαδικασίες δοκιμών εδάφους, μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στους τέσσερις τοίχους του. Εκτός από τον τεράστιο χώρο που απαιτείται για την παραγωγή αεροσκαφών, η εγκατάσταση περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία από εστιατόρια, beauty salons, ένα συνεδριακό κέντρο και ένα πρατήριο καυσίμων.

Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας (Al Masjid Al Haram), Σαουδική Αραβία

Το Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας, πιο γνωστό ως Al Masjid Al Haram, είναι ο ιερότερος ιερός τόπος στον ισλαμικό πολιτισμό. Βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και είναι το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο και ένα από τα παλαιότερα.

Με τη δυνατότητα να στεγάζει εκατομμύρια πιστούς ανά πάσα στιγμή, το ίδιο το τζαμί δεν αποτελεί έκπληξη ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στον κόσμο. Έχοντας επεκταθεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, τώρα υπερισχύει σε όγκο μόνο από το εργοστάσιο Boeing Everett στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το επίκεντρο του τζαμιού είναι η Ιερή Κάαμπα, στολισμένη με μαύρο και χρυσό, που προϋπήρχε ακόμη και του ίδιου του Προφήτη Μωάμεθ.

Εργοστάσιο Boeing, Ουάσιγκτον

Το εργοστάσιο Boeing Everett στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο όταν μετράται με βάση τον όγκο και τον ωφέλιμο χώρο. Κατασκευάστηκε το 1967 για να διευκολύνει τη συναρμολόγηση αεροπλάνων και συγκεκριμένα αεροσκαφών Boeing από το 747 έως το 787.

Είναι τόσο μεγάλο που χρησιμοποιεί ένα εκατομμύριο λαμπτήρες αλλά δεν χρειάζεται σύστημα θέρμανσης λόγω των 15.000 εργαζομένων που εργάζονται εδώ και των έντονων θερμαινόμενων μηχανημάτων που δημιουργούν περισσότερο από αρκετή ενέργεια για τη θέρμανση του εργοστασίου. Λόγω του τεράστιου μεγέθους του και του επιπέδου επικίνδυνης εργασίας που απαιτείται, το εργοστάσιο διαθέτει μια σειρά από προφυλάξεις ασφαλείας, όπως το δικό του πυροσβεστικό σταθμό, αστυνομικό τμήμα και ιατρική εγκατάσταση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,275LikesΚάντε Like
88,269 FollowersΑκολουθήστε
172,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ