world's best restaurants

Δημοσιεύτηκε η λίστα με τα «Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου». Μια χώρα ωστόσο συγκεντρώνει στο σύνολο τα περισσότερα μέσα σε αυτή την παγκόσμια λίστα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Κι αν νομίζατε ότι αυτή είναι η Γαλλία ή η Ιταλία που διαθέτει τα περισσότερα από τα φετινά εστιατόρια “World’s 50 Best” από οποιαδήποτε άλλη, κάνετε λάθος.

Η διάκριση αυτή πηγαίνει -δικαίως- στην Ισπανία, όπου έξι εστιατόρια κέρδισαν θέση αυτό το καλοκαίρι στη λίστα του 2023 . (Η Ιταλία είχε πέντε και η Γαλλία τέσσερα, όπως και το Περού, όπου μάλιστα η πρωτεύουσα του, Λίμα κατέχει τη Νο. 1 θέση).

Η Ισπανία έχει μια βαθιά, πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και μια ιστορία δεκαετιών με τον χαρακτηρισμό «η καλύτερη στον κόσμο». Το διάσημο εστιατόριο El Bulli, το οποίο έκλεισε το 2011, ήταν στο Νο. 1 πέντε φορές, κάνοντας ρεκόρ, ξεκινώντας το 2002 όταν έκανε το ντεμπούτο του η λίστα.

Πολλοί από τους σεφ των ισπανικών εστιατορίων τιμήθηκαν με τα φετινά βραβεία – όπου η Ισπανία κατέκτησε με τη σειρά τις θέσεις Νο. 2, 3 και 4, συν τρεις ακόμη στους κορυφαίους 50 – εκπαιδεύτηκαν στο El Bulli υπό τον Ferran Adrià, έναν πρωτοπόρο της μοριακής γαστρονομίας ( ή cocina de vanguardia , όπως την αποκαλεί ο Adrià).

Χρυσοί Σκούφοι 2023: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα – Ολόκληρη η λίστα

Η εκπαίδευση και η επιρροή του Adrià έχουν επεκταθεί πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ισπανίας.

Ο σεφ José Andrés, ο οποίος έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην εισαγωγή της ισπανικής κουζίνας στους Αμερικανούς, εκπαιδεύτηκε στο El Bulli για τρία χρόνια πριν από μια παρεξήγηση με τον Adrià τον ώθησε να πάει στη Νέα Υόρκη το 1991 και στη συνέχεια να εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον, DC. όπου ίδρυσε τη δική του ομάδα εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένου του μίνι μπαρ με δύο αστέρια Michelin .
Ο Andrés επέστρεψε στην Ισπανία πρόσφατα με τις τρεις κόρες του που γεννήθηκαν στην Αμερική για τη σειρά έξι μερών Discovery+ «José Andrés and Family in Spain», η οποία προβάλλεται στο CNN τις Κυριακές, από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Στη σειρά, ο Andrés επισκέπτεται με τον μέντορά του και φίλο του στο μουσείο El Bulli στο Roses, και αυτός και οι δύο κόρες του δειπνούν στο Disfrutar της Βαρκελώνης, το Νο. 2 στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο και το καλύτερο εστιατόριο του Ευρώπη.

Στα εστιατόρια αυτά, όπως είναι λογικό η κράτηση είναι δύσκολη, καθώς είναι περιζήτητα, γι’ αυτό προγραμματίστε εκ των προτέρων εάν θέλετε να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού στην Ισπανία.

Τα έξι εστιατόρια στην Ισπανία που κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 50 του κόσμου.

Disfrutar | Βαρκελώνη
(Νο. 2 ανάμεσα στα 50 καλύτερα και καλύτερα εστιατόρια του κόσμου στην Ευρώπη)

Το Disfrutar , που σημαίνει «απόλαυση», διευθύνεται από τρεις σεφ που γνωρίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν στο El Bulli: ο Mateu Casañas, ο Oriol Castro και ο Eduard Xatruch.

«Αυτοί οι τρεις τύποι εδώ είναι σαν τους τρεις Σωματοφύλακες. Είναι ένα για όλους και όλοι για έναν. Και επιτρέψτε μου να σας πω, αυτοί οι τρεις εγκέφαλοι, που δουλεύουν μαζί, θα πρέπει να είναι παράνομοι», είπε αστειευόμενος ο Andrés στις κόρες του.

Τα μενού γευσιγνωσίας με πιάτα που το εστιατόριο λέει ότι έχουν «εξαιρετικά μεσογειακή ταυτότητα» ξεκινούν από 255 ευρώ (περίπου 270 $), χωρίς ποτά. Υπάρχουν δύο διαθέσιμα μενού γευσιγνωσίας – το ένα με δημιουργίες που έχουν γίνει οι κλασικές προσφορές του εστιατορίου – όπως πολυσφαιρικό πέστο με φιστίκια και χέλι – και ένα «φεστιβαλικό» μενού με πιάτα που δημιουργήθηκαν για την τρέχουσα σεζόν. Το Disfrutar έχει δύο αστέρια Michelin.

Υπάρχει ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο «ζωντανό» τραπέζι, το τραπέζι που απόλαυσαν ο Andrés και οι κόρες του. Διαθέτει μια σειρά από κρυφές θήκες που μπορούν να ανοίξουν οι επισκέπτες για να αποκαλύψουν μια σειρά από μαγικά πιάτα. Για τον Andrés, το τραπέζι περιείχε μια σειρά από γλυκές λιχουδιές – από ροδοπέταλα με marshmallows από βατόμουρο μέχρι μαρέγκες αμυγδάλου με τάρτα ιαπωνική πάστα yuzu – με δέντρα που ανθίζουν με λουλούδια από ζαχαρωτά της γριάς και καπνό.

DiverXO | Μαδρίτη
(Νο. 3 μεταξύ των 50 καλύτερων του κόσμου)

” Ένα ταξίδι στον ηδονιστικό, άπληστο και δημιουργικό κόσμο του Dabiz Muñoz.” Έτσι το DiverXO χρεώνει τι θα βρουν οι επισκέπτες σε αυτό το εστιατόριο της Μαδρίτης, όπου το μενού γευσιγνωσίας «ιπτάμενα γουρούνια» είναι 365 ευρώ (περίπου 390 δολάρια), εξαιρουμένων των ποτών.

Ο τίτλος του μενού είναι ένα νεύμα σε κάτι που είπε ο πατέρας του Muñoz για τα όνειρά του στο εστιατόριο, σύμφωνα με το World’s 50 Best. Υπάρχουν ιπτάμενα γουρούνια ενσωματωμένα σε όλο το εστιατόριο.

Το τολμηρό Muñoz κατέχει τρία αστέρια Michelin για το DiverXO, το οποίο διαθέτει πιάτα με ασιατικές επιρροές, όπως ο αστακός της Γαλικίας που «ξυπνάει στις παραλίες της Γκόα».

Asador Etxebarri | Atxondo
(Νο. 4 μεταξύ των 50 καλύτερων του κόσμου)

Η μαγειρική στη σχάρα είναι η σπεσιαλιτέ στο Etxebarri, που βρίσκεται σε ένα ρουστίκ κτήριο από πέτρα και ξύλο στους πρόποδες της Χώρας των Βάσκων της Ισπανίας. Το μενού γευσιγνωσίας με πολλά πιάτα περιλαμβάνει ψητά υλικά όπως chorizo ​​και παστό γαύρο.

Η κουζίνα του ιδιοκτήτη-σεφ του Etxebarri Bittor Arginzoniz «εστιάζει σε πιάτα σχάρας υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούν διάφορα είδη ξύλου (πυρήνα, βλαστούς αμπέλου, βελανιδιές από παλιά βαρέλια κ.λπ.), σκεύη που επινόησε ο ίδιος και ένα ασυνήθιστο σύστημα τροχαλιών που του επιτρέπει να ελέγξτε τη διαδικασία μαγειρέματος», σύμφωνα με τη Michelin, η οποία έχει βραβεύσει τον Etxebarri με ένα αστέρι.

Quique Dacosta | Dénia
(Νο. 20 μεταξύ των 50 καλύτερων του κόσμου)

Ο σεφ Quique Dacosta δημιουργεί θεατρική, avant-garde κουζίνα της Βαλένθια στο ομώνυμο εστιατόριο του με τρία αστέρια Michelin. Το τελευταίο του μενού, με τίτλο «For the Love of Art», διατίθεται σε τέσσερις πράξεις, σύμφωνα με τα World’s 50 Best: «ένα αφιερωμένο στην περιοχή του, ένα στη θάλασσα, ένα στην παράδοση και το τελευταίο στη «γλυκιά ομορφιά». ‘ ”

Ανάμεσα στα πιάτα είναι ένα κομψό fideuà , (πιάτο με ζυμαρικά από τη Βαλένθια) με σαφράν, αχιβάδες και αυγοτάραχο σε άλμη. Το μενού ξεκινά από 275 ευρώ το άτομο (περίπου 295 $), χωρίς τα ποτά.

Elkano | Getaria
(Νο. 22 μεταξύ των 50 καλύτερων του κόσμου)

Ιδρύθηκε το 1964 από τον αείμνηστο Pedro Arregui, το Elkano ξεκίνησε στην παράκτια πόλη Getaria της Χώρας των Βάσκων με ένα ψητό ολόκληρο ψάρι. Στην πορεία, το Elkano έθεσε νέα πρότυπα ψησίματος, σύμφωνα με τα World’s 50 Best. Υπό τον γιο του Pedro, Aitor Arregui, το εστιατόριο κέρδισε για πρώτη φορά ένα αστέρι Michelin το 2014.

«Αυτός είναι αναμφίβολα ένας από τους γαστρονομικούς ναούς της μαγειρικής με ξύλα, στον οποίο δεν απαιτείται υπερβολική επεξεργασία υφών ή γεύσεων. Ο έλεγχος της διαδικασίας ψησίματος είναι απόλυτος, όπως και η επιλογή των συστατικών», λέει η Michelin, προσθέτοντας ότι το καλκάνι είναι «απαραίτητο».

Το εστιατόριο δίνει έμφαση στα πιο φρέσκα, εποχιακά θαλασσινά με μεγάλη έμφαση στα τοπικά και βιώσιμα προϊόντα. Το εστιατόριο προσφέρει a la carte δείπνο καθώς και μενού με σταθερή τιμή με πολλά πιάτα για 200 ευρώ (περίπου 215 $), χωρίς ποτά.

Mugaritz | Σαν Σεμπαστιάν
(Νο. 31 μεταξύ των 50 καλύτερων του κόσμου)

Ένας άλλος γνώριμος του El Bulli, ο Andoni Luis Aduriz γιορτάζει την 25η επέτειο του εστιατορίου του Mugaritz , το οποίο βρίσκεται στα σύνορα – ή «muga» στα Βάσκα – μεταξύ δύο πόλεων της Χώρας των Βάσκων. Μια βελανιδιά 200 ετών – ή «χαρίτσα» – δίνει στο εστιατόριο το υπόλοιπο όνομα του.

Ο Mugaritz κλείνει για τέσσερις μήνες κάθε χρόνο για να επινοήσει μια νέα εμπειρία για τους επισκέπτες. Η τρέχουσα δόση, η οποία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, επικεντρώνεται γύρω από την εντυπωσιακή ιδέα «αναμνήσεις του μέλλοντος».

Η γευστική εμπειρία είναι αυτό που περιγράφει το World’s 50 Best ως «ένα ταξίδι τριών ωρών σε έναν κόσμο που μπορεί μερικές φορές να είναι άβολος, συχνά συναισθηματικός και μερικές φορές εντελώς περίεργος, αλλά δεν θα φύγετε ασυγκίνητοι από αυτό».

Το μενού περιλαμβάνει προσφορές με περιγραφές όπως “Τεχνική: αντιθέσεις βοείου κρέατος” και “Candy: μπάλα γλουτένης”. Το μενού γευσιγνωσίας είναι 253 ευρώ (περίπου 270 $), χωρίς τα ποτά.

Πηγή: cnn.com

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ