κλείσιμο συνόρων μετάλλαξη κορονοϊός

Πολλές αλλαγές έχουν γίνει στον τρόπο που ταξιδεύουμε πλέον στο εξωτερικό και πέρα από τα μέτρα ασφαλείας με μάσκες και αντισηπτικά, κάθε χώρα της Ευρώπης έχει θεσπίσει τους δικούς της νόμους σχετικά με τους ταξιδιώτες που φτάνουν σε αυτήν. Εσύ ξέρεις πού μπορείς να ταξιδέψεις στην Ευρώπη και τι ισχύει σε κάθε χώρα εν μέσω κορονοϊού;

Ο κόσμος και τα ταξίδια την εποχή του κορονοϊού



Από την 1η Ιουλίου, η είσοδος στην ΕΕ από πολίτες εκτός ΕΕ επιτρέπεται για χώρες που θεωρούνται ασφαλείς από το συμβούλιο της ΕΕ και ο κατάλογος αυτός αναθεωρείται κάθε 15 μέρες. Εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν για τα σύνορά τους.

Διαβατήριο, ταξίδι την εποχή του κορονοϊού

Δες τι ισχύει για τα ταξίδια σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα εν μέσω πανδημίας


Αλβανία: Οι διεθνείς πτήσεις έχουν επανέλθει στην Αλβανία και οι ταξιδιώτες δεν χρειάζονται τεστ πριν από την αναχώρηση ή καραντίνα κατά την άφιξη. Υπάρχει μόνο έλεγχος θερμοκρασίας και υποχρεωτική μάσκα, ενώ η καραντίνα ισχύει μόνο για όσους εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19.

Αυστρία: Η είσοδος χωρίς περιορισμούς ισχύει μόνο για ταξιδιώτες που έχουν περάσει τις προηγούμενες 10 ημέρες σε χώρες που θεωρούνται ασφαλείς από το Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών. Για ταξιδιώτες από χώρες που δεν θεωρούνται ασφαλείς, η είσοδος είναι δυνατή είτε με ιατρικό πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ (που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν από την αναχώρηση) είτε με αυτο-απομόνωση για 10 μέρες. Η έξοδος από την καραντίνα είναι δυνατή εάν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα εντός αυτής της περιόδου.

Λευκορωσία: Οι ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες όπου έχουν αναφερθεί περιπτώσεις COVID-19 πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες. Οι ξένοι ταξιδιώτες πρέπει να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR COVID-19 εντός 48 ωρών από την άφιξη.

Βέλγιο: Οι ταξιδιώτεςπρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο εντοπισμού τους 48 ώρες πριν από την άφιξή τους στο Βέλγιο.

Ταξίδι με κορονοϊό

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τα σύνορα είναι ανοιχτά για τους πολίτες και τους κατοίκους χωρών της ΕΕ και Σένγκεν που φθάνουν με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, όχι παλαιότερο από 48 ώρες, εκτός εάν εμπίπτουν σε εξαιρούμενη κατηγορία. Για άλλους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, ισχύει απαγόρευση εισόδου.

Βουλγαρία: Τα σύνορα έχουν ανοίξει σε πολίτες από ορισμένες χώρες και ανάλογα με το πού ταξιδεύετε μπορεί να χρειαστεί να δείξετε αρνητικό τεστ COVID-19.

Κροατία: Τα σύνορα έχουν ανοίξει σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονική φόρμα πριν από την άφιξη. Η καραντίνα των 14 ημερών για όσους έρχονται από χώρες όπου ο COVID-19 εξακολουθεί να είναι υψηλού κινδύνου και αυτή η λίστα ενδέχεται να αλλάξει.

Κύπρος: Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν μια Κάρτα Πτήσης online και να ανεβάσουν τα αποτελέσματα αρνητικού τεστ εντός 24 ωρών από την αναχώρηση.

Τσεχική Δημοκρατία: Από τις 15 Ιουνίου, οι χώρες της ΕΕ θα χωριστούν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τον κίνδυνο COVID-19: χαμηλό (πράσινο), μεσαίο (πορτοκαλί) και υψηλό (κόκκινο). Οι ταξιδιώτες από χώρες χαμηλού κινδύνου μπορούν να εισέλθουν χωρίς τεστ COVID-19. Για να ταξιδέψετε από μια χώρα μεσαίου κινδύνου, απαιτείται αρνητικό τεστ.

Δανία: Τα σύνορα έχουν ανοίξει σε περιορισμένες χώρες που επισημαίνονται ως κίτρινες στον ιστότοπο της κυβέρνησης της Δανίας, που ενημερώνεται κάθε εβδομάδα και υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με το ποσοστό μόλυνσης COVID-19. Οι ταξιδιώτες από “ανοιχτές” χώρες πρέπει να παρουσιάσουν τεκμηριωμένη διαμονή τουλάχιστον έξι ημερών. Άτομα με σημαντικό λόγο άφιξης επιτρέπεται να εισέρχονται από απαγορευμένη χώρα.

Γερμανία: Τα σύνορα της Γερμανίας είναι ανοιχτά για ταξίδια χωρίς περιορισμούς σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 17 Ιουλίου είναι δυνατή η είσοδος στη Γερμανία για κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών: Αυστραλία, Γεωργία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Γροιλανδία:Το ταξίδι στη Γροιλανδία είναι ανοιχτό σε κατοίκους “καθαρών” χωρών, που έχουν σημειωθεί ως “κίτρινες” στον κυβερνητικό ιστότοπο της Δανίας. Όλοι οι επιλέξιμοι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα Sumut και να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ από ένα σκανδιναβικό νοσοκομείο, το οποίο δεν πρέπει να είναι παλαιότερο από πέντε ημέρες από την ημέρα του ταξιδιού.

Ελλάδα: Οι επιλέξιμοι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα εντοπισμού επιβατών τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την άφιξη. Οποιοσδήποτε επιβάτης μπορεί να κληθεί να υποβληθεί σε τεστ COVID-19, και στη συνέχεια θα πρέπει να παραμείνει στη διεύθυνση που αναφέρεται στη φόρμα περιμένοντας τα αποτελέσματα.

Εσθονία: Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Εσθονία και ξεκίνησαν το ταξίδι τους (ή πέρασαν) από μια χώρα με ποσοστό μόλυνσης COVID-19 πάνω από 16 κρούσματα ανά 100.000 άτομα για τις προηγούμενες 14 ημέρες, θα υπόκεινται σε περιορισμούς στην κυκλοφορία. Από την 1η Σεπτεμβρίου οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ για να μειώσουν την περίοδο αυτο-απομόνωσης.

Ο κόσμος και τα ταξίδια την εποχή του κορονοϊού

Φινλανδία:Από τις 24 Αυγούστου τα ταξίδια είναι δυνατά μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιχτενστάιν, Λιθουανίας, Σλοβακίας και Βατικανού. Επιπλέον από την Κίνα, Γεωργία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Τα βασικά ταξίδια που σχετίζονται με την εργασία και η επιστροφή είναι δυνατή από το Ηνωμένο Βασίλειο, όλες τις χώρες Σένγκεν και την ΕΕ. Εκτός από τις χώρες που αναφέρονται ως ανοιχτές για ταξίδια αναψυχής, συνιστάται η απομόνωση για 14 ημέρες κατά την άφιξη.

Γαλλία: Τα ταξίδια στη Γαλλία για χώρες της ΕΕ δεν έχουν περιορισμό ούτε καραντίνα, ενώ από τις περισσότερες χώρες εκτός ΕΕ είναι περιορισμένα.

Ισλανδία: Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα, ενώ εκείνοι που φθάνουν από περιοχές υψηλού κινδύνου και σκοπεύουν να μείνουν για 10 μέρες ή περισσότερο πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα 14 ημερών. Για να συντομεύσετε την καραντίνα, θα πρέπει να κάνετε το τεστ COVID-19 κατά την άφιξή σας στην Ισλανδία, αλλά και ένα δεύτερο τεστ μετά από 5 ημέρες. Ενώ περιμένετε τα αποτελέσματα, πρέπει να ακολουθήσετε τα μέτρα καραντίνας.

Ιρλανδία: Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού. Όσοι έρχονται από “πράσινες” χώρες δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Ιταλία: Τα ταξίδια στην Ιταλία χωρίς καραντίνα επιτρέπονται για τα κράτη μέλη της ΕΕ, την περιοχή Σένγκεν, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ανδόρα, το Μονακό, τον Άγιο Μαρίνο και την Πόλη του Βατικανού, εκτός εάν οι ταξιδιώτες έχουν μείνει ή έχουν περάσει από μια χώρα όπου η Ιταλία απαιτεί αυτο-απομόνωση για 14 ημέρες πριν από την άφιξη. Η είσοδος παραμένει περιορισμένη για τους περισσότερους υπηκόους τρίτων χωρών.

Κοσσυφοπέδιο: Άνοιξαν τα χερσαία σύνορα και οι διεθνείς πτήσεις. Συνιστάται στους εισερχόμενους ταξιδιώτες να πραγματοποιούν τεστ COVID-19 όχι παλαιότερο από τέσσερις μέρες.

Λετονία:Η είσοδος χωρίς αυτο-απομόνωση επιτρέπεται μόνο για επισκέπτες από χώρες που έχουν λιγότερες από 16 περιπτώσεις COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Λιθουανία: Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από “κόκκινες” χώρες πρέπει να αυτοαπομονωθούν αλλά και να δώσουν τα στοιχεία τους στις υγειονομικές αρχές. Οι περιορισμοί διαφέρουν ανάλογα με το ποσοστό μόλυνσης COVID-19 του πληθυσμού ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στην παραλία την εποχή του κορονοϊού

Λουξεμβούργο: Επιτρέπονται οι ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν.

Μάλτα:Απαιτείται ειδική άδεια για τους ταξιδιώτες, ειδικά από χώρες με πολλά κρούσματα, αλλά και καραντίνα σε κάποιες περιπτώσεις. Ορισμένοι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID-19 εντός 72 ωρών.

Μαυροβούνιο: Η είσοδος στο Μαυροβούνιο υπόκειται σε περιορισμούς ανάλογα με τη χώρα από την οποία ταξιδεύετε.

Μολδαβία: Από την 1η Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες από χώρες με χαμηλό επιδημιολογικό κίνδυνο COVID-19 (ταξινομούνται ως πράσινες περιοχές).

Νορβηγία: Επιτρέπεται η είσοδος από την ΕΕ και τις χώρες Σέγκεν, ενώ όποιος φτάνει από χώρες όπου το επίπεδο μόλυνσης είναι υψηλό πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα για 10 μέρες.

Σλοβενία: Όποιος ταξιδεύει από μια επιδημιολογικά ασφαλή χώρα που αναφέρεται στον πράσινο κατάλογο της σλοβενικής κυβέρνησης μπορεί να εισέλθει χωρίς καραντίνα. Οι ταξιδιώτες από χώρες που περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 μέρες κατά την άφιξη.

Ισπανία: Τα σύνορα είναι ανοιχτά σε ταξιδιώτες από την ΕΕ και από όλες τις χώρες Σένγκεν χωρίς καραντίνα. Όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν και να υπογράψουν τη φόρμα FCS και να παρουσιάσουν τον κωδικό QR κατά την άφιξη.

Ελβετία: Τα ελβετικά σύνορα έχουν ανοίξει ξανά σε ταξιδιώτες από κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 6 Ιουλίου, οι ταξιδιώτες από ορισμένες χώρες πρέπει να καραντίνα για δέκα ημέρες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Οικογενειακές διακοπές την εποχή του κορονοϊού

Λιχτενστάιν: Η χώρα βρίσκεται σε τελωνειακή και νομισματική ένωση με την Ελβετία και ακολουθεί τους ελβετικούς συνοριακούς κανόνες.

Ρουμανία: Ταξιδιώτεςαπό χώρες με υψηλό ποσοστό μόλυνσης από COVID-19 θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες, ενώ όσοι έρχονται από χώρες με χαμηλότερο ή ίσο ποσοστό μετάδοσης COVID-19 στη Ρουμανία τις τελευταίες 14 ημέρες επιτρέπεται να μπουν χωρίς περιορισμούς.

Σουηδία: Τα σύνορα είναι ανοιχτά χωρίς περιορισμούς σε ταξιδιώτες από την ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ηνωμένο Βασίλειο: Μέσα σε 48 ώρες από την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα. Οι περισσότεροι υποχρεούνται να αυτοαπομονωθούν για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν φτάνουν από χώρες που αναφέρονται στη λίστα εξαιρέσεων. Διαφορετικοί κανόνες εφαρμόζονται στην Ουαλία, της Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, που χαλαρώνουν τους περιορισμούς σε διαφορετικές φάσεις και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Άνθρωπος με μάσκα κορονοϊός

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ