- Advertisement -

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει την τουριστική βιομηχανία με πολλαπλούς τρόπους. Από ανοιξιάτικα ταξίδια που ακυρώθηκαν μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές που φαίνονται… θολές, τα σχέδια πολλών ταξιδιωτών είναι στον αέρα. Εμείς σας δίνουμε κάποιες λύσεις για τι πρέπει να κάνετε με το ταξίδι που είχατε κλείσει για αργότερα μέσα στο 2020. Να το ακυρώσετε, να το αναβάλετε ή να το κάνετε κανονικά; Θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό; Είναι η επιστροφή χρημάτων μια καλή λύση;

Τι γίνεται αυτή την περίοδο

Αυτή την περίοδο οι αρχές όλων των χωρών συστήνουν να αποφύγουμε κάθε μη αναγκαίο ταξίδι στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Ζούμε μια κατάσταση που εξελίσσεται ραγδαία, ωστόσο ένα είναι βέβαιο: ο ιός δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο.

Τα ταξίδια θα επιτραπούν ξανά, όμως αυτό θα γίνει σε φάσεις και, φυσικά, με περιορισμούς και μέτρα προστασίας. Ακόμα, όμως, κι αν όντως μπορούμε να ταξιδέψουμε ξανά, κανείς δε θα μπορεί να μας εγγυηθεί αν πρέπει να το κάνουμε ή όχι. Είναι μια απόφαση (ή ρίσκο) που πρέπει να πάρουμε οι ίδιοι.

Επομένως, ποιους παράγοντες θα πρέπει να λάβετε υπόψη για το τι να κάνετε με το ταξίδι που είχατε κλείσει για αργότερα; Οι ειδικοί στα ταξίδια απαντούν.

Μην έχετε ελπίδες για ταξίδια στο εξωτερικό

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες να σκεφτεί κανείς όταν πρέπει να αποφασίσει τι να κάνει με το ταξίδι που είχε προγραμματίσει για τα τέλη του 2020. Ένας πολύ σημαντικός είναι το αν το ταξίδι είναι εσωτερικό ή διεθνές.

Όπως είναι φυσικό, πρώτα θα επιτραπούν τα τοπικά ταξίδια και οι κοντινές μετακινήσεις, αναλόγως βέβαια με τις συνθήκες. Τα διεθνή ταξίδια είναι ακόμα δύσκολο να επιτραπούν πριν το 2021.

Μην έχετε ελπίδες για ταξίδια στο εξωτερικό
Είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν ταξίδια στο εξωτερικό

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε πολλές χώρες τα σύνορα θα ανοίξουν σε λίγο καιρό, δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα τα ταξιδέψει. Ακόμα όμως κι αν αυτό γίνει, η απόφαση θα είναι καθαρά προσωπική. Είναι αναμενόμενοι οι ενημερωμένοι ταξιδιώτες να πάρουν όλες τις προφυλάξεις λόγω του κορονοϊού. Θα συμβεί όμως το ίδιο με όλους όσοι ταξιδεύουν;

Εκτός από τις ανησυχίες για την εξάπλωση του κορονοϊού σε διάφορες χώρες, υπάρχει και το ζήτημα της καραντίνας. Συγκεκριμένα, όσοι προέρχονται από ξένες χώρες θα πρέπει να μπαίνουν σε αυστηρό αυτό-περιορισμό. Ένα άλλο θέμα είναι αυτό του ιατρικού πιστοποιητικού, το γνωστό πια «υγειονομικό διαβατήριο». Αυτά και μόνο αρκούν για να κάνουν τα ταξίδια σε πολλούς λιγότερο ελκυστικά.

Τι είναι το υγειονομικό διαβατήριο και πώς θα ταξιδεύουμε;

Το πρωτότυπο παγκάκι... που κρατάει τις αποστάσεις εν καιρώ πανδημίας!

Να ακυρώσω το ταξίδι μου;

Πριν ακυρώσετε όλα σας τα σχέδια, είναι καλό να σκεφτείτε το σκοπό του ταξιδιού σας και πού θα ταξιδέψετε. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζυγίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της χώρας τους και να κατανοήσουν τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η χώρα προορισμού τους.

Τα ταξίδια εσωτερικού θα επιτρέπονται αλλά με περιορισμούς

Τα ταξίδια εσωτερικού θα είναι μια πιο ασφαλής κι εύκολη επιλογή, αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει κανείς να σκεφτεί.

Ακόμα κι αν τα μη απαραίτητα ταξίδια επιτραπούν σε λίγο καιρό, κάποιες χώρες μπορεί να μη δέχονται επισκέπτες από άλλα μέρη ή να επιβάλλουν καραντίνα σε όσους μπαίνουν στη χώρα.

Η καλύτερη λύση για να αποφασίσετε είναι να ακούσετε και να διαβάσετε τι γίνεται στη χώρα που θέλετε να επισκεφτείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να λάβετε μια πιο συνειδητή απόφαση για το τι θα κάνετε με το ταξίδι σας.

Αν σκεφτόσασταν να ταξιδέψετε στην Ελλάδα, το road trip είναι μια καλή λύση προκειμένου να αποφύγετε να ταξιδέψετε μαζί με ξένους αλλά να μπορέσετε παράλληλα να γνωρίσετε νέα μέρη. Ακόμα και μια μονοήμερη εκδρομή ή μια υπαίθρια δραστηριότητα (π.χ. πεζοπορία), μπορεί να σας προσφέρει ένα όμορφο διάλειμμα.

road trip
Το road trip είναι μια καλή λύση για ταξίδια

Ακόμα κι έτσι όμως, ο κόσμος που θα συναντήσετε στο μέρος που θα πάτε είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να σκεφτείτε. Είναι καλό να αποφύγετε τον υπερβολικό κόσμο το επόμενο διάστημα.

Ακόμα όμως κι αν το road trip σας ακούγεται ωραία ιδέα, θα πρέπει να εξετάσετε τι γίνεται με τα ξενοδοχεία ή τα Airbnb. Αν δε νιώθετε ασφάλεια με την καθαριότητα του καταλύματός σας, είναι καλύτερα να μην το ρισκάρετε. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, προτιμήστε το εξοχικό ενός φίλου.

Αν υπάρχει χρέωση ακύρωσης, καλύτερα να περιμένετε

Αφού σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους, ίσως αποφασίσετε να ακυρώσετε το ταξίδι σας. Θα ήταν όμως συνετό να περιμένετε λίγο ακόμα. Αυτό το διάστημα ίσως υπάρξει χρέωση ακύρωσης για ταξίδια που ήταν προγραμματισμένα για αρκετά αργότερα. Επίσης, διανύουμε μια περίοδο στην οποία τα πρακτορεία και οι εταιρείες έχουν τεράστιο φόρτο επικοινωνίας με επιβάτες, προσφέροντας τη λύση του voucher (κουπόνια δώρου) αντί για επιστροφή χρημάτων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το voucher της Ryanair; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μην ακυρώσετε ακόμα την πτήση σας, γιατί αυτό συνεπάγεται εθελοντική ακύρωση της κράτησης. Η αεροπορική δεν είναι υποχρεωμένη να σας αποζημιώσει ή να σας βοηθήσει με κάποιο τρόπο.

ταξίδια με αεροπλάνο
Τα ταξίδια με αεροπλάνο θα αλλάξουν

Οι εθελοντικές ακυρώσεις υπόκεινται σε χρεώσεις και ποινές. Πολλές αεροπορικές προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στις ακυρώσεις λόγω του κορονοϊού. Αν όμως επιθυμείτε πλήρη επιστροφή χρημάτων, να ξέρετε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα το πετύχετε.

Άρον άρον φεύγουν 60.000 Βρετανοί από τα ελληνικά νησιά που μπήκαν στην "κόκκινη λίστα"

Εξάλλου, «δε θα σας κοστίσει τίποτα να περιμένετε λίγο ακόμα μέχρι να δείτε αν η κατάσταση με τον κορονοϊό βελτιωθεί πολύ και τα ταξίδια ξαναμπούν στο πρόγραμμά μας», αναφέρει ο CEO και ιδρυτής του TripScout, Konrad Walisxewski. «Οι κανονισμοί προστασίας των καταναλωτών σχετικά με ακυρώσεις λόγω κορονοϊού είναι πιθανότερο να γίνουν ακόμα πιο ευνοϊκές και διαφανείς για τους καταναλωτές».

Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία;

Όσον αφορά τις κρατήσεις δωματίων σε ξενοδοχεία, καλό είναι να σκεφτείτε με παρόμοιο τρόπο και να έχετε το χρόνο να εξετάσετε τις επιλογές σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ξενοδοχείο σας ή την πλατφόρμα κράτησης και να ενημερωθείτε για την πολιτική ακύρωσης καθώς και για τυχόν οδηγίες για όλο το επόμενο διάστημα.

Τα ξενοδοχεία και Airbnb έχουν δεχτεί πολύ σκληρό πλήγμα λόγω της πανδημίας
Τα ξενοδοχεία μεγάλο χτύπημα λόγω της πανδημίας

Η βιομηχανία του Airbnb και των ξενοδοχείων έχει δεχτεί πολύ πλήγμα λόγω της πανδημίας. Επικοινωνήστε με το ξενοδοχείο σας και συζητήστε για τις επιλογές που έχετε. Το Airbnb έχει ήδη διαδικασίες ακύρωσης, ενώ οι πλατφόρμες κράτησης ανανεώνουν συνεχώς την πολιτική ακύρωσής τους λόγω της πανδημίας.

Αν πάλι δεν υπάρχει χρέωση, το να ακυρώσετε τώρα ίσως σας ωφελήσει αργότερα. Από τη μια, οι πολιτικές ακύρωσης στις ταξιδιωτικές εταιρείες αλλάζουν ραγδαία και η ευελιξία που βλέπετε τώρα μπορεί να μην ισχύει μακροπρόθεσμα. Επίσης, αν μπορείτε να ακυρώσετε τώρα χωρίς χρέωση, πιθανόν στο μέλλον να πετύχετε καλύτερη προσφορά.

Οι αεροπορικές, αλυσίδες ξενοδοχείων και άλλοι ταξιδιωτικοί πάροχοι προσφέρουν διαφορετικές επιλογές αποζημίωσης και voucher για ακυρώσεις.

Θέλω να ακυρώσω το ταξίδι μου. Πότε να το κάνω;

Αν είστε αποφασισμένοι να ακυρώσετε το ταξίδι σας, κάντε το τώρα. Αυτό θα διευκολύνει τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν καλύτερη αίσθηση χωρητικότητας στις πτήσεις. Μπορεί να σας φανεί παράξενη στιγμή για το συντονισμό ταξιδιωτικών πλάνων, αλλά οι πάροχοι είναι ευέλικτοι με τις κρατήσεις, τα voucher και τις αποζημιώσεις.

Εν τέλει, οι ταξιδιώτες που έχουν προγραμματίσει ταξίδια για αργότερα μέσα στο 2020 πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές που τους προσφέρει η κράτησή τους, να συμβουλευτούν τις πιο πρόσφατες οδηγίες και συστάσεις των αρχών δημόσιας υγείας και να σκεφτούν με γνώμονα την προσωπική τους υγεία κι ασφάλεια. Αυτό θα τους βοηθήσει να λάβουν τη σωστή απόφαση.

Πηγή: huffpost.com

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

- Advertisement -