Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
29 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΤο Έβερεστ συνεχίζει να... ψηλώνει! Τι επηρέασε το ύψος του;

Το Έβερεστ συνεχίζει να… ψηλώνει! Τι επηρέασε το ύψος του;

Το ψηλότερο βουνό του κόσμου συνεχίζει να… ψηλώνει και μάλιστα όπως μετρήθηκε από την Κίνα και το Νεπάλ το ύψος πλέον του Έβερεστ είναι μεγαλύτερο κατά 1 μέτρο.

Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου, με ύψος που φτάνει τα 8.848 μέτρα, σύμφωνα με μέτρηση της Ινδίας το 1954 και επιβεβαίωση αυτού του ύψους από την Κίνα, όταν το 2005 μέτρησε την κορυφή των Ιμαλαϊων.

- Advertisement -

Το Έβερεστ… ψήλωσε!

Το όρος Έβερεστ ψήλωσε και πλέον έχει ύψος 8.848,86 μέτρων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Κίνας και του Νεπάλ. Αυτό σημαίνει έχει πάρει 86 εκατοστά ύψος συγκριτικά με την τελευταία του μέτρηση.

ψήλωσε το Έβερεστ

Η νέα μέτρηση του βουνού έγινε μετά από συνεργασία Κίνας και Νεπάλ, καθώς η πρώτη υπολόγιζε το ύψος του μέχρι την κορυφή των βράχων, ενώ το Νεπάλ, που είναι το βασίλειο των αιθέρων, συνυπολόγιζε το ύψος του χιονιού στην απόκρημνη κορυφή.

20+1 φωτογραφίες που θα σε μυήσουν στην μαγεία του Νεπάλ!

Τα τελευταία δύο χρόνια οι δύο χώρες συνεργάστηκαν και τέσσερις τοπογράφοι εκπαιδεύτηκαν για να μετρήσουν το πραγματικό ύψος του Έβερεστ, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνικών.

Πού οφείλεται η αύξηση του ύψους

Ορισμένοι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ένας μεγάλος σεισμός το 2015, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους στο Νεπάλ, ενώ τουλάχιστον 18 ορειβάτες σκοτώθηκαν, φταίει για την αλλαγή στο ύψος του βουνού.

χιόνια στην κορυφή του Έβερεστ που ψήλωσε 1 μέτρο

Άλλοι υποστηρίζουν ότι το Έβερεστ, όπως και άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ψηλώσει με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας της μετατόπισης των τεκτονικών πλακών.

Νεπάλ: Ένα μοναδικό ταξίδι κάτω από τη σκιά του Έβερεστ!

Κάτω από το Έβερεστ, το Νεπάλ, η πατρίδα του Βούδα και ο διακαής πόθος των απανταχού ορειβατών και πεζοπόρων, είναι ο νούµερο ένα προορισµός του κόσµου για trekking στις ορεινές διαδροµές των Ιµαλαΐων.

Νεπάλ: Ένα μοναδικό ταξίδι κάτω από τη σκιά του Έβερεστ!

Θα ξεκινήσετε από την πρωτεύουσα, το Κατµαντού, µια πόλη που «ταλαντεύεται» µεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος που θα σας εξασφαλίσει την πρώτη επαφή µε την παράδοση και τον αυθεντικό τρόπο ζωής των ντόπιων και θα αποτελέσει το κατάλληλο ορµητήριο για να εξερευνήσετε αυτό τον πανέµορφο τόπο.

Συμβουλές για ένα ταξίδι στο Νεπάλ

Πότε να το επισκεφτείτε

O Οκτώβρης και ο Νοέµβρης είναι οι καλύτεροι µήνες για να ταξιδέψετε στο Νεπάλ καθώς οι µουσώνες (Ιούνιος – Σεπτέµβριος) έχουν τελειώσει και η εποχή είναι κατάλληλη για να απολαύσετε τα καταπράσινα τοπία, να δείτε από κοντά τις ψηλότερες κορυφές του κόσµου ενώ είναι και η εποχή συγκοµιδής του ρυζιού γεγονός που συνεπάγεται πληθώρα εκδηλώσεων και εορτών!

Τον Δεκέµβριο και τον Ιανουάριο η ατµόσφαιρα είναι το ίδιο διαυγής αλλά το κρύο είναι τσουχτερό ενώ αποκλείονται αρκετές διαδροµές σε µεγαλύτερα υψόµετρα λόγω του χιονιού. Επίσης τα περισσότερα -από τα φθηνά- ξενοδοχεία δεν έχουν θέρµανση.

Έβερεστ

Δραστηριότητες

Αν επιλέξετε το ταξίδι στο Νεπάλ για εκδροµές µε διαφορές δραστηριότητες παράλληλα, ή για πεζοπορία ή ορειβασία (που είναι και τα πιο δηµοφιλή) αναζητήστε οδηγό ή κλείστε ένα ολοκληρωµένο πακέτο διαδικτυακά που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας. Αν πάλι κλείσετε την ανάβαση µε τοπικό οδηγό και όχι από το διαδίκτυο θα εξοικονοµήσετε χρήµατα. Αν δε, έχετε µια µέση φυσική κατάσταση και καλή παρέα, τα έξοδα θα κοπούν περίπου στο µισό αν καλύψετε τη διαδροµή χωρίς οδηγό! Θα βρείτε λεπτοµερείς χάρτες στα εξειδικευµένα µαγαζιά για trekking της Pokhara.

Γενικές πληροφορίες

Δεν θα δυσκολευτείτε να µπείτε στη χώρα καθώς θα βγάλετε πολύ εύκολα visa. Από την άλλη οι περισσότεροι ντόπιοι µιλάνε αγγλικά και είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικοί, οπότε ούτε εκεί θα αντιµετωπίσετε πρόβληµα ενώ επίσης θα βρείτε πολλά λεωφορεία που θα βοηθήσουν στις διαδροµές σας προκειµένου να επισκεφτείτε και άλλες πόλεις.

Tι θα δείτε / που να πάτε στο Νεπάλ

Το Κατμαντού, η πρωτεύουσα του Νεπάλ

Θα απολαύσετε την ανεπανάληπτη φύση των Ιµαλάϊων αλλά και πολλά βουδιστικά µοναστήρια στη κοιλάδα του Κατµαντού. Στο Κατµαντού επίσης, υπάρχουν κτήρια που µετρούν 7 αιώνες ζωής και δεκάδες θρησκευτικά µνηµεία που προστατεύονται από την UNESCO. Το µεγάλο πλήθος των ναών µαρτυρά τη πρωτεύουσα σηµασία της θρησκείας για τους Νεπαλέζους και οι περισσότεροι βρίσκονται στα όρια της πλατείας Ντουρµπάρ. Θα σας συνεπάρει ο πολιτιστικός πλούτος και η αντιφατικότητα αυτού του τόπου.

Στην πρωτεύουσα του Νεπάλ

Η Durbar Square, η πλατεία του παλατιού, στο παλιό κοµµάτι της πρωτεύουσας, βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, αποτελώντας το σηµαντικότερο αξιοθέατο της Κατµαντού (Σηµ. Η είσοδος στα αξιοθέατα -όπου απαιτείται- είναι οικονοµική. Ενδεικτικά, η είσοδος στην πλατεία Durbar, κατά τη διάρκεια της µέρας είναι περίπου €3,5). Το ίδιο το βασιλικό παλάτι του 16ου αι., το λεγόµενο Hanuman Dhoka της δυναστείας Malla, τα λοιπά µεσαιωνικά κτήρια, οι στούπες (ταφικά µνηµεία) και οι παγόδες (πολυώροφο κτήριο και πολυπλευρικό µε µονό αριθµό ορόφων) που κατακλύζουν την πλατεία συναποτελούν Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς κι ένας περίπατος εκεί επιβάλλεται.

Θα βρείτε πολύ καλά bars -που σίγουρα δεν θα περίµενε κανείς να συναντήσει σε µία τόσο φτωχή χώρα – εστιατόρια πολυεθνικής κουζίνας και εντυπωσιακή ποικιλία ανατολίτικων γεύσεων. Θα δείτε τσιµεντένια κτήρια, πολυτελή ξενοδοχεία, αµέτρητα δηµόσια κτήρια και πρεσβείες που αποδεικνύουν µια άλλη όψη της Κατµαντού, εκείνης της πόλης που κινείται µε ταχείς ρυθµούς προς τον εκσυγχρονισµό.

Η “Πόλη των Πιστών” – Bhaktapur

Πόλη των Πιστών, Νεπάλ

Μια επίσκεψη αξίζει σίγουρα και η Bhaktapur (σηµαίνει η Πόλη των Πιστών) που είναι η πιο καλοδιατηρηµένη πόλη του Νεπάλ και η τρίτη µεγαλύτερη πόλη στην κοιλάδα. Έχει υπάρξει πρωτεύουσα της χώρας καθώς ήταν σταθµός εµπορικών συναλλαγών πάνω στον δρόµο που συνέδεε την Iνδία µε το Θιβέτ, και ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. Η Bhaktapur είναι πραγµατικά ένα υπαίθριο µουσείο τέχνης και µεσαιωνικής αρχιτεκτονικής µε συγκλονιστικά µνηµεία στη πλατεία Bhaktapur Durbar Square, την Εθνική πινακοθήκη, το Παλάτι των 55 παραθύρων µε τη Χρυσή Πύλη και τον πενταώροφο ναό Nyatapol, που µε ύψος 30 µέτρων είναι ο ψηλότερος της κοιλάδας.

Διαµονή στο Νεπάλ

Θα σας εντυπωσιάσει πραγµατικά πόσο φτηνά ξενοδοχεία µπορείτε να βρείτε στο Νεπάλ! Εµείς κάναµε έρευνα για διαµονή στο Κατµαντού, high season (Οκτώβριος 2019) και τα αποτελέσµατα ήταν εξωπραγµατικά καθώς βρήκαµε ξενοδοχείο 2 αστέρων (Karma Travellers Home) µε €98 για συνολικά…7(!) διανυκτερεύσεις (συµπεριλαµβανοµένων των φόρων, χωρίς προπληρωµή και µε δωρεάν ακύρωση!) δηλαδή περίπου το ηµερίσιο κόστος ανέρχεται σε µόλις €14.

Θα βρείτε πληθώρα επιλογών και όλες οικονοµικές! Από τόσο φθηνές διανυκτερεύσεις όπως η παραπάνω µέχρι 5 αστέρων ξενοδοχείο µε €688 για 7 βραδιές (Hotel de l’ Annapurna). Αλλά ακόµα και το πιο πολυτελές από τα πολυτελή να αναζητήσετε και µάλιστα στη καρδιά του κέντρου του Κατµαντού, το κόστος της συνολικής διαµονής δεν θα ξεπεράσει τα €1400 µε πρωινό όπως πχ. αν επιλέξετε το 5 αστέρων Baber Mahal Vilas (περίπου δηλαδή η βραδιά στα €198). Ιδιαίτερα οικονοµικό είναι και το κόστος του πρωινού στα ξενοδοχεία όπου δεν περιλαµβάνεται αυτό στην αρχική τιµή.

Φαγητό – Ποτό στο Νεπάλ

Το φαγητό στο Νεπάλ

Στο Κατµαντού θα βρείτε πολλά εστιατόρια για να απολαύσετε την τοπική κουζίνα αλλά και µε διεθνείς γεύσεις, µε πολύ καλές κριτικές και πολύ οικονοµικά. Για παράδειγµα σε ένα εστιατόριο µεσαίας κατηγορίας θα φάτε ένα µενού 7 πιάτων µε €7,70 ή διαφορετικά στη κατηγορία αυτή οι τιµές κυµαίνονται από €3 – €22. Από την άλλη σε ένα πολυτελές εστιατόριο µέσα σε ξενοδοχείο το δείπνο σας θα ξεκινήσει από περίπου €22.

Ένα combo γεύµα σε αλυσίδα street food είναι περίπου στα €5,4. Μια εισαγόµενη µπύρα θα σας κοστίσει €2,80, ένα κουτάκι αναψυκτικό €0,41, το µικρό µπουκαλάκι νερό €0,19, ο espresso €0,92 και ο cappuccino €1,30. Σε πολύ καλές τιµές θα βρείτε καθηµερινά είδη και είδη πρώτης ανάγκης, ειδικά σε συσχέτιση µε τις δυτικές τιµές. Για παράδειγµα ένα λίτρο γάλα σε super market στοιχίζει µόλις 74 NPR δηλαδή 0,57€.

Shopping

Προφανώς και δεν πρόκειται για shopping therapy προορισµό αλλά σε περίπτωση που θέλετε ή χρειαστεί να αγοράσετε κάτι, να γνωρίζετε ότι είναι εξίσου οικονοµικά τα ρούχα και τα παπούτσια. Για παράδειγµα ένα τζιν κοστίζει κατά µέσο όρο €23 ενώ ένα ζευγάρι αθλητικά γνωστού brand περίπου €41. Πάντως µην αµελήσετε να πάρετε κάποιο αναµνηστικό.

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται χρόνος, ερευνητική διάθεση, περιπετειώδες πνεύµα και ανοιχτό µυαλό, για να ολοκληρώσει και να απολαύσει κανείς ένα τέτοιο ταξίδι γιατί ο σκοπός είναι να κατακτήσει µε τον δικό του τρόπο την κορυφή του κόσµου, ή έστω τους πρόποδές της!

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,431 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ