Ηνωμένο Βασίλειο

Πριν από λίγες εβδομάδες, η έρευνα του Global Mind του 2024 αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι δεύτεροι πιο μίζεροι άνθρωποι στον κόσμο, κάτι που, αν έχετε μιλήσει ποτέ με έναν Βρετανό μια βροχερή μέρα, ακούγεται σωστό.

Παρά αυτόν τον ισχυρισμό, μια “αντίπαλη” μελέτη έφτασε να καταστρέψει όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για τους Βρετανούς και οι ίδιοι για τον εαυτό τους! Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο. Με βάση τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, είναι το 20ο πιο ευτυχισμένο έθνος στον κόσμος, καθώς κέρδισε οριακά από τη Λιθουανία, την Τσεχία και τους γείτονές τους στα δυτικά, την Ιρλανδία.

Πώς κατέληξε λοιπόν ο ΟΗΕ σε αυτό το συμπέρασμα; Συλλέγοντας δεδομένα για μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (πόσα χρήματα παράγει μια χώρα ανά άτομο), την ελευθερία να κάνει επιλογές ζωής, τη γενναιοδωρία και το προσδόκιμο ζωής, μπόρεσαν να κάνουν κάποια μαθηματικά και να δώσουν σε κάθε έθνος ένα συνολικό αριθμητικό και την αντίστοιχη κατάταξη στη χαρά του πληθυσμού τους.

Οι ηλικιωμένοι κατατάσσονται ως «σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από τους νέους» στη Βρετανία, επομένως είναι σαφές ότι όλοι θα πρέπει να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τις γιαγιάδες τους!

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Φινλανδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, την Ισλανδία και τη Σουηδία. Ό,τι βρίσκεται στο νερό στη Σκανδιναβία λειτουργεί γι ‘αυτούς, καθώς βρίσκονται τακτικά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ικανοποίηση των κατοίκων τους.

Οπότε, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημάδι για τους Βρετανούς, οι οποίοι σύμφωνα με το αφιέρωμα του βρετανικού Time Out που ανέδειξε το θέμα, επιβεβαιώνονται ότι δεν είναι τόσο “μίζεροι” όσο φαίνονται ή οι υπόλοιποι νομίζουν και υποστηρίζει ότι και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι. Κάποια μέρα, όπως χαρακτηριστικά γράφει, “μπορεί να φτάσουμε ακόμη και στην κατάσταση της ευδαιμονίας που νιώθουν καθημερινά οι Σκανδιναβοί”.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αποδεικνύεται περίτρανα, πως χώρες όπως οι σκανδιναβικές και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι στις πιο ευτυχισμένες (και οι πιο ευτυχισμένες) χώρες του κόσμου και ας έχουν βαρύ και μεγάλο χειμώνα, κρύο, μικρές μέρες και ελάχιστο -σχετικά- ήλιο…

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ