μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων

Ένα από τα πιο σημαντικά μεταβυζαντινά μοναστήρια δεσπόζουν στο Νησάκι των Ιωαννίνων, με σημαντική ιστορία και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας.

- Advertisement -
μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων πέτρινο εκκλησάκι

Η βυζαντινή μονή Νικολάου των Φιλανθρωπηνών έχει τεράστια ιστορική και θρησκευτική αξία και δεσπόζει στο πανέμορφο Νησάκι της Λίμνης των Ιωαννίνων. Οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη βυζαντική αριστοκρατική οικογένεια, που εγκατέλειψε την Πόλη μετά την Άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204 και κατέφυγε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων σπάνια τοιχογραφία

Ευκαιρία να δείτε και το παλαιότερο μοναστήρι της Ευρώπης που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Οι Φιλνθρωπηνοί υπήρξαν κτήτορες του μοναστηριού, που τελικά πήρε και το όνομά τους. Πέτρινη, με ξύλινα, λεπτοσκαλισμένα τέμπλα και αγιογραφίες μοναδικής τέχνης, αποτελεί εξαίσια δείγματα της ηπειρώτικης τέχνης, που έσμιγε την κρητική ζωγραφική παράδοση με δυτικές τεχνοτροπίες.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων πλατεία με πέτρινα σπίτια

Η άλλη πλευρά της Ηπείρου που πρέπει να ανακαλύψεις!

Σπάνια τοιχογραφία των 7 σοφών της Αρχαίας Ελλάδας

Γνωστή και ως Μονή Σπανού, ιδρύθηκε το 1291-1292 από τον ιερέα Μιχαήλ Φιλανθρωπινό, ενώ κατά τον 16ο αιώνα έζησε μια περίοδο ιδιαίτερης ακμής.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων βάρκα στη λίμνη

Μέχρι και τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε τα Γιάννενα αναδείχτηκαν σε κέντρο του ελληνικού Διαφωτισμού και λειτούργησαν διδασκαλεία και σχολές εντός της πόλης, οι μονές αυτές «παρήγαν» σημαντικό εκπαιδευτικό έργο.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων θέα στη λίμνη

Μοναστήρια που μεταμορφώθηκαν σε υπέροχα ξενοδοχεία

Από την αρχική μονή σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό ασκηταριό των πρώτων μοναχών, με σπουδαίες τοιχογραφίες. Σημαντικότερη όλων εκείνη των 7 σοφών της Αρχαίας Ελλάδας, ένα σπάνιο δημιούργημα με μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων με θέα στις βάρκες της λίμνης

*Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Ταξιδεύουμε στο νησάκι των Ιωαννίνων μέσα από ένα υπέροχο βίντεο!

Τα Ιωάννινα είναι ένας υπέροχος προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, τόσο η ίδια η πόλη όσο και τα χωριά και τα αξιοθέατα γύρω της! Η λίμνη Παμβώτιδα, είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατο της πόλης.

Τα 12 πιο όμορφα μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας!

Η ιστορία της λίμνης (επιφάνειας 22,8 τ.χλμ), της δεύτερης παλαιότερης της Ευρώπης, ξεκινά πριν από 3.500 χρόνια… Στα χρόνια της σκλαβιάς ευλαβείς ασκητές και μοναχοί βρήκαν καταφύγιο στη γαλήνη του τόπου, ενώ το νησάκι της γνώρισε περίοδο ακμής τον 13ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου και ανεγέρθηκαν συνολικά 6 μονές καθιστώντας το προπύργιο του βυζαντινού μοναστικού βίου.

Η παρακμή και η ερήμωσή του, ήρθε όταν ο Αλή Πασάς, καταπάτησε την περιουσία των μοναστηριών και επέβαλλε βαριά φορολογία στους κατοίκους. Με την πτώση του Αλή οι κάτοικοι επέστρεψαν και μέχρι σήμερα η Παμβώτιδα μαζί με το νησί της θεωρείται το στολίδι της πόλης!

Πληκάτι Ιωαννίνων: Ένα από τα ξακουστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου! Έλατα, νερά, πέτρινα σπίτια & αλπικές εικόνες (βίντεο)

Το νησάκι της λίμνης

Είναι ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά λίμνης της Ελλάδος και, το μόνο στον κόσμο χωρίς… όνομα! Για να φτάσετε επιβιβαστείτε στο καραβάκι που αναχωρεί από τον Μώλο στα Ιωάννινα και σε μόλις 6΄ θα βρεθείτε σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από τον χρόνο. Μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, αλλά και ταβέρνες που σερβίρουν λιμνίσια ψάρια συνθέτουν το σκηνικό του!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ