Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024
19.2 C
Athens
ΑρχικήΑνατολικό ΑιγαίοΣάμοςΤο Μουσείο Κρασιού Σάμου και πάλι ανοιχτό στο κοινό!

Το Μουσείο Κρασιού Σάμου και πάλι ανοιχτό στο κοινό!

-

Το Μουσείο Κρασιού του ΕΟΣ Σάμου άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και υποδέχεται τους επισκέπτες από τις 2 Μαΐου, από Τρίτη έως και Παρασκευή 10:30-17:00 και Σαββατοκύριακο 10:00-17:00. Τη Δευτέρα παραμένει κλειστό.

Ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα στεγάζει το Μουσείο Κρασιού του ΕΟΣ Σάμου, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν από τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το πατητήρι, τις συλλεκτικές φιάλες, τις παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, την τέχνη της βαρελοποιίας, ως τα παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων! Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου όλα αυτά τα χρόνια.

Ο επισκέπτης θα αναζητήσει τη μακραίωνη διαδρομή, την ιστορία και την παράδοση του σαμιώτικου κρασιού και θα ανακαλύψει τη γοητεία των οίνων από την εκπληκτική τοπική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στο μόχθο του σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή. Χορτασμένος από ιστορία, αλλά «διψασμένος» για κρασί ο επισκέπτης, μπορεί να αγοράσει τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου στο ειδικό κατάστημα, όπου πωλούνται και αυθεντικά τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα των παραγωγών-μελών του Συνεταιρισμού. Στο Μουσείο Κρασιού λειτουργεί επίσης εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος. Το αντίτιμο του εισιτηρίου ανέρχεται στα 2 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται οινογευστική δοκιμή.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Κρασιού του ΕΟΣ Σάμου (στο Μαλαγάρι, τηλ. 22730 87510-εσωτ. 548) καθώς και την Κάβα (στο Καρλόβασι, τηλ. 22730 30730) από την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019.

*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

Αν αγαπάτε το κρασί γνωρίστε και ένα μουσείο «στολίδι» στο Μπορντώ με θέμα το κρασί!

Πηγή: huffingtonpost.gr

Follow us

110,239LikesΚάντε Like
88,074 FollowersΑκολουθήστε
168,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ