Airbnb νέα

Το Παρίσι μηνύει την Airbnb και ζητάει εκατομμύρια ευρώ για παράνομες ενοικιάσεις. Η πόλη παίρνει σκληρά μέτρα λόγω των ενοικιάσεων που αντιτίθενται στο νόμο.

Συγκεκριμένα, το Παρίσι μηνύει την Airbnb ζητώντας του 12,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης. Η Γαλλική πρωτεύουσα λαμβάνει μέτρα εναντίον άνω των 1.000 παράνομων ενοικιάσεων στην πλατφόρμα εύρεσης στέγης.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Γαλλία μπορούν να νοικιάσουν την περιουσία τους για μέχρι 120 ημέρες το χρόνο, και οι διαφημίσεις θα πρέπει να αναφέρουν αριθμό καταχώρησης, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο νόμος δεν παραβιάζεται.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε το περασμένο έτος στη Γαλλία ορίζει ότι εταιρείες σαν το Airbnb μπορούν να μηνυθούν με μέχρι 12.500 ευρώ ανά παράνομη κατοικία, κι αν καθεμία από τις 1000 διαφημίσεις λάβει την ανώτερη ποινή, τότε η πλατφόρμα αντιμετωπίζει πρόστιμο 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

“Ο στόχος είναι να στείλουμε το μήνυμά μας σε όσους προβαίνουν σε παράνομη ενοικίαση και διαβρώνουν τις γειτονιές του Παρισιού”, αναφέρει η δήμαρχος της πόλης Anne Hidago στην εφημερίδα Journal du Dimance σχετικά με την κίνηση να επιβάλει αυτά τα πρόστιμα.

Αλλαγές στην Airbnb! Συμμόρφωση με τις αρχές προστασίας καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Airbnb νέα

Τα μέτρα που έχουν πάρει άλλες πόλεις

Άλλες πόλεις έχουν επιβάλει όρια ή απαιτούν ειδικές άδειες για το Airbnb κι άλλες πλατφόρμες εύρεσης καταλύματος.

Όταν η Ada Colau, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Βαρκελώνης, ανέλαβε καθήκοντα το 2015, μια από τις πρώτες της ενέργειες ήταν να παγώσεις τις άδειες όλων των ξενοδοχείων και διαμερισμάτων προς ενοικίαση και να κυνηγήσει τις ιστοσελίδες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, μηνύοντας το Airbnb με πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, το 2016, το Βερολίνο απαγόρευσε στους τουρίστες να νοικιάζουν ολόκληρα διαμερίσματα μέσω Airbnb και των ανταγωνιστών του σε μια προσπάθεια να προστατέψει την προσιτή στέγαση. Με τη βοήθεια μεγάλων προστίμων, οι αρχές της γερμανικής πρωτεύουσας ελπίζουν να προστατέψουν την παροχή κατοικιών και να κρατήσουν τα ενοίκια όσο το δυνατό πιο χαμηλά. Ο νέος νόμος απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων σε τουρίστες χωρίς την άδεια της πόλης.

Η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει την άσχημη πλευρά του Airbnb

Οι Έλληνες έχουν αρχίσει πια να βλέπουν την αρνητική πλευρά της online πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών Airbnb: τα ενοίκια αγγίζουν τον ουρανό, οι παραδοσιακές κατοικίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, η ενοικίαση κατοικιών γίνεται όλο και πιο αδύνατη και οι γειτονιές αλλάζουν τελείως ταυτότητα.

“Το Airbnb άλλαξε εκ βάθρων το παιχνίδι στην ελληνική αγορά ακινήτων”, αναφέρει μεσίτης στην Αθήνα. Αύξησε τη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών και συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι ιδιοκτήτες εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων. Θεωρούν ότι η πλατφόρμα προκάλεσε ένα κύμα αναβάθμισης των κτιρίων, δημιούργησε θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και γέννησε μια πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Airbnb νέα

Στα ύψη το ενοικιοστάσιο

Αυτό είναι κάτι πραγματικά που είχε μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κρίση μαστίζει την οικονομία και τα νοικοκυριά. Από το 2009 μέχρι το 2017 ο δείκτης των τιμών των κατοικιών έπεσε από το 100 στο 58,9, ακολουθώντας, ασφαλώς, τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας που παρέσυρε τα εισοδήματα των κατοίκων και τις τιμές των ενοικίων.

Αυτός είναι κι ο λόγος που η άφιξη του Airbnb στην ελληνική αγορά ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός. Στα τέλη του 2018, οι τιμές των σπιτιών είχαν ανακάμψει, με το δείκτη των τιμών των κατοικιών να ξεπερνά το 60. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι θετικό όταν κάποιος είναι ιδιοκτήτης σπιτιού ή υπεύθυνος εταιρείας μίσθωσης. Τι γίνεται όμως αν κάποιος πούλησε το σπίτι του κι αυτό μετατράπηκε σε ξενοδοχείο; Ή αν ψάχνει απεγνωσμένα να νοικιάσει σπίτι και οι τιμές είναι τόσο υψηλές που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο; Είναι γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σε μακροχρόνιες εκμισθώσεις κατοικιών, κι αυτό ωθεί τις τιμές των ενοικίων στα ύψη.

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε cult γειτονιές που γειτνιάζουν με μουσεία, όπως το Κουκάκι, αλλά ακόμα και σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας, ή σε περιοχές που δε βρίσκονται κοντά σε αξιοθέατα, οπότε δεν παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, όπως τα Πατήσια, όπου τα ενοίκια ανέβηκαν κατά 25% τον περασμένο χρόνο.

Πρόβλημα και στην επαρχία

Τεράστιο είναι το πρόβλημα, ωστόσο και στην επαρχία και ιδιαίτερα στα νησιά, όπου το μέχρι πρότινος ανύπαρκτο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας ακόμα και το χειμώνα έχει εξελιχθεί σε πραγματική πληγή. Εργαζόμενοι που μετατίθενται όπως αστυνομικοί, δάσκαλοι και στρατιωτικοί, αλλά και φοιτητές και όσοι εργάζονται σε εποχιακές δουλειές, θεωρούν πλέον αδύνατο να βρουν σπίτι σε ένα νησί, ή σε περίπτωση που βρουν, είναι αναγκασμένοι, εκτός από το να καταβάλλουν υψηλό ενοίκιο, να αφήνουν το σπίτι στις αρχές της τουριστικής σεζόν και να ξεκινούν την αναζήτηση εκ νέου από το φθινόπωρο. Οι ιδιοκτήτες από την άλλη πλευρά, ενίοτε αρνούμενοι τη μακροχρόνια μίσθωση, δεν υπολογίζουν τις διαστάσεις του προβλήματος μπροστά στο κέρδος που έχουν, ειδικά σήμερα που η τουριστική σεζόν στις πόλεις αλλά και τα νησιά μοιάζει να έχει διευρυνθεί κατά 1-2 μήνες.

Αυτό φυσικά, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αφού μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, κ.ά., ήδη πλήττονται τα τελευταία χρόνια από την αύξηση των ενοικίων και τη δυσκολία στην ενοικίαση σπιτιού, ζητώντας από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπιση κανονισμών για να περιοριστεί το πρόβλημα. Η Ελλάδα, ωστόσο, παλεύοντας να βγει από αυτή τη σχεδόν “μεταπολεμική” περίοδο της κρίσης, με τους μισθούς να έχουν μειωθεί κατά μέσω όρο κατά 40% συναντά μπροστά της ένα ακόμα τείχος, με τους κατοίκους και, ιδιαίτερα, τους νέους ανθρώπους, αν αδυνατούν να βρουν κατοικία και να μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια που τους ζητούνται.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ