Μια απίστευτα προοδευτική φυλή ζει στους τόπους της Σαχάρα. Οι Τουαρέγκ είναι νομάδες, που παρά το γεγονός πως έχουν ασπαστεί στο Ισλάμ, ακολουθούν μια πιο χαλαρή μορφή του και η προχωρημένη τους κοινωνία ξεπερνά μερικές από τις πιο προοδευτικές της Δύσης.

Οι άνδρες της φυλής είναι γνωστοί με την ονομασία «οι μπλε άνδρες της Σαχάρα», λόγω του χρώματος των υφασμάτων που τυλίγουν στα κεφάλια τους. Παρά τα γεγονός πως η φυλή έχει ασπαστεί το Ισλάμ, έχει κρατήσει ανέπαφα πολλά από τα έθιμά της, τα οποία δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο.

«Am I Going Down?»: Η εφαρμογή που υπολογίζει την πιθανότητα πτώσης ενός αεροσκάφους!

Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι το καλυμμένο πρόσωπο, το οποίο όμως έχουν οι άντρες και όχι οι γυναίκες, μιας και, όπως λέει η κουλτούρα της φυλής, οι γυναίκες είναι όμορφα πλάσματα, των οποίων τα πρόσωπα οι άντρες θέλουν να βλέπουν. Επίσης, ένα άλλο έθιμο θέλει τη γυναίκα να έχει προγαμιαίες σχέσεις πριν παντρευτεί, με πολλούς εραστές, ενώ όπως εξηγεί η φωτογράφος Henrietta Butler, που γοητεύτηκε από αυτούς τους ανθρώπους και τους ακολούθησε στην έρημο, οι κοπέλες έχουν τις ίδιες ελευθερίες με τα αγόρια.

Τουαρέγκ, η νομαδική φυλή της ερήμου

Oι άντρες της φυλής, από την άλλη, μπορούν να μπουν στη σκηνή της γυναίκας που ποθούν, ενώ η καμήλα τους τους περιμένει απ’ έξω και το ζευγάρι περνά τη νύχτα του μαζί με την οικογένεια της κοπέλας, οι οποίοι διακριτικά προσποιούνται πως δεν τους αφορά αυτό που συμβαίνει. Επιπλέον, αν η κοπέλα την επόμενη ημέρα υποδεχθεί έναν άλλον άντρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μιας και είναι δικαίωμά της.

Ένα μέρος για bon viveurs: Η πανέμορφη ακτή Αmalfi, στη νότια Ιταλία

Όμως υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κανόνες σχετικά με την ιδιωτικότητα, που πρέπει να τηρούνται και σε αυτήν την κοινωνία, οι οποίοι επιβάλλουν στον εραστή να φεύγει από τη σκηνή της αγαπημένης του πριν ξημερώσει. Όπως ανέφερε άλλωστε και η Butler, οι Τουαρέγκ είναι μια φυλή που χαρακτηρίζεται από τη διακριτικότητα και τον σεβασμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τουαρέγκ

Η σeξουαλική απελευθέρωση οδηγεί έτσι τις γυναίκες της φυλής να παντρεύονται σε μεγαλύτερες ηλικίες από τα 20 χρόνια, ενώ οι άντρες πρέπει να της γοητεύσουν με ποίηση. Επίσης, οι γυναίκες της φυλής μαθαίνουν τη δική τους γραφή, η οποία διδάσκεται από μάνα σε κόρη, και απαντούν και αυτές με δικά τους ποιήματα. Μετά τον γάμο οι γυναίκες δεν χάνουν κάποιο από τα δικαιώματά τους, ενώ τα ζώα της οικογένειας, που αποτελούν έναν ανεκτίμητο πόρο στη Σαχάρα, περνούν στη δική τους ιδιοκτησία.

Παλαουάν: Το εξωτικό νησί που διαθέτει μια απαράμιλλου κάλλους φυσική ομορφιά

Οι γάμοι των Tουαρέγκ κάποιες φορές καταλήγουν σε διαζύγιο με απόφαση της γυναίκας, και εκείνη κρατά τη σκηνή και τα ζώα μετά τη λήξη του γάμου. Συνηθισμένο είναι και το προγαμιαίο συμβόλαιο, με τους άντρες να επιστρέφουν στις μητέρες τους με τις καμήλες τους. Μάλιστα, όταν μια γυναίκα χωρίσει, οι υπόλοιποι άντρες το μαθαίνουν, για να τη διεκδικήσουν. Δεν πρόκειται όμως για μια μητριαρχική κοινωνία, καθώς οι άντρες συνεχίζουν να συζητούν για τα πολιτικά, παίρνοντας όμως συμβουλές από τις γυναίκες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τουαρέγκ

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως θεωρείται αγενές το να φάει ένας άντρας μπροστά σε μια με γυναίκα με την οποία δεν μπορεί να έχει σeξουαλική σχέση ή μπροστά σε γυναίκα που είναι μεγαλύτερή του, ενώ η χειρότερη ντροπή είναι το να φάει μπροστά στην πεθερά του. Ντροπή θεωρείται και η αυτολύπηση, ενώ η φιλοξενία τους θεωρείται θρυλική, μιας και υποδέχονται βασιλικά τους ξένους. Όσον αφορά τους Τουαρέγκ που ζουν στη νοτιοδυτική Λιβύη, αντιμετωπίζουν την απειλή του ISIS, ενώ εκείνοι που ζουν στο Μάλι, τον Νίγηρα και τη βόρεια Νιγηρία βρίσκονται αντιμέτωποι με την άνοδο της Boko Haram.

Aπίστευτο! Ανακαίνισε βαν και τα νοικιάζει σαν… διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη!

Τουαρέγκ: Η νομαδική φυλή της ερήμου με τα έθιμα που ξεπερνούν τον δυτικό πολιτισμό

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ