Cave House, Σαντορίνη γαμήλιος προορισμός

Κατώτερα του αναμενόμενου φαίνονται να είναι μέχρι στιγμής τα έσοδα από τον τουρισμό για το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, από την κίνηση των μέχρι τώρα μηνών τα νέα δεν φαίνονται να είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει σημαντικά τα ταξίδια, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας.

Τι συνέβαλε στην περιορισμένη τουριστική κίνηση

Η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η χώρα για τον περιορισμό της έξαρσης είχαν ως επακόλουθο φέτος τα έσοδα να φτάσουν τα 2-3 δις ευρώ, εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο μισό της αρχικής πρόβλεψης που έκανε λόγο για έσοδα της τάξης των 5 δις ευρώ από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Λάμψα Α.Ε., η χώρα μας δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την καλή πορεία που σημείωσε κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού την άνοιξη. Στον περιορισμένο αριθμό κρατήσεων συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η ανασφάλεια που επικρατεί στον κόσμο. Αυτό είναι, φυσικά, δικαιολογημένο, δεδομένης της έλευσης τουριστών από άλλες χώρες και της ανόδου των κρουσμάτων και του φόβου μετακίνησης με πλοίο, αεροπλάνο κι άλλα μέσα μεταφοράς. Επίσης, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα οδήγησε σε ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Ελλάδα, Παρθενώνας
Photo by Arthur Yeti on Unsplash

Εκτός από τους Έλληνες , μεγάλο ποσοστό από τους οποίους επέλεξε φέτος να μην πάει διακοπές, η κατάσταση δεν ήταν η αναμενόμενη ούτε με την έλευση των ξένων τουριστών. Οι λόγοι είναι το κλίμα φόβου κι ανασφάλειας σε συνδυασμό με την υποχρεωτική διεξαγωγή μοριακού τεστ για πολίτες αρκετών χωρών της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα:  Έναρξη δρομολογίων Αθήνα - Τελ Αβίβ και Ηράκλειο Λάρνακα από την TUS Airways

Οι ειδικοί ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής όπως συνηθίζουν κάθε χρόνο οι Έλληνες, ωστόσο κι αυτό δεν είναι αρκετό για να δώσει το φιλί της ζωής στη φετινή κάκιστη τουριστική χρονιά. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορίας, η πτώση στις εισροές των αεροδρομίων της χώρας άγγιξε το 72% τον Ιούλιο και το 75% για το 1ο επτάμηνο του έτους.

στο αεροδρόμιο με μάσκα
ryanair πτήσεις προς Ισπανία

Τέλος, τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα ως επακόλουθο της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την τουριστική κίνηση στη χώρα το 2ήμερο του 15Αύγουστου αλλά και τον υπόλοιπο μήνα.

Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το Σεπτέμβριο και ότι η επόμενη χρονιά θα αποζημιώσει τη χώρα για το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε. Μέχρι τότε ας μείνουμε ασφαλείς τηρώντας τις αποστάσεις κι όλα τα μέτρα προστασίας και φορώντας τις μάσκες όπου επιβάλλεται, απολαμβάνοντας όσο είναι δυνατόν κάθε λεπτό των διακοπών μας.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Προηγούμενο άρθροΤο ονειρεμένο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα με την υπέροχη θέα στο Μεσσηνιακό που μάγεψε τον Τάσο Δούση
Επόμενο άρθροVolotea – προσφορά: Ταξιδέψτε τον Αύγουστο για Ρόδο με 29 ευρώ!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ