Τι να πρωτοπεί κανείς για τα Τρίκαλα… για τον ευλογηµένο αυτό τόπο, το κοµµάτι αυτό της Θεσσαλικής γης… στην καρδιά της Ελλάδας που µοιάζει να «κλείνει» µέσα του όλη την οµορφιά! Εδώ βρίσκεται και η πιο cool πόλη της χώρας που κάνει κάθε επισκέπτη να μαγεύεται αφού καταφέρνει να συνδυάζει υπέροχα παρελθόν, παρόν και μέλλον! Γνωρίστε τα υπέροχα Τρίκαλα, την καθημερινότητά τους, τα αξιοθέατα, τα μουσεία, την κουζίνα τους, τις επιλογές αλλά και τα πέριξ της πόλης.

- Advertisement -

Η όμορφη αλλά και ευρωπαϊκών προδιαγραφών πόλη των Τρικάλων, που ισορροπεί εξαιρετικά ανάµεσα στο παρελθόν και το παρόν και παράλληλα έχει στραµµένο το βλέµµα στο µέλλον… Μάλιστα, σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη, ακολουθούν µοναδικής οµορφιάς, διαδροµές που οδηγούν στα πολλά γραφικά ορεινά χωριά και αξιοθέατα του νοµού.

Τι να πρωτογράψουµε; Για την απίθανη ακµή που γνωρίζει και έχει µετατραπεί σε πόλη-πρότυπο; Την πρωτόγνωρη φυσική οµορφιά; Το γραφικό ποτάµι που διασχίζει την πόλη; Την Καλαµπάκα και τα Μετέωρα που είναι δίπλα αλλά και τα υπέροχα ορεινά χωριά από την άλλη πλευρά; Τις άρτιες ξενοδοχειακές µονάδες; Τις υπέροχες επιλογές για φαγητό, ποτό και διασκέδαση; Τα Τρίκαλα είναι µια σύγχρονη πόλη µε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον που σαγηνεύει και µαγεύει όποιον την επισκεφτεί.

Η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

Τρίκαλα πόλη - ομπρέλες
Οι πολυφωτογραφημένες ομπρέλες στα Τρίκαλα

Ποιος θα το φανταζόταν πως τα Τρίκαλα, στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας, θα γινόταν η πρώτη έξυπνη πόλη της χώρας µε high tech υπηρεσίες που θα ζήλευε ακόµη και ο…Μπιλ Γκέιτς! Με εγκωµιαστικά αφιερώµατα από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο, τα Τρίκαλα έχουν καταφέρει να µη θυµίζουν… Ελλάδα χάρη στις καινοτοµίες και στα πιλοτικά τεχνολογικά εγχειρήµατα που έχουν λύσει τα χέρια των πολιτών.

Είναι µια πόλη -πρότυπο, που µπήκε µε φόρα στον 21ο αιώνα και συνεχίζει να εκπλήσσει λειτουργώντας ως παράδειγµα προς µίµηση για την υπόλοιπη χώρα. Κατά τα λοιπά, τα Τρίκαλα και τα πέριξ, είναι ένας από τους προορισµούς που θέλεις να βάλεις στο GPS, χειµώνα καλοκαίρι, καθώς προσφέρει all time συγκινήσεις από κάθε άποψη και για κάθε ιδιοσυγκρασία (τόπος λατρεµένος και για όσους αγαπούν το καλό φαγητό συνοδεία τσίπουρου και για τους sports enthusiasts!).

Τι θα δείτε

Ληθαίος ποταμός

Ο Ληθαίος ποταμός

Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι της πόλης και ένα από τα µοναδικής οµορφιάς αξιοθέατα στα Τρίκαλα. Τις όχθες του Ληθαίου, παραπόταµου του Πηνειού, στολίζουν πανύψηλα δέντρα (πλατάνια, αγριοκαστανιές κ.α.) που δηµιουργούν έναν µοναδικό πνεύµονα πρασίνου. Μάλιστα, είναι ο µοναδικός ποταµός τέτοιας έκτασης και µήκους που διασχίζει το κέντρο ελληνικής πόλης. Αν και ο ποταµός χωρίζει στα δυο την πόλη, οι όχθες του συνδέονται µε δεκατρείς γέφυρες, µισές από τις οποίες χρησιµοποιούνται αποκλειστικά για πεζούς. Σύµφωνα µε τον Στράβωνα κοντά στον ποταµό γεννήθηκε ο θεός της Ιατρικής Ασκληπιός, άγαλµα του οποίου στέκει επιβλητικό σε µια από τις γέφυρες. Η τελευταία κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία.

Τα Στενά του… Σακαφλιά (Παλιά Πόλη)

Τα Στενά του Σακαφλιά - Παλιά πόλη Τρικάλων
Στα στενά του Σακαφλιά

Η Παλιά Πόλη αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα, βρίσκεται στις παρυφές του κάστρου και κατά το παρελθόν υπήρξε αριστοκρατική γωνιά των Τρικάλων. Η γραφική αυτή περιοχή συγκεντρώνει τις περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες και όµορφα αρχοντικά που αντικατοπτρίζουν την οικονοµική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αιώνα. Εδώ θα βρείτε επίσης και όµορφα ταβερνάκια και cafe-bars. Τα στενά της γειτονιάς αυτής έγιναν γνωστά από το τραγούδι του Τσιτσάνη για τον διαβόητο Σακαφλιά.

Το πεζοδροµηµένο κέντρο

Στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων
Στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων

Τα Τρίκαλα είναι µια αρκετά «νοικοκυρεµένη» πόλη µε όµορφα σηµεία για βόλτες, όπως το πεζοδροµηµένο κέντρο όπου συγκεντρώνει µια πλειάδα από επιχειρήσεις για κάθε ηλικία και γούστο. Εδώ δε θα µείνετε…αδιάφοροι από τα εµπορικά καταστήµατα ή τα µοντέρνα µαγαζιά για καφέ, φαγητό και ποτό που θα σας αφήσουν µια υπέροχη γεύση ικανοποίησης. Πριν ρωτήσετε κάποιον ντόπιο, µάθετε πως ο πιο κεντρικός και διάσηµος πεζόδροµος είναι αυτός της Ασκληπιού αλλά και ο δρόµος της Ιουλιέτας Αδάµ – επίσης πεζοδροµηµένος-, που καθηµερινά δέχεται έναν µεγάλο όγκο από πεζούς και ποδηλάτες.

Η Τοιχογραφία στα Μανάβικα

Η Τοιχογραφία στα Μανάβικα

Τα περίφηµα Μανάβικα που είναι από τις πιο παλιές συνοικίες της πόλης. Ανάµεσα στο Βαρούσι και την κεντρική πλατεία, αποπνέει µια ιδιαίτερη αύρα µε ένα µεγάλο αριθµό διατηρητέων παλιών κτιρίων µε χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η συνοικία παλιότερα, περίπου στα 1920, στέγαζε τα πορνεία της πόλης. Aργότερα ξεκίνησε η λειτουργία της λαχαναγοράς- εξ ου και η ονοµασία της- ενώ σήµερα έχει µεταµορφωθεί σε hot food και nightlife πιάτσα µε αξιόλογα µαγαζιά, µεζεδοπωλεία, cafe-bars, που συγκεντρώνουν πλήθος ντόπιων και επισκεπτών.

Η χαρακτηριστική τοιχογραφία στα Μανάβικα που ολοκληρώθηκε το 2006 και φιλοτεχνήθηκε από ξένους καλλιτέχνες οι οποίοι απέδωσαν µε ρεαλιστικό τρόπο την καθηµερινότητα µιας παλιάς λαϊκής γειτονιάς. Καταλαµβάνει µια µεγάλη επιφάνεια στην ορατή πλευρά µια σύγχρονης οικοδοµής και αποτελεί πόλο έλξης περιπατητών.

Βυζαντινό κάστρο (φρούριο)

Βυζαντινό κάστρο Τρικάλων
Το Βυζαντινό κάστρο στα Τρίκαλα

Κοιτάξτε βόρεια στην πόλη εκεί που ορθώνεται επιβλητικό το κάστρο µε τον Πύργο και το εντυπωσιακό ρολόι. Χτισµένο από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα µ.Χ. στα ερείπια της αρχαίας Τρίκκης µε πολλές µετατροπές κατά την τουρκοκρατία. Ο επισκέπτης απολαµβάνει, πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο, και το µαγευτικό ηλιοβασίλεµα αλλά και την θέα της πόλης από ψηλά.

Μύλος Ματσόπουλου

Μύλος Ματσόπουλου, Τρίκαλα
Το μέρος όπου μετατρέπεται τα Χριστούγεννα στον Μύλο των Ξωτικών

Όποιον Tρικαλινό και να ρωτήσετε, θα σας προτείνει να επισκεφτείτε έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους της πόλης! Περπατήστε στο έκτασης 3.500 τ.µ. κτιριακό συγκρότηµα και νιώστε τα vibes του χώρου που φιλοξενούν το ξακουστό χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ, του Μύλου των ξωτικών! Κατασκευάστηκε το 1884 και κληροδοτήθηκε στο Δήµο Τρικαίων το 1977 από τον Ι. Ματσόπουλο, ευεργέτη της πόλης. Στον Μύλο λειτουργούν, µεταξύ άλλων, θερινός και χειµερινός  κινηµατογράφος, θέατρο, cafe-bar και χώροι για παιδικό παιχνίδι.

Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου

Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου
Το Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου

Νέα σελίδα µετά από 135 χρόνια από την ανέγερσή του, γύρισε ο Μύλος όταν εγκαινιάστηκε το 2017 ως βιοµηχανικό µουσείο. Ο χώρος αποτελεί ένα µοναδικό επισκέψιµο µνηµείο, το µοναδικό στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα της Ευρώπης που λειτουργούν ως αλευρόµυλοι. Η καινοτοµία έγκειται στο ότι ο Μύλος µπορεί να λειτουργήσει κανονικά ως µύλος! Μπορεί δηλαδή να παραγάγει αλεύρι όλων των τύπων. Επιπλέον, το κτίριο λειτουργεί και ως µουσείο Αγροτικής Ζωής.

Τζαµί Οσµάν Σαχ

Τζαµί Οσµάν Σαχ, Τρίκαλα
Τζαµί Οσµάν Σαχ

Το επιβλητικό τέµενος του Οσµάν Σαχ ή Κουρσούµ τζαµί (µολυβένιο τζαµί), τραβάει το βλέµµα του επισκέπτη στην άκρη της πόλης. Χτίστηκε στα µέσα του 16ου αιώνα από τον ονοµαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά και είναι το µοναδικό σωζόµενο από τα πολλά τζαµιά που είχε κάποτε η πόλη. Σύµφωνα µε την παράδοση, ο πρίγκιπας Οσµάν Σαχ, γιος του σουλτάνου Σουλεϊµάν έχτισε το τζαµί όταν θεραπεύτηκε στα Τρίκαλα από την αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Σήµερα, είναι προστατευόµενο µνηµείο της UNESCO και χρησιµοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων ήπιου χαρακτήρα (εκθέσεις, οµιλίες κλπ.).

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Τρικάλων

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Τρικάλων
Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων

Ο σταθµός λειτούργησε το 1886 και φέρει την κατασκευαστική υπογραφή γαλλικής εταιρείας, επί κυβέρνησης Χ. Τρικούπη. Ανακαινίστηκε το ‘90 ενώ έξω από το κτίριο βρίσκεται ο θρυλικός καρβουνιάρης, ένα ατµοκίνητο τρενάκι ηλικίας άνω των 100 ετών, που σήµερα αποτελεί απλά αξιοθέατο.

Μουσεία

Μουσείο Τσιτσάνη

Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης, Τρίκαλα
Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης

Τα Τρίκαλα, ο τόπος που γέννησε τον Βασίλη Τσιτσάνη, τιµά τον µεγάλο συνθέτη, στιχουργό και ερµηνευτή. Οι διαχρονικές µελωδίες του καλλιτέχνη που σηµάδεψε το ρεµπέτικο και λαϊκό τραγούδι, απόκτησαν στέγη σε ένα µοντέρνο χώρο που στέγαζε παλιά τις φυλακές. Το διαδραστικό µουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Σεπτέµβριο του 2017, µε πλούσιο υλικό από τη ζωή και το έργο του- λειτουργεί και τζουκ µποξ µε ελεύθερη επιλογή τραγουδιών. (Καθηµερινά (και Σ/Κ) 09:00-15:00 & 17:30 -19:30, Βενιζέλου & Καρδίτσης 1, Τ. +30 24310 77977)

Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισµού εταιρείας «Κλιάφα»

Ιδρύθηκε το 2003 έπειτα από πρωτοβουλία και δαπάνη της βιοµηχανίας αναψυκτικών Κλιάφα. Στεγάζεται στο παλαιό εργοστάσιο της εταιρείας, κτίσµα του 1926, και λειτουργεί ως µουσείο τόσο της βιοµηχανίας όσο και της πόλης των Τρικάλων. Στόχο έχει την προβολή και µελέτη της τοπικής ιστορίας των τελευταίων 150 ετών. (Οκτώβριο-Μάιο µε ελεύθερη είσοδο, Οµήρου & Θεµιστοκλέους 12, Τ. +30 24310 27313 & 27314, www.kliafa.gr)

Δηµοτικό Λαογραφικό Μουσείο

Ο επισκέπτης περιηγείται στο παρελθόν µέσα από αντικείµενα καθηµερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυµασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελµάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα µέσα του 20ου. Στα εκθέµατα, περιλαµβάνονται φωτογραφίες και έντυπα της περιόδου εκείνης ενώ το µουσείο, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίµων. (Καθημερινές 10:00 – 18:00 / Σαββατοκύριακα κλειστά – Γαριβάλδη 6, Τ. +2431 053566)

Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως

Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως, Τρίκαλα
Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως

Περάστε το κατώφλι του Μητροπολιτικού Μεγάρου της πόλης όπου στεγάζεται το µουσείο και θαυµάστε τα εκθέµατα όπως εκκλησιαστικά είδη, εικόνες και άµφια. Επιπλέον, θα πραγµατοποιήσετε και ένα εικονικό ταξίδι στο χρόνο χάρη στα είδη καθηµερινής χρήσης παρελθόντων ετών στην αίθουσα του λαϊκού µουσείου ενώ λειτουργεί και αναγνωστήριο µε 19.000 τίτλους, ανοιχτό για το κοινό.
(Απόλλωνος 19,  Τ. +30 24310 27282, 27365)

Μουσείο Δηµήτρη & Λέγκως Κατσικογιάννη

Ξεναγειθείτε στο µουσείο που φιλοξενεί συνολικά 1350 έργα (1236 πίνακες και 114 γλυπτά) του σπουδαίου ζωγράφο και γλύπτη, Δηµήτρη Κατσικογιάννη. Το έργο του Δ. Κατσικογιάννη απεικονίζει τους αγώνες του λαού µας και την ειρήνη. ( Εθνική οδός Τρικάλων-Άρτας, θέση Φλαμούρι, Τρίκαλα Τ. 24310 77646 & 24310  76613)

Μουσείο Μουσικής Ιστορίας (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Τρικαλινών Δηµιουργών)

Εδώ θα βρείτε χειρόγραφα, παρτιτούρες, προσωπικά και διάφορα άλλα αντικείµενα από τους σπουδαίους Τρικαλινούς µουσικούς Δηµήτρη Μητροπάνο , Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Κώστα Βίρβο, Γιώργο Σαµολαδά, Χρήστο Κολοκοτρώνη, Δηµήτρη Καβράκο, Δηµήτρη Σγούρο. (Γαριβάλδη 8, Τ. 24310 76613)

Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης

Η Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης εκθέτει αγάλµατα, νοµίσµατα και γλυπτά από την νεολιθική εποχή ως και τη µετά βυζαντινή περίοδο. (25ης Μαρτίου 31,  Τ. 24310 33597)

Χριστούγεννα στην πόλη των…ξωτικών

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τα Τρίκαλα είναι τα Χριστούγεννα, με την γιορτινή ατμόσφαιρα να ξεχειλίζει και τον «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο θεματικό χριστουγεννιάτικο κέντρο της Ελλάδας, να κάνει τη διαφορά.

Κάντε µια ευχή και ζητήστε από τον Αϊ-Βασίλη ένα ονειρεµένο ταξίδι στην «πρωτεύουσα» των Χριστουγέννων! Θα ανταµειφθείτε είτε υπήρξατε καλό είτε κακό (µικρό ή µεγάλο) παιδί… Όπως κάθε χρόνο η πόλη φόρεσε τα γιορτινά της και είναι έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες του Μύλου των Ξωτικών!

Στην αγκαλιά του θεσσαλικού κάµπου, η πόλη βάζει εδώ και µερικά χρόνια τον πήχη πολύ ψηλά, καθώς έχει εξελιχθεί σε έναν, ή πιο σωστά στον απόλυτο χριστουγεννιάτικο προορισµό της Ελλάδας χάρη στις δυναµικές ενέργειες και το δηµιουργικό πνεύµα που συγκεντρώνεται σε έναν µαγικό χώρο, που είναι διάσηµος πια σε κάθε γωνιά της χώρας: τον περίφηµο «Μύλο των Ξωτικών». Φυσικά στα Τρίκαλα τα Χριστούγεννα, πέρα από το χριστουγεννιάτικο αυτό δώρο, διαθέτει αναρίθµητα «προσόντα» που θα κάνουν τη διαµονή σας συναρπαστική!

Η Ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι…

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2011 όταν ο Άη Βασίλης μεταμόρφωσε τον Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, στο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, τον «Μύλο των Ξωτικών». Τα παλιά φουγάρα πήραν μπροστά και από τότε δουλεύουν ασταμάτητα, με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κάτι καινούριο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών.. μια νέα ιστορία που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο παραμυθένιο και μαγικό.

Μια φορά κι έναν καιρό σε έναν μικρό πλανήτη ενός απέραντου γαλαξία ζούσε ένας μικρός Πρίγκιπας ανάμεσα σε τριαντάφυλλα και ηφαίστεια. Καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα o μικρός Πρίγκιπας άρχισε να ονειρεύεται έναν κόσμο διαφορετικό!

Έτσι αποφάσισε να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες και να αναζητήσει την αλήθεια. Επισκέφθηκε 5 πλανήτες που στον καθένα υπήρχε μόνο ένας κάτοικος, ο μεγαλοπρεπής Βασιλιάς, ένα όμορφο και μοσχομυριστό Τριαντάφυλλο, ο πιστός Φανανάφτης και ο κομψός Αστρονόμος. Τελευταίος πλανήτης που επισκέφθηκε ήταν η γη και βρέθηκε στο Μύλο των Ξωτικών όπου συνάντησε τον Άη Βασίλη και τους αμέτρητους βοηθούς του.

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι μαγικό και παραμυθένιο στον απέραντο γαλαξία, σταθείτε κάτω από τα αστέρια, κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας και αν σας πλησιάσει ένα μικρό και χαμογελαστό παιδί μην το αγνοήσετε θα είναι σίγουρα ένας μικρός Πρίγκιπας. (24 Νοεμβρίου μέχρι 7 Ιανουαρίου 2024)

Για τις δράσεις, το πρόγραμμα εκδηλώσεων και αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Η Τρικαλινή κουζίνα

Τρικαλινή κουζίνα

Τι μαγειρεύουν οι κατσαρόλες των Τρικαλινών; Συνταγές µε λουκάνικο, παραδοσιακές χυλοπίτες και πίτες, χαλβάδες και τυριά… Ένα γόνιµο περιβόλι είναι τα Τρίκαλα και η ευρύτερη περιοχή, µε ξακουστά προϊόντα να µαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες. Μια γαστρονοµική έκπληξη είναι που οφείλεται στο πέρασµα λαών (Πόντιοι, Σαρακατσάνοι και Μικρασιάτες) αλλά και εισβολέων που διαµόρφωσαν το «µενού» της τοπικής κουζίνας. Σηµαίνουσας σηµασίας παράγοντας, είναι και ο γεωγραφικός πλούτος του νοµού, που συνδυάζει τον θεσσαλικό κάµπο µε τον ορεινό όγκο για την παραγωγή πληθώρας αγαθών.

Μη φύγετε αν δεν έχετε δοκιµάσει το ξακουστό λουκάνικο µε πράσο, νοστιµότατα τυριά και γαλακτοκοµικά προϊόντα (εξάγονται στο εξωτερικό) µε πιο γνωστά το γαλοτύρι και την τρικαλινή φέτα, τον περίφηµο χαλβά που θυµίζει των Φαρσάλων αλλά φτιάχνεται µε διαφορετική συνταγή, τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το µέλι και τις χυλοπίτες, ροφήµατα από βότανα του βουνού, τα φρούτα εποχής και τα λαχανικά, κάστανα και καρύδια…Προτιµήστε µε κλειστά µάτια τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και το κυνήγι, µαγειρευτά όπως η γίδα βραστή µε τραχανά και πρασοτηγανιά, πίτες όπως η τραχανόπιτα και η «µπατζίνα» (κολοκυθόπιτα). Φυσικά ιδιαίτερη µνεία αξίζει και στο γλυκόπιοτο τσίπουρο και κρασί, η παραγωγή των οποίων αποτελεί παράδοση για τους ντόπιους. Και αν είστε φίλοι του κρασιού μια εξαιρετική εμεπιρία έιναι να επισκεφτε’ιτε το οινοποιείο meteoro

Φαγητό /Ποτό

Ουζερί-Μεζεδοπωλείο «ο Βασίλης»

Πάνω από τριάντα χρόνια βρίσκεται στην πόλη το δημοφιλές αυτό ουζερί. Από το 1988 που πρωτοάνοιξε η οικογενειακή αυτή επιχείρηση, επέκτεινε και ανακαίνισε τον χώρο για 2η φόρα, εξέλιξε το μενού, η δεύτερη γενιά «πήρε τα ηνία», αλλά η ποιότητα, η γεύση, η φιλοσοφία, η ευγένεια και η φιλοξενία παραμένουν πάντα σταθερά στην κορυφή, γεγονός που έκανε το μαγαζί, στέκι και το καθιέρωσε στην προτίμηση των ντόπιων. Εδώ απολαμβάνουμε ολόφρεσκους, χειροποίητους μεζέδες σαν να βγήκαν από την κουζίνα της μαμάς, συνοδεία εξαιρετικών αποσταγμάτων, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, μαγειρευτά αλλά και κρεατονοστιμιές γιατί το τσίπουρο µε το κρέας, είναι άριστος συνδυασμός! Ωράριο: Καθημερινά 12:00 – 00:00, Διεύθυνση: Βύρωνος 21, Τ. 24310 70428, FB: Ουζερί ” Ο Βασίλης “

Φιρφιρί

Με θέα το φρούριο της πόλης και κάτω από τη στέγη ενός πέτρινου αναπαλαιωμένου οικήματος του 1886, το μερακλίδικο αυτό μεζεδοπωλείο – τσιπουράδικο σερβίρει ωραίες παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και μεζέδες που συνοδεύουν τις πολλές επιλογές και ποικιλίες σε ούζο και τσίπουρο. Highlight, η αυλή για καλοκαιρινά τραπεζώματα! (Καθημερινά 13:00 – 19:00 – Δευτέρα κλειστά,  Στεφάνου Σαράφη 61, Τ. 698 469 6842)

Fairydust Coffee

Όπως λέει και το όνομά του ένα παραμυθένιο καφέ με όμορφη διακόσμηση και θέα στον Ληθαίο. Εδώ θα βρείτε από χορτασικά σνακ και σπιτικές λεμονάδες μέχρι ιδιαίτερες σοκολάτες και καφέδες. (Καθημερινά από τις 07:00, Όθωνος 14, Τ. 24310 25525)

Alveo

Στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο ποτάμι θα βρείτε το all day ALVEO. Εδώ μπορείτε να έρθετε από νωρίς το πρωί για καφέ με θέα στο Ληθαίο και το κέντρο της πόλης αλλά και αργότερα για ποτά και cocktails. Επίσης θα βρείτε και ένα πλήρες μενού φαγητού για brunch, γεύμα ή δείπνο. Στα επιπλέον συν, ο ατμοσφαιρικός χώρος με τις classy πινελιές. (Καθημερινά 08:00 – 00:00 / Παρασκευή 12:00 – 00:00, Αμαλίας 20, Τ. 24310 75074 )

Cafe Diverso

Σε ένα πολύ ωραίο σημείο στο κέντρο της πόλης, εδώ θα έρθετε για εκλεκτό καφέ και ελληνικές και ιταλικές γεύσεις. Το Diverso στεγάζεται σε έναν πολύ προσεγμένο μοντέρνο χώρο πολύ φωτεινό και με θέα στο ποτάμι. (Καθημερινά 05:45 – 22:00, Κοραή 10, Τ.24310 24223)

Vesper, Backyard Homage

Η διατηρητέα παλιά πέτρινη μονοκατοικία με την υπέροχη αυλή στεγάζει το Vesper, ένα hot spot της πόλης για κάθε ώρα της ημέρας. Από ωραίο καφέ και πλούσιο brunch μέχρι δείπνο από ένα μενού ελληνικής και διεθνούς κουζίνας και signatire cocktails το Vesper είναι στα must της πόλης. (Καθημερινά 08:00 – 02:00 -Παρ.& Σαβ. 08:00 03:00, Καρανάσιου 9, Τ. 24313 04291)

Κατώγι

Σε ένα διαμπερές, ψηλοτάβανο επιβλητικό κτήριο του 1900 στα Μανάβικα και µε τραπεζάκια στον πεζόδρομο θα συναντήσετε ένα διαχρονικό στέκι για καλό φαγητό, το Κατώγι. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια σερβίρει στους επισκέπτες του, εκλεκτή ελληνική κουζίνα, τοπικές γεύσεις, ψητά της ώρας, πληθωρικές σαλάτες και χειροποίητα ορεκτικά, όλα καλομαγειρεμένα. Το μενού συµπληρώνει το ντόπιο κρασί και το τσίπουρο! (Καθημερινά 11:00 – 02:00, Διεύθυνση: Καραϊσκάκη 58, Μανάβικα, Τ. 24310 20150)

Το Ρακαριό

Στην πιο upgrade πιάτσα της πόλης, στα Μανάβικα, το Ρακαριό είναι στα must γευστικά στέκια. Στον όμορφο και περιποιημένο χώρο του, µε νότες παλιάς καλής ελληνικής εποχής σερβίρει ένα εκλεκτό μενού ελληνικών και παραδοσιακών γεύσεων ενώ δεν λείπουν και οι σπιτικοί μεζέδες, απαραίτητη συνοδεία για να απολαύσετε τσίπουρο από τη μεγάλη γκάμα επιλογών! Με αφετηρία τα φρέσκα ντόπια υλικά, τη γνώση και το μεράκι για το καλό φαγητό θα απολαύσετε ωραίες ελληνικές γεύσειςΗ. (Καθημερινά 12:30 –23:30 (Τρίτη Κλειστά), Διεύθυνση: Γρήγ. Πατριάρχου & Ερμού, Μανάβικα, Τ. 24310 22711, FB: Το Ρακαριό Ταβέρνα-Μεζεδοπωλείο Τρίκαλα)

Κρύπτη

Αν έρθεις στα Τρίκαλα ένα ποτό στην Κρύπτη, πρέπει να το πιεις! Eίναι το πιο γνωστό και το πιο κλασικό bar της πόλης, από εκείνα τα «διαχρονικά» στέκια και αυτό που πρωτοέκανε τα Μανάβικα πιάτσα. Σε ένα υπέροχο διατηρητέο κτήριο του 1890 και σταθερή φιλοσοφία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια έχει καθιερωθεί σε place to be… Δίνει βαρύτητα στην κλασική μπάρα και στην ενημερωμένη κάβα, στις premium ετικέτες, στο έμπειρο προσωπικό και φυσικά στη μουσική που κινείται κυρίως σε soul, funky και swing ρυθμούς, αλλά και στα events µε residents DJs! (Καθημερινά από τις 20:00
Διεύθυνση: Γρηγορίου Πατριάρχου 14, Μανάβικα, Τρίκαλα, T. 6974 875987, FB: Kripti Bar)

BitterSweet Cocktail Bar

Εδώ θα πιείτε τα καλύτερα cocktails της πόλης. Είναι ένα funky κοκτεϊλάδικο με ωραία φιλοσοφία και διάθεση! Η ομάδα του BitterSweet κάνει στα σέικερ τις κατάλληλες μείξεις ώστε να απολαύσετε στο ποτήρι σας μοναδικές προτάσεις γεμάτα αρώματα και γεύση. (Καθημερινά 09:00 – 05:00, Χατζηπέτρου 7, Τ. 2431 076062)

Που να μείνετε

Ananti city resort

Χτισµένο σε ένα λόφο στις παρυφές των Τρικάλων, το 5 αστέρων αυτό city resort έχει ανεβάσει τα standards της διαµονής. Με δυνατό του σηµείο την προνοµιακή του θέα σε όλο τον θεσσαλικό κάµπο -το βλέµµα φτάνει µέχρι και τα Μετέωρα- προσφέρει 18 πολυτελή δωµάτια που παντρεύουν τέλεια το άψογο design µε τις σύγχρονες ανέσεις. Μοντέρνα µπάνια, πολυτελή amenities, φωτεινά δωµάτια -όλα σε καθαρές λιτές γραµµές- συνωµοτούν για την ιδανική διαμονή. Στις παροχές του ξενοδοχείου εκτός από την εξωτερική πισίνα που ακροβατεί στη βουνοπλαγιά, το πλήρως εξοπλισµένο spa και τον συνεδριακό χώρο, ανήκει και το Oltre Bar-Restaurant. Ένας ακόµη λόγος δηλαδή για να ανηφορίσουµε µέχρι το Λογγάκι και να απολαύσουµε ένα γεύµα υψηλής αισθητικής µε τοπικά προϊόντα σε πιο δηµιουργικές εκτελέσεις, αλλά και γιατί όχι το αγαπηµένο µας cocktail σε ένα άκρως ατµοσφαιρικό περιβάλλον. (ΕΟ Τρικάλων Ιωαννίνων 75, Λογγάκι, Τηλέφωνο: 2431 063950, anantiresort.gr)

Aeton Melathron

Μόλις 2,5 χλμ. έξω από το κέντρο της πόλης το Αετών Μέλαθρον,από τις πιο κλασικές επιλογές διαμονής στην πόλη, στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο 4 ορόφων και είναι μια από τις καλύτερες «Business & Pleasure» επιλογές στα Τρίκαλα καθώς έχει το know how της φιλοξενίας σε όλα τα επίπεδα: άνετα και κομψά δωμάτια, έμπειρο και ευγενικό προσωπικό, σύγχρονες παροχές, πολυτελείς και λειτουργικούς χώρους, άρτιες εγκαταστάσεις, εκλεκτό πρωινό και ότι ακόμα θα μετατρέψει τη διαμονή σας, σε εμπειρία αναψυχής και ξεκούρασης! (Διεύθυνση: Νεάρχου & Νίκης, Τ. 24310 63130,  www.aetonmelathron.gr)

Ξενοδοχείο Αχίλλειον

Ιδανική επιλογή στα Τρίκαλα για όσους αναζητούν διαμονή με πρωταγωνιστικό ρόλο, την τοποθεσία. Στην καρδιά της πόλης, επί της Ασκληπιού εξασφαλίζει παράλληλα ήσυχη διαμονή στα ευρύχωρα δωμάτια του και με το πολύ εξυπηρετικό προσωπικό του. (Ασκληπιού 2, T. 2431 073656)

*Προσοχή, αν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε τα Τρίκαλα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, πρέπει να κάνατε άμεσα κράτηση σε ξενοδοχείο καθώς η πληρότητα αυτή την εποχή λόγω του Μύλου των Ξωτικών, φτάνει στο 100% και είναι πιθανόν να μη βρείτε. Επίσης, η πόλη δεν διαθέτει πολλές επιλογές σε ξενοδοχεία.

Note. Αρκετά καταλύματα θα βρείτε στην πολύ κοντινή Καλαμπάκα (απέχει μόλις 21χλμ από τα Τρίκαλα) καθώς λόγω της θέσης της (κάτω από τα Μετέωρα και δίπλα στα Τρίκαλα) διαθέτει πολλές επιλογές διαμονής. Εδώ θα δείτε κάποιες από αυτές.

Hotel Orfeas

Μόλις 500µ. από το κέντρο της Καλαμπάκας και 3 χλμ. από τα Μετέωρα, το Hotel Orfeas διαθέτει κομψά δωμάτια με μπαλκόνι και όλες τις ανέσεις ενώ το επιβλητικό κτήριο που στεγάζεται περιβάλλεται από κήπο, διαθέτει εξωτερική πισίνα, εστιατόριο και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους! Στα επιπλέον συν, το δωρεάν parking. ( Πίνδου 58, Καλαμπάκα, Τ. 24320 77444 , Hotel Orfeasorfeas-hotel-kalambaka.ibooked.gr)

Grand Meteora

Δίπλα στο Καστράκι, μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της Καλαμπάκας και ακριβώς στους πρόποδες των Μετεώρων και εντυπωσιακή θέα στα θεόρατα βράχια, το Grand Meteora είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο που ξεχωρίζει για την άρτια κατασκευή και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Τόσο στα δωμάτια όσο και τους κοινόχρηστους χώρους ξεχωρίζουν η κομψότητα, η άνεση, οι σύγχρονες παροχές και υπηρεσίες που εξασφαλίζουν μια ονειρεμένη διαμονή! Στα highlights και το εξαιρετικό πλούσιο πρωινό.( Καστράκι, Καλαμπάκα, Τ. 24320 77707, F. Grand Meteora HotelInsta.  grand_meteora_hotel, Site:www.grandmeteora.gr

Hotel Theatro Odysseon

 Tο «Theatro Hotel»,  στο δρόμο προς Καστράκι, με φόντο τα μαγικά Μετέωρα, είναι ένα πολύ όμορφο ξενοδοχείο με θεατράλε ύφος, προσωποποιημένο στυλ, arty διάθεση και θεματικού design δωμάτια, που εξασφαλίζουν παράλληλα όλες τις σύγχρονες ανέσεις και παροχές. Το ξενοδοχείο είναι εμπνευσμένο από μερικά από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα όλων των εποχών. Τα δωμάτια εδώ θα σε οδηγήσουν σε έναν φανταστικό κόσμο και θα νιώσεις ότι πρωταγωνιστής στο πιο όμορφο παραμύθι. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει πισίνα. Εκτός από την διαμονή, το Theatro Hotel διαθέτει ένα εξαιρετικό εστιατόριο, το Thymeli food + drinks. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Thymeli food+drinks θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε πραγματικές ελληνικές γεύσεις από όλη τη χώρα μαζί με μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας. (Πατριάρχου Δημητρίου 54, Καλαμπάκα, Τηλέφωνο: 2432 094444, Facebook: Theatro Hotel, www.theatrohotel.com)

Divani Meteora Hotel

Το ξενοδοχείο Divani Meteora, μέλος του Ομίλου πολυτελών ξενοδοχείων Διβάνη, εξασφαλίζει παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία σε συνδυασμό µε τις σύγχρονες ανέσεις και παροχές σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον. Το πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο σε κομβικό σημείο ανάμεσα στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα και θέα στα επιβλητικά Μετέωρα διαθέτει superior και deluxe δωμάτια, σουίτες, εστιατόριο, μπαρ, εξωτερική και εσωτερική πισίνα όπως και γυμναστήριο. ( E.O. Τρικάλων – Καλαμπάκας, Τ. 24320 23330, F.Divani Meteora HotelInsta. divanicollectionSite:divanimeteorahotel.com)

Οι ΕΙΚΟΝΕΣ και ο Τάσος Δούσης στα Τρίκαλα

Οι ΕΙΚΟΝΕΣ και ο Τάσος Δούσης επισκέφτηκαν την πόλη πριν λίγους μήνες και μας χάρισαν δύο υπέροχα επεισόδια! Εκτός από τις ομορφιές της πόλης και τα αξιοθέατα, θα δείτε συγκεντρωμένες τις επιλογές του Τάσου Δούση. Στο Instagram του Τάσου Δούση μπορείτε να δείτε τα όμορφα στιγμιότυπα του ταξιδιού στην Καστοριά αλλά και σε όλους τους προορισμούς!

Αν θέλετε να δείτε και να μάθετε ακόμα περισσότερα για τα Τρίκαλα και τα πέριξ, δείτε τα επεισόδια των ΕΙΚΟΝΩΝ στην πόλη και ξεναγηθείτε από τον Τάσο Δούση:

Στα πέριξ των Τρικάλων

Στη γη των Αιθήκων…

Μια ανάσα από τα Τρίκαλα ο ορεινός όγκος του νομού είναι ανάμεσα στους πιο φημισμένους χειμερινούς προορισμούς… ειδικά για τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι ένα όνειρο! Η φύση & τα τοπία της συνθέτουν ένα σύνολο που όμοιό του δεν υπάρχει!

Ελάτη
Ελάτη

Οδοιπορικό στα χωριά του Δήμου Πύλης

Που σηµαίνει… στον ορεινό όγκο του νοµού Τρικάλων. Παλιότερα ονοµαζόταν Δήµος Αιθήκων και ο µύθος λέει ότι πήρε το όνοµά του από τον οµώνυµο λαό που κατοικούσε εκεί προκειµένου να φρουρεί τα περάσµατα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία. Σε απόσταση αναπνοής από τα Τρίκαλα συναντάµε µοναδικής οµορφιάς διαδροµές γεµάτες δάση, γεφύρια, ποτάµια, εκκλησίες… και διαδοχικά 11 στο σύνολο πανέµορφα χωριά που τα «συνοδεύουν» εκπληκτικά φυσικά τοπία, ξεχωριστοί άνθρωποι και µεγάλη ιστορική διαδροµή, µε γνωστότερα την Ελάτη και το Περτούλι.

Περτούλι

Η Ελάτη είναι χτισµένη αµφιθεατρικά σε υψόµετρο 940 µ., πραγµατικά κρυµµένη ανάµεσα στα έλατα, ενώ είναι η πρώτη επιλογή των ταξιδιωτών γιατί εκτός της οµορφιάς της διαθέτει πληθώρα επιλογών σε διαµονή και παραδοσιακό φαγητό, ενώ στον κεντρικό δρόµο το café-bar Κεχρί είναι απολαυστικό για όλες τις ώρες της ηµέρας! Το Περτούλι είναι περιτριγυρισµένο από πυκνά δάση και περιβάλλεται από τις κορυφές βουνών και είναι γεµάτο πετρόκτιστα δροµάκια και σπίτια τοπικής αρχιτεκτονικής. Περίπου 11 χλµ. από την Ελάτη θα συναντήσετε µέσα στο δάσος το γραφικό χωριό Καλόγεροι. Έχει µια και µοναδική ταβέρνα που αξίζει να επισκεφτείτε. Το Νεραϊδοχώρι, είναι χτισµένο ανάµεσα σε βουνά . Έξω από το χωριό συναντάµε το µοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ένα βυζαντινό µνηµείο του 1793 µε σηµαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.

Ελάτη Τρίκαλα
Ελάτη

Τι να δείτε

Επισκεφθείτε το Μουσείο στην Πύρρα. Το παλιό δηµοτικό σχολείο φιλοξενεί µια αξιόλογη λαογραφική συλλογή εργαλείων και χρηστικών αντικειµένων παλιότερων εποχών. Κάντε µια βόλτα στο Πανεπιστηµιακό Δάσος Περτουλίου που εκτείνεται στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα µέχρι τις βορειοανατολικές της Μπουντούρας σε υψόµετρο 1.150-2.060 µ. Συνδυάστε την επίσκεψη στο Χιονοδροµικό Κέντρο µε µια βόλτα στα περτουλιώτικα λιβάδια που διασχίζονται από ένα καταπληκτικό µικρό ποτάµι, τον «Ξεριά», που πηγάζει από το όρος Κόζιακα (Κερκέτιο) και διαιρείται σε παραποτάµους. Στα περτουλιώτικα λιβάδια, στη δασωµένη πλευρά του βουνού, λειτουργεί το Χιονοδροµικό Κέντρο από το 1985. Το γραφικό εκκλησάκι Αγ. Αποστόλων στη θέση Τζατζά αξίζει σίγουρα µια επίσκεψη, καθώς από εκεί ένα φυσικό µονοπάτι οδηγεί στο καταφύγιο «Χριστόδουλος Χατζηπέτρος» µε θέα όλο τον Θεσσαλικό Κάµπο αλλά και τις κορυφές της Πίνδου!

Κάντε µια βόλτα µέχρι τον Ασπροπόταµο… Ο µυθικός Αχελώος, γιος του Ωκεανού, έχει τις πηγές του στη νότια Πίνδο την οποία διαπερνά, και το πέρασµά του «σφραγίζει» τη φυσιογνωµία του τόπου, «ορίζοντας» τα χωριά της Πίνδου που παίρνουν το όνοµά του: «Τα χωριά του Ασπροπόταµου». Φυσικά, τα πέτρινα γεφύρια, πολλά από τα οποία χτίστηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθηλώνουν ακόµα µε τη στέρεη οµορφιά των επιβλητικών τους τόξων και το περίτεχνο δέσιµο της λαξευµένης πέτρας. Ανάµεσα σε αυτά το λιθόκτιστο γεφύρι της Σµίξης ή Μονοπάτι της Σκάλας που χτίστηκε το 1650-1652. Σίγουρα αξίζουν και οι επισκέψεις σε κάποια από τα πολλά εκκλησάκια και ξωκλήσια µε την τεράστια ιστορική, θρησκευτική και αρχιτεκτονική αξία.

Ασπροπόταμος

Γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα

Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα µε προορισµό την Ελάτη, λίγο µετά την Πύλη θα συναντήσετε τη γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα. Τόσο η ίδια η γέφυρα όσο και το τοπίο συνθέτουν ένα σκηνικό παραµυθένιο… που νοµίζεις πως αν περιµένεις λίγο θα ξεπροβάλουν νεράιδες και ξωτικά… Είναι πέτρινη µε ηµικύκλιο τόξο που ενώνει τον Πορτιάτη ποταµό στο δυτικό όριο της Πύλης. Κατασκευάστηκε το 1527 µε µέριµνα του τότε µητροπολίτη Λάρισας και µετέπειτα πολιούχου των Τρικάλων της Καλαµπάκας και της Πύλης, Αγίου Βησσαρίωνα, για τη γεφύρωση του ποταµού επί της µοναδικής τότε οδού σύνδεσης της Θεσσαλίας µε την Ήπειρο. Το γεφύρι όµως πλαισιώνει ένα τοπίο µοναδικού φυσικού κάλλους… Ένας επιβλητικός ορεινός όγκος ρίχνει τη σκιά του, το ποτάµι κυλάει ακατάπαυστα, πράσινο περικλείει όλη τη σκηνή και το αποτέλεσµα είναι εικόνες εκπληκτικές που µοιάζουν σαν κάποιος να τις έχει ζωγραφίσει…

elati

Οι καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς

Τα ορεινά των Τρικάλων αποτελούν ήδη must προορισμό για τον χειμώνα, όχι ωστόσο μόνο για τα ήδη γνωστά αξιοθέατα. Στο μοναδικό γραφικό χωριό Παλαιοκαρυά, οι πανέμορφοι και επιβλητικοί καταρράκτες κλέβουν την ανάσα και γίνονται “πόλος έλξης” για τους επισκέπτες.

Τα ορμητικά νερά του ποταμού Παλαιοκαρίτη πέφτουν από ύψος 15 μέτρων περίπου και δημιουργούν ένα απίστευτης ομορφιάς σκηνικό. Λίγα μέτρα πιο κάτω σχηματίζεται και ένας δεύτερος, μικρότερος καταρράκτης. Το βουνίσιο τοπίο συμπληρώνεται από βότανα κι αγριολούλουδα, καθώς και πλούσια πανίδα που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα πουλιών, όπως αετούς και γύπες.

Πάνω από αυτούς στέκει επιβλητικό το παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι του 16ου αιώνα, το οποίο κάποτε συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο. 

Δραστηριότητες και Διαδρομές

Ο Δήµος αλλά και ο ιδιωτικός φορέας δεν έχουν μείνει στην ασύλληπτη οµορφιά του τοπίου, ούτε στις ανέσεις που µπορούν να εξασφαλίσουν στους επισκέπτες τους, αλλά εξελίσσονται τουριστικά «εκµεταλλευόµενοι» ό,τι η φύση έδωσε απλόχερα… Εδώ και κάποια χρόνια παρατηρούνται πολλές δράσεις θεµατικού τουρισµού και διαφορετικών δραστηριοτήτων για όσους επιθυµούν να συνδυάζουν την ξεκούραση και τις οµορφιές του τόπου µε δραστηριότητες! 

Περτουλιώτικα Λιβάδεια
Τα περίφημα Περτουλιώτικα Λιβάδεια με το χιονισμένο τοπίο στο φόντο

Ανακαλύψτε την περιοχή µε την καθοδήγηση έµπειρων επαγγελµατιών, καθώς προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, σκι, ιππασία, τοξοβολία καθώς και οικοτουριστική ξενάγηση! Αποτελεί επίσης αγαπηµένο προορισµό για τους φίλους του υγρού στοιχείου για καταβάσεις τόσο µε βάρκες rafting-hot dog- monoraft όσο και µε canoe-kayak και µάλιστα µε άκρως ενδιαφέρουσες προτεινόµενες διαδροµές! 

Ένα από τα πιο γνωστά και οργανωµένα αναρριχητικά πεδία 7 διαδροµών είναι ο Κόκκινος Βράχος, µόλις 15′ από την Ελάτη. Όσο για ορειβασία και πεζοπορία η περιοχή είναι ιδανική, καθώς είναι αποκλειστικά ορεινός όγκος και οι διαδροµές είναι απεριόριστες! Η διαδροµή της πέτρινης Βλαχόστρατας είναι επίσης µια µοναδική εµπειρία!

Περτούλι
pertouli

Για σκι στο Χιονοδροµικό Κέντρο Περτουλίου

Το χιονοδροµικό κέντρο Περτουλίου βρίσκεται έξω από τα Τρίκαλα (40 χλµ.) στα Περτουλιώτικα λιβάδια σε υψόµετρο 1200 µέτρων. Υπάρχουν τρεις πίστες κόκκινη, µπλε, πράσινη, αλλά και εκπαιδευτική, που ικανοποιούν όλους τους επισκέπτες , αλλά και η δυνατότητα νυχτερινού σκι. Η κόκκινη πίστα µε µήκος 1500 µέτρων και εναέριο lift, ενώ η µλπε είναι µε συρόµενο αναβατήρα. Για τους αρχάριους της παρέας, η πράσινη εκπαιδευτική είναι η κατάλληλη καθώς εξυπηρετείτε από baby lift. Στον ευρύτερο χώρο, θα βρείτε σαλέ, για να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφηµα και φαγητό, χώρο parking και ιατρείο. Επίσης, θα βρείτε χώρους για ενοικίαση εξοπλισµού σκι – snowboard – snowmobile και έλκηθρο, σε οικονοµικές τιµές. Το οδικό δίκτυο που συνδέει το Περτούλι με τα Τρίκαλα είναι πολύ καλό και δεν κλείνει από το χιόνι. (www.snowreport.gr/pertouli)

  • ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Από την Αθήνα 375 χιλιόµετρα / Από τη Θεσσαλονίκη 256 χλμ/ Από την Πάτρα 334 χλμ
  • ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 1.170μ. – 1.340μ. ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ: 3 ΠΙΣΤΕΣ : 3 ΜΗΚΟΣ ΠΙΣΤΩΝ: 2 χλμ.
  • ΤΙΜΕΣ: €10 το κανονικό, € 7 το παιδικό και € 5 µιας χρήσης.

Μετέωρα: Μεταξύ ουρανού και γης…

Το ταξίδι στα Μετέωρα θα σας φέρει τόσο κοντά στον ουρανό που θα νομίζετε πως θα τον αγγίξετε! Εδώ θα έρθετε σε άμεση επαφή µε το μεγαλείο της φύσης, µε ένα διαφορετικό επίπεδο ενέργειας, γνώσης, ιστορίας…με ένα γεωλογικό θαύµα από εκείνα που όλοι κάποια στιγµή στη ζωή τους πρέπει να δουν από κοντά!

Ανάµεσα στην Πίνδο και τα Χάσια, 3,5 χλµ. πάνω από την πόλη της Καλαµπάκας, δεσπόζουν τα ΜετέωραΈνα σπάνιο γεωλογικό φαινόµενο, ένας εµβληµατικός συνδυασµός από τεράστιους σκοτεινόχρωµους κάθετους βράχους από ψαµµίτη που στο πρώτο µόλις αντίκρυσµά τους θα νιώσετε δέος και ίσως να τους «µπερδέψετε» µε γλυπτά! Γλυπτά που µε απεριόριστη δεξιότητα φιλοτέχνησε η φύση… Και πάνω τους τα πιο ξακουστά µοναστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο».

Πώς δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα;

Οι βράχοι στα Μετέωρα σχηµατίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατ. χρόνια! Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισµοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σηµερινό τους σχήµα.

Οι θεωρίες ποικίλουν αναφορικά µε τη δηµιουργία τους, µε επικρατέστερη αυτή ενός Γερµανού γεωλόγου: Σύµφωνα µε την θεωρία, ένας µεγάλος ποταµός είχε τις εκβολές του στην περιοχή αυτή, που για εκατοµµύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τµήµα. Τα νερά του ποταµού εναπόθεταν στις εκβολές φερτές ύλες και πέτρες και γενικότερα διάφορα υλικά που µεταφέρονταν µε τα νερά του από βορειότερα τµήµατα της αρχέγονης κεντρικής Ευρώπης. Από τη συσσώρευση των υλικών αυτών σχηµατίστηκαν δελτογενείς κώνοι. Με τη συνεχή διάβρωση από τους ανέµους και τις βροχές, καθώς και από άλλες γεωλογικές µεταβολές, οι βράχοι αυτοί στο πέρασµα εκατοµµυρίων ετών πήραν την σηµερινή τους µορφή.

Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο, γρήγορα έγινε το «σπίτι» για τολµηρούς ερηµίτες που αναζητούσαν ψυχική ηρεµία και γαλήνη ενώ σύµφωνα µε τους βυζαντινολόγους, οι πρώτοι ασκητές κατέφυγαν στους βράχους προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Ως πρώτος ασκητής αναφέρεται ο Βαρνάβας περί τα 950-970 µ.Χ., ο οποίος ίδρυσε τη Σκήτη του Αγίου Πνεύµατος και ακολούθησε η ίδρυση της Σκήτης της Μεταµορφώσεως από τον Κρητικό µοναχό Ανδρόνικο στις αρχές του 1000 µ.Χ. Αιώνες µετά, περισσότεροι από 2.εκατ. επισκέπτες «κοινωνούν» κάθε χρόνο την απεραντοσύνη των Μετεώρων…

Μοναστήρια Μετέωρα

Αξιοθέατα και δραστηριότητες στα Μετέωρα

Τα… μετέωρα μοναστήρια

Τα μοναστήρια στα Μετέωρα είναι «φωλιασμένα» στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι υπήρχαν 30 στο σύνολο αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο 7 (6 από αυτά επισκέψιμα). Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων…. Τον 14ο αιώνα, περίπου το 1340 μ.Χ., ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, στην κόψη ενός κατακόρυφου γκρεμού, έχτισε τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα. Ακολούθησαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας 20 συνολικά μονές.

Το σίγουρο είναι πως μια επίσκεψη σε κάποιο/α από τα μοναστήρια είναι εμπειρία ζωής ανεξάρτητα από τον βαθμό πίστης που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Η επαφή με τη μοναστική ζωή, οι χώροι αυτοί καθ’ αυτοί, η μοναδική ενέργεια, η επαφή με το μη οικείο, οι ρυθμοί που κυλούν διαφορετικά, είναι μοναδικές εμπειρίες. Οι μοναχοί υποδέχονται πολύ φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τούς επισκέπτες και τους προσκυνητές.

Εδώ μπορείτε να κάνετε πολλά και να ζήσετε μια ξεχωριστή, αξέχαστη εμπειρία. Στα Μετέωρα υπάρχουν αρχικά επισκέψιμες μονές. Αν πάλι είστε τύπος της περιπέτειας, μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία. Μια ακόμη ξεχωριστή εμπειρία εδώ είναι να δείτε το ηλιοβασίλεμα… Την ώρα που ο ήλιος δύει πίσω από τα επιβλητικά βράχια η εικόνα είναι καθηλωτική.

Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα, «είσοδος» στα μοναδικά Μετέωρα, είναι ένας όμορφος και ήρεμος προορισμός ιδανικός για εκδρομή και λίγες μέρες ξεκούρασης. Στην Καλαμπάκα ο επισκέπτης θα βρει ότι χρειάζεται για μια ωραία διαμονή.

Μπορεί η Καλαμπάκα ουσιαστικά να λειτουργεί για τους περισσότερους επισκέπτες της ως το σημείο-είσοδος στα Μετέωρα αλλά και από μόνη της παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς είναι γραφική, γεμάτη ταβέρνες, μαγαζάκια, ξενοδοχεία, ό,τι χρειάζεστε για μια ευχάριστη διαμονή! Μια βόλτα στην παλιά πόλη, μια επίσκεψη στη μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής καθώς και στα παραδοσιακά χαλκουργεία, όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη, αρκούν για να διαπιστώσετε ότι η Καλαμπάκα είναι πολλά περισσότερα από «πύλη» των Μετεώρων!

Επίσκεψη στο Καστράκι

Ένα χωριό πανέμορφο στην περιοχή, λίγο έξω από την Καλαμπάκα, φωλιασμένο στους βράχους και ουσιαστικά το ορμητήριο των αναρριχητών. Στο Καστράκι θα βρείτε εστιατόρια, καταλύματα αλλά και διαφόρων ειδών μαγαζάκια. Το Παλιό Καστράκι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρχείο Travelstyle.gr & Icons Travellers / shutterstock

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ