Τι να πρωτοπεί κανείς για τα Τρίκαλα… για τον ευλογηµένο αυτό τόπο, το κοµµάτι αυτό της Θεσσαλικής γης… στην καρδιά της Ελλάδας που µοιάζει να «κλείνει» µέσα του όλη την οµορφιά του κόσµου… Εδώ βρίσκεται και η πιο cool πόλη της χώρας που κάνει κάθε επισκέπτη να μαγεύεται αφού καταφέρνει να συνδυάζει υπέροχα παρελθόν, παρόν και μέλλον! Γνωρίστε εδώ τα υπέροχα Τρίκαλα, την καθημερινότητά τους, τα αξιοθέατα, τα μουσεία, αλλά και την κουζίνα τους.

Η πανέµορφη αλλά και ευρωπαϊκών προδιαγραφών πόλη των Τρικάλων, που ισορροπεί εξαιρετικά ανάµεσα στο παρελθόν και το παρόν και παράλληλα έχει στραµµένο το βλέµµα στο µέλλον… Μάλιστα, μετά την πόλη, ακολουθούν οι µοναδικής οµορφιάς, διαδροµές που οδηγούν στα πολλά γραφικά ορεινά χωριά του νοµού, που θα ανακαλύψετε σε άλλο άρθρο.

- Advertisement -

Η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας

Τρίκαλα πόλη - ομπρέλες
Οι πολυφωτογραφημένες ομπρέλες στα Τρίκαλα

Ποιος θα το φανταζόταν πως τα Τρίκαλα, στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας, θα γινόταν η πρώτη έξυπνη πόλη της χώρας µε high tech υπηρεσίες που θα ζήλευε ακόµη και ο…Μπιλ Γκέιτς! Με εγκωµιαστικά αφιερώµατα από τον διεθνή και εγχώριο Τύπο, τα Τρίκαλα έχουν καταφέρει να µη θυµίζουν… Ελλάδα χάρη στις καινοτοµίες και στα πιλοτικά τεχνολογικά εγχειρήµατα που έχουν λύσει τα χέρια των πολιτών (π.χ. στέλνουν άµεσα τα αιτήµατά τους στον Δήµο µέσω mobile app).

Είναι µια πόλη -πρότυπο, που µπήκε µε φόρα στον 21ο αιώνα και συνεχίζει να εκπλήσσει λειτουργώντας ως παράδειγµα προς µίµηση για την υπόλοιπη χώρα. Κατά τα λοιπά, τα Τρίκαλα και τα πέριξ, είναι ένας από τους προορισµούς που θέλεις να βάλεις στο GPS, χειµώνα καλοκαίρι, καθώς προσφέρει all time συγκινήσεις από κάθε άποψη και για κάθε ιδιοσυγκρασία (τόπος λατρεµένος και για όσους αγαπούν το καλό φαγητό συνοδεία τσίπουρου και για τους sports enthusiasts!).

Αξιοθέατα στα Τρίκαλα

Ληθαίος ποταμός

Ο Ληθαίος ποταμός

Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι της πόλης και ένα από τα µοναδικής οµορφιάς αξιοθέατα στα Τρίκαλα. Τις όχθες του Ληθαίου, παραπόταµου του Πηνειού, στολίζουν πανύψηλα δέντρα (πλατάνια, αγριοκαστανιές κ.α.) που δηµιουργούν έναν µοναδικό πνεύµονα πρασίνου. Μάλιστα, είναι ο µοναδικός ποταµός τέτοιας έκτασης και µήκους που διασχίζει το κέντρο ελληνικής πόλης. Αν και ο ποταµός χωρίζει στα δυο την πόλη, τα όχθες του συνδέονται µε δεκατρείς γέφυρες, µισές από τις οποίες χρησιµοποιούνται αποκλειστικά για πεζούς. Σύµφωνα µε τον Στράβωνα κοντά στον ποταµό γεννήθηκε ο θεός της Ιατρικής Ασκληπιός, άγαλµα του οποίου στέκει επιβλητικό σε µια από τις γέφυρες. Η τελευταία κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία.

Τα Στενά του… Σακαφλιά (Παλιά Πόλη)

Τα Στενά του Σακαφλιά - Παλιά πόλη Τρικάλων
Στα στενά του Σακαφλιά

Η Παλιά Πόλη αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα, βρίσκεται στις παρυφές του κάστρου και κατά το παρελθόν υπήρξε αριστοκρατική γωνιά των Τρικάλων. Η γραφική αυτή περιοχή συγκεντρώνει τις περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες και όµορφα αρχοντικά που αντικατοπτρίζουν την οικονοµική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αιώνα. Εδώ θα βρείτε επίσης και όµορφα ταβερνάκια και cafe-bars. Τα στενά της γειτονιάς αυτής έγιναν γνωστά από το τραγούδι του Τσιτσάνη για τον διαβόητο Σακαφλιά.

Το πεζοδροµηµένο κέντρο

Στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων
Στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων

Τα Τρίκαλα είναι µια αρκετά «νοικοκυρεµένη» πόλη µε όµορφα σηµεία για βόλτες, όπως το πεζοδροµηµένο κέντρο όπου συγκεντρώνει µια πλειάδα από επιχειρήσεις για κάθε ηλικία και γούστο. Εδώ δε θα µείνετε…αδιάφοροι από τα εµπορικά καταστήµατα ή τα µοντέρνα µαγαζιά για καφέ, φαγητό και ποτό που θα σας αφήσουν µια υπέροχη γεύση ικανοποίησης. Πριν ρωτήσετε κάποιον… ντόπιο, µάθετε πως ο πιο κεντρικός και διάσηµος πεζόδροµος είναι αυτός της Ασκληπιού αλλά και ο δρόµος της Ιουλιέτας Αδάµ – επίσης πεζοδροµηµένης-, που καθηµερινά δέχεται έναν µεγάλο όγκο από πεζούς και ποδηλάτες.

Η Τοιχογραφία στα Μανάβικα

Η Τοιχογραφία στα Μανάβικα

Τα περίφηµα Μανάβικα που είναι από τις πιο παλιές συνοικίες της πόλης. Ανάµεσα στο Βαρούσι και την κεντρική πλατεία, αποπνέει µια ιδιαίτερη αύρα µε ένα µεγάλο αριθµό διατηρητέων παλιών κτιρίων µε χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η συνοικία παλιότερα, περίπου στα 1920, στέγαζε τα πορνεία της πόλης. Aργότερα ξεκίνησε η λειτουργία της λαχαναγοράς- εξ ου και η ονοµασία της- ενώ σήµερα έχει µεταµορφωθεί σε hot food και nightlife πιάτσα µε αξιόλογα µαγαζιά, µεζεδοπωλεία, cafe-bars, που συγκεντρώνουν πλήθος ντόπιων και επισκεπτών.

Η χαρακτηριστική τοιχογραφία στα Μανάβικα που ολοκληρώθηκε το 2006 και φιλοτεχνήθηκε από ξένους καλλιτέχνες οι οποίοι απέδωσαν µε ρεαλιστικό τρόπο την καθηµερινότητα µιας παλιάς λαϊκής γειτονιάς. Καταλαµβάνει µια µεγάλη επιφάνεια στην ορατή πλευρά µια σύγχρονης οικοδοµής και αποτελεί πόλο έλξης περιπατητών.

Βυζαντινό κάστρο (φρούριο)

Βυζαντινό κάστρο Τρικάλων
Το Βυζαντινό κάστρο στα Τρίκαλα

Κοιτάξτε βόρεια στην πόλη εκεί που ορθώνεται επιβλητικό το κάστρο µε τον Πύργο και το εντυπωσιακό ρολόι. Χτισµένο από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα µ.Χ. στα ερείπια της αρχαίας Τρίκκης µε πολλές µετατροπές κατά την τουρκοκρατία. Ο επισκέπτης απολαµβάνει, πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο, και το µαγευτικό ηλιοβασίλεµα αλλά και την θέα της πόλης από ψηλά.

Μύλος Ματσόπουλου

Μύλος Ματσόπουλου, Τρίκαλα
Το μέρος όπου μετατρέπεται τα Χριστούγεννα στον Μύλο των Ξωτικών

Όποιον Tρικαλινό και να ρωτήσετε, θα σας προτείνει να επισκεφτείτε έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους της πόλης! Περπατήστε στο έκτασης 3.500 τ.µ. κτιριακό συγκρότηµα και νιώστε τα vibes του χώρου που φιλοξενούν το ξακουστό χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ, του Μύλου των ξωτικών! Κατασκευάστηκε το 1884 και κληροδοτήθηκε στο Δήµο Τρικαίων το 1977 από τον Ι. Ματσόπουλο, ευεργέτη της πόλης. Στον Μύλο λειτουργούν, µεταξύ άλλων, θερινός και χειµερινός  κινηµατογράφος, θέατρο, cafe-bar και χώροι για παιδικό παιχνίδι.

Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου

Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου
Το Μουσείο στον Μύλο Ματσόπουλου

Νέα σελίδα µετά από 135 χρόνια από την ανέγερσή του, γύρισε ο Μύλος όταν εγκαινιάστηκε το 2017 ως βιοµηχανικό µουσείο. Ο χώρος αποτελεί ένα µοναδικό επισκέψιµο µνηµείο, το µοναδικό στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα της Ευρώπης που λειτουργούν ως αλευρόµυλοι. Η καινοτοµία έγκειται στο ότι ο Μύλος µπορεί να λειτουργήσει κανονικά ως µύλος! Μπορεί δηλαδή να παραγάγει αλεύρι όλων των τύπων. Επιπλέον, το κτίριο λειτουργεί και ως µουσείο Αγροτικής Ζωής.

Τζαµί Οσµάν Σαχ

Τζαµί Οσµάν Σαχ, Τρίκαλα
Τζαµί Οσµάν Σαχ

Το επιβλητικό τέµενος του Οσµάν Σαχ ή Κουρσούµ τζαµί (µολυβένιο τζαµί), τραβάει το βλέµµα του επισκέπτη στην άκρη της πόλης. Χτίστηκε στα µέσα του 16ου αιώνα από τον ονοµαστό αρχιτέκτονα Σινάν Πασά και είναι το µοναδικό σωζόµενο από τα πολλά τζαµιά που είχε κάποτε η πόλη. Σύµφωνα µε την παράδοση, ο πρίγκιπας Οσµάν Σαχ, γιος του σουλτάνου Σουλεϊµάν έχτισε το τζαµί όταν θεραπεύτηκε στα Τρίκαλα από την αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Σήµερα, είναι προστατευόµενο µνηµείο της UNESCO και χρησιµοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων ήπιου χαρακτήρα (εκθέσεις, οµιλίες κλπ.).

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Τρικάλων

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Τρικάλων
Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων

Ο σταθµός λειτούργησε το 1886 και φέρει την κατασκευαστική υπογραφή γαλλικής εταιρείας, επί κυβέρνησης Χ. Τρικούπη. Ανακαινίστηκε το ‘90 ενώ έξω από το κτίριο βρίσκεται ο θρυλικός καρβουνιάρης, ένα ατµοκίνητο τρενάκι ηλικίας άνω των 100 ετών, που σήµερα αποτελεί απλά αξιοθέατο.

Μουσεία στα Τρίκαλα

Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης

Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης, Τρίκαλα
Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης

Τα Τρίκαλα, ο τόπος που γέννησε τον Βασίλη Τσιτσάνη, τιµά τον µεγάλο συνθέτη, στιχουργό και ερµηνευτή. Οι διαχρονικές µελωδίες του καλλιτέχνη που σηµάδεψε το ρεµπέτικο και λαϊκό τραγούδι, απόκτησαν στέγη σε ένα µοντέρνο χώρο που στέγαζε παλιά τις φυλακές. Το διαδραστικό µουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Σεπτέµβριο του 2017, µε πλούσιο υλικό από τη ζωή και το έργο του- λειτουργεί και τζουκ µποξ µε ελεύθερη επιλογή τραγουδιών. (Καθηµερινά 09:00-15:00 µε ελεύθερη είσοδο, Βενιζέλου & Καρδίτσης 1, Τ. +30 24310 77977)

Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισµού εταιρείας «Κλιάφα»

Ιδρύθηκε το 2003 έπειτα από πρωτοβουλία και δαπάνη της βιοµηχανίας αναψυκτικών Κλιάφα. Στεγάζεται στο παλαιό εργοστάσιο της εταιρείας, κτίσµα του 1926, και λειτουργεί ως µουσείο τόσο της βιοµηχανίας όσο και της πόλης των Τρικάλων. Στόχο έχει την προβολή και µελέτη της τοπικής ιστορίας των τελευταίων 150 ετών. (Οκτώβριο-Μάιο µε ελεύθερη είσοδο, Οµήρου & Θεµιστοκλέους 12, Τ. +30 24310 27313 & 27314, www.kliafa.gr)

Δηµοτικό Λαογραφικό Μουσείο

Ο επισκέπτης περιηγείται στο παρελθόν µέσα από αντικείµενα καθηµερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυµασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελµάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα µέσα του 20ου. Στα εκθέµατα, περιλαµβάνονται φωτογραφίες και έντυπα της περιόδου εκείνης ενώ το µουσείο, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίµων. (Γαριβάλδη 6, Τ. +30 24310 76613)

Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως

Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως, Τρίκαλα
Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως

Περάστε το κατώφλι του Μητροπολιτικού Μεγάρου της πόλης όπου στεγάζεται το µουσείο και θαυµάστε τα εκθέµατα όπως εκκλησιαστικά είδη, εικόνες και άµφια. Επιπλέον, θα πραγµατοποιήσετε και ένα εικονικό ταξίδι στο χρόνο χάρη στα είδη καθηµερινής χρήσης παρελθόντων ετών στην αίθουσα του λαϊκού µουσείου ενώ λειτουργεί και αναγνωστήριο µε 19.000 τίτλους, ανοιχτό για το κοινό.
(Απόλλωνος 19,  Τ. +30 24310 27282, 27365)

Μουσείο Δηµήτρη & Λέγκως Κατσικογιάννη

Ξεναγειθείτε στο µουσείο που φιλοξενεί συνολικά 1350 έργα (1236 πίνακες και 114 γλυπτά) του σπουδαίου ζωγράφο και γλύπτη, Δηµήτρη Κατσικογιάννη. Το έργο του Δ. Κατσικογιάννη απεικονίζει τους αγώνες του λαού µας και την ειρήνη. (Τετ. & Πεµ. 10:00 – 13:00, Εθνική οδός Τρικάλων – Άρτας, Τ. +30 24310 77646, 76613)

Μουσείο Μουσικής Ιστορίας (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Τρικαλινών Δηµιουργών)

Εδώ θα βρείτε χειρόγραφα, παρτιτούρες, προσωπικά και διάφορα άλλα αντικείµενα από τους σπουδαίους Τρικαλινούς µουσικούς Δηµήτρη Μητροπάνο , Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Κώστα Βίρβο, Γιώργο Σαµολαδά, Χρήστο Κολοκοτρώνη, Δηµήτρη Καβράκο, Δηµήτρη Σγούρο. (Δευτ. – Παρ. 10:00 – 13:00, Γαριβάλδη 8, Τ. +30 24310 76613)

Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης

Η Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης εκθέτει αγάλµατα, νοµίσµατα και γλυπτά από την νεολιθική εποχή ως και τη µετά βυζαντινή περίοδο. (25ης Μαρτίου 31,  Τ. +30 24310 33597)

Η Τρικαλινή… κουζίνα

Τρικαλινή κουζίνα

Τι μαγειρεύουν οι κατσαρόλες των Τρικαλινών; Συνταγές µε λουκάνικο, παραδοσιακές χυλοπίτες και πίτες, χαλβάδες και τυριά… Ένα γόνιµο περιβόλι είναι τα Τρίκαλα και η ευρύτερη περιοχή, µε ξακουστά προϊόντα να µαγεύουν ντόπιους και επισκέπτες. Μια γαστρονοµική έκπληξη είναι που οφείλεται στο πέρασµα λαών (Πόντιοι, Σαρακατσάνοι και Μικρασιάτες) αλλά και εισβολέων που διαµόρφωσαν το «µενού» της τοπικής κουζίνας. Σηµαίνουσας σηµασίας παράγοντας, είναι και ο γεωγραφικός πλούτος του νοµού, που συνδυάζει τον θεσσαλικό κάµπο µε τον ορεινό όγκο για την παραγωγή πληθώρας αγαθών.

Μη φύγετε αν δεν έχετε δοκιµάσει το ξακουστό λουκάνικο µε πράσο, νοστιµότατα τυριά και γαλακτοκοµικά προϊόντα (εξάγονται στο εξωτερικό) µε πιο γνωστά το γαλοτύρι και την τρικαλινή φέτα, τον περίφηµο χαλβά που θυµίζει των Φαρσάλων αλλά φτιάχνεται µε διαφορετική συνταγή, τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το µέλι και τις χυλοπίτες, ροφήµατα από βότανα του βουνού, τα φρούτα εποχής και τα λαχανικά, κάστανα και καρύδια… Φυσικά ιδιαίτερη µνεία αξίζει και στο γλυκόπιοτο τσίπουρο και κρασί, η παραγωγή των οποίων αποτελεί παράδοση για τους ντόπιους. Προτιµήστε µε κλειστά µάτια τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και το κυνήγι, µαγειρευτά όπως η γίδα βραστή µε τραχανά και πρασοτηγανιά, πίτες όπως η τραχανόπιτα και η «µπατζίνα» (κολοκυθόπιτα). Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ