Εχεις κλείσει εισιτήριο, έχεις βρει πολυτελές ξενοδοχείο και δωμάτιο με θέα από ψηλά, έχεις ετοιμάσει τη βαλίτσα σου και βρίσκεσαι ένα βήμα πριν από την ολιγοήμερη απόδραση που τόσο πολύ είχες ανάγκη.

Πράγματι, οι διακοπές δεν είναι μόνο καλοκαιρινές. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα ταξίδια ακόμα και σε περιόδους που δεν θεωρούνται τόσο τουριστικές, προκειμένου να μπορέσουν να συνδυάσουν την αναψυχή με τη χαλάρωση, την ηρεμία, τη γαλήνη και την ξεκούραση, αλλά και τον ύπνο, που είναι αναμφισβήτητα πηγή ζωής και ενέργειας.

Αποτέλεσμα εικόνας για αϋπνία

Τα κάστρα-ξενοδοχεία της Ευρώπης που είναι σαν να ξεπήδησαν από παραμύθι!

Τι γίνεται όμως όταν η διαμονή σου στο πολυτελές κατάλυμα σου επιφυλάσσει ατέλειωτες σβούρες στο κρεβάτι τα μεσάνυχτα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κλείσεις μάτι;

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν την απάντηση και η ειδικός Μελίσα Μουρ εξηγεί, μιλώντας στο Condé Nast Traveler :

Αποτέλεσμα εικόνας για αϋπνία

«Οι ερευνητές και οι κλινικοί που ασχολούνται με το ζήτημα του ύπνου γνωρίζουν καλά το λεγόμενο φαινόμενο της πρώτης νύχτας. Η μελέτη δείχνει, ότι ένα ημισφαίριο το εγκεφάλου κοιμάται λιγότερο βαθιά την πρώτη νύχτα σε ένα καινούριο περιβάλλον. Αυτή η διαφορά μπορεί προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο».

Αυτά τα ξενοδοχεία έχουν… την καλύτερη θέα από τα δωμάτιά τους! Ρίξτε μια ματιά!

Επιπλέον, η Μουρ λέει ότι ο άνθρωπος δημιουργεί συσχετισμούς ανάμεσα στον ύπνο και το περιβάλλον, όπως ακριβώς τα μωρά. Μαθαίνει να κοιμάται για παράδειγμα με το φως αναμμένο ή με το πρόσωπο στραμμένο προς την πόρτα του δωματίου ή με πολλά μαξιλάρια. Οταν αυτές οι συνθήκες αλλάζουν στο νέο περιβάλλον, τότε ο εγκέφαλος καλείται να προσαρμοστεί. Μόλις ολοκληρώνεται ένας κύκλος ύπνου, ο άνθρωπος είναι πιθανό να ξυπνήσει, όμως θα κοιμηθεί και πάλι με ευκολία αν τα πράγματα γύρω του είναι όπως τα ξέρει. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως για παράδειγμα κατά τη διαμονή σε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να δυσκολευτεί.

Υπάρχουν και ξενοδοχεία 6 αστέρων! Φυσικά είναι….Τόποι αμύθητης χλιδής

Τι μπορείς να κάνεις αν αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα σε κάθε σου ταξίδι;

Ξύπνα νωρίς το πρωί και βγες για περπάτημα στον ήλιο ή άνοιξε τις κουρτίνες του δωματίου σου.
Μην παραλείπεις τα γεύματα της ημέρας. Αντιθέτως θα πρέπει να τα προσαρμόσεις στη διαφορά ώρας, αν αυτή υπάρχει και να ακολουθείς όλες σου τις διατροφικές συνήθειες.
Φέρε το σπίτι σου στο νέο σου δωμάτιο. Φυσικά η Μουρ δεν εννοεί να μετακομίσεις, αλλά να προσαρμόσεις το χώρο αυτό στα μέτρα του δικού σου υπνοδωματίου. Μπορείς να πάρεις μαζί σου τα μαξιλάρια σου και τις πιτζάμες σου.
Απενεργοποίησε τις συσκευές για να μην ενοχλείσαι από ήχους όταν κοιμάσαι.
Απέφυγε τον καφέ το απόγευμα και το βράδυ.
Πάρε μαζί σου μια αρωματική μάσκα ύπνου. Βότανα όπως η λεβάντα δρουν πολύ χαλαρωτικά.

Πηγή: bovary.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ