ψητό κρέας

Τσικνοπέμπτη και το επιβάλλει η μέρα! Ψητό κρέας έχει το μενού σήμερα, είτε ψήσουμε σπίτι, είτε πάρουμε delivery είτε πάμε σε ταβέρνα. Κάτι λοιπόν η μέρα, κάτι αν είστε καλοφαγάδες και λάτρεις του κρέατος, σίγουρα τα αρνίσια παϊδάκια και όλα τα παρεμφερή έχουν την τιμητική τους! Τι να πει άλλωστε κάποιος για τα ­παϊδάκια; Αυτονόητα δυνατό χαρτί στο “οπλοστάσιο” της σχάρας, από τις εμβληματικές ελληνικές γεύσεις, είναι κανονικό κρεατοφαγικό δόγμα!

Εδώ λοιπόν συγκεντρώσαμε 10 μαγαζιά της Αθήνας που σερβίρουν εξαιρετικό ψητό κρέας αν ψάχνετε τον κατάλληλο προορισμό για σήμερα και όχι μόνο! Και επειδή τελευταία στιγμή τώρα…μπορεί να μην βρείτε τραπέζι ή να έχετε κάνει ήδη τα πλάνα σας, κρατήστε τα στα υπόψη για επίσκεψη σε κάθε ευκαιρία!

Πάμε λοιπόν να σας ανοίξουμε την όρεξη!

1.ΡΕΜΟΥΤΣΙΚΟ (ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ)

Ο Κώστας Δήμας μετέτρεψε από ανάγκη το 1982 το πατρικό του σπίτι με τους στάβλους στη Δάφνη σε ταβέρνα, η οποία με τα χρόνια απέκτησε φανατικούς οπαδούς. Μπαίνοντας, φάτσα-κάρτα στην πόρτα, το ψυγείο με τα κρέατα και τα αραδιασμένα παϊδάκια σού δίνει το μήνυμα. Τα αρνίσια είναι πολύ περιποιημένα και τραγανά. Της προβατίνας ακόμη καλύτερα, με το σωστό ψήσιμο και το γευστικότατο κρέας τους.

2.Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (ΚΑΛΥΒΙΑ)

Ξεκίνησε σαν «Βλαχοπούλα» τη δεκαετία του ’60 από τον κτηνοτρόφο Αθανάσιο Ράπτη και μετονομάστηκε σε «Χριστόφορος» όταν ανέλαβε τα ηνία ο γιος του. Από τις πιο παλιές και διάσημες ταβέρνες των Καλυβιών, έχει εξελιχτεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε ένα τεράστιο μαγαζί που το καλοκαίρι καθίζει χίλια και πλέον άτομα. Το παϊδάκι της προβατίνας του μεταξωτό και άψογα ψημένο και τα αρνίσια παϊδάκια του τραγανά και ζουμερά. Τα κρέατα έρχονται κυρίως από τη Μυτιλήνη και άλλα νησιά.

3.ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ (ΚΑΛΥΒΙΑ)

Έτσι το βάφτισαν το ’91 που το άνοιξαν ο Ανδρέας Κόλλιας­ και ο Κώστας Καρακασίλης, από τον τριγωνικό κόμβο που υπήρχε παλιότερα μπροστά στο μαγαζί. Ο Καρακασίλης είχε μεγάλη ιστορία πίσω του ως χασάπης προτού συνεταιριστεί με τον Κόλλια στο «Τρίγωνο». Το παϊδάκι του καθαρό, ωραία ψημένο. Το παϊδάκι προβατίνας θυμίζει κόκκινο κρέας! Τα αρνιά και τα κατσίκια έρχονται από τη Μυτιλήνη και τα μοσχάρια από τη Θράκη.

4.Ο ΣΠΑΝΟΣ (ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ)

Από το 1981 ο «Σπανός» είναι γνωστός σε ολόκληρη την Αθήνα για δύο εδέσματα: τα παϊδάκια και τα σαλιγκάρια. Τα βρίσκεις ακόμη απαράλλαχτα σε ποιότητα και νοστιμιά στην ησυχία ενός συνοικιακού δρόμου στα Πατήσια: τα παϊδάκια είναι λεπτοκομμένα και λαχταριστά (το κρέας το προμηθεύονται από τη Βορειοδυτική Ελλάδα), ενώ τα σαλιγκάρια είναι βουτηγμένα σε μια γλυκιά κόκκινη σάλτσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν προβατίνα, κοντοσούβλι με αρνίσια μπόλια για να μη βγαίνει στεγνό, ενώ η κ. Γεωργία, κρατώντας μυστικές τις συνταγές της, φτιάχνει φοβερή τυροκαυτερή, αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες, τυροπιτάκια με πολύ πλούσια γέμιση και λευκαδίτικη λαδόπιτα. Η απλή, φωτεινή­ αυλή με το νησιωτικό δάπεδο προσφέρεται για παρεΐστικη χαλάρωση, ενώ η χειμωνιάτικη σάλα είναι διακοσμημένη με αυθεντικά λαογραφικά αντικείμενα.

5.ΠΙΠΙΝΙΟΣ (ΣΤΑΜΑΤΑ)

Θεαματική υποδοχή κάθε Πέμπτη με μια λαχταριστή προβατίνα στη σούβλα στην αυλή (εδώ το βράδυ θέλεις ζακέτα ακόμα και αν η Αθήνα …καίγεται). Όλες τις ημέρες, δίπλα στα διάσημα λεπτοκομμένα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος –το κρέας έρχεται από Αγρίνιο και Αμφιλοχία–, κοκορέτσι, μπιφτέκι και τα υπόλοιπα κλασικά στα κάρβουνα, γάστρες με κατσικάκι ή αρνί και πατάτες πραγματικό λουκούμι. Όσο για τα ορεκτικά, τυρόπιτα Πινινιός στο τηγάνι, δυνατό χειροποίητο τζατζίκι, νόστιμα κολοκυθάκια και καλό κρασί από τα αμπέλια τους στον Μαραθώνα. Κεράσματα στο τέλος με γιαούρτι και μέλι ή παγωτό με φρούτα. Από το 1992 ο Παναγιώτης και ο Θοδωρής Τσούκας γράφουν σταθερά value for money ιστορία αυθεντικής, έντιμης κρεατοφαγίας.

6.ΤΟ ΤΖΑΚΙ (ΠΟΛΥΔEΝΔΡΙ)

Στην πλατεία του χωριού, με δροσερή αυλή έξω, ζωγραφιές από το αναγνωστικό «Τα καλά παιδιά» στη σάλα με τα μωσαϊκά και σέρβις-εξπρές. Τεράστιες μερίδες, ωραίο ελαιόλαδο στα χόρτα, υπέροχη φέτα που μοσχοβολάει και βουνά από χειροποίητες πατάτες. Τρυφερά αρνίσια παϊδάκια αλλά και προβατίνας, ωραίο λουκάνικο, καλό φιλέτο κοτόπουλο, μπριζόλες χοιρινές και μοσχαρίσιες αλλά και –η έκπληξη– μια τέλεια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα θεόρατη, πεντανόστιμη και άψογα ψημένη! Μηδέν επιδόρπια – από το 1975 που άνοιξε υπηρετεί τη hardcore κρεατοφαγία και μόνο.

7.ΑΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΙΙ (ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ)

Ίδιο ύφος με την πρώτη ξακουστή ταβέρνα που έφτια­ξε ο Παναγιώτης Καλομηνίδης στον Άγιο Μερκούριο, με έδρα από το 2009 στη Βαρυμπόμπη, μέσα στη δροσιά της δασωμένης ανατολικής πλευράς της Πάρνηθας, βλέπει από ψηλά «πιά­το» την Αθήνα – μέχρι τη θάλασσα. Εξαιρετικά τα παϊδάκια με ξεροψημένο λιπάκι και μια γερή μπουκιά νοστιμότατο κρεατάκι στην άκρη, πολύ μαλακή μοσχαρίσια γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα, ζουμερή συκωταριά στο τηγάνι και στιβαρή σπαλομπριζόλα από τον Γιώργο στην ψησταριά. Πολύ καλό τηγάνι στις υπέροχες πατάτες –σπιτικές– και τα κολοκυθάκια, δική τους ωραιότατη πικάντικη τυροκαυτερή αλλά και πιπεριές Φλωρίνης.

8.ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ (ΠΑΓΚΡΑΤΙ)

Στα διαλείμματα των διαβασμάτων οι φοιτητές πετάγονται στον «Γιώργο» για κολοκυθάκια με αβγολέμονο ή μακαρόνια με κοκκινιστό. Ο κ. Γιώργος έδωσε τη σκυτάλη στην κόρη του, η οποία επανέφερε το παλιό όνομα του χώρου, προτού αρχίσουν να τον δουλεύουν οικογενειακώς στις αρχές του ’90, αλλά δεν άλλαξε τα καλοφτιαγμένα μαγειρευτά, όπως και τη σχάρα που βγάζει παϊδάκια με μια χορταστική μπουκιά κρέατος, μπριζόλες χοιρινές και μοσχαρίσιες σωστά ψημένες και καταπληκτικό συκώτι – τα απολαμβάνεις στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο ή στη σάλα με τις τοιχογραφίες του Doris.

9.TO ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑ (ΘΗΣΕΙΟ)

Δεν είναι ένα. Είναι δύο, αμφότερα στον πεζόδρομο που συνδέει Θησείο και Πετράλωνα, παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το στέκι του το ’81, στο κομμάτι που λέγεται Θεσσαλονίκης, και το ’92 επεκτάθηκε στη συνέχειά της, την Επταχάλκου. Πάντα­ οικογενειακή υπόθεση, με τον ίδιο και την κόρη του Σπυριδούλα από τη μία, σε ένα κηπάκι ανάμεσα στον μικρό και τον μεγάλο Άγιο Αθανάσιο, και τον Χρόνη και τη Μαρία, τα άλλα του παιδιά, από την άλλη, στο πλακόστρωτο κάτω από τις ελιές, τις μουριές και τις κουτσουπιές, με τους σερβιτόρους να κάνουν… ντρίμπλες όταν διασταυρώνονται με ποδηλάτες και περιπατητές με σκύλους την ώρα που φέρνουν παϊδάκι ζουμερό, και τραγανό μπιφτέκι μυρωδάτο, σπιτικό, χειροποίητες πατάτες και χοντρόκοκκη φάβα.

10.ΓΙΔΙ (ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ)

Στο Γίδι, στη Μεταμόρφωση, η φωτιά ανάβει για να ψήσει το αρνάκι με μοναδική γεύση. Η αρωματική τσίκνα σε προσκαλεί να την ακολουθήσεις. Εδώ, όλα αποπνέουν την αίσθηση της παράδοσης. Επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της αναζήτησης κρέατος εξαιρετικής ποιότητας από τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, λέει ότι «όλα τα μέρη του ζώου μπαίνουν στην πυρά, δεν θέλω τυποποιημένο κρέας». Με την πρώτη ματιά στο μενού, ανακαλύπτεις με χαρά ότι μπορείς να δοκιμάσεις όλες εκείνες τις νοστιμιές που απολάμβανες στις παραδοσιακές χασαποταβέρνες παλιότερα. Στο Γίδι αξίζει να πας με φίλους γιατί πραγματικά θα απολαύσεις τα πιάτα του!

Πηγή: Athensmagazine.gr

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ