Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
35.9 C
Athens
ΑρχικήTravel News«Τσουχτερό» πρόστιμο στους διοργανωτές του καρναβαλικού έθιμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα

«Τσουχτερό» πρόστιμο στους διοργανωτές του καρναβαλικού έθιμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα

Οι Απόκριες, η πιο ζωντανή, πολύχρωµη και χαρούµενη γιορτή, είναι αφορµή για ξεφάντωµα και φυσικά ένα ολιγοήµερο ταξίδι! Δυστυχώς τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τα καρναβάλια και οι διάφορες εκδηλώσεις περιορίστηκαν κατά πολύ ή και ακυρώθηκαν. Το ίδιο συνέβη και φέτος – η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ήταν 6 Μαρτίου- με τα καρναβάλια και τις επίσημες εκδηλώσεις αν μην πραγματοποιούνται αν και ο κόσμος, τουλάχιστον στις πόλεις που είναι κατεξοχήν προορισμοί για τις Απόκριες- βγήκε, μεταμφιέστηκε και διασκέδασε.

Τα έθιμα για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στη χώρα μας είναι πάρα πολλά. Ένα από αυτά είναι οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα.

- Advertisement -

Το έθιμο

Με διονυσιακή καταγωγή, το ιδιαίτερο και βασικότερο στοιχείο του καρναβαλιού στη Νάουσα είναι το έθιµο «Μπούλες» ή κατ’ άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». H αποκριάτικη περίοδος στη Νάουσα επικεντρώνεται στο έθιµο αυτό, ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας.

Σύµφωνα µε την παράδοση, οι ανύπαντροι άντρες ντύνονται γενίτσαροι, ενώ η νύφη, που επίσης είναι άντρας, παρελαύνει στην πόλη φορώντας µια ειδική φορεσιά. Η παρέλαση συνοδεύεται από µουσική και χορούς και είναι πολύ καλά οργανωµένη, ακολουθώντας την ίδια διαδροµή µε τα ίδια παραδοσιακά τραγούδια κάθε χρόνο, ενώ λαµβάνουν χώρα, χοροί και θεατρικές παραστάσεις. Την τελευταία Κυριακή στήνεται µια µεγάλη γιορτή στην κεντρική πλατεία υπό τους χαρακτηριστικούς ήχους του νταουλιού και του ζουρνά και οι επισκέπτες κατευθύνονται προς το Δηµαρχείο, όπου και κορυφώνεται η γιορτή.

Ωστόσο φέτος οι διοργανωτές πλήρωσαν χρυσό τον… γάμο αφού τους επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000

Πρόστιμο 50.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού επιβλήθηκε από τις αστυνομικές αρχές στους διοργανωτές του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» που αναβίωσε την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 στη Νάουσα.

Στο δρώμενο, που αναβίωσε την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς παρότι έβρεχε, συμμετείχαν δύο μπουλούκια από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που αποτελούνταν από τριάντα με σαράντα άτομα το καθένα. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των πολιτών στο χώρο του δημαρχείου, πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν έστω και από μακριά να συμμετέχουν στο εορταστικό κλίμα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,162 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ