Όπως αναφέρει το CNN, η United Airlines είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ που θα προσφέρει τεστ κορονοϊού στους επιβάτες της, με έναρξη την 15η Οκτωβρίου.

Η ΙΑΤΑ ζήτησε πρόσφατα την διενέργεια υποχρεωτικών τεστ κορoνοϊού για όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος των αεροσκαφών πριν από διεθνείς πτήσεις, καλώντας τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν και να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα των τεστ.

- Advertisement -

Η πρώτη πτήση της United Airlines στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα τεστ είναι η πτήση,
Σαν Φρανσίσκο-Χαβάη, με τη διενέργεια γρήγορων, 15λεπτων τεστ, ώστε να αποφευχθεί μεταξύ άλλων και η 14ήμερη καραντίνα που ισχύει υποχρεωτικά στον τελικό προορισμό.

κορονοϊός, αεροδρόμιο

Κορονοϊός: Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι επιστρατεύει σκυλιά κατά της πανδημίας!

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα αεροδρόμια ανά τον κόσμο προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι στον κορονοϊό, έτσι ώστε οι επιβάτες να αισθάνονται ασφαλείς με τις πτήσεις και να μην είναι επικίνδυνα τα ταξίδια με το αεροπλάνο. Το αεροδρόμιο στο Ελσίνκι επιστρατεύει σκυλιά για να μυρίζουν τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια ασφαλέστερων αεροπορικών ταξιδιών.

Έτσι πολλά αεροδρόμια έχουν βρει μεθόδους προστασίας, με rapid tests, για παράδειγμα, ή ακόμα, όπως πρόσφατα η Alitalia, κάνοντας τεστ κορονοϊού στους επιβάτες που αναχωρούν για Ρώμη ή Μιλάνο.

αεροδρόμιο Ελσίνκι σκυλιά κορονοϊός

Πιο συγκεκριμένα έχουν επιστρατευτεί 4 σκυλιά, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται, τα οποία προσπαθούν να ανιχνεύσουν τον κορονοϊό στον ιδρώτα των επιβατών που φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι.about:blank

Τι γίνεται ακριβώς; Αφού οι επιβάτες φτάσουν και πάρουν τις αποσκευές τους, καλούνται να σκουπίσουν τον λαιμό τους και στη συνέχεια να αφήσουν το πανί σε ένα κουτί. Στη συνέχεια ένα ειδικός τοποθετεί αυτό το κουτί μαζί με άλλα κουτιά με διαφορετικές μυρωδιές και ο σκύλος καλείται να αναγνωρίσει τον κορονοϊό σε μόλις 10 δευτερόλεπτα. Μάλιστα, η όλη διαδικασία χρειάζεται 1 λεπτό για να ολοκληρωθεί, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη New York Times. Αν ένας σκύλος δώσει σήμα για θετικό αποτέλεσμα, ο επιβάτης οδηγείται στο κέντρο υγείας του αεροδρομίου για δωρεάν τεστ κορονοϊού.

Είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς ότι τα σκυλιά έχουν οξεία όσφρηση και χρησιμοποιούνται από τους αστυνομικούς για τον εντοπισμό ναρκωτικών, βομβών κ.λπ., ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εντοπίσει προβλήματα υγείας σε ασθενείς, για παράδειγμα, με καρκίνο.Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου για την Αττική & ανακοίνωση νέων μέτρων

Πώς έγινε η εκπαίδευση των σκύλων

Οπότε εν μέσω πανδημίας, η εκπαίδευση σκύλων για ανίχνευση του Covid-19 έγινε προφανής επιλογή, λέει η Anna Hielm-Bjorkman, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι που παρακολουθεί τη δοκιμή. “Και φαίνεται πως κάνουν καλά τη δουλειά τους”, προσθέτει η ίδια, περιγράφοντας την δοκιμή:

“Οι σκύλοι εκπαιδεύονται αρχικά μύρισαν τον κορονοϊό σε άτομο ασυμπτωματικό ή πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αναγνωρίζοντας την οσμή του ιού και εντοπίζοντάς τον μυρίζοντας δείγματα ούρων ή σάλιου. Εκπαιδεύσαμε τους σκύλους κάνοντας έναν συγκεκριμένο ήχο μόλις οι σκύλοι υποδείκνυαν ένα θετικό δείγμα – και ναι, με λιχουδιά επίσης. Όταν οι σκύλοι μύριζαν ένα αρνητικό δείγμα, δεν συνέβαινε τίποτα, οπότε προχωρούσαν στο επόμενο.

Μελέτη ενισχύει το φινλανδικό πείραμα με τους σκύλους

Γαλλική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο έφερε στην επιφάνεια δυνατές αποδείξεις πως η μυρωδιά του ιδρώτα ενός μολυσμένου ατόμου ήταν διαφορετική με τρόπο που μπορούσαν να διαισθανθούν οι σκύλοι. Θα μπορούσε να καθιερωθεί όλο αυτό; Το πιλοτικό πρόγραμμα στη Φινλανδία είναι το πρώτο που χρησιμοποιείται σε αεροδρόμιο, ενώ οι ερευνητές δήλωσαν πως αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε νοσοκομεία για να αποφευχθούν οι περιττές καραντίνες για τους επαγγελματίες υγείας.

Alitalia: Εγκαινιάζει “Covid free” πτήσεις!

Ένα πειραματικό σχέδιο εφαρμόζει ο ιταλικός αερομεταφορέας της Alitalia, εγκαινιάζοντας “Covid free” πτήσεις, όπου για έναν μήνα οι επιβάτες μεταξύ Ρώμης και Μιλάνου θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα γρήγορο τεστ αντιγόνων πριν επιβιβαστούν.Travel+ Leisure: η ελληνική παραλία με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο!

αεροσυνοδός Alitalia με μάσκα

Πρόκειται για ένα πείραμα της Alitalia καθώς είναι η πρώτη φορά που οι αναχωρούντες επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ, αφού αρκετά ιταλικά αεροδρόμια παρέχουν ήδη δοκιμές για τους επιβάτες που φθάνουν. Σκοπός του πειράματος είναι να καθυσηχαστούν οι επιβάτες που αναχωρούν για Ρώμη ή Μιλάνο και να μην είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στις πτήσεις.

Αεροπλάνο της Alitalia

Έτσι μέχρι τις 16 Οκτωβρίου για να επιβιβαστεί κάποιος σε μία από αυτές τις πτήσεις της Alitalia, από τη Ρώμη Fiumicino προς το Μιλάνο Λινάτε, θα πρέπει να κάνει τεστ και να είναι αρνητικό. Οι επιβάτες των εν λόγω πτήσεων θα πρέπει να βρίσκονται στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 1,5 ώρες πριν την αναχώρησή τους, προκειμένου να βρεθούν στον ειδικό χώρο των δοκιμών για να κάνουν το τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου βγαίνουν μέσα σε μισή ώρα. about:blank

Στη συνέχεια οι επιβάτες που είναι αρνητικοί μπορούν να προχωρήσουν στην επιβίβαση ενώ όσοι βρεθούν θετικοί, απομονώνονται σε ειδικό χώρο όπου τους γίνεται τεστ μοριακού επιχρίσματος (PCR) για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Όσοι επιβάτες δεν επιθυμούν να μπουν σε αυτή την διαδικασία του τεστ, πρέπει να έχουν μαζί τους στο αεροδρόμιο το αποτέλεσμα είτε μιας δοκιμής PCR είτε ενός επιχρίσματος αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε όχι περισσότερο από 72 ώρες νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ