Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
24.6 C
Athens
ΑρχικήΙταλίαΒενετίαΒενετία: Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, οι επισκέπτες πληρώνουν

Βενετία: Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, οι επισκέπτες πληρώνουν

«Η Βενετία δεν είναι μουσείο»: Κάτοικοι και ακτιβιστές διαμαρτύρονται και καταδικάζουν τη νέα χρέωση για ημερήσιους ταξιδιώτες που καθιερώθηκε και επίσημα και ξεκίνησε να εφαρμόζεται την περασμένη εβδομάδα, στις 25 Απριλίου

Από τα τέλη Απριλίου 2024 λοιπόν, οι επισκέπτες στη Βενετία πληρώνουν ένα τέλος εισόδου. Πρόκειται για τον τρόπο που οι Αρχές πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν τον υπερτουρισμό.

- Advertisement -

Το μέτρο όμως δεν ήρθε χωρίς επικρίσεις καθώς όπως φαίνεται η πλειοψηφία των κατοίκων δεν συμφωνεί με το μέτρο αυτό. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Βενετίας στις 25 Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα, το οποίο πιστεύουν ότι θα αποτύχει να περιορίσει τους επισκέπτες και απλώς θα αμαυρώσει τη φήμη της πόλης. Ο πρώην δήμαρχος της Βενετίας Massimo Cacciari πρότεινε μάλιστα οι τουρίστες να αρνηθούν να πληρώσουν το τέλος, καθώς «πληρώνουν ήδη για τα πάντα», σύμφωνα με τη Mail Online .

Κυκλοφόρησε επίσημα ο νέος τουριστικός φόρος της Βενετίας

Η τελευταία προσπάθεια της Ιταλίας να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό είναι μια αμοιβή για ημερήσιους ταξιδιώτες στη Βενετία σε ώρες αιχμής.
Το 2022, η πόλη της Βενετίας ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να θεσπίσει τουριστικό φόρο . Η εισαγωγή του έχει αναβληθεί μερικές φορές, με το λανσάρισμα να προτάθηκε αρχικά για τον Ιούνιο του 2022 και στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2023. Τώρα τελικά εφαρμόστηκε, καθώς οι ημερήσιοι ταξιδιώτες που θέλουν να εισέλθουν στη Βενετία από τις 25 Απριλίου πληρώνουν εισιτήριο.

Πότε θα ισχύει το τέλος εισόδου;

Το τέλος πρόσβασης θα καταβληθεί σε 29 ημέρες μεταξύ 25 Απριλίου και 14 Ιουλίου. Οι ημερομηνίες είναι οι εξής:

 • 25-30 Απριλίου
 • 1-5 Μαΐου
 • 11-12 Μαΐου
 • 18-19 Μαΐου
 • 25-26 Μαΐου
 • 8-9 Ιουνίου
 • 15-16 Ιουνίου
 • 22-23 Ιουνίου
 • 29-30 Ιουνίου
 • 6-7 Ιουλίου
 • 13-14 Ιουλίου

Το τέλος χρεώνεται για ημερήσιες επισκέψεις μεταξύ 8.30 π.μ. και 4 μ.μ. Για το 2024, είναι κατ’ αποκοπή 5 ευρώ (5,45 $) ανά άτομο την ημέρα.

Πόσο είναι ο τουριστικός φόρος της Βενετίας ανά διανυκτέρευση;

Το τέλος θα ισχύει για τους επισκέπτες που ταξιδεύουν μόνο για όλη την ημέρα στην «παλιά πόλη» (δηλαδή το σύνολο της περιοχής της λιμνοθάλασσας), αλλά όχι για όσους διανυκτερεύουν. Θα κοστίσει 5 € (4,30 £, 5,40 $) ανά άτομο και το νέο σύστημα εκδίδει έναν κωδικό QR κατά την πληρωμή, για να βοηθήσει στη βελτίωση της εμπειρίας για τους επισκέπτες.
Όσοι ταξιδεύουν απευθείας στα «μικρά νησιά», όπως το Burano και το Murano, δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν και οι ντόπιοι και οι μετακινούμενοι θα εξαιρούνται επίσης. Όσοι μένουν στην πόλη για μία ή περισσότερες διανυκτερεύσεις θα απαλλάσσονται επίσης από τη χρέωση, όπως και τα άτομα με δεύτερη κατοικία στη Βενετία. Ωστόσο, όσοι απαλλάσσονται από το τέλος πρέπει να δηλώσουν το ταξίδι τους ηλεκτρονικά.

Το τέλος θα ισχύει ως μέρος της δοκιμαστικής λειτουργίας μέχρι την Κυριακή 5 Μαΐου . Στη συνέχεια, θα επιβάλλεται κάθε Σαββατοκύριακο μεταξύ 8.30 π.μ. και 4 μ.μ. (εκτός 1 και 2 Ιουνίου) έως την Κυριακή 14 Ιουλίου .

Θεωρείται ότι ο φόρος θα χρησιμοποιηθεί απλώς για να καλύψει το κόστος του ίδιου του συστήματος κρατήσεων, αντί να αποφέρει κέρδος. Η ιδέα είναι να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τους επισκέπτες τις ημέρες που η πόλη είναι πιθανό να είναι σε ισχύ. Αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση της UNESCO ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει τη Βενετία στη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση , εν μέρει λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από τον υψηλό αριθμό τουριστών.

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσετε τουριστικό φόρο;

Μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόστιμο μεταξύ 50 και 300 ευρώ. Οι υπάλληλοι θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους για κωδικούς QR μετά την είσοδό σας στη Βενετία, οι οποίοι θα δείξουν εάν έχετε πληρώσει τον ημερήσιο φόρο ταξιδιού ή εάν είστε απαλλαγμένος. Περίπου 200 άτομα έχουν εκπαιδευτεί για να εξηγούν τη διαδικασία σε όποιον δεν γνωρίζει την αμοιβή.

Η Βενετία βρίσκεται σε πολλές λίστες, αλλά για την προστασία της για το μέλλον, αυτά τα μέτρα φαίνονται απαραίτητο βήμα. Οι αξιωματούχοι της Βενετίας ελπίζουν ότι με την εφαρμογή αυτής της νέας χρέωσης εισόδου, η πόλη θα γίνει πιο βιώσιμη για τους κατοίκους και ευχάριστη για τους επισκέπτες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,567 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ