Συρράκο

Δυο γραφικά χωριά στην Ήπειρο , με πετρόχτιστα σπίτια, επιβλητικά αρχοντικά και μακραίωνη ιστορία στέκουν περήφανα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Λάκμων.

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες είναι τα δύο αυτά χωριά που στέκονται αντικριστά, κόντρα στους νόμους της βαρύτητας και συναγωνίζονται σε ιστορία και φυσική ομορφιά! Το ένδοξο παρελθόν τους και η οικονομική ευμάρεια που γνώρισαν τους περασμένους αιώνες “αποκαλύπτεται” μέσα από μια βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια τους.

Στα γραφικά δρομάκια του χωριού Συρράκο
Στα γραφικά δρομάκια του χωριού Συρράκο

Ο αρχιτεκτονικός πλούτος και η αποθέωση της πέτρας σε κάθε γωνιά, τα αρχοντικά με τις τοξωτές εισόδους, οι πλακόστρωτες σκεπές των σπιτιών, τα πετρόχτιστα γεφύρια, οι λαξευτές πέτρινες βρύσες, οι όμορφες εκκλησιές του Αγίου Νικολάου που προστατεύουν και τα δυο χωριά, οι κεντρικές τους πλατείες, και ο λαογραφικός θησαυρός που βρίσκεται συγκεντρωμένος στο Λαογραφικό Μουσείο του Συρράκου, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ανθηρής οικονομίας του τόπου.

Η Ι.Μ. Κηπίνας Καλαρρυτών
Η Ι.Μ. Κηπίνας Καλαρρυτών

Επισκεφτείτε παράλληλα τις εκπληκτικές αλπικές λίμνες της Πίνδου που δεν τις γνωρίζει κανείς!

Φημισμένοι αργυροχρυσοχόοι οι Καλαρρυτινοί (από εδώ κατάγεται άλλωστε ο Σωτήρης Βούλγαρης, ιδρυτής του πασίγνωστου οίκου BVLGARI), ξακουστοί ραφτάδες, έμποροι και κτηνοτρόφοι οι Συρρακινοί, δόξασαν και τίμησαν τα χωριά τους στις μεγάλες αγορές της Μεσογείου τον 18ο και 19ο αιώνα. Συνέπεια της οικονομικής άνθησης των δυο χωριών ήταν και η άνθηση των γραμμάτων σε μια εποχή, μάλιστα, που στην υπόλοιπη Ελλάδα η γραφή και η ανάγνωση ήταν προνόμιο ελαχίστων.

Ταξιδέψτε στο Συρράκο μέσα από το βίντεο

Ενώ τα δυο χωριά έχουν οπτική επαφή, για να πάτε οδικώς από το ένα στο άλλο θα πρέπει να κάνετε έναν μεγάλο κύκλο περίπου 18 χλμ., καθώς ανάμεσά τους παρεμβάλλεται η βαθιά χαράδρα με το ορμητικό ποτάμι. Η αρχική αυτή δυσκολία, όμως, σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε μια αλησμόνητη πεζοπορία, ακολουθώντας το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια και ενώνει τα δυο χωριά.

Μικροί καταρράκτες, σημεία με απίστευτη θέα στη χαράδρα και στα γύρω βουνά, θεόρατοι βράχοι και μια οργιώδης βλάστηση θα σας γεμίσουν με εικόνες ανείπωτης ομορφιάς. Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας και διαρκεί 1,5 ώρα.

Δείτε εδώ τη συγκλονιστική ιστορία ελληνικού καφενείου 174 χρόνων, που βρίσκεται στους Καλαρρύτες!

Ταξιδέψτε στους Καλαρρύτες…

Περιπατητικός τουρισμός και σπορ

Ωστόσο, εκτός από την πεζοπορία, το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής προσφέρεται για να χαρείτε και άλλες ήπιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δοκιμάστε να κάνετε αναρρίχηση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, rafting στον Καλαρρύτικο ποταμό, καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία.

Οι δραστηριότητες ανοίγουν την όρεξη!

Ο καλύτερος τρόπος να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά από μια δραστήρια ημέρα είναι δοκιμάζοντας γνήσιες ηπειρωτικές γεύσεις όλο νοστιμιά: χυλωμένη φασολάδα, χωριάτικο λουκάνικο, ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες μαρμελάδες, παραδοσιακές πίτες (αυγόπιτα, ζυμαρόπιτα, γαλατόπιτα), τραχανά, φέτα και ανθότυρο. Για τη χώνεψη προτιμήστε το ντόπιο τσίπουρο (ζαμπέλα) ή το εξαιρετικό τσάι του βουνού και για φινάλε ένα χειροποίητο γλυκό του κουταλιού με στραγγιστό γιαούρτι.

Αφού είμαστε στην Ήπειρο ας συνεχίσουμε με μια ακόμα…

Φθινοπωρινή απόδραση στο στολίδι της Ηπείρου, στο όμορφο Μέτσοβο!

Το Μέτσοβο είναι προορισμός που όλοι κάποια στιγμή θα πρέπει να επισκεφτούν! Παράδοση, φύση, βουνό, υψόμετρο, φυσική ομορφιά, σπάνια χλωρίδα και πανίδα…

Το Μέτσοβο σας εγγυάται όλα αυτά κι ακόμη παραπάνω, αρκεί να πακετάρετε τη βαλίτσα σας και να κατευθυνθείτε περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο Νομό Ιωαννίνων, στον ορεινό αυτό προορισμό που μετρά πάνω από 3 χιλιάδες κατοίκους και υψόμετρο 1.160 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου, πράγμα που σημαίνει ότι η βαλίτσα σας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ελαφριά ρούχα.

Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου, παρ’ όλο που πολλοί το κατατάσσουν μόνο στους χειμερινούς προορισμούς. Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω απ’ όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει», διατηρώντας έτσι όλο του το μεγαλείο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι… ενδυματολογικές επιλογές κάποιων μεγαλύτερων κατοίκων του, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και μιλούν τη βλάχικη διάλεκτο.

Εξίσου ενδιαφέροντα με τις φυσικές ομορφιές είναι και τα πολιτιστικά αξιοθέατα που αν έχετε τον χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε αλλά και το θρησκευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο προορισμός.

Από την άλλη, μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά όπως αρνί με κουνουπίδι, λουκάνικο Μετσόβου, γίδα βραστή, κοντοσούβλι και πίτες! Πολλές πίτες!


Περνώντας στο… ψητό, το Μέτσοβο διαθέτει πλήθος γεύσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε, με πρώτα και καλύτερα τα δύο τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα. Ο τόπος παράγει επίσης γιαούρτι, βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, ενώ φημίζεται και για την παραγωγή κρασιού.

Στο πλαίσιο της… γευστικής σας επιμόρφωσης προσθέστε και μια επίσκεψη στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε εκλεκτά προϊόντα, όπως και στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ με τα δρύινα βαρέλια και τους χώρους παλαίωσης των κρασιών.

Δείτε το βίντεο

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ