15 πράγματα για το Λονδίνο που δεν ήξερες

«Πορτοκαλί» η Ελλάδα για τους Βρετανούς που σημαίνει ότι όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας για διακοπές κατά την επιστροφή τους θα υποχρεωθούν σε καραντίνα γεγονός που προφανώς αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες από τη της Βρετανία να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα. Η μόνη τουριστική χώρα της Ευρώπης που εντάχθηκε στην «πράσινη» λίστα επιτρέποντας ταξίδια Βρετανών χωρίς εν συνεχεία υποχρέωση καραντίνας, είναι η Πορτογαλία ενώ από την άλλη στο «κόκκινο» μπήκε η Τουρκία.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες μεγάλες τουριστικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, δεν περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, κάτι που θα επέτρεπε στους τουρίστες να μην υποβάλλονται σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στη χώρα τους.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή οι μόνες χώρες που εντάσσονται στην πράσινη λίστα της Βρετανίας είναι: Πορτογαλία, Ισραήλ, Γιβραλτάρ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Νησιά Φαρόε, Ισλανδία, Φόκλαντς. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση εξετάζοντας μια σειρά παραγόντων σχετικών με την πανδημία που ισχύουν σε κάθε χώρα, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση, ο αριθμός των εμβολιασμένων αλλά και η κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τις 17  Μαΐου, ενώ η κατάταξη των χωρών θα επικαιροποιείται κάθε τρεις εβδομάδες.

Στην κατηγοριοποίηση των χωρών περιλαμβάνονται τρεις κλίμακες. Στην τελευταία «κόκκινη», εντάχθηκαν Τουρκία, Μαλδίβες και Νεπάλ.

Να σημειωθεί ότι για τις χώρες της πράσινης λίστας αρκεί ένα τεστ προ αναχώρησης για την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία και ένα PCR έως δυο ημέρες μετά την επιστροφή. Αντίθετα, οι επιστροφές από «πορτοκαλί» χώρες, όπως η Ελλάδα απαιτούν καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι με PCR τεστ την 2η και την 8η μέρα. Υπάρχει παράθυρο «απελευθέρωσης» στις πέντε ημέρες αν υπάρξει αρνητικό τεστ. Αντίστοιχα, για τις επιστροφές από «κόκκινες» χώρες υπάρχει υποχρέωση καραντίνας σε ειδικό ξενοδοχείο.

Επεξήγηση:

*Πράσινοι Προορισμοί: Όποιος επιστρέφει από αυτές τις χώρες πρέπει να κάνει τεστ covid με δικά του έξοδα, πριν μπει στο αεροπλάνο και να υποβληθεί ξανά σε εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μεταφέρει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού.

**Πορτοκαλί προορισμοί: Ισχύουν όσα και στους πράσινους, με την πρόσθεση υποχρέωση όσων επιστρέφουν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ covid με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

**Κόκκινοι προορισμοί: Τα ταξίδια είτε απαγορεύονται τελείως σε αυτούς τους προορισμούς είτε αν επιτραπούν επιτρέπονται, όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες πρέπει να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας, με δικά τους έξοδα, όπως ισχύει και σήμερα.

Για να ενταχθεί μία χώρα στην πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία) καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν).

Διαβάστε ακόμα:  Ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο στα παράλια της Ηπείρου και συναντάμε... μέρη μαγικά και ονειρεμένα

Οι προσδοκίες του τουρισμού

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι όπως και άλλοι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας πίστευαν ότι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα επέλεγε να βάλει σε «ζώνες» προορισμούς και όχι χώρες. Έτσι ορισμένα ελληνικά νησιά όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο και όπως είχε ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με το Global Travel Taskforce -το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο της ανάκαμψης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας από την πανδημία- κάποια ελληνικά νησιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της -Κρήτη, Κως, Ρόδος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, θα ήταν στην πράσινη ζώνη.

Συγκεκριμένα το FCDO συμβούλευε «ενάντια σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια με προορισμό την Ελλάδα με βάση την τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων της νόσου COVID-19. Ωστόσο, δεν συμβουλεύει να μην ταξιδέψει κάποιος στη Ρόδο, την Κω, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Κρήτη».

Τελικά οι αποφάσεις της Μεγάλης Βρετανίας ήταν διαφορετικές και η αλήθεια είναι ότι δημιουργούν πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η λίστα θα επανεξετασθεί σε τρεις εβδομάδες από την βρετανική κυβέρνηση και ελπίζεται ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες και θα ενταχθεί στην πράσινη ζώνη, για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει και ιδιαίτερη σημασία η επιδημιολογική πορεία της χώρας μας τις επόμενες ημέρες.

Ξεκίνησαν οι ακυρώσεις των Βρετανών για Ελλάδα

Η Tui της Βρετανίας με προφορική ενημέρωση προς τους συνεργάτες της στην Ελλάδα ανέφερε ότι έχει τις πρώτες ακυρώσεις μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης την Παρασκευή 07/05 που τοποθέτησε την Ελλάδα ως προορισμό στην πορτοκαλί κατηγορία. Βρετανοί τουρίστες ακύρωσαν το ταξίδι τους για ελληνικούς προορισμούς που είχαν κλείσει μέσω της Tui, μετά τις ανακοινώσεις αυτές. Με αυτά τα δεδομένα η Tui θα επαναξιολογήσει από σήμερα Δευτέρα, την κατάσταση ανάλογα με τον αριθμό των ακυρώσεων και θα λάβει την οριστική απόφαση αναφορικά με αν θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της για ταξίδια προς Ελλάδα τον Μάιο.

Η Tui της Μεγάλης Βρετανίας σχεδιάζει να πετάξει για Κω από τις 17 Μάϊου. Ωστόσο μετά τη τοποθέτηση της χώρας μας στην πορτοκαλί ζώνη που σημαίνει ότι ο Βρετανός τουρίστας επιστρέφοντας στη Βρετανία, μπαίνει σε 10 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ πρέπει να έχει αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή (60 ευρώ σε τεστ που θα κάνει π.χ. στην Κω) και δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή (240 ευρώ σύνολο), η επιλογή της Ελλάδας γίνεται πιο δύσκολη.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ