Έθιμο ρουκετοπόλεμου στη Χίο

Η Χίος, την περίοδο του Πάσχα πρωταγωνιστεί και ο λόγος, φυσικά, δεν είναι άλλος από τον περίφηµο –και αρκετά επικίνδυνο– ρουκετοπόλεµο στον Βροντάδο, που αποτελεί must see για όποιον βρεθεί εδώ. Τι σχέση έχει όμως το National Geographic; Θα κάνει, λοιπόν, γυρίσματα για ένα ντοκιμαντέρ με στόχο να προβληθεί και ο ρουκετοπόλεμος ανάμεσα σε μοναδικά έθιμα ανά τον κόσμο.

Το έθιµο του ρουκετοπόλεµου

Το χαρακτηριστικό έθιµο του ρουκετοπόλεµου το Μεγάλο Σάββατο στο χωριό Βροντάδος (6 χλµ. βόρεια από την πόλη) γίνεται ανάµεσα στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθανής. Χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες σηµαδεύουν τον τρούλο και το έµβληµα του Αγίου Μάρκου από τη µία και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη και ο πόλεµος ξεκινά από το απόγευµα µε τα… πυρά να εκτοξεύονται εκατέρωθεν σωρηδόν, ενώ ακολουθεί µια προσωρινή παύση για να προσέλθουν οι πιστοί στην εκκλησία.

Ρουκετοπόλεμος Χίος

Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» η… µάχη φτάνει στο αποκορύφωµα µε τις φωτιές να σκίζουν και πάλι τον ουρανό προσφέροντας στους επισκέπτες ένα… εκρηκτικό και εντυπωσιακό θέαµα! Η προετοιµασία των ρουκετών αρχίζει σχεδόν αµέσως µετά το Πάσχα για να είναι έτοιµες την επόµενη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονται φτάνουν τις µερικές χιλιάδες και το θέαµα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγµατικά φαντασµαγορικό!

Διαβάστε ακόμα:  Το «μυστικό» χωριό σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα - Έλατα, καταρράκτες και... νεραϊδοσπηλιά!

Ο ρουκετοπόλεμος φέτος και το National Geographic

Oι ρουκετατζήδες αφού πραγματοποίησαν – την πλέον καθιερωμένη παρέλαση τους στο Πετροκάραβο- έλαβαν θέσεις μάχης μπροστά από τους ρουκετοσύρτες, μετaτρέποντας τον ουρανό της Χίου, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, σε μέρα!

Το συνεργείο του National Geographic πιστό στο ραντεβού, βρέθηκε από νωρίς στο Βροντάδο, πραγματοποιώντας λήψεις εναέριες αλλά και επίγειες, προετοιμάζοντας το υλικό που θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο και θα διαδώσει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από τον ρουκετοπόλεμο:

Κεντρική εικόνα: Chiosphotos

Διαβάστε επίσης:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ