Ζαγόρι

Τα Ζαγοροχώρια, είναι ανεξάντλητα. Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία τους. Σε καμία περίπτωση δε φτάνει μία επίσκεψη για να τα γνωρίσεις, και άπαξ και τα ερωτευτείς, δε φτάνουν ούτε εκατό για να ξεκολλήσεις. Ξεκίνα μια πρώτη γνωριμία μαζί τους με 5 must στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Υπέροχα Ζαγοροχώρια: Ένα αφιέρωμα στα πανέμορφα χωριά των Ιωαννίνων!!!

1. Στις φυσικές κολυµπήθρες (ή «οβίρες») στο φαράγγι που δηµιουργεί το στένεµα του ρέµατος Ρογκοβού, 500 µ. από το Μικρό Πάπιγκο. Σε 2′ ακολουθώντας το µονοπάτι θα συναντήσετε τις πρώτες. Στις φυσικές «πισίνες» που δηµιουργούνται µε κρύο, τρεχούµενο νερό, οι ντόπιοι κάνουν το καλοκαίρι µπάνιο.

Ζαγόρι

2. Στα πάνω από 100 γεφύρια της περιοχής. Από τα πιο σηµαντικά αυτά του Πλακίδα (ή Καλογερικό) το µοναδικό τρίτοξο, κοντά στους Κήπους, και του Νούτσου (ή Κόκκορη), στο Κουκούλι.

Ζαγόρι

3. Στην περίφηµη «δρακολίµνη» Τύµφης. Σηµαντικές είναι επίσης η αλπική λίµνη Γκίστοβα του Γράµµου, οι αλπικές λίµνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική λίµνη Βερλίγκα στο Περιστέρι. Θα αναρριχηθείτε στην Τύµφη και στη Δρακόλιµνη της Γκαµήλας, ακολουθώντας τα µονοπάτια που ξεκινούν από το ΜικρόΠάπιγκο. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5-3 ώρες για το καταφύγιο της Αστράκας σε υψόµετρο 1.950 µ. Ακολουθείτε το µονοπάτι για 1,5 ώρα περίπου, που θα σας οδηγήσει στη µυθική Δρακόλιµνη.

Ζαγοροχώρια: Η δύναμη της πέτρας

Ζαγόρι

4. Στα 1.200 πέτρινα σκαλιά στο Βραδέτο. Η περίφηµη «σκάλα» µέχρι το 1970 αποτελούσε τον µοναδικό τρόπο επικοινωνίας µεταξύ του χωριού και του γειτονικού Καπέσοβου. Η διαδροµή διαρκεί 40 λεπτά, ενώ παρόµοιες είναι και αυτή της Βίτσας (την ενώνει µε το Κουκούλι) και εκείνη του Κουκουλίου (το ενώνει µε τους Κήπους).

Ακολουθήστε μας στα γραφικά Ζαγοροχώρια! Κάνουμε Focus στην Αρίστη και το Πάπιγκο!

Ζαγόρι

5. Στον Βοϊδοµάτη. Η πλησιέστερη πρόσβαση είναι από τον οικισµό του Βίκου. Στην είσοδο του χωριού ξεκινάει το µονοπάτι που κατεβαίνει στις πηγές, συνεχίζει ευθεία, αλλά υπάρχει και παράκαµψη που φεύγει αριστερά και κάτω. Και τα δύο µονοπάτια οδηγούν σε πηγές που τροφοδοτούν τον Βοϊδοµάτη. Μετά τη γέφυρα της Αρίστης και µετά τη γέφυρα της Κλειδωνιάς γίνεται διάσχιση του ποταµού µε rafts, σε µια εύκολη διαδροµή ιδανική για αρχάριους.

Τα άγνωστα (στα)Ζαγοροχώρια: Τα χωριουδάκια, τα γεφύρια, τα καλντερίμια & όλα όσα θες να ξέρεις…(photos)

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ