Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
23.7 C
Athens
ΑρχικήTravel News6 περίεργα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο VS ελληνικές παραδόσεις - Από το...

6 περίεργα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο VS ελληνικές παραδόσεις – Από το “αντίπαλον δέος” του Άι-Βασίλη στο δικό μας… τάισμα του πηγαδιού!

Τα δώρα κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και το γάλα με τα μπισκότα στο διπλανό τραπεζάκι για τον Άγιο Βασίλη είναι γνωστά σε όλους τις γιορτινές μέρες. Ωστόσο υπάρχουν 6 χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο που είναι περίεργα και προκαλούν εντύπωση. Πάμε να τα μάθουμε κι εμείς…

Υπάρχουν στον κόσμο διάφορα έθιμα και παραδόσεις για τα Χριστούγεννα που είναι πολύ παράξενες. Από το “παπούτσι της αγάπης” μέχρι το “αντίπαλον δέος” του ‘Αι-Βασίλη, όλα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα έχουν τη δική τους… περίεργη χάρη!

- Advertisement -

“Όχι” στις κόκκινες κάρτες στην Ιαπωνία

Αν και είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα για ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, στην Ιαπωνία σχεδόν απαγορεύεται να στείλεις κόκκινη κάρτα, αφού το κόκκινο είναι το χρώμα του θανάτου. Ο Άγιος Βασίλης, που στην Ιαπωνία ονομάζεται «Santa Kurohsu», φυσικά δεν φοράει κόκκινα και έχει και δυο μάτια στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, για να προσέχει ξεχωριστά τα άτακτα παιδιά!

χριστουγεννιάτικη κάρτα έθιμο

Γνωρίζετε γιατί στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο; Γιατί προτιμάμε έλατο & κόκκινες μπάλες; Οι συμβολισμοί του στολισμού…

Σκούπες & μάγισσες στη Νορβηγία

Η παραμονή των Χριστουγέννων για τους Νορβηγούς συμπίπτει με τη μέρα που φτάνουν και τα κακά πνεύματα με τις μάγισσες! Αν κυκλοφορήσετε παραμονή Χριστουγέννων στο Ελσίνκι, το σίγουρο είναι πως δεν θα βρείτε ούτε μια σκούπα, αφού οι ντόπιοι τις κρύβουν από τις μάγισσες. Λογικό, ε;

σκούπα έθιμο στη Νορβηγία

Το παπούτσι της αγάπης στην Τσεχία

Στην Τσεχία οι γυναίκες έχουν ένα παράξενο έθιμο ανήμερα των Χριστουγέννων, για να μάθουν πώς θα είναι η εpωτική τους ζωή της χρονιά που θα έρθει. Στέκονται στο κατώφλι της πόρτας και ρίχνουν ένα παπούτσι πίσω τους. Αν το παπούτσι προσγειωθεί όρθιο με την μπροστινή μεριά να δείχνει προς την πόρτα, τότε σημαίνει πως θα παντρευτούν μέσα στην χρονιά. Αλλιώς; Όχι;

το παπούτσι της αγάπης έθιμο χριστουγέννων

Το αντίπαλον δέος του Άι-Βασίλη στην Αυστρία

Το αντίπαλον δέος του Αγίου Νικόλα (αντίστοιχος Άγιος Βασίλης) στην Αυστρία είναι ένα τρομακτικό ον, με όψη δαίμονα, που ονομάζεται Krampus. Τα χριστούγεννα, διάφοροι άντρες ντύνονται έτσι και τριγυρνούν στους δρόμους, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τα παιδιά, που δεν ήταν φρόνιμα πριν από τα Χριστούγεννα.

αντίπαλον δέον του Άι-Βασίλη

Χριστούγεννα 2020: Η στολισμένη Πλατεία Συντάγματος στα χρόνια του… κορονοϊού! Εικόνες από την χριστουγεννιάτικη Αθήνα του lockdown!

Λαχταριστή φάλαινα στην Γροιλανδία

Στο χριστουγεννιάτικο δείπνο των Γροιλανδών δεσπόζει το mattak, δηλαδή το ωμό δέρμα φάλαινας με λίγο λίπος, και το kiviak, το οποίο φτιάχνεται τυλίγοντας ένα μικρό αρκτικό πουλί σε δέρμα φώκιας. Το δεύτερο, το θάβουν στο έδαφος αρκετούς μήνες πριν και τα Χριστούγεννα το τρώνε σε…  αποσύνθεση. 

φάλαινα γεύμα τα χριστούγεννα

Φαγητό για τους νεκρούς στην Πορτογαλία

Κατά το consoda, που είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γεύμα στην  Πορτογαλία, ορισμένες οικογένειες τηρούν ένα τρομακρικό… έθιμο: Ετοιμάζουν έξτρα θέσεις στο γιορτινό τραπέζι για συγγενείς που έχουν πεθάνει, ενώ κάποιοι αφήνουν ψίχουλα στο τζάκι για τα πνεύματά τους. Και μπορεί αυτό να φαντάζει λίγο… ταινία θρίλερ, ωστόσο οι Πορτογάλοι πιστεύουν πως η πράξη τους αυτή θα φέρει τύχη στο σπιτικό τους.

χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Τα 8 ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα & παραδόσεις!

Στη σύγχρονη εποχή και ειδικά στις μεγάλες πόλεις, τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα θυμίζουν τους εορτασμούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα ταξίδια, η εύκολη πρόσβαση στα παγκόσμια μέσα και η παγκοσμιοποίηση έχουν καθιερώσει και εξαπλώσει πολλές παραδόσεις από τη Δύση.

βασιλόπιτα 2020 έθιμο ελληνικό

Στην κορυφή βρίσκονται, φυσικά, τα Χριστούγεννα. Πολύ συχνότερα βλέπουμε πια φωτάκια αντί για κεριά, Χριστουγεννιάτικα δέντρα αντί για καραβάκια και μαζικές αναφορές στον Άγιο Βασίλη στα καταστήματα και στην τηλεόραση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ελληνικές παραδόσεις που είναι μοναδικές και αξίζει να τις γνωρίσει κανείς και να τις διατηρήσει.about:blank

Οι Καλικάντζαροι

Σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή του μύθου για τα κακά πνεύματα, ο κόσμος μας συνδέεται με τον κάτω κόσμο μέσω ενός δέντρου. Τα κακά πνεύματα, οι καλικάντζαροι, ζουν κάτω από το δέντρο, ψάχνοντας να βρουν διαφυγή για τον έξω κόσμο. Καταφέρνουν να το κάνουν κατά τη διάρκεια των Δώδεκα Ημερών των Χριστουγέννων, από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι καλικάντζαροι ανεβαίνουν στο δικό μας κόσμο επειδή ο Χριστός, αφού ακόμα δεν έχει βαπτιστεί, δεν μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους από το κακό. Όταν τα σπίτια δεν μπορούν να προστατευθούν, τα δαιμόνια κυκλοφορούν ελεύθερα φέρνοντας προβλήματα και αναταραχές. Οι άνθρωποι τα κρατούν μακριά, καίγοντας κούτσουρα, λιβάνι, ακόμα και παλιά παπούτσια.

To Τάισμα του Πηγαδιού

Αυτή η παράξενη παράδοση συναντάται σε διάφορες γωνιές στην ελληνική ενδοχώρα. Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών των Χριστουγέννων, οι νέες γυναίκες μεταφέρουν χωρίς να μιλούν άδειες κανάτες σε κοντινά πηγάδια και τις γεμίζουν με νερό.

Οι γυναίκες μεταφέρουν βούρυρο, δημητριακά ή μέλι για να ευχαριστήσουν το πηγάδι. Η πρώτη γυναίκα που φτάνει στο πηγάδι θεωρείται ότι είναι ευλογημένη με πολλή τύχη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Διατήρηση της Φωτιάς

Λένε ότι ένας από τους τρόπους για να διώξει κανείς τους καλικάντζαρους είναι να έχει στο τζάκι ένα κούτσουρο μονίμως αναμμένο. Η παράδοση αναφέρεται ως “πάντρεμα της φωτιάς” ή “Χριστοκούτσουρο”. Το πάντρεμα της φωτιάς απαιτεί δυο κλαριά, το ένα από δέντρο με όνομα γένους θηλυκού και το άλλο από δέντρο με όνομα γένους αρσενικού.

Τα κλαδιά τοποθετούνται σε σχήμα σταυρού και κάποιες φορές ο άντρας του σπιτιού ψάλλει ένα γαμήλιο όρκο προτού ανάψει τη φωτιά. Σύμφωνα με τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα, όσο καίει η φωτιά τα κακά πνεύματα φεύγουν μακριά.

σπάσιμο ροδιού γούρι έθιμο ελλάδα χριστούγεννα

Σκελετούρα

Η σκελέτουρα ή ασκελέτουρα, γνωστή κι ως “,μεγαλοκρέμμυδο” είναι ένας μεγάλος βολβός δύσκολος να φυτευτεί μέσα στο χώμα. Αφού συνεχίζει να ανθίζει ακόμα κι αφότου ξεριζωθεί, θεωρείται σύμβολο αιωνιότητας.

Σύμφωνα με την παράδοση που επικρατεί κυρίως στην Κρήτη, οι οικογένειες τις κρεμούν στην πόρτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά τις φυλούν στο σπίτι μέχρι το τέλος του χρόνου, πιστεύοντας ότι φέρνουν μακροζωία, καλοτυχία και υγεία σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η ιστορία πίσω από τη Βασιλόπιτα

Ανάμεσα στα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα, η Βασιλόπιτα που κόβουμε την πρώτη μέρα του έτους συνδέεται στενά με τον Άγιο Βασίλειο. Σύμφωνα με μια εκδοχή της ιστορίας, η παράδοση προέρχεται από τη ζωή του Αγίου, όταν ένας βασιλιάς είχε θεσπίσει βαριά φορολογία σε μια περίοδο μεγάλης φτώχειας. Ο κόσμος έδινε τα κοσμήματά του για να πληρώσει, κι έτσι ο Άγιος κάλεσε το βασιλιά για να μετανοήσει, κι έτσι έγινε.

Ο βασιλιάς επέστρεψε στον κόσμο τα κοσμήματα, αλλά κανείς δε γνώριζε τι ανήκε σε ποιον, κι έτσι ο Άγιος Βασίλης αποφάσισε να ψήσει τα κοσμήματα μέσα στην πίτα και να δώσει κομμάτια στον κόσμο, κι ως εκ θαύματος, όλοι έλαβαν τα κοσμήματά τους.

Το σπάσιμο του ροδιού

Το ρόδι είναι ένα αρχαίο φρούτο που συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευημερία και την αναγέννηση εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σπίτια συναντά κανείς ρόδια, ειδικά στην είσοδο, ενώ κάποιοι πηγαίνουν το φρούτο στην εκκλησία για να το ευλογήσουν. Σύμφωνα με το έθιμο που συναντάται κυρίως στην Πελοπόννησο, λίγο πριν την αλλαγή του έτους, οι οικογένειες βγαίνουν από το σπίτι, συμβολίζοντας τον παλιό χρόνο που πέρασε. Ξαναμπαίνουν μέσα με το δεξί πόδι, ενώ αυτός που θα μπει πρώτος πετάει το ρόδι στην πόρτα για να σπάσει. Λέγεται ότι αυτή η παράδοση φέρνει καλή τύχη και ότι ο αριθμός των σπόρων που πετάγονται είναι ίσος με το μερίδιο της καλοτυχίας που θα έχει η οικογένεια την ερχόμενο χρόνο.

Οι Μωμόγεροι

Πρόκειται για ένα Ποντιακό έθιμο που αναβιώνει στη Δράμα κι άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας. Οι Μωμόγεροι είναι άνθρωποι που μιμούνται τη συμπεριφορά άλλων. Ντύνονται σαν ηλικιωμένοι και φορούν προβιές ζώων και μεγάλα μυτερά καπέλα.

Φέρουν ξίφη κι ακόντια, περπατούν στους δρόμους την παραμονή των Χριστουγέννων, κάνοντας φασαρία και τραγουδώντας τα κάλαντα. Όταν συναντηθούν με άλλες ομάδες μωμόγερων, κάνουν ότι μαλώνουν και ο νικητής είναι ο πιο τυχερός!

Το άναμμα των φύλλων δάφνης ή ιτάμου

Στα Ιωάννινα και σε άλλες περιοχές της ενδοχώρας, ο κόσμος αναβιώνει αυτό το παλιό έθιμο. Συγκεκριμένα, κρατούν φύλλα από δάφνη και ίταμο και μετά τους βάζουν φωτιά. Έτσι, όταν συναντούν τους γείτονες, πετούν τα αναμμένα φύλλα στο τζάκι. Αυτό είναι πράξη καλής τύχης, αφού θεωρείται ότι ο θόρυβος και ο καπνός θα διώξει τα κακά πνεύματα.

Φυσικά, αυτή η παράδοση έχει επιρροές από τους βοσκούς που κίνησαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στο νεογέννητο Ιησού κι επειδή δεν έβρισκαν το δρόμο, άναψαν φύλλα. Οι σπίθες και ο ήχος είναι η βάση αυτής της υπέροχης παράδοσης.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,573 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ