Aegean Airlines λογότυπο

Ενισχυμένα μέτρα και πρωτόκολλα ασφαλείας εφαρμόζει η Aegean προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία του προσωπικού και των επιβατών της από τον κορονοϊό. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από τη στιγμή που ο επιβάτης φτάνει στο αεροδρόμιο, μέχρι την προετοιμασία της πτήσης και την αποβίβασή του σύμφωνα με τα επίσημα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές μετακινήσεις. Διαβάστε πώς απολυμαίνονται τα αεροπλάνα και ποια άλλα μέτρα ασφαλείας τηρούνται.

- Advertisement -

Πώς απολυμαίνονται τα αεροπλάνα

Τα αεροπλάνα απολυμαίνονται τακτικά

Όπως αναφέρει ο διευθυντής Υπηρεσιών Εδάφους της εταιρείας, Πάνος Νικολαΐδης, ο αέρας μέσα στα αεροσκάφη είναι πολύ καθαρός. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ειδικά φίλτρα των αεροπλάνων ανακυκλώνουν τον αέρα κάθε τρία λεπτά. Επίσης, εξαιτίας της πανδημίας, η εταιρεία έχει διπλασιάσει το χρόνο καθαρισμού των αεροσκαφών της χρησιμοποιώντας ειδικά απορρυπαντικά.

Δείτε επίσης Aegean: Αυτά είναι τα πρωτόκολλα της εταιρείας για τα αεροπλάνα της. Αναλυτικές πληροφορίες

Ποια άλλα μέτρα προστασίας λαμβάνει η Aegean

αεροσυνοδός τον καιρό της πανδημίας

Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η εταιρεία εφαρμόζει μια σειρά από προληπτικά μέτρα προστασίας. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

 • ενισχυμένες διαδικασίες παρακολούθησης των πτήσεων, παρουσία γιατρών και άλλου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης και παροχή πληροφοριακού υλικού με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση.
 • το προσωπικό, τόσο του αεροδρομίου όσο και των αεροπορικών εταιρειών, είναι ενημερωμένο σχετικά με τους παράγοντες που απαιτούν την άμεση περαιτέρω ενημέρωση των υπηρεσιών υγείας του αεροδρομίου.
 • οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου ενημερώνονται διαρκώς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 και με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την αποφυγή διασποράς.

Δείτε και Νέες ανακοινώσεις από τον CEO της Aegean: Πότε & ποιες πτήσεις εξωτερικού ξεκινούν και ποιοι οι νέοι κανόνες για τους επιβάτες;

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η Aegean:

“Τι εφαρμόζεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος”

Τα προληπτικά μέτρα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος” περιλαμβάνουν:

 • υποχρεωτική χρήση μάσκας -ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο- καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου (Κοινή Υπουργική Απόφαση 17.05.2020, ΦΕΚ1869/Δ1α/ΓΠ.οικ.30612). Επισημαίνεται ότι ενδέχεται να ζητηθεί η προσωρινή αφαίρεση της μάσκας κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
 • υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση.
 • στα κτίρια του αεροδρομίου έχουν πρόσβαση μόνο οι επιβάτες και όποιος είναι κάτοχος αεροπορικού εισιτηρίου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο επιβάτης χρειάζεται συνοδεία (ΑμεΑ, ασυνόδευτα/ανήλικα παιδιά).
 • οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία και χώρους υγιεινής (π.χ. τουαλέτες) στο αεροδρόμιο.
 • χρήση πολυκαρβονικών φύλλων για περαιτέρω προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει εκ του σύνεγγυς συνεργασία επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών κ.λπ.)
 • η τήρηση αποστάσεων είναι κυρίως μέτρο συμπεριφοράς για επιβάτες και προσωπικό, που πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (1,5 μέτρων) σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο έδαφος. Ειδικές σημάνσεις τοποθετούνται στο έδαφος ώστε να επισημαίνουν αυτή την ανάγκη, όπως και οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners.
 • τακτικός καθαρισμός και απολύμανση με ειδικά υλικά σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου.
 • το προσωπικό του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιρειών και των φορέων επίγειας εξυπηρέτησης, παρέχει πληροφόρηση στους επιβάτες για τα υγειονομικά μέτρα και για τις σχετικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και στην πτήση και επιβλέπουν την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.
 • ροή πληροφοριών και οδηγιών για την τήρηση των μέτρων υγιεινής ενημερώνει τους επιβάτες τόσο μέσω ηχητικών ανακοινώσεων όσο και σε οθόνες και σημάνσεις σε όλους τους χώρους.
 • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).
 • Υπάρχει νέα διάταξη των καθισμάτων σε όλους τους χώρους αναμονής, που επιτρέπει την τήρηση ελάχιστης απόστασης, ενώ συνιστάται η διατήρηση μιας θέσης κενής δίπλα σε κάθε καθήμενο επιβάτη. Οικογένειες ή ζευγάρια που συνταξιδεύουν, μπορούν να μην τηρούν την απόσταση αυτή.

Δείτε και Ryanair: Η ανακοίνωση για την Ελλάδα που μας έκανε να χαμογελάσουμε μαζί με εισιτήρια κάτω από 30 ευρώ

Προληπτικά μέτρα κατά του κοροναϊού στα αεροδρόμια!

Τι γίνεται με τον κλιματισμό στους χώρους

Πολλά ακούγονται σχετικά με το πόσο μπορεί να συμβάλει η χρήση του κλιματιστικού στην εξάπλωση του κορονοϊού. Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του. Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.

Διαβάστε ακόμα Aegean: Με 6 δυνατούς προορισμούς ξεκινάει πτήσεις από Θεσσαλονίκη

φωτογραφίες από ταξίδια εν μέσω πανδημίας

Τι ισχύει για τους επιβάτες ΑμεΑ

Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα (Ambulifts) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τον Covid-19 για τους επιβάτες.

Δείτε ακόμα Κύπρος: Επανεκκινεί τον τουρισμό της τον Ιούνιο. Ποια μέτρα θα λάβει;

μέτρα προστασίας στο αεροδρόμιο

Τα παραπάνω μέτρα τελούν υπό διαρκή αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ θα τροποποιούνται σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Κρατικών Αρχών. Ιδιαίτερα για τους αφικνούμενους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, οι αρμόδιες Αρχές επιβάλλουν τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου ατομικών στοιχείων, ενώ κατά τη κρίση τους ενδέχεται να πραγματοποιούν και λήψεις βιολογικού υλικού για test Covid-19. Μέχρι τώρα, οι επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό τελούν σε καθεστώς 14ήμερης καραντίνας. Σχετική ενημέρωση παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες τους.

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ