Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens
ΑρχικήVideoΑθήνα: Η πρωτεύουσα των graffiti! Δείτε ένα εκπληκτικό video με τα υπέροχα...

Αθήνα: Η πρωτεύουσα των graffiti! Δείτε ένα εκπληκτικό video με τα υπέροχα street art έργα της πόλης!

Το graffiti στην Αθήνα είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η πόλη! Στην αρχαιότητα μάλιστα αυτού του είδους η τέχνη ήταν λαξευμένη σε κτήρια…

Στην πραγματικότητα η λέξη “graffiti” προέρχεται από το ελληνική λέξη “γραφή”.
Το graffiti κατά το πέρασμα του χρόνου εξυπηρετεί, διαφορετικούς σκοπούς, γενικά όμως πρόκειται για μια μορφή αντίδρασης και διαμαρτυρίας μέσω της σύγχρονης τέχνης, ανάλογα την εποχή και τα δεδομένα της.

- Advertisement -
Grattiti κέντρο Αθήνας

Κατά την εποχή, παραδείγματος χάρη της Κατοχής στην Ελλάδα, του εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας, τα πολιτικά γκράφιτι ήταν κοινά στην Αθήνα και εξυπηρετούσαν τον ανάλογο συγκεκριμένο σκοπό.

Και αν τότε οι εποχές είχαν έντονο ιστορικό, εθνικό και πολιτικό πρόσημο, σήμερα τα graffiti εξακολουθούν να εκφράζουν στην πλειοψηφία τους, την αντίδραση και την “επαναστατική” διάθεση των νέων αυτή τη φορά για μια καλύτερη κοινωνία, με έναν τρόπο ιδιαίτερα δημιουργικό.
Σε όλο τον κόσμο, το graffiti είναι κυρίως σύγχρονο έργο τέχνης νέων παιδιών των οποίων οι υπογραφές σε όλες τις πόλεις μοιάζουν με κραυγή απογοήτευσης ή και απόγνωσης σε έναν κόσμο που δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τους.

Αθήνα: 10 σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής!

Πολλά από τα graffiti της πρωτεύουσας είναι εξαιρετικά έργα και η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αναζητώντας κάποια από αυτά μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία.

Graffiti στο Ψυρρή
Graffiti στο Ψυρρή

Το καλύτερο graffiti της πόλης είναι πιθανόν αυτό στο κτήριο ΗΛΠΑΠ, μετά το τέλος της Ερμού, βγαίνοντας για Πειραιώς μπροστά από το Γκάζι (φωτο εξωτερική άρθρου) -κατόπιν κτήριο για τα έργα φυσικού αερίου της πόλης και σήμερα η Τεχνόπολη, το πιο γνωστό κέντρο τεχνών και ψυχαγωγίας της Αθήνας.

Τα graffiti του κτηρίου εδώ ζωγραφίστηκαν από μια ομάδα γνωστών διεθνών καλλιτεχνών graffiti. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται διατήρηση του έργου όπως δεν έχει γίνει και κάποια αποκατάσταση, αλλά παρόλο αυτά παραμένει εντυπωσιακό έργο για το μέγεθος, το σχεδιασμό και τα χρώματα του.

Άλλες περιοχές που είναι δημοφιλείς στους καλλιτέχνες graffiti είναι η Πλάκα, το Γκάζι, το Ψυρρή και τα Εξάρχεια, καθώς επίσης και στις γραμμές του τρένου στον Πειραιά.

Πλάκα: Βόλτα στην “ιερή” γειτονιά της Αθήνας με τα 3.500 χρόνια ιστορίας

Ανακαλύψτε τα εντυπωσιακά graffiti της πόλης μέσα από το video!

Συνεχίζοντας στην ίδια λογική και αποκαλύπτοντας την κουλτούρα της πόλης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάνουμε μια βόλτα στις cult αγορές και τα υπαίθρια της πρωτεύουσας…

Βόλτα στις αγορές και τα υπαίθρια παζάρια της Αθήνας

Οι αγορές της Αθήνας “μαρτυρούν” κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Στο κέντρο της, οι εμβληματικές πια, υπαίθριες και ανοιχτές αγορές της είναι τα σημεία αυτά που εκτυλίσσεται το εμπορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας, εκεί που συνδέεται το χθες με το σήμερα, εκεί που οι εικόνες μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και τόπους…

Εδώ συνδυάζεται το σύγχρονο lifestyle µε τα χρώµατα και τα αρώµατα από το µεγάλο παρελθόν της πρωτεύουσας!

7 ταβέρνες των Αθηνών που έχουν γράψει ιστορία

Πλατεία Αβησσυνίας

Στην καρδιά του Μοναστηρακίου, µεταξύ των οδών Ερµού και Ηφαίστου, συναντάµε αυτήν τη µικροσκοπική πλακόστρωτη πλατεία µε σήµα κατατεθέν τα περίφηµα παλαιοπωλεία.

Πλατεία Αβησσυνίας, υπαίθριο παζάρι

Σύµφωνα µε τους µελετητές, ονοµάστηκε έτσι όταν µοιράστηκε εδώ στους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας η βοήθεια που είχε στείλει ο αυτοκράτορας της Αβησσυνίας (Αιθιοπίας) επειδή εδώ κατοικούσαν από πολύ παλιά Αιθίοπες.

Πέρα από τις all time classic αντικερί µε σπάνια κοµµάτια, συλλεκτικά, κάθε Κυριακή από τις πρώτες πρωινές ώρες στήνεται µεγάλο παζάρι, όπου βρίσκει κανείς ό,τι ποθήσει, από µεταχειρισµένα κυρίως αντικείµενα, σε µεγάλη ποικιλία ποιότητας και τιµής.

Οι top 6 ταβέρνες στην Αθήνα με τζάκι για ζεστή ατμόσφαιρα & νόστιμο φαγητό!Previous

Πλατεία Αβησσυνίας, παλιά γραφομηχανή
Πλατεία Αβησσυνίας, αντικείμενα second hand προς πώληση
Πλατεία Αβησσυνίας, έπιπλα
Πλατεία Αβησσυνίας, κατασκευή επίπλου
Πλατεία Αβησσυνίας, υπαίθρια αγορά
Πλατεία Αβησσυνίας, παλιά αντικείμενα

Ευριπίδου

Η Ανατολή µέσα σε έναν µικρό δρόµο ή αλλιώς o Δρόµοs των Καρυκευµάτων! Αποτελεί σηµείο συνάντησης των απανταχού εραστών των αρωµάτων και των γεύσεων της Ανατολής, καθώς µια βόλτα εδώ ξυπνά µνήµες και αισθήσεις.

Ευρυπίδου, ο δρόμος με τα μπαχαρικά και τα ανατολίτικα προϊόντα

Η εικόνα της κατάµεστης Ευριπίδου είναι πολύ συνηθισµένη – ιδίως τα Σάββατα. Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί η Βαρβάκειος Αγορά (το 1886), το τρίγωνο Ερµού-Σταδίου-Αθηνάς και η ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου συνδέθηκαν µε το εµπόριο τροφίµων.

Εδώ τα περισσότερα ερειπωµένα κτήρια είναι αρχιτεκτονήµατα του 19ου αιώνα, που κάποτε αποτελούσαν χαρακτηριστικά δείγµατα του αθηναϊκού κλασικισµού. Η πολιτεία ανακήρυξε το 2012 την Ευριπίδου σε «χώρο παραδοσιακού εµπορίου».4+1 υπέροχα παραθαλάσσια ταβερνάκια στην Αττική για να απολαύσετε τους μεζέδες σας πάνω στο κύμα

Το κουτούκι στο κέντρο της Αθήνας που είναι 150 χρονών και ότι πιο αυθεντικό θα βρεις στην πόλη

Ευρυπίδου, μπαχαρικά

Κεντρική Aγορά (Βαρβάκειος)

Η αγορά, που έχει ιστορία περίπου 150 χρόνων και δηµιουργήθηκε προς τιµήν του µεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη (1745-1825), είναι η µεγαλύτερη της πρωτεύουσας.

Σε ένα σκηνικό που θυµίζει εποχές του παρελθόντος, η πολύβουη Βαρβάκειος δεν έχασε ποτέ τη φήµη της και την προτίµηση των Αθηναίων. Την επισκέπτονται κάτοικοι κάθε περιοχής, προκειµένου να προµηθευτούν από τα καταστήµατα και τους πάγκους της τα προϊόντα για τις καθηµερινές ανάγκες τους.

Βαρβάκειος κεντρική αγορά, Αθήνα

Κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε δυνατή ποικιλία και τιµή, ενώ το αλισβερίσι µε τους εµπόρους είναι γοητευτικό, γεµάτο ζωντάνια και θυµίζει παλιές εποχές λόγω της αµεσότητας της επικοινωνίας.

Βαρβάκειος Αγορά, ψαράδικα
Βαρβάκειος Αγορά, κρεοπωλεία

Τη δική τους µοναδική γαστρονοµική ιστορία έχουν και τα µαγειρεία της Αγοράς, µε σήµα κατατεθέν τον πατσά και τα υπέροχα µαγειρευτά οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας και σε πολύ προσιτές τιµές. Φηµισµένα είναι το οινοµαγειρείο «Η Ήπειρος» αλλά και «Η Στοά των Αθανάτων».

Καφές… με θέμα! Ή αλλιώς, σας πάμε σε 5 κουκλίστικα θεματικά cafe στην Αθήνα!

Βαρβάκειος Αγορά, είσοδος, βράδυ

Μοναστηράκι – Flea Market

Στη «σκιά» του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, το Μοναστηράκι µε τα στενά σοκάκια της πολύχρωµης υπαίθριας αγοράς είναι η περιοχή όπου συναντά κανείς ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωµάτων, ερχόµενος σε επαφή µε µια ιδιαίτερη και ιστορική όψη της πόλης. Διόλου τυχαίο που η πασίγνωστη Telegraph έχει συµπεριλάβει το Μοναστηράκι ανάµεσα στις καλύτερες αγορές ανά τον κόσµο.

Μοναστηράκι, κόσμος στην πλατεία
Μοναστηράκι, πεζόδρομος με βιβλία

Εδώ βρίσκει κανείς αντίκες και χιλιάδες ακόµα αντικείµενα, από παλιά νοµίσµατα, βιβλία, ρούχα, τα ιδιαίτερα δερµάτινα σανδάλια, µέχρι είδη λαϊκής τέχνης και µεταχειρισµένους δίσκους βινυλίου, ενώ το παζάρι αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της συναλλαγής!

Πεζόδρομος Μοναστηράκι, μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια

* Θα βρείτε την αγορά στην έξοδο του σταθµού του µετρό Μοναστηράκι.

Αθήνα: 10 σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής!5 κλασικά κτήρια στην Αθήνα που δεν υπάρχουν πια! Εμβληματικά νεοκλασικά!

Μοναστηράκι, κόσμος απολαμβάνει τον καλό καιρό

Μάθετε τα πάντα για την Αθήνα στον ετήσιο luxury οδηγό μας για την πρωτεύουσα, ” Best in town Athens 2020″ με ένα κλικ εντελώς δωρεάν!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,266LikesΚάντε Like
88,565 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ