Καταρράκτης Βαλανάρη Πεντέλη

Κρυμμένες ομορφιές και απρόσμενες εκπλήξεις δεν υπάρχουν μόνο στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επιφυλάσσει και η Αττική στους κατοίκους της μοναδικές εικόνες… Σε απόσταση μισής ώρας από το κέντρο βρίσκεται ένας καταρράκτης, μια άγνωστη λίμνη και ένα αγιορείτικο εκκλησάκι!

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τρεις «γωνιές» της Αττικής που οι περισσότεροι αγνοούν και δεν φαντάζονται καν ότι υπάρχουν σε απόσταση μόλις μισής ώρας από το κέντρο της πόλης!

Έρευνα: Σε ποια πόλη της Ελλάδας οι γυναίκες φοράνε τα ψηλότερα τακούνια; Οι πιο “γενναίες” Ελληνίδες!

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης της Αττικής 

Καταρράκτης στην Αττική; Κι όμως. Σε απόσταση 30-40 λεπτών από την Ομόνοια υπάρχει ένας. Ο οποίος, μάλιστα, μερικές φορές γίνεται και διπλός… Ο εν λόγω καταρράκτης των 6 μέτρων βρίσκεται στο Ντράφι, στην Πεντέλη, και καταλήγει σε μια μικρή λιμνούλα.

Κρύβεται στο μέσον της… διαδρομής του ρέματος του Βαλανάρη (ξεκινά από τα υψώματα της Μαυρηνόρας και δημιουργεί το ρέμα της Ραφήνας) και στο ύψος του Ντράφι δημιουργεί έναν καταρράκτη, από τους λίγους -αν όχι τον μοναδικό- στην Αττική.

Η μικρή λίμνη που σχηματίζουν τα νερά του προσφέρεται για βουτιές και η ευρύτερη περιοχή για μια μίνι απόδραση από το κέντρο της Αθήνας.

Η άγνωστη λίμνη Μπελέτσι

Μισή ώρα από την Ομόνοια, σε απόσταση 30 χλμ., στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 600 μέτρων, το τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα το κέντρο της Αθήνας. Το σκηνικό θυμίζει κάτι από Αλπεις, εικόνες παραμυθένιες. Μια λίμνη που δημιουργήθηκε… κατά λάθος, ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος, τις βελανιδιές και τα πλατάνια, άγνωστη στους περισσότερους.

Ο λόγος για τη λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 από… κατασκευαστικό λάθος, και συγκεκριμένα όταν, καθώς φτιάχνονταν οι υποδομές της περιοχής, έκλεισαν με αναχώματα οι κοίτες ενός χειμάρρου.

Τα νερά άρχισαν να συσσωρεύονται στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκε μια λίμνη έκτασης 5.000 τ.μ. και με βάθος που φτάνει σε κάποια σημεία τα 5 μ.  Το όνομά της το οφείλει στην κοντινή κορυφή Μπελέτσι, ωστόσο είναι γνωστή και ως λίμνη Κιθάρα, λόγω του σχήματός της.

Η λίμνη, σήμερα, αποτελεί μια υδάτινη όαση της περιοχής, όπου βρίσκουν καταφύγιο πλήθος αποδημητικών πουλιών, ενώ στα νερά της συναντά κανείς συχνά κύκνους και πάπιες. Η περιοχή είναι διαμορφωμένη έτσι, με παγκάκια και παιδικές χαρές, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το τοπίο και οι μικρότεροι να απασχολούνται παίζοντας. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θα επισκεφτούν τη λίμνη υπάρχουν πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία.

Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη ακολουθείτε την κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Δεκελείας που οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Φτάνοντας στην οδό Αγίας Τριάδας, στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας την οδό Κίρκης, οδηγείται κανείς κατευθείαν στη λίμνη.

Το αγιορείτικο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας 

Το κατάλευκο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας μοιάζει κρεμασμένο στην πλαγιά… Χτισμένο πάνω σε ένα βράχο στην Πάρνηθα, που ξεπροβάλλει μέσα από το δάσος και παραπέμπει σε εικόνες από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Αγία Μαρίνα Πάρνηθα

Χτίστηκε πριν από 800 χρόνια από πιστούς για να τιμήσουν την Αγία Μαρίνα. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται σπηλιά όπου, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Μαρίνας. Η προσέγγιση στο εκκλησάκι γίνεται από τον οικισμό του Αυλώνα ακουλουθώντας έναν ομολογουμένως δύσκολο χωματόδρομο…

εκκλησάκι αγία μαρίνα πάρνηθα μακρινή
Αγία μαρίνα Πάρνηθα

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ