Μονή Καισαριανής
Ενημερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2023, 14:16

Εκκλησίες, προσκυνήματα, μοναστήρια, διαδρομές αποστόλων, ιεροί τόποι… Η Ελλάδα φημίζεται για τα θρησκευτικά μνημεία της που προκαλούν στον επισκέπτη δέος και κατάνυξη. Από άκρη σε άκρη της χώρας υπάρχουν σημαντικά προσκυνήματα που προσελκύουν επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και η Αττική δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς η Αθήνα αλλά και ευρύτερα η Περιφέρεια διαθέτει μοναστήρια, μνημεία, εκκλησίες, προσκυνήματα και ιερούς τόπους με τεράστιο θρησκευτικό αλλά και πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Η Αττική είναι προορισμός θρησκευτικού τουρισμού και ενδιαφέροντος καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι θρησκευτικοί χώροι στην Αθήνα δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να ρίξει μια ματιά στη θρησκευτική ιστορία, την αρχιτεκτονική και τις πολιτιστικές παραδόσεις της πόλης. Είτε σας ενδιαφέρει η αρχαία ελληνική θρησκεία, ο βυζαντινός χριστιανισμός ή και η σύγχρονη θρησκεία, η Αθήνα προσφέρει μια πλούσια ταπετσαρία θρησκευτικών εμπειριών για εξερεύνηση.

Σύγχρονα μοναστήρια αλλά και βυζαντινές μονές με πλούσια ιστορία, στο κέντρο της πόλης, στα προάστια ή και στο υπόλοιπο της Αττικής αλλά και τα νησιά του Σαρωνικού αποτελούν θρησκευτικά και ιστορικά αξιοθέατα και προσελκύουν μεγάλο αριθμό προσκυνητών απ΄όλο τον κόσμο.

Τα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας, μια κληρονομιά αιώνων που αντιστάθηκε στην πολυτάραχη ιστορία της πόλης, προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην πρωτεύουσα. Μοναστηράκι, Πλάκα και Θησείο είναι μόνο κάποιες από τις ιστορικές γειτονιές που κρύβουν πραγματικούς θησαυρούς θρησκευτικής τέχνης που προσφέρονται στους επισκέπτες να ανακαλύψουν. Παράλληλα, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας θα βρείτε επίσης σημαντικά θρησκευτικά μνημεία μοναδικά δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Ιστορικοί ναοί και μοναστήρια δείχνουν την άλλη πλευρά της πόλης και είναι ένα πραγματικό “καταφύγιο” μέσα στο πολύβουη αστική καθημερινότητα. Ολόκληρη η Αττική κρύβει μοναδικούς θησαυρούς λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς, όλοι όμως με σημαντική θρησκευτική, ιστορική, πολιτιστική ή και αρχιτεκτονική σημασία όχι μόνο για την πόλη αλλά για την χώρα.

Ιστορικές Μονές, επιβλητικοί ναοί, βυζαντινά μνημεία, προσκυνήματα, ιεροί τόποι και διαδρομές αποστόλων, η Αττική σίγουρα είναι ένας κορυφαίος παγκοσμίως προορισμός θρησκευτικού ενδιαφέροντος λόγω της τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής της διαδρομής.

Το κέντρο της Αθήνας και ευρύτερα η Αττική έχει αμέτρητα θρησκευτικά μνημεία από την αρχαιότητα ως και σήμερα με πάρα πολλά από αυτά να είναι ιστορικά με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον πέρα από το θρησκευτικό. Είναι σίγουρο ότι ο επισκέπτης που ενδιαφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό έχει άπειρες επιλογές.

Ωστόσο, επειδή οι επιλογές είναι πάρα πολλές, επικεντρώνοντας στο κέντρο της πρωτεύουσας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα κορυφαία θρησκευτικά μνημεία του:

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά: Βρίσκεται στην οδό Πρυτανείου, στην Πλάκα, στην πιο παλιά γειτονιά της Αθήνας όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μωσαϊκό από κτίσματα κάθε εποχής. Ο ναός χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα. Κτήτορας του ναού ήταν ο Λέων Ραγκαβάς, το όνομα του οποίου είναι χαραγμένο σε μικρό κίονα που βρέθηκε στον τρούλο: «ΛΕΩ(Ν)Τ(ΟΣ) ΡΑΝΚΑΒΑ». Είναι πιθανό να υπάρχει κάποια σχέση του Λέοντα Ρανκαβά με την οικογένεια του αυτοκράτορα Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβέ (811-813).Αν και κατά τη διάρκεια των ετών έχει υποστεί πολλές αλλαγές, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας.

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς


Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Ο εντυπωσιακός ναός που δεσπόζει σε κεντρικό σημείο της περιοχής του Κολωνακίου, στην οδό Σκουφά, είναι αφιερωμένος στον επίσκοπο και πολιούχο της Αθήνας, τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη. Στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε παλαιότερα μικρότερος, που άρχισε να χτίζεται το 1880 και κατεδαφίστηκε το 1900, προκειμένου να οικοδομηθεί νέος και μεγαλύτερος ναός. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1925 και ολοκληρώθηκαν το 1931, οπότε πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνιά του από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Άγιος Διονύσιος Αεροπαγίτης


Καπνικαρέα: Στην πολυσύχναστη οδό Ερμού, τον πιο γνωστό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, η Καπνικαρέα είναι μια βυζαντινή εκκλησία γνωστή για το μοναδικό της κυκλικό σχήμα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι ένα ήσυχο καταφύγιο μέσα στη ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης.

Καπνικαρέα Αθήνα

Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων: Αυτή η βυζαντινή εκκλησία, που βρίσκεται στην Αρχαία Αγορά, χρονολογείται από τον 10ο αιώνα και είναι μια από τις παλαιότερες της Αθήνας. Προβάλλει αξιόλογη βυζαντινή αρχιτεκτονική και θρησκευτικά έργα τέχνης.

Άγιοι Απόστολοι, Αθήνα

Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός Αθηνών (Μητρόπολη): Στην καρδιά της Αθήνας, η Μητρόπολη είναι ο κύριος καθεδρικός ναός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία γνωστή για το όμορφο εσωτερικό της και τις σημαντικές θρησκευτικές τελετές.

Μητρόπολη Αθηνών

Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης: Φωλιασμένο στη ζωντανή γειτονιά του Μοναστηρακίου, αυτό το μικρό εκκλησάκι είναι γνωστό για τις εκπληκτικές τοιχογραφίες και τις θρησκευτικές του εικόνες. Προσφέρει μια γαλήνια ανάπαυλα από τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Αγία Ειρήνη Αθήνα

Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου: Βρίσκεται στη γειτονιά της Πλάκας, αυτό το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ελευθέριο. Διαθέτει εκπληκτική αρχιτεκτονική βυζαντινού στιλ και είναι τόπος λατρείας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης: Ο ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Χαιρεφώντος και Λυσικράτους, σε ένα πολυσύχναστο και όμορφο σημείο της πιο γραφικής και τουριστικής γειτονιάς της Αθήνας, στην Πλάκα. Έχει χτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό που ήταν αφιερωμένος στην Άρτεμη. Στη μια άκρη του προαυλίου σώζονται μέχρι σήμερα κατάλοιπα ρωμαϊκής στοάς με κίονες. Ο ναός χρονολογείται στα μέσα του 11ου αιώνα. Αρχικά ήταν αφιερωμένος στους Αγίους Θεοδώρους όπως μας θυμίζει η ασημένια εικόνα, που βρίσκεται στο τέμπλο. Το 1767 έγινε μετόχι της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά ώστε να μπορούν να μένουν σ’ αυτό όσοι Σιναΐτες πατέρες έρχονταν στην Αθήνα, και έτσι πήρε το όνομα της Αγίας. Από τα χέρια Σιναϊτών εικάζεται ότι φυτεύτηκαν και οι φοίνικες που βρίσκονται γύρω από τον ναό δημιουργώντας μια μοναδική όαση για τον επισκέπτη.

Μονή Καισαριανής: Στις πλαγιές του Υμηττού, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, αυτό το μοναστήρι χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Προσφέρει ένα γαλήνιο και γραφικό σκηνικό, που περιβάλλεται από τη φύση, και είναι δημοφιλής προορισμός για θρησκευτικούς προσκυνητές.

Μονή Καισαριανής

Μονή Δαφνίου: Επίσης, λίγο έξω από την Αθήνα, η Μονή Δαφνίου είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, γνωστή για τα όμορφα ψηφιδωτά και τη βυζαντινή αρχιτεκτονική της. Είναι αφιερωμένο στην Παναγία και είναι σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Μονή Δαφνίου

Παλιαχώρα Αίγινα

Πέρα από την Αθήνα τώρα, συγκεκριμένα στη νησιωτική πλευρά της Αττικής στην γραφική Αίγινα, βρίσκεται η Παλιαχώρα, γνωστή επίσης ως Παλαιά Χώρα και Παλαιοχώρα. Είναι ένας εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός, σημαντικότατο δείγμα (και) θρησκευτικής παράδοσης.

Στον απόκρημνο λόφο κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού, πάνω από τη μονή του Αγίου Νεκταρίου, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Αίγινας στον Μεσαγρό και τον ναό της Αφαίας, στην περιοχή Ξάντος, σώζονται τα ερείπια της Παλιαχώρας, της βυζαντινής πρωτεύουσας της Αίγινας, που είναι επίσης γνωστή και ως «νησιώτικος Μυστράς». Η Παλαιοχώρα αποτέλεσε από τους μέσους βυζαντινούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα τον κεντρικό οικισμό του νησιού.

Παλιοχώρα Αίγινα

Στην ίδια περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Οίη, ενώ ήδη τον 5ο-6ο αιώνα πρέπει να υπήρχαν χριστιανικοί ναοί. Η βυζαντινή εγκατάσταση χρονολογείται το 896, όταν οι κάτοικοι της Αίγινας μετακινήθηκαν εδώ προσπαθώντας να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές. Η πόλη αναπτύχθηκε αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, με μικρά, πυκνοκτισμένα σπίτια, ανάμεσα στα οποία λέγεται ότι υπήρχαν 365 εκκλησίες, μία για κάθε ημέρα του έτους. Από τις αρχές του 13ου αιώνα η Παλιαχώρα γνώρισε διαφορετικούς κατακτητές και υπέστη πολλές καταστροφές, με σοβαρότερη εκείνη του πειρατή Μπαρμπαρόσα, το 1537. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι κάτοικοί της άρχισαν να την εγκαταλείπουν και να συγκεντρώνονται στη σημερινή πρωτεύουσα, έτσι τα κτήριά της ερήμωσαν και κατέρρευσαν. 

Άγιος Γεώργιος Παλιοχώρα Αίγινα

Σήμερα, στον λόφο διακρίνονται τα ερείπια του κάστρου, που χτίστηκε από τους Βενετούς το 1654, και των ναών, από τους οποίους σώζονται μόνο 38. Οι περισσότεροι είναι μικροί, μονόκλιτοι, και ανήκουν στον τύπο της βασιλικής, ενώ υπάρχουν σταυροειδείς αλλά και δίδυμοι ναοί, που ήταν αφιερωμένοι σε δύο αγίους ή λειτουργούσαν για δύο διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα.

Παλιοχώρα Αίγινα

Μητρόπολη στη βυζαντινή εποχή ήταν η Παναγία Φορίτισσα (μετέπειτα Άγιος Γεώργιος Καθολικός), και στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Επισκοπή, σε ένα κελί της οποίας κατοικούσε ο Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου, που διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης το 1576-1579. Άλλοι σημαντικοί ναοί είναι ο Σταυρός, στην είσοδο της πόλης, η Μεταμόρφωση, με όμορφη τοιχογραφία στο ιερό, ο Άγιος Νικόλαος Μαύρικας, με αξιόλογες αγιογραφίες του 1330, η μονή της Αγίας Κυριακής με τον ναό και τα κελιά.

Οι αγιογραφίες των ναών, που δεν σώζονται πάντα σε καλή κατάσταση, είναι εξαιρετικής τέχνης και αντιπροσωπεύουν τις κυρίαρχες καλλιτεχνικές τάσεις της μακράς περιόδου από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα.

Φωτο: Shutterstoch & Αρχείο Travelstyle.gr

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ