Τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου

Τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου αποκαλύφθηκαν μέσα από την παγκόσμια κατάταξη του δείκτη διαβατηρίων Henley, ο οποίος αξιολογεί τον αριθμό των προορισμών στους οποίους έχουν πρόσβαση οι κάτοχοι διαβατηρίων κάθε εθνικότητας, χωρίς έκδοση βίζας. Σε ποια θέση βρίσκεται το ελληνικό διαβατήριο;

Η κατάταξη βασίζεται σε αποκλειστικά δεδομένα από την Παγκόσμια Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ, η οποία διατηρεί την πιο αξιόπιστη και μεγαλύτερη βάση δεδομένων σε επίπεδο ταξιδιωτικών πληροφοριών. Ο δείκτης αυτός έχει ιστορία 14 ετών και αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες αλλά και εργαλείο για τις κυβερνήσεις.

Να υπενθυμίσουμε, εδώ, ότι από τις 7 Απριλίου είναι σε ισχύ ο “Νέος Κανονισμός Ελέγχου Διαβατηρίων της Ε.Ε.”!

Τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο

Όπως βλέπουμε παραπάνω η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο! Επίσης, το ευχάριστο είναι ότι η το διαβατήριο της Ελλάδας βρίσκεται στην 6η θέση, την οποία μοιράζεται με την Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ιρλανδία.

4 πράγματα που δεν ξέρατε για τα διαβατήρια!

4 πράγματα που δεν ξέρατε για τα διαβατήρια!

Το διαβατήριο είναι το μέσο για κάθε ταξίδι.. Εδώ συγκεντρώσαμε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το διαβατήριο για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων!

Από την Κατερίνα Ρίγκου ([email protected])

1. Το διαβατήριό σας δεν είναι απαραίτητο ότι ισχύει μέχρι την ημερομηνία λήξης του

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το διαβατήριό ναι μεν έχει μια πολύ σαφή ημερομηνία λήξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  μπορείτε πάντα και παντού να ταξιδέψετε μέχρι την ημερομηνία αυτή. Πολλές χώρες απαιτούν το διαβατήριο να ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την άφιξή σας. Ορισμένες χώρες απαιτούν να ισχύει για 90 ημέρες από την άφιξη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών που διέπονται από το νόμο του Σένγκεν, αλλά ασφαλέστερος κανόνας είναι η ισχύς των έξι μηνών, χρονικό διάστημα που απαιτείται από την Κίνα, την Ινδονησία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και πολλές άλλες χώρες. Για αυτό την επόμενη φορά που θα θέλετε να ταξιδέψετε, σιγουρευτείτε τι ισχύει σχετικά, στον επιθυμητό προορισμό σας!

Διαβάστε ακόμα:  Thomas Cook: Η Ελλάδα δημοφιλέστερος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές

2. Για να βγάλετε βίζα μπορεί να χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος απ ‘όσο νομίζετε

Αν πρέπει να βγάλετε βίζα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκινήσει τις διαδικασίες πολύ νωρίτερα! Είναι από τις πιο περίπλοκες συναλλαγές για έγγραφο που θα συναντήσετε ποτέ. Πολλές χώρες μάλιστα έχουν πολλούς τύπους βίζας, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών, της εργασίας, των επιχειρήσεων και των φοιτητικών θεωρήσεων, και η διαδικασία υποβολής αίτησης και χρόνου παράδοσης μπορεί να ποικίλει σημαντικά.

Επιπλέον, ορισμένες πρεσβείες και προξενεία απαιτούν ραντεβού για να υποβολή αίτησης για βίζα και μερικές φορές μάλιστα με μεγάλους χρόνους αναμονής για το ραντεβού! Σε άλλες περιπτώσεις  πρέπει να έχετε τα αεροπορικά εισιτήρια, επιστολή πρόσκλησης και πολλά ακόμα έγγραφα. Για να είστε σίγουροι, ξεκινήστε τη διαδικασία τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες πριν από το ταξίδι σας.

3. Η ανανέωση του διαβατηρίου ενώ είστε ήδη στο εξωτερικό είναι εύκολη διαδικασία

Αν ζείτε ή ταξιδεύετε στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσετε το διαβατήριό σας, ενώ είστε στο εξωτερικό. Μην αγχώνεστε. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο διαφορετική από αυτή που θα κάνατε εδώ και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά εύκολο να το ανανεώσετε από άποψη εγγράφων και διαδικασιών.

4. Δεν απαιτούν όλοι οι προορισμοί διαβατήριο!

Για τους περισσότερους ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι… Πέρα του προφανούς, ότι σαφώς υπάρχουν πολλές χώρες που μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο με την ταυτότητα…για ψάξτε το καλύτερα! Μπορεί κάπου να νομίζετε ότι δεν χρειάζεται διαβατήριο αλλά τελικά να χρειάζεται όπως και το αντίθετο!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ