ακυρώσεις κρατήσεων -booking

Booking.com και Expedia λόγω της έξαρσης την πανδημίας του κορονοϊού εφάρμοσαν νέα μέτρα για τις ακυρώσεις που πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό.

Τα μέτρα αυτά αν και προσπαθούν να επηρεάσουν θετικά τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, φαίνεται πως τελικά οι ξενοδόχοι δείχνουν τη δυσαρέσκεια τους. Όπως αναφέρουν, για παράδειγμα στη Booking, η ακύρωση πραγματοποιείται χωρίς την προηγούμενη συμφωνία ή τη συγκατάθεσή τους και απαιτείται παράλληλα η επιστροφή χρημάτων εντός 5 ημερών, χωρίς μερικές φορές να τους δίνεται και η δυνατότητα να κάνουν διακανονισμό με τον πελάτη σε περίπτωση που συμφωνεί.

Δείτε παρακάτω τι μέτρα έχουν πάρει ξεχωριστά δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες online κρατήσεων Booking και Expedia.

Booking: Μέτρα για τις ακυρώσεις

booking.com πληροφορίες

Η Booking θεσπίζει, λόγω κορονοϊού, μια πολιτική ακύρωσης “ανωτέρας βίας” που απευθύνεται σε ταξιδιώτες που βρίσκονται σε περιοχή που έχει προσβληθεί από κορονοϊό και στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα στην οποία προορίζονται να ταξιδέψουν ή των οποίων οι θεωρήσεις έχουν ανασταλεί κατά την άφιξή τους. Όπως διευκρινίζεται η πολιτική ακύρωσης λόγω “ανωτέρας βίας” ισχύει μόνο για ακυρώσεις που έγιναν μετά την εισαγωγή των σχετικών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η ίδια πολιτική αφορά και εκείνα τα καταλύματα που έχουν κλείσει τις πόρτες τους, είτε με δική τους απόφαση είτε με νόμιμη απαίτηση από την κυβέρνηση. Συμβουλεύοντας τους ότι είναι ευθύνη τους να ενημερώνουν τους πελάτες που επηρεάζονται, εκτός από την εξασφάλιση ότι θα λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων για οποιαδήποτε ακυρωμένη διαμονή.

Ο ξενοδόχος, σε μια κράτηση ανωτέρας βίας, πρέπει να επιστρέψει οποιαδήποτε πληρωμή εκ’  των προτέρων και χωρίς χρεώσεις. Η πλατφόρμα συμβουλεύει τα καταλύματα να καλέσουν τον πελάτη και να του προσφέρει εναλλακτικές ημερομηνίες ταξιδιού, όμως αν ο πελάτης δεν συμφωνήσει, τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος δεν επιστρέψει την κράτηση, ο ΟΤΑ αναλαμβάνει την επιστροφή. Στη συνέχεια η Booking.com επιβεβαιώνει ότι η χρέωση θα μεταβιβαστεί στον ξενοδόχο.

Δείτε αναλυτικά σημαντικές πληροφορίες που δίνει η Booking σχετικά με τον κορονοϊό, στις οποίες αναφέρονται τα μέτρα που έχει πάρει κάθε χώρα όσον αφορά τα καταλύματα, καθώς και ποια είναι η διαδικασία ακύρωσης.

Expedia: Μέτρα για τις ακυρώσεις

expedia ακυρώσεις κρατήσεων

Η Expedia Group (Expedia, Hotels.com, Hotwire, Trivago) έχει δημιουργήσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Απαλλαγής Ακύρωσης, προσθέτοντας αμέσως όλους τους συνεργάτες της σε αυτό.

Μέσω αυτού του προγράμματος η Expedia θα αποζημιώσει όλους τους ταξιδιώτες που έχουν κάνει κράτηση στην πλατφόρμα της πριν από τις 19 Μαρτίου και για την περίοδο μεταξύ 20 Μαρτίου και 30 Απριλίου στις μη επιστρεφόμενες κρατήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα θα επιστρέψει μόνο τις κρατήσεις που έχει καταβάλει ο τουρίστας στην ίδια (Expedia Collect), και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υπεύθυνη για τις κρατήσεις που καταβλήθηκαν στο ξενοδοχείο.

Η Expedia απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που θα βοηθήσει στις ακυρώσεις λόγω του κορονοϊού. Από την πλευρά του και σε περίπτωση που το ξενοδοχείο αποφασίσει να μην αποδεχθεί την ιδιότητα μέλους του προγράμματος, όταν ο πελάτης ζητήσει την ακύρωση μιας μη επιστρεφόμενης κράτησης, ο ΟΤΑ θα ακυρώσει αποτελεσματικά την κράτηση και θα προσφέρει ένα voucher στην τιμή της κράτησης που ακυρώθηκε και για την ίδια εγκατάσταση για ένα έτος. Η Expedia εδώ τονίζει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το κουπόνι θα χρησιμοποιηθεί ξανά από τον ταξιδιώτη εντός της καθορισμένης περιόδου.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ