Αεροπλάνο εν πτήσει

Οι αεροπορικές εταιρίες θα μπορούν να ελέγχουν τα νέα πιστοποιητικά COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού επιτρέψουν την επιβίβαση στα αεροσκάφη τους επιβατών που πηγαίνουν για καλοκαιρινές διακοπές, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

- Advertisement -

Το προτεινόμενο από την ΕΕ ταξιδιωτικό πιστοποιητικό κορονοϊού θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τον εμβολιασμό, τα τεστ ή την ανάρρωση από την ασθένεια και θα ισχύει έως ότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει το τέλος της πανδημίας, δήλωσε ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Ντιντιέ Ρέιντερς στους ευρωβουλευτές.

«Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες και στις χώρες μέλη ένα εργαλείο που παρέχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση. Ένα εργαλείο στο οποίο οι αρμόδιες αρχές μπορούν να στηριχθούν οποτεδήποτε χρειαστεί για να διευκολύνουν την ελεύθερη μετακίνηση», είπε ο κ. Ρέιντερς σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και συνέχισε:

«Παρομοίως, μια αεροπορική εταιρία θα μπορούσε… να επαληθεύει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού με έναν απλό τρόπο στο check-in» και κατέληξε: «Οι μακρές συζητήσεις στην πύλη θα ήταν καλό να αποφευχθούν».

Ο κ. Ρέιντερς τόνισε πως το πιστοποιητικό δεν ισοδυναμεί με «διαβατήριο εμβολιασμού» αφού ο εμβολιασμός δεν θα μπορούσε από μόνος του να δίνει το δικαίωμα στους ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα, καθώς κάτι τέτοιο θα εισήγαγε διακρίσεις σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Αεροδρόμιο Βενιζέλος

Τουρισμός: Με ποιους 3 τρόπους θα μπαίνουν οι ταξιδιώτες στη χώρα μας από τον Μάιο 

Το ολλανδικό… πείραμα, η έναρξη του τουρισμού και η χαμηλή ζήτηση… Αν και έχουμε μπει στην τελική ευθεία του φετινού ανοίγματος του τουρισμού -παρόλη την πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ακόμα- πολλά παραμένουν τα ερωτήματα για το πως ακριβώς θα γίνει αυτό το άνοιγμα.

Μια πρώτη γεύση πήραμε με τη χθεσινή άφιξη στη Ρόδο, 189 Ολλανδών τουριστών που όμως θα μείνουν αυστηρά περιορισμένοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα που τους φιλοξενεί ενώ δεν θα μπορέσουν να δουν ή να επισκεφτούν τίποτα περαιτέρω. Το ίδιο «πείραμα», όπως το αποκαλούν ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα. Η Ολλανδία, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν λόγους να επιδιώκουν την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ως βήμα της επανενεργοποίησης της οικονομίας.

Ο σκοπός του «πειράματος» είναι να αναδειχθούν και να επιλυθούν κάποια προβλήματα που ενδεχομένως, να προκύψουν.

Βενιζέλος, αεροδρόμιο

Πως θα μπαίνουν τουρίστες στην Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό ως ημερομηνία για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού έχει τεθεί η Παρασκευή 14 Μαϊου και πολύ δύσκολα θα αλλάξει αυτό.
Εκτός του ελεγχόμενου «πειράματος», το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα έρχονται στην Ελλάδα οι τουρίστες εν μέσω πανδημίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν πρακτικά οι πιθανότητες να νοσήσουν μαζικά ή να «ξεφύγουν» από τον έλεγχο πολλές περιπτώσεις κρουσμάτων. Γι αυτό και θα εισέρχονται με συγκεκριμένους όρους. Θα υπάρχουν οι εξής τρεις δυνατότητες για να έρθει στην Ελλάδα ένας τουρίστας:

1. Να έχει κάνει εμβόλιο και να φέρει μαζί του το λεγόμενο «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», που κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων, θα έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω στα μέσα Ιουνίου – δηλαδή θα έχουν συμφωνήσει οι χώρες της ΕΕ για το πως, σε ποιούς θα χορηγείται και ποιά ακριβώς θα είναι η ισχύς του.

2.Να φέρει μαζί του πιστοποιητικό αντισωμάτων, που θα αποδεικνύει ότι έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει – άρα πρακτικά δεν θα μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό.

3.Να έχει κάνει μοριακό τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψει και φυσικά να είναι αρνητικό.

Παράλληλα, θα γίνονται συστηματικά δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακοί σταθμοί)με βάση το μοντέλο EVA προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα σε ξένους ή Έλληνες ταξιδιώτες.

Ακόμα δεν έχει να προσδιοριστεί το που θα φιλοξενούνται τουρίστες που τυχόν θα νοσήσουν εκ των υστέρων ενώ είναι στην χώρα μας, καθώς υπάρχει πάντα και αυτό το ενδεχόμενο.

Με αυτά τα μέτρα το Υπουργείο Τουρισμού εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα επιτυχημένο άνοιγμα στην ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, 14 Μαϊου.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ