Ανησυχητική είναι η κατάσταση όσο αφορά την επιδημιολογική εικόνα κυρίως στην Αττική, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε μεγάλο αριθμό καθημερινά. Το ρεκόρ κρουσμάτων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και τους ειδικούς με αποτέλεσμα πολλοί να να κάνουν λόγο για ένα νέο γενικευμένο lockdown.

Οπότε η κυβέρνηση, μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 453 νέων κρουσμάτων (με το Λεκανοπέδιο Αττικής να καταγράφει τα 174 εξ αυτών), εξετάζει τη λήξη ακόμα αυστηρότερων μέτρων για την Αττική.

Έχοντας ως στόχο να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης, εφόσον είναι γνωστό ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνοι κρίκοι με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και για να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι αρμόδιοι μελετούν την εφαρμογή του λεγόμενου “μοντέλου της Μαδρίτης” στην Αττική.

Τι είναι ωστόσο το “μοντέλο της Μαδρίτης” που εξετάζεται η εφαρμογή;

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορονοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος.

Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο ακόμη πυλώνες του ισπανικού μοντέλου, που εξετάζονται και για την Αττική.

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων.

Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα παρακάτω

  • Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
  • Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
  • Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και περισσότερες
  • Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
  • Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
  • Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.

Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενημέρωση των περιοριστικών μέτρων ανά περιοχή.

Σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των μετακινήσεων για τους κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών, τα εργαλεία είναι τα γνωστά… τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο στο γενικό lockdown, και όπως έχει διαμηνυθεί πολλές φορές από όλους τους αρμόδιους, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο το ωράριο (τα καταστήματα κλείνουν στις 10 το βράδυ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές), και επίσης έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Το ενδεχόμενο νέου lockdown

Σήμερα λίγο νωρίτερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σύψας μιλώντας σε εκπομπή στον ΣΚΑΙ ήταν ξεκάθαρος σχετικά με το σχεδιασμό της επιστημονικής επιτροπής και τις σχετικές προτάσεις της προς την κυβέρνηση για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά ο καθηγητής είπε, ότι “στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση” και συμπλήρωσε ότι “πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά”, και “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown”.

Σημείωσε επίσης, ότι “ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα”, αλλά και “αν πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας θα έχουμε και την επιστροφή των SMS στο 13033”, ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλείσει και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Δείτε αναλυτικά τι είπε ο κ. Σύψας στο βίντεο που ακολουθεί

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ