Fraport

Οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του  κορονοϊού μοιάζουν να μην μπορούν καν να περιοριστούν, ειδικά στο ταξιδιωτικό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό η Fraport παρουσίασε ζημιές στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου που έφτασαν τα 537,2 εκατ. ευρώ!

Η εταιρεία τόνισε μάλιστα, πως προετοιμάζεται για μια μακρά ύφεση καθώς το δεύτερο κύμα κορονοϊού πλήττει τις δραστηριότητες αεροδρομίων.

Νέο lockdown σε όλη τη χώρα από το Σάββατο και για 3 εβδομάδες!

«Έχουμε πολύ μακρύ ταξίδι μπροστά μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Stefan Schulte.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ανακοίνωσε ότι οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 537,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη 413,5 εκατ. ευρώ.

Η Fraport τόνισε πως η κίνηση αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 70% στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στους περίπου 18-19 εκατ. επιβάτες.

Η εταιρεία προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα θα μειωθούν περί το 60% αυτό τον χρόνο. Τα EBITDA αναμένεται να υποχωρήσουν κατακόρυφα αλλά παραμένουν ελαφρώς θετικά, κυρίως εξαιτίας των μέτρων μείωσης του κόστους.

Κορονοϊός: Σε ισχύ μερικό lockdown και στην Πορτογαλία!

«Αναμένουμε αυτή τη στιγμή ότι η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης το 2021 να φτάσει μόλις 35%-45% του επιπέδου του 2019, εξαιτίας και του πολύ δύσκολου (όπως αναμένεται) πρώτου τριμήνου του 2021», ανέφερε ο Schulte.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν σταματημό ειδικά στον ευρύτερο κλάδο τουρισμού και ταξιδιού. Στα πλαίσια αυτά, ανάλογη είναι και η κατάσταση που παρουσιάζουν διεθνώς τα αεροδρόμια

Έρευνα: 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν με χρεοκοπία!

Έρευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International Europe-ACI Europe) αναφέρει ότι 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέσα στους επόμενους μήνες!

Μεγάλο είναι το πρόβλημα εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια, όπως άλλωστε και οι λοιποί κλάδοι του τουρισμού, καθώς τα στοιχεία είναι αρνητικά, καταδεικνύοντας ότι περίπου 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα χρεοκοπήσουν εάν η επιβατική κίνηση δεν αρχίσει να ανακάμπτει μέχρι το τέλος του έτους.

Αεροδρόμιο Χόνγκ Κόνγκ ευρωπαϊκά αεροδρόμια χρεοκοπία

Δείτε επίσης: Η AEGEAN κάνει πιο ασφαλή τα ταξίδια!

Τα αρνητικά στοιχεία

Το ενδεχόμενο να κλείσουν τα αεροδρόμια σημαίνει ότι η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την προοπτική της κατάρρευσης ενός σημαντικού τμήματος του συστήματος αερομεταφορών της – εκτός εάν οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να παράσχουν την απαιτούμενη υποστήριξη. Τα στοιχεία είναι αρνητικά:

  • Ετήσια μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 73% στα αεροδρόμια της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο.
  • Απώλεια επιπλέον 172,5 εκατομμυρίων επιβατών τον Σεπτέμβριο αύξησε τον συνολικό αριθμό των «χαμένων» επιβατών από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα σε 1,29 δισεκατομμύρια.
  • Μείωση από τα μέσα Οκτωβρίου στην κίνηση των επιβατών κατά 75% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πλήγμα οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Η μονιμότητα των αυστηρών περιορισμών στα διασυνοριακά ταξίδια και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου έχει επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές αναθέρμανσης της κίνησης, όπως αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες προβλέψεις της ACI EUROPE.

Μάλιστα, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τη χωρητικότητάς τους για το υπόλοιπο του έτους, όπως έκανε για παράδειγμα η Ryanair, αλλά και για το 2021. Τα αεροδρόμια που απειλούνται με χρεοκοπία είναι κυρίως περιφερειακά που εξυπηρετούν τοπικές κοινότητες.

Οικονομική υποστήριξη

Η οικονομική υποστήριξη από την εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της αυξανόμενης γεωγραφικής ανισότητας και τη ζημιά της κοινωνικής συνοχής. Ταυτόχρονα, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δεν θεωρείται ότι είναι απαλλαγμένα από οικονομικά προβλήματα. Έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας τους και έχουν καταφύγει στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να θωρακιστούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.Lufthansa: Κλείνει τη σχολή πιλότων!

Αεροδρόμιο, ταξίδι ευρωπαϊκά αεροδρόμια χρεοκοπία

Δύσκολη κατάσταση

Ο γενικός διευθυντής της Airports Council International Europe-ACI Europe τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη: “Εν μέσω ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, η εξασφάλιση ασφαλών αεροπορικών ταξιδιών συνεχίζει να αποτελεί το κύριο μέλημά μας. Είναι σημαντικό να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο διάδοσης του κορονοϊού. Αλλά σίγουρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σχετικά με τη μείωση αυτού του κινδύνου ενώ οι επιβάτες βρίσκονται στον αέρα και όχι σε καραντίνα“, και συμπληρώνει:

“Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης τα έσοδα δεν καλύπτουν το κόστος των επιχειρήσεων, πόσω μάλλον το κόστος κεφαλαίου. Η επιβολή καραντίνας από τις κυβερνήσεις σε αυτή τη χρονική περίοδο φέρνει τα αεροδρόμια της Ευρώπης πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής“.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ