Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
19.7 C
Athens
HomeΓαλλίαΠαρίσιΗ τεχνητή νοημοσύνη ζωντανεύει τον Βίνσεντ βαν Γκογκ στο Μουσείο Ορσέ στο...

Η τεχνητή νοημοσύνη ζωντανεύει τον Βίνσεντ βαν Γκογκ στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι

Μια έκθεση στο Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay), στο Παρίσι, χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα και τεχνητή νοημοσύνη για να βυθίσει τους επισκέπτες στους τελευταίους πίνακες του Vincent Van Gogh – και ακόμη και να τους συστήσει στον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν χρόνο με το «Hello Vincent», ένα έργο παραγωγής Τεχνητής Νοημοσύνης που τους επιτρέπει να έχουν «μία μοναδική, εξατομικευμένη συνάντηση» με τον «ίδιο» τον Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Η έκθεση ” Van Gogh in Auvers-sur-Oise, The Final Months “, που έχει ανοιξει από τα τέλη Οκτωβρίου του 2023 και τώρα τελείωνει, είναι αφιερωμένη στα έργα που παρήγαγε ο Βαν Γκογκ τους δύο τελευταίους μήνες της ζωής του, όταν είχε την έδρα του στην Auvers-sur-Oise, ακριβώς βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

- Advertisement -

Ο Ολλανδός ζωγράφος έφτασε στο Auvers-sur-Oise στις 20 Μαΐου 1890 και πέθανε εκεί στις 29 Ιουλίου, σε ηλικία 37 ετών, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας με ένα πιστόλι.
Μέσα σε δύο μήνες, ο καλλιτέχνης παρήγαγε 74 πίνακες και 33 σχέδια, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών έργων όπως το Πορτρέτο του Δρ Πολ Γκασέ , η Εκκλησία στο Όβερ και το Σιτάρι με τα Κοράκια.

«Το πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτή η περίοδος δεν είχε ποτέ μια ειδική βιτρίνα», δήλωσε ο Christophe Leribault, πρόεδρος του Musée d’Orsay.

Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία είναι ένα δωμάτιο αφιερωμένο στα «διπλά τετράγωνα» πανοράματά του , μια τεχνική επανάσταση στην οποία χρησιμοποίησε πολύ μακρούς και λεπτούς καμβάδες, προϊδεάζοντας τα τοπία ευρείας οθόνης του κινηματογράφου.

Εικονικός Βαν Γκογκ


Αυτή η έκθεση προσφέρει επίσης εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, για πρώτη φορά για ένα γαλλικό δημόσιο μουσείο.

Εκτός από μια καθηλωτική εμπειρία VR που ζωντανεύει την παλέτα του καλλιτέχνη, ένα avatar του Βαν Γκογκ φτιαγμένο με τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται σε μια οθόνη βίντεο. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις στον καλλιτέχνη και να λάβουν απαντήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη με βάση την ανάλυση των επιστολών του.

«Η χρήση αυτού του avatar μάς επιτρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο επισκεπτόμαστε τα μουσεία και να αναλάβουμε πραγματικά πιο ενεργό ρόλο… κάνοντας ερωτήσεις και παρέχοντας πληροφορίες που είναι πιο εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες σε κάθε επισκέπτη», είπε ο Christophe Renaudineau, επικεφαλής της Jumbo Mana , της start-up του Στρασβούργου που σχεδίασε το χαρακτηριστικό και ειδικεύεται στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη που ζωντανεύει τους χαρακτήρες.

Έρχεται ως μέρος ενός πειραματικού ερευνητικού προγράμματος AI με στόχο τη δημιουργία νέων μουσειακών εμπειριών και την προσέλκυση νεότερων επισκεπτών.

«Το πείραμα θα πρέπει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι γνωρίζουμε για την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα, για να δούμε πού είναι τα όρια και πού πρέπει να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εξαντλητικές», λέει ο Renaudineau.

“Ο στόχος όλο το διάστημα της έκθεσης (4 μήνες) είναι να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Γι’ αυτό ενημερώνουμε πραγματικά την τεχνητή νοημοσύνη… και η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει από τις αλληλεπιδράσεις της με τους επισκέπτες.”

"Hello Vincent": Artificial intelligence brings Van Gogh to life

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,089LikesLike
88,792 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ