Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.9 C
Athens
ΑρχικήVideoΙωάννινα: Το πιο όμορφο ξωκλήσι της Ελλάδας είναι μέσα σε φαράγγι (βίντεο)

Ιωάννινα: Το πιο όμορφο ξωκλήσι της Ελλάδας είναι μέσα σε φαράγγι (βίντεο)

Το ξωκλήσι της Παναγίας είναι ένα από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα, αφού η θέση του εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Στη βάση του Βίκου και δίπλα στον Βοϊδομάτη, οι εικόνες που θα δείτε στο βίντεο είναι απλώς μαγικές.

Πόσες ομορφιές έχει η Ελλάδα, αλήθεια και ειδικά ο νομός Ιωαννίνων φημίζεται για τις εκπληκτικές του εικόνες. Μία από αυτές θα συναντήσει ο επισκέπτης μέσα στο διάσημο φαράγγι του Βίκου, που έχει μπει και στα Ρεκόρ Γκίνες, και δίπλα στον ΒοϊδομάτηΕκεί που ενώνεται το πράσινο με το γαλάζιο, το εκκλησάκι της Παναγιάς δεσπόζει με την ομορφιά του.

- Advertisement -

Ιωάννινα: 5 λόγοι για να βγείτε εκτός! Αποδράσεις στα πέριξ…

Ο ναός αυτός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πρόκειται στην ουσία για έναν μονόχωρο ξυλόστεγο μικρό ναό με δίκλινη στέγη. Βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Βίκου σε ένα πλάτωμα στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη, στη θέση Τσαπίσματα, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι την περιοχή, ενώ η πρόσβασή του γίνεται με πεζοπορία από τον Βίκο και το Πάπιγκο.

Δείτε το εξαιρετικό βίντεο με τις υπέροχες εικόνες από ψηλά:

Και μιας που είμαστε στον νομό Ιωαννίνων, ας κάνουμε και μια βόλτα στο Νησάκι για να θαυμάσουμε το μελαγχολικό του μοναστήρι…

Το μοναστήρι στο Νησάκι των Ιωαννίνων

Ένα από τα πιο σημαντικά μεταβυζαντινά μοναστήρια δεσπόζουν στο Νησάκι των Ιωαννίνων, με σημαντική ιστορία και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας.

Η βυζαντινή μονή Νικολάου των Φιλανθρωπηνών έχει τεράστια ιστορική και θρησκευτική αξία και δεσπόζει στο πανέμορφο Νησάκι της Λίμνης των Ιωαννίνων. Οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη βυζαντική αριστοκρατική οικογένεια, που εγκατέλειψε την Πόλη μετά την Άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204 και κατέφυγε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων πέτρινο εκκλησάκι
μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων σπάνια τοιχογραφία

Ευκαιρία να δείτε και το παλαιότερο μοναστήρι της Ευρώπης που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Οι Φιλνθρωπηνοί υπήρξαν κτήτορες του μοναστηριού, που τελικά πήρε και το όνομά τους. Πέτρινη, με ξύλινα, λεπτοσκαλισμένα τέμπλα και αγιογραφίες μοναδικής τέχνης, αποτελεί εξαίσια δείγματα της ηπειρώτικης τέχνης, που έσμιγε την κρητική ζωγραφική παράδοση με δυτικές τεχνοτροπίες.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων πλατεία με πέτρινα σπίτια

Η άλλη πλευρά της Ηπείρου που πρέπει να ανακαλύψεις!

Σπάνια τοιχογραφία των 7 σοφών της Αρχαίας Ελλάδας

Γνωστή και ως Μονή Σπανού, ιδρύθηκε το 1291-1292 από τον ιερέα Μιχαήλ Φιλανθρωπινό, ενώ κατά τον 16ο αιώνα έζησε μια περίοδο ιδιαίτερης ακμής.

Μέχρι και τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε τα Γιάννενα αναδείχτηκαν σε κέντρο του ελληνικού Διαφωτισμού και λειτούργησαν διδασκαλεία και σχολές εντός της πόλης, οι μονές αυτές «παρήγαν» σημαντικό εκπαιδευτικό έργο.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων βάρκα στη λίμνη
μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων θέα στη λίμνη

Μοναστήρια που μεταμορφώθηκαν σε υπέροχα ξενοδοχεία

Από την αρχική μονή σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό ασκηταριό των πρώτων μοναχών, με σπουδαίες τοιχογραφίες. Σημαντικότερη όλων εκείνη των 7 σοφών της Αρχαίας Ελλάδας, ένα σπάνιο δημιούργημα με μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία.

μοναστήρι νησάκι Ιωαννίνων με θέα στις βάρκες της λίμνης

*Φωτογραφίες: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,473 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ