Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.3 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΚρήτηΚαλάμι: Το χωριό-φάντασμα της Κρήτης - Έρημο & εγκαταλειμμένο!

Καλάμι: Το χωριό-φάντασμα της Κρήτης – Έρημο & εγκαταλειμμένο!

Χωριά-φαντάσματα, με σπίτια χαλάσματα, ερημωμένα από κάθε είδους ζωή βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα! Ανακαλύψαμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Κρήτη, το Καλάμι καθώς κάποτε ήταν ένα χωριό με εκατοντάδες κατοίκους και σήμερα το μόνο που έχει απομείνει είναι εγκαταλειμμένα κτήρια…

Καλάμι: Το χωριό - φάντασμα της Κρήτης

Βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα.

- Advertisement -

Είναι χτισμένο στα 500 μέτρα υψόμετρο, ιδιαίτερα γραφικό και όμορφο και η ιστορία του χάνεται στα τέλη της ενετοκρατίας και στις αρχές της τουρκοκρατίας. Το “ψωριό- φάνατσμα”

Δεν εγκαταλείφθηκε εξαιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου, αλλά επειδή οι κάτοικοί του έφυγαν από τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη τύχη επαγγελματικά στις μεγαλουπόλεις της Κρήτης.

Καλάμι, το εγκαταλελειμμένο  χωριό στην Κρήτη

Ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα, σε έναν ορεινό παραδοσιακό οικισμό της Κρήτης

Καλάμι, το εγκαταλελειμμένο  χωριό στο Ηράκλειο
Χαρακτηριστικές εικόνες εγκατάλειψης στο Καλάμι, Κρήτη

Το άλλοτε ζωντανό χωριό που πλέον είναι ερημωμένο…

Περιβόλια, λόφοι και ποτάμια περιτριγυρίζουν τα πέτρινα σπίτια και δημιουργούν ένα σκηνικό σαν ταινίας. Το χωριό έχει επίσης μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η δημιουργία του, όπως και πολλών ακόμα ελληνικών χωριών, προέκυψε καθώς οι μετέπειτα κάτοικοί του έψαχναν τρόπο να προστατευθούν από τις εχθρικές επιδρομές, γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημιορεινή τοποθεσία του. Πιστεύεται ότι χτίστηκε ανάμεσα στα τέλη της ενετοκρατίας και τις αρχές της Τουρκοκρατίας.

Καλάμι, Ηράκλειο, εγκαταλελειμμένο σπίτι στο  χωριό
Τα σημάδια της εγκατάλειψης  Καλάμι

Γνωρίστε το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης που η φήμη του είναι γνωστή στην Ευρώπη!

Τα χρόνια πέρασαν, οι ανάγκες των ανθρώπων άλλαξαν και κατά τη δεκαετία του 1970 τους οι οικογένειες άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν το χωριό.

Σήμερα αυτό που θα δει κανείς είναι μόνο η ερημιά από την οποία προέκυψε ο χαρακτηρισμός χωριό – φάντασμα. Οι εικόνες της εγκατάλειψης δημιουργούν ένα μελαγχολικό και ενίοτε ανατριχιαστικό συναίσθημα, που είναι έντονο και μέσα από τις φωτογραφίες. Μισάνοιχτες πόρτες μοιάζουν λες και οι άνθρωποι έφυγαν βιαστικά και τα άφησαν όλα πίσω τους.

Καλάμι, το εγκαταλελειμμένο σχολείο
Καλάμι, το  χωριό φάντασμα έξω από το Ηράκλειο
Καλάμι, πανοραμική εικόνα του χωριού που έχει εγκαταληφθεί

Τα έρημα ελληνικά χωριά

Ταξιδεύοντας στην ελληνική επαρχία συναντάει συχνά κανείς αυτό το φαινόμενο της εγκατάλειψης των χωριών και οικισμών που κάποτε έσφυζαν από ζωή, είχαν σπίτια, χωράφια, σχολεία, μπακάλικα και διάφορες επιχειρήσεις και σήμερα τίποτα άλλο πάρα έρημες εικόνες.

Οι λόγοι που οδηγούσαν τους κατοίκους στην εγκατάλειψη του τόπου τους ήταν διάφοροι με κυριότερο την αναζήτηση εργασίας που θα συνοδεύει και μια καλύτερη ζωή.

Διαδρομές που θα σας κόψουν… την ανάσα! Μόνο για αυτούς που λατρεύουν τη πεζοπορία

Δείτε ακόμα 5 ελληνικά χωριά-φαντάσματα! Οι απίθανες ιστορίες εγκατάλειψης!

Υπάρχουν χωριά στην ελληνική επικράτεια που… δεν υπάρχουν πια, αφού εγκαταλείφθηκαν για διάφορους και διαφορετικούς λόγους το καθένα. Εμείς ανακαλύψαμε ακόμα 5 από αυτά μαζί με τις απίθανες ιστορίες εγκατάλειψης!

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους στα άδεια σοκάκια

Αυτά είναι τα ελληνικά χωριά-φαντάσματα που χάθηκαν στον χρόνο και καθένα έχει τη δική του παράξενη ιστορία να διηγηθεί.

5 ελληνικά χωριά-φαντάσματα

Σφενδύλι, Κρήτη

Σφενδύλι χωριό φάντασμα κρήτης μισοβυθισμένο πανοραμική

Το Σφνεδύλι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η “Ατλαντίδα” της Κρήτης, αφού βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εδώ και 20 χρόνια! Βρίσκεται στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου, μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος ΑποσελέμηΧτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, από το 1500 που δημιουργήθηκε ως οικισμός, πλέον τα περισσότερα από τα σπίτια του έχουν βυθιστεί στη λίμνη.

Κάντε ένα Road Trip στην Κρήτη σε 2 εβδομάδες!

ελληνικά χωριά-φαντάσματα όπως το Σφενδύλι στην Κρήτη

Μόλις δημιουργήθηκε το φράγμα Αποσελέμη, που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, το χωριό άρχισε να βυθίζεται.

Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν αμέσως και φυσικά όλοι αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους και τις καταστροφές που υπέστησαν. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφενδύλι, ένα εγκαταλειμμένο πλέον μέρος στην Κρήτη.

Βραδέτο: Ελάτε να γνωρίσουμε το άγνωστο “μπαλκόνι” του Ζαγορίου!

Αράδαινα, Κρήτη

Η Αράδαινα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Σφακίων με μόλις 4 κατοίκους! Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό της Ανώπολης, στα Σφακιά της Κρήτης, που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε.

Αράδαινα Σφακίων χωριό φάντασμα με τη δική του ιστορία

Αν κανείς ρωτήσει τι συνέβη, ο καθένας έχει και μια ιστορία να πει για την Αράδαινα. Η πιο γνωστή ιστορία έχει να κάνει με το κουδούνι μιας κατσίκας και μια βεντέτα! Ένα μικρό αγόρι που ζούσε εδώ στην Αράδαινα βρήκε το κουδούνι μιας κατσίκας και αρνήθηκε να το δώσει στον ιδιοκτήτη του.

Αράδαινα Κρήτης χωριό φάντασμα με ερειπωμένα σπίτια

Εκείνος τότε πήγε σπίτι του μικρού να το ζητήσει και κουβέντα στην κουβέντα το κακό έγινε. Τη δεκαετία του ’50 το χωριό ερήμωσε, με τους κατοίκους να φεύγουν για άλλα μέρη της Κρήτης, ειδικά για τα Σφακιά. Και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να το αναστήσουν, όχι όμως με αποτέλεσμα.

Κάλλιο, Φωκίδα

Το Κάλλιο μοιάζει κρυμμένο μέσα στο φράγμα του Μόρνου. Το 1979 το φράγμα κατασκευάστηκε, οι κάτοικοι αποζημιώθηκαν και άφησαν τα σπίτια τους για να φτιάξουν τον οικισμό τους πιο ψηλά. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια η πεδιάδα ανάμεσα στα Βαρδούσια όρη και την Γκιώνα άρχισε γεμίζει με νερό και τα πέτρινα σπίτια του Καλλίου βυθίστηκαν σιγά-σιγά.

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους όπως το Κάλλιο στη Φωκίδα

Χαρακτηριστικό του χωριού αυτού στη Φωκίδα είναι ότι τα σπίτια ακροβατούν ανάμεσα σε γη και νερό. Ανάλογα με τη στάθμη του νερού εμφανίζονται και εξαφανίζονται δημιουργώντας ένα παράξενο και εντυπωσιακό φαινόμενο.Ροπωτό Τρικάλων: Το χωριό που το «κατάπιε» η γη! (video)

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους με το Κάλλιο στη Φωκίδα να έχει ερημωθεί

Άμφισσα: Όλοι οι λόγοι για να τη βάλεις στη λίστα σου!

Ροπωτό, Τρίκαλα

Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό Τρικάλων ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Το σαθρό έδαφος υποχωρεί «ρουφώντας» σπίτια και καταστρέφοντας δρόμους.

Ρωποτό τρίκαλα χωριό φάντασμα με σπίτια

Ως αποτέλεσμα πολλά από τα κτήρια του ελληνικού αυτού χωριού κατέρρευσαν ή βρέθηκαν σε πολύ επικίνδυνη κλίση, κάτι που καθιστούσε απαγορευτική τη διαμονή των κατοίκων, που έφταναν τους περίπου 800.

Τρίκαλα: Ταξίδι στην πιο cool πόλη της Ελλάδας

Ροπωτό χωριό τρίκαλα κατολίσθηση εκκλησία χωριό φάντασμα

Μάλιστα, μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε και ο ιερός Ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, που στέκεται επιβλητικός παρά την μεγάλη κλίση που προκάλεσε φθορές στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο.

Γάβρος, Καστοριά

Ο Γάβρος είναι ένα από τα Κορέστεια της Δυτικής Μακεδονίας, που εγκαταλείφθηκε μετά τη λήξη του Εμφυλίου, όπως συνέβη και με άλλα χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι να συνεχίζουν τη ζωή τους σε κάποια μεγαλύτερη πόλη της ευρύτερης περιοχής, ειδικά στην Καστοριά.

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους χωριό Γάβρος στην καστοριά

Καστοριά: 10 must visit αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ερειπωμένο χωριό έγινε σκηνικό στο έργο «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, καθώς τα πλινθόκτιστα σπίτια που χάνονται σιγά-σιγά ανάμεσα στη φύση και στο έδαφος δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο.

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους όπως στον Γάβρο στην Καστοριά

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,201 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ