Κανόνες ευγενείας στα τραπέζια του κόσμου! Τα Do's & τα Don'ts
- Advertisement -

Αν νομίζετε ότι ο “χρυσός κανόνας” του savoire vivre στο τραπέζι είναι να τρώμε με μαχαιροπίρουνο, καιρός να μάθετε ότι απατάστε. Γιατί η κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες για το τι θεωρείται κόσμιο και τι όχι. Αυτοί οι κανόνες θα σας δείξουν πώς να τρώτε σωστά σε διάφορα μέρη του κόσμου, για να μη σας κοιτάξουν στραβά από το διπλανό τραπέζι!

Μάλιστα ο Άντονι Μπουρντέν προειδοποεί, αν δείτε αυτά τα δύο πιάτα σε μενού εστιατορίου, φύγετε αμέσως!

Μεξικό

DO: Φάτε τα tacos σας με τα χέρια και απλώς παραδοθείτε στη νοστιμιά τους!
DON’T: Η χρήση μαχαιροπίρουνου για τα tacos θεωρείται αγένεια, γιατί οι Μεξικανοί το εκλαμβάνουν ως κίνηση “σνομπισμού”…

Ταϊλάνδη

DO: Έχετε ταϊλανδέζους στην παρέα σας και ξαφνικά απλώνουν το χέρι για να τσιμπολογήσουν από το φαγητό σας; Μην παρεξηγηθείτε! Κάντε κι εσείς το ίδιο, να είστε σίγουροι ότι θα το εκτιμήσουν δεόντως !
DON’T:  Όσο κι αν γαλουχηθήκαμε με τη θρυλική ατάκα της μαμάς “παιδάκι μου, φάε την τελευταία σου μπουκιά, είναι η δύναμή σου”, εδώ ξεχάστε το, γιατί θεωρείται αγένεια. Επίσης, ξεχάστε το πιρούνι, γιατί εδώ ο κόσμος τρώει μια χαρά με το κουτάλι, οπότε κάντε το ίδιο και χρησιμοποιείστε το πιρούνι, μόνο βοηθητικά (για να σπρώξετε στο κουτάλι την μπουκιά σας!).

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην ξενοδοχειακή γαστρονομία για το 2020;

Κίνα

DO: Αν σας αρέσει το φαγητό και σας έρθει ρέψιμο, μην το κρατήσετε-κάντε το ελεύθερα γιατί έτσι είναι σα να δίνετε συγχαρητήρια στο chef! Επίσης, πάντα να αφήνετε έστω μια μικρή ποσότητα στο πιάτο σας ολοκληρώνοντας το γεύμα, για να δείξετε ότι μείνατε ικανοποιημένοι με την ποσότητα.
DON’T: Μην αφήσετε φιλοδώρημα, θεωρείται αγένεια.

Ιαπωνία

DO: Αν παραγγείλετε σούπα, πιείτε τη από το μπολάκι, εκδηλώνοντας την ικανοποιήσή σας με το να το ρουφάτε, γιατί αυτό αποτελεί μια μορφή επιβράβευσης για το εστιατόριο και τον chef! Επίσης, σε περίπτωση που φάτε με ξυλάκια, όταν ολοκληρώσετε το γεύμα σας, αφήστε τα δυο μαζί δίπλα στο πιάτο.
DON’T: Όσο…large κι αν είστε, ούτε κατά διάνοια, μην αφήσετε φιλοδώρημα, γιατί θεωρείτε ύψιστη προσβολή τόσο για το εστιατόριο όσο και για τον σερβιτόρο! Eπίσης, μην κάνετε το λάθος να σερβίρετε την παρέα σας με ξυλάκια, γιατί αυτό είναι κάτι που στην Ιαπωνία συνηθίζεται στις κηδείες! Σε καμία περίπτωση μην καρφώνετε με τα ξυλάκια το φαγητό.

Ύδρα: 4+1 λόγοι γιατί το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού είναι ακόμη πιο μαγικό το φθινόπωρο

Ινδία

DO: Ακόμα κι αν έχετε ήδη “χτυπήσει” street food  ή το πρωινό στο ξενοδοχείο σάς έπεσε βαρύ, φροντίστε να φάτε όλο το φαγητό στο εστιατόριο που θα γευματίσετε, διαφορετικά, αν αφήσετε στο πιάτο σας λίγο, θα θεωρηθεί ότι δεν σας άρεσε.
DON’T : Μην στραβοκοιταχτείτε με την παρέα σας αν δείτε ότι λείπει κάτι βασικό, δηλαδή μαχαιροπίρουνα! Για αυτό μην πάτε πουθενά με βρώμικα χέρια και νύχια γιατί οι Ινδοί, τρώνε με τα χέρια και πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούν το δεξί (το αριστερό θεωρούν ότι είναι βρώμικο).

Από τον Γιώργο Παπαχατζή

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ