lockdown αθήνα νέα μέτρα

Τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για τον επόμενο μήνα και πρώτο του νέου έτους, αφού ειδικοί επιστήμονες και καθηγητής περιμένουν ένα τρίτο και σκληρότερο κύμα πανδημίας που μπορεί να αοδηγήσει ακόμα και σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου!

- Advertisement -

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής μίλησε στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο ενός νέου σκληρότερου lockdown στη χώρα, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο. Ωστόσο τα μέχρι τώρα δείγματα φανερώνουν μια έξαρση του κορονοϊού, με περιοχές στη χώρα να μπαίνουν στην “κόκκινη” λίστα και ήδη να κλείνουν καθολικά.

Κορονοϊός: Νέα μετάλλαξη Covid-19! “Κλείνει” το Λονδίνο – Ενημέρωση Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι δηλώσεις του καθηγητή

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο, που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και με τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», είπε ο Αθανάσιος Τσακρής.

πανδημία lockdown έξαρση νέα μέτρα

Independent: Εμβόλιο & ταξίδια… 5 ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις! Τι θα ισχύει για ταξιδιώτες σε πλοία και αεροπλάνα

Κανένας εφησυχασμός δεν είναι λογικός την στιγμή αυτή, καθώς πλησιάζουν γιορτινές μέρες και σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι επιθυμούν να είναι κοντά ο ένας στον άλλον, πόσω μάλλον μετά από τόσο καιρό καραντίνας. Ωστόσο, αυτή η εορταστική… μας συμπεριφορά είναι που θα καθορίσει και το μέλλον, τους επόμενους μήνες…

Όλα τα μέτρα για τις γιορτές – Με ποιο SMS θα… κάνουμε ρεβεγιόν & οι 4 εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι το δίχως άλλο διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα, με την πανδημία να μας περιορίζει στα σπίτια μας για τις γιορτές. Ρεβεγιόν με SMS, λίγα άτομα στο γιορτινό τραπέζι και μετακινήσεις εκτός νομού με εξαιρέσεις…

Χριστούγεννα μετακίνηση

Με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια τρίτη έξαρση του κορονοϊού τον Ιανουάριο εάν δεν προσέξουμε και δεν μείνουμε στο σπίτι τις γιορτές, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύσει τον… γόρδιο δεσμό των μετακινήσεων για τα Χριστούγεννα και το ρεβεγιόν, εντός και εκτός νομών.

Ρεβεγιόν με… SMS

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως τα ρεβεγιόν φέτος δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα έτη, με μόνο 9 άτομα να συγκεντρώνονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Νομίζω όμως ότι στο τέλος καθένας από εμάς, ακόμα κι αν θέλει να καλέσει κόσμο στο σπίτι του, θα σκεφτεί πρωτίστως την ασφάλειά του», πρόσθεσε.about:blank

Χριστούγεννα μετακίνηση ρεβεγιόν

Το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, αναφέρει πως ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 31/12/2020 και 1/1/2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες. Παράλληλα, τονίζεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τις 5.00 έως τις 22.00.

Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, τι προβλέπεται για την ανεργία στον κλάδο και τα τεράστια ποσά που έχασαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες

Φυσικά για να παραβρεθεί κάποιος σε ένα ρεβεγιόν πρέπει να στείλει το αντίστοιχο SMS με τον κωδικό 6 στο 13033, ώστε να μην του επιβληθεί πρόστιμο σε τυχών έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η μετακίνηση θα γίνει με περιορισμούς στους χρόνους, αφού το ρεβεγιόν θα τελειώσει φέτος νωρίς.

Με click away και drive through οι αγορές στις γιορτές

Όσον αφορά τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ισχύουν και σε αυτές -εκτός από τα ρεβεγιόν- νέα δεδομένα, καθώς επιχειρήσεις λιανεμπορίου και καταναλωτικό κοινό καλούνται να προσαρμοστούν στις μεθόδους click away και drive through, μέτρα που θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Στο click away η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία, είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ταυτόχρονα απαιτείται και αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.

Χριστούγεννα αγορές click away

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.Νέα τάση στα αεροπορικά ταξίδια εν μέσω πανδημίας! Ξεχάστε τις “πτήσεις στο πουθενά”, ήρθαν οι περίφημες “πτήσεις μυστηρίου”!

Όσον αφορά στο drive through, πρόκειται για μια νέα μέθοδο αγορών που δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά κέντρα, μόνο όσα έχουν ανοιχτό χώρο, να παραδίδουν εμπόρευμα στον πολίτη, με σταντ σε εξωτερικά σημεία. Όπως έχει γίνει γνωστό, η μέθοδος λειτουργεί με τους καταναλωτές να φτάνουν σε εξωτερικό συγκεκριμένο χώρο των εμπορικών με το αυτοκίνητο, έχοντας μαζί την ταυτότητα και αποδεικτικό της αγοράς. Αφού επιδείξουν τα παραπάνω, θα παραλαμβάνουν την παραγγελία τους χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητο, θα υπογράφουν έγγραφο παραλαβής και θα φεύγουν.

Independent: Εμβόλιο & ταξίδια… 5 ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις! Τι θα ισχύει για ταξιδιώτες σε πλοία και αεροπλάνα

4 εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Τα Χριστούγεννα θα παραμείνει σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου να μην προκληθεί νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού. Παρά ταύτα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού, δηλαδή μετάβασης σε άλλη Περιφέρεια.

Χριστούγεννα μετακίνηση από νομό σε νομό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Όσον αφορά στους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown μάλλον θα… ανοίξει κάποιο παράθυρο για τη διευκόλυνσή τους.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

  1. επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  2. επανένωση οικογενειών
  3. λόγους υγείας
  4. επαγγελματικούς λόγους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ