άνθρωπος με μάσκα
- Advertisement -

Ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) εξέδωσε οδηγίες για ταξιδιώτες που χρειάζεται να ταξιδέψουν αυτή την περίοδο. Πριν δώσει, όμως, τις οδηγίες τονίζει ότι ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται πολύ υψηλός λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Συνιστάται ισχυρά η αποφυγή ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Η ρύπανση μάς καθιστά ευάλωτους στον κορονοϊό!

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από οποιοδήποτε προορισμό όλοι οι ταξιδιώτες τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Δείτε και το έντυπο που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Κλείνει ξενοδοχείο της αλυσίδας Iberostar στην Ισπανία λόγω κορονοϊού

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Τέλος, τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία του κορονοϊού (Covid-19) εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Κεντρική φωτογραφία: Getty Images

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ