Θεσσαλονίκη έκτακτο σχέδιο για κορονοϊό

Καθολικό lockdown ανακοινώθηκε πριν λίγο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, το οποίο όπως ενημέρωσε μόλις θα ισχύσει από αύριο Τρίτη 3/11 από τις 06:00 το πρωί και για 14 ημέρες!

Τα σχολεία αυτή τη φορά θα παραμείνουν ανοιχτά και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο για λόγους υγείας και εργασίας ενώ αναστέλλονται και οι πτήσεις από και προς Θεσσαλονίκη χωρίς σοβαρό λόγο.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η χώρα πλέον χωρίζεται σε 3 ζώνες. από αύριο Τρίτη θα υπάρχει και η τρίτη ζώνη, η γκρι που θα αφορά στη Θεσσαλονίκη και τις όμορες περιοχές.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εκτίμησε σε τηλεοπτική εκπομπή πως, “δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown”.

Γενικότερα άσχημα δυστυχώς είναι τα πράγματα για τη χώρα μας, σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού γεγονός που γίνεται σαφές τόσο με την μεγάλη αύξηση που σημείωσαν τα κρούσματα όσο και με τα δύσκολα περαιτέρω μέτρα που επιβλήθηκαν στην εστίαση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό και την άθληση που θα εφαρμοστούν από αύριο, Τρίτη 3/11/2020.

Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας ξεπερνά κατά 7 μονάδες σύμφωνα με τους ειδικούς, το όριο (όπως αυτό έχει τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων – ECDC) και αγγίζει το 11%!

Και ενώ συμβαίνουν αυτά η Ελλάδα είναι 2η στον κόσμο σε αρνητές του κορονοϊού μετά τη Νιγηρία!

Το τελευταίο 24ώρο καταγράφηκαν 1.678 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 449 επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στην πόλη, η οποία βρίσκεται πια στο «κόκκινο» και γι αυτό μόλις πριν λίγο ανακοινώθηκε το καθολικό lockdown στην πόλη όπως και στις Σέρρες.

Για την πόλη όπως ανακοινώθηκε χθες εφαρμόζεται ήδη έκτακτο σχέδιο και εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID για τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Είναι γεγονός ότι τα νοσοκομεία πλέον δέχονται τεράστια πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 140, με τη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Σήμερα μετέβη στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς». Νωρίτερα ενημέρωσε τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κατάσταση.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Υγείας  ενδέχεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, καθώς εξετάζεται το σενάριο να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στις ΜΕΘ Covid-19, δηλαδή αύξηση μισθού λόγω της επικινδυνότητας αλλά και τις επιπλέον ώρες εργασίας αφού ξεπερνούν το 8ωρο.

Έρευνα: 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν με χρεοκοπία!

Ξεπέρασαν τα 20.000 κρούσματα τον Οκτώβριο! Στους 140 οι διασωληνωμένοι

Ο Οκτώβριος ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού όπως αποδείχθηκε και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των ειδικών.

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 40.000 με το 50% και παραπάνω να εντοπίζονται μέσα στον Οκτώβριο (20.776). Οι νεκροί έφτασαν τους 635 και οι διασωληνωμένοι έχουν αγγίξει πλέον τους 140, αριθμός που σημειώνεται για πρώτη φορά.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί ζητούν παράταση των νέων μέτρων κυρίως για τις κόκκινες περιοχές, λέγοντας ότι «εάν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα πριν από έναν μήνα, σήμερα η εικόνα θα ήταν διαφορετική τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων».

Δείτε επίσης ποιες χώρες μένουν “απρόσβλητες” από τον κορονοϊό μέχρι τώρα

«Τα πράγματα είναι άσχημα στη Θεσσαλονίκη» τονίζει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται» Και πρόσθεσε πως «σε 15 μέρες με έναν μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Αν όχι, είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «προσβλέπουμε στο εμβόλιο, αφού αυτός είναι και ο τελικός στόχος μας. Ελπίζω να εμβολιαζόμαστε μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο μήνα».

Διαβάστε ακόμα:
Απίστευτο & όμως αληθινό! Μεγάλος καρχαρίας στα ρηχά παραλίας του Ναυπλίου!

 «H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με έναν μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα δούμε τα αποτελέσματα.», καταλήγει.

Κορονοϊός: Πανεθνικό lockdown στη Γαλλία για περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων

Δείτε το video με το ρεπορτάζ σχετικά με το έκτακτο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη:

Κορονοϊός: Δείτε σε ποιες περιοχές παραμένει ανοιχτή η εστίαση

Από την Τρίτη το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε εφαρμογή ένα μίνι και κατά τόπους lockdown, βάσει του οποίου η εστίαση παραμένει ανοικτή σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ακολουθώντας τις χώρες της Ευρώπης, που η μία μετά την άλλη προχωρά σε γενικά ή μερικά lockdown, όπως το πανεθνικό lockdown στη Γαλλία για περιορισμό των κρουσμάτων, η Ελλάδα, μετά τα τελευταία μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, από την Τρίτη το πρωί χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

εστιατόριο κλειστό εστίαση νέα μέτρα

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που είναι στην παρούσα φάση στο «πράσινο» και το «κίτρινο» (δείτε εδώ αναλυτικά τις περιοχές). Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.about:blank

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ισπανία θα είναι μέχρι τον Μάιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Τα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  3. Όχι συναθροίσεις.
  4. Αποστάσεις και προσωπική υγιεινή. Ωστόσο η εστίαση παραμένει ανοιχτή στις περιοχές που εμφανίζονται λίγα κρούσματα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εν λόγω μέτρα που αφορούν στο κλείσιμο της εστίασης σε συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας την ανάγκη να «κινηθούμε προληπτικά, με δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο» ώστε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία.

εστιατόριο άφειο εστίαση νέα μέτρα κορονοϊός

Τι μένει ανοικτό

Την ίδια στιγμή, διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείωνΚαι παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.Λαγκάδια Αρκαδίας: Βρήκαμε έναν υπέροχο ξενώνα για την επομένη σας κοντινή εκδρομή!

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμα: «Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό “πάγωμα” της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ