Ένα όμορφα στολισμένο τραπέζι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο. Πολλά είδη φαγητών και γλυκών αλλά και τα απαραίτητα ποτά είναι αυτά που καταναλώνουν απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα πιάτα που κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι της. Εμείς ανακαλύψαμε 10 νόστιμα πρωτοχρονιάτικα έθιμα του κόσμου, που αποτελούν και παραδοσιακά εορταστικά φαγητά, και σας τα παρουσιάζουμε.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι κάτοικοι υποδέχονται με διαφορετικό τρόπο τον ερχομό του καινούργιου έτους και οι παραδόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Όλες, βέβαια, έχουν ως κοινό παρονομαστή την ελπίδα για καλύτερη τύχη την χρονιά που έρχεται. Ειδικά φέτος, όλοι περιμένουμε το 2022 να είναι καλύτερο από το 2021.

- Advertisement -

10 νόστιμα έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Τα φασόλια της Αργεντινής

φασόλια αργεντινή πρωτοχρονιά

Στην Αργεντινή αν θες να σου πάει καλά η επόμενη χρονιά στον επαγγελματικό τομέα, πρέπει την ανήμερα Πρωτοχρονιάς να φας φασόλια. Σύμφωνα με τους Αργεντινούς, η κατανάλωση φασολιών διασφαλίζει ότι θα διατηρήσεις την τρέχουσα θέση σου ή θα έχεις νέες και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Ψητό γουρουνάκι σε Αυστρία και Κούβα

γουρουνάκι πρωτοχρονιά κούβα

Το γουρουνάκι θεωρείται τυχερό φαγητό σε αυτές τις δύο χώρες, που σπεύδουν να το βάλουν στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, πιστεύοντας ότι φέρνει πρόοδο και ευημερία. Μάλιστα, στην Αυστρία εκτός από το ψητό γουρουνάκι που μπαίνει στο επίκεντρο του πρωτοχρονιάτικου γεύματος, διακοσμούν και το τραπέζι με μικρά γουρουνάκια φτιαγμένα από μάρτζιπαν.

Μαυρομάτικα φασόλια & λαχανίδες στον Αμερικανικό Νότο

φασόλια αμερική

Στα νότια των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τίποτα δεν προσκαλεί καλύτερα την καλή τύχη από την ταπεινότητα, γι’ αυτό τη μέρα της Πρωτοχρονιάς αφήνουν στην άκρη τα πλούσια γεύματα και βάζουν στο πιάτο τους μαυρομάτικα φασόλια και λαχανίδες. Επιπλέον, αυτή τη μέρα τιμούν και το ψωμί που φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο, καθώς πιστεύουν ότι το κίτρινο χρώμα του καλαμποκιού (που μοιάζει με τον χρυσό), φέρνει ευημερία το νέο έτος.

12 ρόγες σταφυλιού στην Ισπανία

ρόγες σταφύλι ισπανία πρωτοχρονιά

Μόλις το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Ισπανοί δεν ξεκινούν τους ασπασμούς, αλλά σπεύδουν να φάνε γρήγορα 12 ρόγες σταφυλιού -1 για κάθε μήνα του χρόνου. Μάλιστα, λένε ότι οι γλυκές ρόγες που θα πετύχεις συμβολίζουν τους καλούς μήνες του επόμενου έτους, ενώ οι ξινές τους λιγότερο τυχερούς.

Φακές στην Ιταλία

φακές πρωτοχρονιά ιταλία

Ακόμα μία χώρα που τιμά τα όσπρια τη μέρα της Πρωτοχρονιάς, με τους Ιταλούς να φτιάχνουν φακές με χοιρινό λουκάνικο για τύχη και ευημερία. Σύμφωνα με την παράδοση τους, οι στρογγυλές φακές μοιάζουν με χρυσά κέρματα, ενώ το χοιρινό θεωρείται και από τους Ιταλούς ως τυχερό φαγητό.

Ξινολάχανο στη Γερμανία

ξινολάχανο πρωτοχρονιά γερμανία

Οι Γερμανοί δεν χρησιμοποιούν το ξινολάχανο μόνο ως συνοδευτικό για τα λουκάνικα, αλλά το έχουν και ως φαγητό που εξασφαλίζει πλούτο και τύχη για το νέο έτος. Παράλληλα, την Πρωτοχρονιά τρώνε και ψάρι, που γι αυτούς συμβολίζει καλοτυχία και κάποιοι κρύβουν και λέπια ψαριού στο πορτοφόλι τους για να τους φέρουν ευημερία.

Σούπα Soba στην Ιαπωνία

σπ΄θπα soba πρωτοχρονιά ιαπωνία

Η σούπα με noodles από φαγόπυρο (soba) είναι το πιάτο που συμβολίζει τη μακροζωία και καταναλώνεται παραδοσιακά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία. Μάλιστα, όσο πιο μακριά τα noodles τόσο το καλύτερο.

Ρέγγα τουρσί στην Πολωνία

ρέγγα πρωτοχρονιά πολωνία

Στην Πολωνία η ρέγγα τουρσί είναι τόσο διαδεδομένη ώστε βρίσκει μια θέση και στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αφού πιστεύεται ότι εξασφαλίζει ευημερία για το νέο έτος.

Τα όστρακα της Γαλλίας

όστρακα γαλλία πρωτοχρονιά

Αφροδισιακά και νόστιμα, η Γαλλία τιμά την Πρωτοχρονιά τα όστρακα. Τα συνοδεύει φυσικά με σαμπάνια και φουά γκρα!

Ουίσκι στην Σκωτία

ουίσκι πρωτοχρονιά σκοτία

Πώς αλλιώς θα γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά στη Σκωτία παρά με προπόσεις με ουίσκι; Μετά τα μεσάνυχτα δε, αρχίζουν οι “επισκέψεις” στα σπίτια των γειτόνων, όπου ανταλλάσσονται φαγητά και ποτά πόρτα-πόρτα. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, αν ο πρώτος επισκέπτης που θα περάσει την πόρτα σου είναι άντρας ψηλός, μελαχρινός και όμορφος, η χρονιά θα είναι γεμάτη ευημερία!

Τα 8 ελληνικά έθιμα & παραδόσεις!

Στη σύγχρονη εποχή και ειδικά στις μεγάλες πόλεις, τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα θυμίζουν τους εορτασμούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα ταξίδια, η εύκολη πρόσβαση στα παγκόσμια μέσα και η παγκοσμιοποίηση έχουν καθιερώσει και εξαπλώσει πολλές παραδόσεις από τη Δύση.

Στην κορυφή βρίσκονται, φυσικά, τα Χριστούγεννα. Πολύ συχνότερα βλέπουμε πια φωτάκια αντί για κεριά, Χριστουγεννιάτικα δέντρα αντί για καραβάκια και μαζικές αναφορές στον Άγιο Βασίλη στα καταστήματα και στην τηλεόραση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ελληνικές παραδόσεις που είναι μοναδικές και αξίζει να τις γνωρίσει κανείς και να τις διατηρήσει.

Οι Καλικάντζαροι

Σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή του μύθου για τα κακά πνεύματα, ο κόσμος μας συνδέεται με τον κάτω κόσμο μέσω ενός δέντρου. Τα κακά πνεύματα, οι καλικάντζαροι, ζουν κάτω από το δέντρο, ψάχνοντας να βρουν διαφυγή για τον έξω κόσμο. Καταφέρνουν να το κάνουν κατά τη διάρκεια των Δώδεκα Ημερών των Χριστουγέννων, από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι καλικάντζαροι ανεβαίνουν στο δικό μας κόσμο επειδή ο Χριστός, αφού ακόμα δεν έχει βαπτιστεί, δεν μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους από το κακό. Όταν τα σπίτια δεν μπορούν να προστατευθούν, τα δαιμόνια κυκλοφορούν ελεύθερα φέρνοντας προβλήματα και αναταραχές. Οι άνθρωποι τα κρατούν μακριά, καίγοντας κούτσουρα, λιβάνι, ακόμα και παλιά παπούτσια.

Διαβάστε ακόμα:  Τεράστια ποικιλία ποτών για κάθε γούστο! Η μεγαλύτερη γκάμα γεύσεων στο Zafiri Cava Deli!

To Τάισμα του Πηγαδιού

Αυτή η παράξενη παράδοση συναντάται σε διάφορες γωνιές στην ελληνική ενδοχώρα. Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών των Χριστουγέννων, οι νέες γυναίκες μεταφέρουν χωρίς να μιλούν άδειες κανάτες σε κοντινά πηγάδια και τις γεμίζουν με νερό.

Οι γυναίκες μεταφέρουν βούρυρο, δημητριακά ή μέλι για να ευχαριστήσουν το πηγάδι. Η πρώτη γυναίκα που φτάνει στο πηγάδι θεωρείται ότι είναι ευλογημένη με πολλή τύχη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Διατήρηση της Φωτιάς

Λένε ότι ένας από τους τρόπους για να διώξει κανείς τους καλικάντζαρους είναι να έχει στο τζάκι ένα κούτσουρο μονίμως αναμμένο. Η παράδοση αναφέρεται ως “πάντρεμα της φωτιάς” ή “Χριστοκούτσουρο”. Το πάντρεμα της φωτιάς απαιτεί δυο κλαριά, το ένα από δέντρο με όνομα γένους θηλυκού και το άλλο από δέντρο με όνομα γένους αρσενικού.

Τα κλαδιά τοποθετούνται σε σχήμα σταυρού και κάποιες φορές ο άντρας του σπιτιού ψάλλει ένα γαμήλιο όρκο προτού ανάψει τη φωτιά. Σύμφωνα με τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα, όσο καίει η φωτιά τα κακά πνεύματα φεύγουν μακριά.

σπάσιμο ροδιού γούρι έθιμο ελλάδα χριστούγεννα

Σκελετούρα

Η σκελέτουρα ή ασκελέτουρα, γνωστή κι ως “μεγαλοκρέμμυδο” είναι ένας μεγάλος βολβός δύσκολος να φυτευτεί μέσα στο χώμα. Αφού συνεχίζει να ανθίζει ακόμα κι αφότου ξεριζωθεί, θεωρείται σύμβολο αιωνιότητας.

Σύμφωνα με την παράδοση που επικρατεί κυρίως στην Κρήτη, οι οικογένειες τις κρεμούν στην πόρτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά τις φυλούν στο σπίτι μέχρι το τέλος του χρόνου, πιστεύοντας ότι φέρνουν μακροζωία, καλοτυχία και υγεία σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Η ιστορία πίσω από τη Βασιλόπιτα

Ανάμεσα στα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα, η Βασιλόπιτα που κόβουμε την πρώτη μέρα του έτους συνδέεται στενά με τον Άγιο Βασίλειο. Σύμφωνα με μια εκδοχή της ιστορίας, η παράδοση προέρχεται από τη ζωή του Αγίου, όταν ένας βασιλιάς είχε θεσπίσει βαριά φορολογία σε μια περίοδο μεγάλης φτώχειας. Ο κόσμος έδινε τα κοσμήματά του για να πληρώσει, κι έτσι ο Άγιος κάλεσε το βασιλιά για να μετανοήσει, κι έτσι έγινε.

Ο βασιλιάς επέστρεψε στον κόσμο τα κοσμήματα, αλλά κανείς δε γνώριζε τι ανήκε σε ποιον, κι έτσι ο Άγιος Βασίλης αποφάσισε να ψήσει τα κοσμήματα μέσα στην πίτα και να δώσει κομμάτια στον κόσμο, κι ως εκ θαύματος, όλοι έλαβαν τα κοσμήματά τους.

Το σπάσιμο του ροδιού

Το ρόδι είναι ένα αρχαίο φρούτο που συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευημερία και την αναγέννηση εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σπίτια συναντά κανείς ρόδια, ειδικά στην είσοδο, ενώ κάποιοι πηγαίνουν το φρούτο στην εκκλησία για να το ευλογήσουν. Σύμφωνα με το έθιμο που συναντάται κυρίως στην Πελοπόννησο, λίγο πριν την αλλαγή του έτους, οι οικογένειες βγαίνουν από το σπίτι, συμβολίζοντας τον παλιό χρόνο που πέρασε. Ξαναμπαίνουν μέσα με το δεξί πόδι, ενώ αυτός που θα μπει πρώτος πετάει το ρόδι στην πόρτα για να σπάσει. Λέγεται ότι αυτή η παράδοση φέρνει καλή τύχη και ότι ο αριθμός των σπόρων που πετάγονται είναι ίσος με το μερίδιο της καλοτυχίας που θα έχει η οικογένεια την ερχόμενο χρόνο.

Οι Μωμόγεροι

Πρόκειται για ένα Ποντιακό έθιμο που αναβιώνει στη Δράμα κι άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας. Οι Μωμόγεροι είναι άνθρωποι που μιμούνται τη συμπεριφορά άλλων. Ντύνονται σαν ηλικιωμένοι και φορούν προβιές ζώων και μεγάλα μυτερά καπέλα.

Φέρουν ξίφη κι ακόντια, περπατούν στους δρόμους την παραμονή των Χριστουγέννων, κάνοντας φασαρία και τραγουδώντας τα κάλαντα. Όταν συναντηθούν με άλλες ομάδες μωμόγερων, κάνουν ότι μαλώνουν και ο νικητής είναι ο πιο τυχερός!

Το άναμμα των φύλλων δάφνης ή ιτάμου

Στα Ιωάννινα και σε άλλες περιοχές της ενδοχώρας, ο κόσμος αναβιώνει αυτό το παλιό έθιμο. Συγκεκριμένα, κρατούν φύλλα από δάφνη και ίταμο και μετά τους βάζουν φωτιά. Έτσι, όταν συναντούν τους γείτονες, πετούν τα αναμμένα φύλλα στο τζάκι. Αυτό είναι πράξη καλής τύχης, αφού θεωρείται ότι ο θόρυβος και ο καπνός θα διώξει τα κακά πνεύματα.

Φυσικά, αυτή η παράδοση έχει επιρροές από τους βοσκούς που κίνησαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στο νεογέννητο Ιησού κι επειδή δεν έβρισκαν το δρόμο, άναψαν φύλλα. Οι σπίθες και ο ήχος είναι η βάση αυτής της υπέροχης παράδοσης.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ