- Advertisement -

Πού να το πεις και ποιος να σε πιστέψει… H πρωτεύουσα µιας χώρας 10 φορές µεγαλύτερης από την Ελλάδα, έβλεπε μέχρι τώρα να της παίρνει τη δόξα… το διασηµότερο αξιοθέατο της χώρας, η «Χαµένη Πόλη» του Machu Picchu αλλά τώρα παίρνει το αίµα της πίσω και γίνεται ένας αυτάρκης προορισμός με την εγκληματικότητα να έχει περιοριστεί σημαντικά,τα «ψαγµένα» εστιατόρια, τα hip bars να διαδέχονται το ένα το άλλο και πολλές αεροπορικές εταιρείες το καλοσκέφτονται να καθιερώσουν απευθείας πτήσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για Λίµα ή να ενισχύουν τα δροµολόγια προς αυτή!

Από τον Γιώργο Λ.Παπαχατζή ([email protected])

ΛΑΓΝΑ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ

shutterstock_295278860Η Λίµα ξαπλώνει σε µια κοιλάδα, την οποία διασχίζει ο ποταµός Rimac, στην ερηµική ακτή της χώρας και δίπλα στο λιµένα Callao στον Ειρηνικό. Η µεγαλύτερη πόλη του Περού κάλλιστα µπορεί να παροµοιαστεί µε µια femme fatale, επικίνδυνη αλλά και τρυφερή, γεµάτη µυστήριο, προκλήσεις και αντιθέσεις, αρκεί να επενδύσετε χρόνο στο να την ψάξετε. Το πρώτο πράγµα που νιώθετε µε το που θα κατεβείτε τη σκάλα του αεροσκάφους στο διεθνές αεροδρόµιο Jorge Chavez είναι µια ασφυκτική υγρασία. Χρειάζεται λίγη υποµονή για να αντέξετε τον καιρό, αλλά, πιστέψτε µας, µετά δεν θα θέλετε να πάρετε το αεροπλάνο της επιστροφής. Φανταστείτε ότι εδώ συµβιώνουν ο πανάρχαιος πολιτισµός των Ίνκας µε τα υπέροχα αποµεινάρια της ισπανικής αποικιοκρατίας, η χαοτική κίνηση των δρόµων και οι φρενήρεις ρυθµοί της πόλης µε τη γαλήνη που χαρίζει η θέα στον Ειρηνικό,οι hipsters της γειτονιάς του Barranco µε τους mainstream τυπάδες που επίσης συχνάζουν εκεί. Κια όλα αυτά μας βάζουν στον πειρασµό να σηκωθούµε τώρα από το κρεβάτι του ξενοδοχείου µας και να «οργώσουµε» τις πελώριες avenidas (λεωφόρους).

To Μάτσου Πίτσου άνοιξε για έναν μόνο τουρίστα!

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Οι συστάσεις με την πόλη…ξεκινούν από την πιο ιστορική πλατεία, την Plaza de Armas ή Plaza Mayor.

Plaza de Armas - Lima

Βόρεια της Plaza de Armas, να και το Palacio de Gobierno (www.presidencia.gob.pe) επισκέψιµο µόνο κατόπιν συνεννόησης), που κλέβει την παράσταση µε την µπαρόκ αισθητική, τη βαρύτιµη διακόσµηση και τους πανέµορφους κήπους.Σήµερα αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης της χώρας, ενώ στην εποχή της αποικιοκρατίας ήταν το ανάκτορο του Ισπανού διοικητή. Αν η ώρα πλησιάζει 12 το µεσηµέρι, µην το κουνήσετε από εδώ, γιατί είναι ευκαιρία να δείτε την έφιππη φρουρά που εξέρχεται του παλατιού.

 

shutterstock_230162023Ανατολικά της Plaza Mayor και δίπλα στον Καθεδρικό ναό υψώνεται το Palacio Arzobispal (καθηµερινά 09:00-17:00),ενώ δυτικά τα βλέµµατα έλκει µε το κιτρινωπό χρώµα και τα ξυλόγλυπτα µπαλκόνια του το Δηµαρχείο, ή αλλιώς Palacio Municipal de Lima. Όµως, µη νοµίζετε ότι αυτή η πλατεία βίωσε µόνο δόξες, µεγαλεία και θεάµατα, όπως την πρώτη ταυροµαχία το 1538, αλλά εδώ γράφτηκαν και µαύρες σελίδες ιστορίας, όπως οι δηµόσιες εκτελέσεις που πραγµατοποιούσε η Ισπανική Ιερά Εξέταση.

Τώρα, λίγη περισυλλογή δεν βλάπτει… στο πιο εµβληµατικό θρησκευτικό αρχιτεκτόνηµα της Λίµα, το Museo del Convento de San Francisco (www.museocatacumbas.com, καθηµερινά 09:30-17:30), δίπλα στον Καθεδρικό ναό. Στο εσωτερικό του το ενδιαφέρον απογειώνεται στη βιβλιοθήκη, µε πάνω από 25.000 τόµους και τις κατακόµβες µε τα λείψανα των µοναχών.

Συνεχίζοντας να περπατάµε ανατολικά της πλατείας, στην οδό José B. Tagle, µια «ουρά» ανθρώπων φωτογραφίζει το Palacio de Torre Tagle – είναι από τα ωραιότερα της Νότιας Αµερικής, χτισµένο το 1730 από τον µαρκήσιο του Torre Tagle.

Stitched Panorama

Μια «συµπυκνωµένη» εικόνα της ιστορίας παίρνουµε στο Museo Arqueologico Rafael Larco Herrera (Δευτ.-Κυρ. 09:00-22:00, www.museolarco.org/en), µε 45.000 θαυµαστά ευρήµατα προκολοµβιανής περιόδου, µε σήµα κατατεθέν τα κοσµήµατα από χρυσό και ασήµι και τα ερωτικά ειδώλια. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το Museo Nacional de Arqueologia, Antropologia e Historia Peru (Τρ.-Σαβ. 09:00-16:00, Κυρ. & αργίες 09:00-15:30, www.mnaahp.cultura.pe), µε µια τεράστια συλλογή από κεραµικά και υφάσµατα της περιόδου της αποικιοκρατίας, µέχρι τη διάσηµη συλλογή Paracas µε τα κρανία.

Skylodge Suites: Δωμάτια ξενοδοχείου... κρέμονται στο κενό!

Επειδή όµως, όπως είπαµε,… η Λίµα δεν έµεινε άπραγη κάτω από τη σκιά του ένδοξου παρελθόντος αλλά εξελίσσεται συνεχώς, µια τέτοια απόδειξη για αυτό είναι το µουσείο του διάσηµου Περουβιανού φωτογράφου Μario Testinο, τo Mario Testino Association (MATE) (Τρ.-Κυρ. 10:00-19:00). Ιδρύθηκε το 2012 στη «νεανική» γειτονιά του Barranco και περιλαµβάνει θεµατικές αίθουσες µε φωτογραφίες από τον κόσµο της µόδας, των περιοδικών, αλλά και πορτρέτα, µε σηµείο αναφοράς το τελευταίο της πριγκίπισσας Diana.

Και τέλος, επειδή θα περάσετε από την πιο σικάτη περιοχή της Λίµα, τη Miraflores (15΄ οδικώς νότια από το κέντρο), για ατέλειωτους περιπάτους ή τρέξιμο με φόντο ένα άκρως κοσμοπολίτικο σκηνικό με θέα τον Ειρηνικό!

shutterstock_95848666Κι αφού λιώσαµε τις σόλες των παπουτσιών µας και πήραµε µια τροµάρα από τα «τρελά» mini bus της πόλης,… αφήνουµε τη µαγική φωταψία της γιατί µας περιµένει ένα πάρκο που αξίζει να δείτε κυρίως τη νύχτα! Το Parque de la Reserva (καθηµερινά 06:00-01:00), κοντά στις κεντρικές Av. Arquipa και Paseo de la Republica (δίπλα στο Estadio National).

Higlight, τα σιντριβάνια που τα βράδια φωτίζονται µε εναλλασσόµενα χρώµατα, δηµιουργώντας απίστευτα σχέδια, που αλλάζουν ανάλογα µε το ρυθµό που δίνουν κλασικές και περουβιανές µουσικές!

shutterstock_236974933Οπότε, ύστερα από όλα αυτά, πώς να µη γίνει το Λιµά…νι για να αράξεις, πριν σπεύσεις να ανακαλύψεις και την υπόλοιπη µαγεία του Περού…;

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ