Ένα καρτ ποσταλικό τοπίο που κόβει την ανάσα… Η λίμνη Garda είναι η µεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας και βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία, ανάμεσα στη Μπρέσια και στη Βερόνα. Η λίμνη και οι ακτογραμμές της είναι μοιρασμένες στις επαρχίες Βερόνα (νοτιοανατολικά), Μπρέσια (νότιοδυτικά) και Τρέντο (βόρεια).

- Advertisement -

Η λίμνη σχηματίστηκε στο τέλος της εποχής των Παγετώνων και έχει έκταση 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα πρόκειται για ένα δημοφιλή και εντυπωσιακό τουριστικό προορισμό.

Το γεγονός ότι είναι τόσο μεγάλη και η λίμνη όσο και οι ακτογραμμές της είναι μοιρασμένες σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, την καθιστά αξιοπρόσεκτα ποικιλόµορφη. Η νότια πλευρά της χαρακτηρίζεται από χαµηλούς λόφους, ενώ στα βόρεια δεσπόζουν απότοµες, βραχώδεις ακτές ενώ οι γνωστότερες πόλεις δίπλα της είναι οι, Sirmione και Riva.

Η λίμνη Garda φημίζεται επίσης για τα θεματικά πάρκα της (Gardaland) ενώ θεωρείται και εκπρόσωπος του πολιτιστικού πλούτου της χώρας µε σηµαντικά αξιοθέατα όπως το κάστρο Rocca Scaligera στη Sirmione –χτισµένο τον 12ο αιώνα– και το µεσαιωνικό Scaliger στην ίδια πόλη. Επίσης, είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της περιπέτειας αφού προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων τόσο μέσα στη λίμνη, όσο και γύρω από αυτή, όπως windsurfing και κανό ή και ποδηλασία στο βουνό με θέα τα ήρεμα νερά της.

Το Know
Το είδος ψαριού Salmo carpio (στα ιταλικά καρπιόνε) είναι ένα σπάνιο είδος σολωμόμορφου το οποίο ζει μόνο στη λίμνη Γκάρντα. Έχουν γίνει προσπάθειες να εισαχθεί και σε άλλες λίμνες της Ιταλίας, αλλά όλες ήταν ανεπιτυχείς. Ο πληθυσμός του ψαριού έχει μικρύνει αισθητά στη λίμνη Γκάρντα και γι’ αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον (IUCN 3.1). Οι κύριες απειλές που δέχεται είναι η υπεραλίευση, η μόλυνση και ο πιθανός ανταγωνισμός με είδη που έχουν εισαχθεί στη λίμνη

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ