Low cost αεροπορικές

Οι low cost αεροπορικές εταιρείες έχουν μπει δυναμικά στο προσκήνιο, αποκτώντας φανατικούς υπέρμαχους αλλά και ταξιδιώτες που δεν τις προτιμούν.

Mε τιµές εισιτηρίων που ξεκινάνε από €4, οι low cost αεροπορικές εταιρείες έχουν µπει δυναµικά στο προσκήνιο, αποκτώντας φανατικούς υπέρµαχους αλλά και ταξιδιώτες που δεν τις προτιµούν. Εκτός από την EasyJet, την Ryanair και τη Vueling τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας προσγειώνονται πλέον και αρκετές ακόµα low cost εταιρείες όπως η Wizz, η Volotea, η Scoot κ.ά. Φυσικά όµως low cost αεροµεταφορείς λειτουργούν σε όλο τον κόσµο–περίπου 125 διαφορετικές εταιρείες– δίνοντας στον κάθε ταξιδιώτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί οποιοδήποτε µέρος του πλανήτη θέλει µε εισιτήριο ίσως και φθηνότερου από αυτό το τρένου!

Από την Σίσσυ Παστελάκου ([email protected])

Ταξίδι στον κόσμο

Σημ. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι ενδεικτικές και μπορεί να έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά μετά την έκδοση του περιοδικού.

Σε φαινόμενο στον κλάδο των αερομεταφορών έχει εξελιχθεί εδώ και αρκετά χρόνια η ανάπτυξη των low cost αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες μάλιστα ανακηρύσσονται στους πλέον δημοφιλείς “παίκτες” των αιθέρων, αυξάνοντας κατά πολύ τον ανταγωνισμό! Διαθέτουν πολύ μεγάλα δίκτυα σύνδεσης μικρών αποστάσεων και συχνά εμφανίζουν περισσότερη κερδοφορία σε σχέση με πιο ισχυρά «brands» του χώρου!

Σκοπός τους είναι να τονώσουν την κίνηση αλλά και τον κλάδο του τουρισμού προσφέροντας τις καλύτερες ταξιδιωτικές υπηρεσίες με την καλύτερη σχέση τιμής και ποιότητας. Στην Ελλάδα, το κίνημα των low cost αεροπορικών ξεκίνησε από την βρετανική easyJet η οποία συνέδεσε την Αθήνα με τα περιφερειακά αεροδρόμια του Λονδίνου και η συνέχεια γράφτηκε με τον σημερινό κολοσσό που ακούει στο όνομα Ryanair που μας μύησε ουσιαστικά στην έννοια του low cost αεροπορικού ταξιδιού! Σύμφωνα με έρευνες, το 30% των ταξιδιωτών επιλέγει πλέον να μετακινηθεί με χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες.

Κορυφαία στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών είναι η Ryanair και ακολουθούν η Blue Air, η EasyJet, η Germanwings και η Transavia Airlines.«Μιμούμενοι» το παγκόσμιο αυτό trend του «travel light», μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν εισαγάγει διαφορετικά low cost προγράμματα στα υπάρχοντα δρομολόγιά τους, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ταξίδι - Το ήξερες ότι...

Ποια είναι η φιλοσοφία των low cost εταιρειών

Η έννοια «αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους» δεν αναφέρεται στους χαμηλούς ναύλους που πληρώνει ο ταξιδιώτης αλλά στο κόστος λειτουργίας της εταιρείας! Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

 • Αρχικά, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν το αντίθετο, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους χρησιμοποιούν αεροπλάνα τελευταίας γενιάς καθώς αυτά έχουν τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση – κάτι που μακροπρόθεσμα θα τους επιτρέπει να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους. Αυτό φυσικά σημαίνει πως στο θέμα ασφάλειας – για το οποίο πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί- οι low cost πληρούν όλες τις προδιαγραφές και τις τηρούν αυστηρότατα χωρίς εξαιρέσεις!
 • Επιπλέον, όλες οι εταιρείες low cost προσφέρουν στους επιβάτες τους μόνο τα βασικά, μειώνοντας σε έναν μεγάλο βαθμό τα έξοδά τους. Δηλαδή, επικεντρώνονται στα βοηθητικά έσοδα, στο γεγονός ότι οι επιβάτες πρέπει να πληρώνουν επιπλέον για τα πάντα! Από την αποσκευή τους και την επιλογή συγκεκριμένης θέσης μέχρι το φαγητό ή το νερό, κόστη που επιφέρουν σε τέτοιου τύπου εταιρείες περίπου το 25% των κερδών τους!
 • Δεν χρησιμοποιούν τις ανέσεις ενός αεροδρομίου – όπως π.χ. την φυσούνα για την είσοδο και την έξοδο των επιβατών, εξοικονομώντας χρήματα από το handling του αεροδρομίου. Επιπλέον, δεν χρησιμοποιούν τα κεντρικά αεροδρόμια, αλλά κάποια μικρότερα που συνήθως βρίσκονται εκτός πόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση στα τέλη χρήσης.
 • Τέλος, όλες οι υπηρεσίες τους (εισιτήρια, πληροφορίες κ.ά.) διατίθενται µόνο µέσω διαδικτύου, πράγµα που συνεπάγεται χαµηλότερα έξοδα για marketing αλλά και προσωπικό.
Easy Jet - low cost αεροπορικές

Τα υπέρ & τα κατά

Πριν οργανώσετε το επόμενο ταξίδι σας, καλό θα είναι να διαβάσετε καλά τα ψιλά γράμματα στους όρους. Εμείς σας συμβουλεύουμε να λάβετε υπόψη τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού σας και φυσικά να κάνετε μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να επιτύχετε την βέλτιστη προσφορά.

Εδώ φτιάξαμε μια λίστα με τα υπέρ αλλά και τα κατά της παγκόσμιας αυτής τάσης στις αερομεταφορές για να ξέρετε τα πάντα πριν την επόμενη κράτηση σας! Η επιλογή είναι δική σας!

Τα υπέρ

 • Φυσικά, οι χαμηλότερες τιμές ναύλων, που μειώνουν αυτόματα όλο το budget του ταξιδιού. Μπορείτε να πετύχετε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε σε low season και αν κλείσετε τα εισιτήριά σας τουλάχιστον 6 μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία της πτήσης.
 • Οι low cost εταιρείες είθισται να έχουν λιγότερες καθυστερήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δρομολόγια που εκτελούν είναι περισσότερα σε αριθμό και συχνότητα από τις υπόλοιπες εταιρίες. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι αυτομάτως εξαλείφεται εντελώς η πιθανότητα καθυστέρησης!
 • Κάθε ταξιδιώτης, την ώρα που κλείνει το εισιτήριό του, μπορεί πολύ εύκολα να προσθέσει τα extras που επιθυμεί, ανάλογα της χρέωσης.
 • Είναι ιδανική επιλογή για μια ολιγοήμερη απόδραση, στην οποία δεν χρειάζεστε έξτρα αποσκευές. Αν προγραμματίζετε π.χ. ένα διήμερο ή τριήμερο ταξίδι, τα χρήματα που μπορείτε να εξοικονομήσετε είναι αρκετά!
 • Επιλέγοντας αερολιµένες µε χαµηλούς φόρους, οι low cost πετούν για προορισµούς στους οποίους οι ακριβότερες εταιρείες δεν πάνε καθόλου ή πάνε µόνο µε ανταπόκριση.
 • Η µείωση των εξόδων, επιτρέπει να ταξιδεύουµε συχνότερα απ’ ότι παλαιότερα, ενώ παράλληλα, µε τις ηλεκτρονικές µηχανές αναζήτησης πτήσεων µπορούµε να προγραµµατίσουµε τα ταξίδια µας νωρίτερα, να συγκρίνουµε πολλές διαφορετικές εταιρείες και να βρούµε την βέλτιστη προσφορά για τις ηµεροµηνίες που θέλουµε. Αυτό δίνει την ευκαιρία περισσότερο σε νέους και φοιτητές να ταξιδεύουν πολύ συχνότερα!

Υπάρχει όμως πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος…

Τα κατά

 • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με την χρέωση των αποσκευών. Στην τιμή λογικό είναι ότι δεν περιλαμβάνεται βαλίτσα, και πλέον σε πολλές περιπτώσεις ούτε η κλασική 8 kg χειραποσκευή. Διαβάστε προσεκτικά τις λεπτομέρειες, πριν κλείσετε τη θέση σας. Εάν σκοπεύετε να έχετε μαζί σας 1 ή παραπάνω βαλίτσες, ίσως συμφέρει περισσότερο να προτιμήσετε μια άλλη αεροπορική και όχι μια low cost.
 • Για να επιλέξετε τη θέση που επιθυμείτε όποια και αν είναι αυτή, πρέπει να την πληρώσετε (με το μέσο όρο να κυμαίνεται από €6 μέχρι €20, ανάλογα την επιλογή), πράγμα όμως που πρέπει να γίνει, ειδικά αν ταξιδεύετε με παρέα γιατί σίγουρα δεν θέλετε να καθήσετε χώρια.
 • Πρέπει να κάνετε check in ηλεκτρονικά και να έχετε τυπώσει την κάρτα επιβίβασης πριν την άφιξή σας στο αεροδρόμιο, ή να την έχετε αποθηκεύσει ως ηλεκτρονικό αρχείο στο κινητό σας τηλέφωνο. Αν παραλείψετε αυτό το σημαντικό βήμα, η χρέωση στο αεροδρόμιο θα είναι μεγάλη! (έστω κι αν πρόκειται για μια απλή εκτύπωση!)
 • Αρκετές low cost εταιρείες έχουν κακές ώρες πτήσεις, δηλαδή πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ. Αυτό έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε μια έξτρα μέρα διαμονής! Επιπλέον, για τα Σαββατοκύριακα οι τιμές «εκτοξεύονται» σε σχέση με τις καθημερινές, λόγω ζήτησης. Όσο πιο νωρίς αρχίσετε την αναζήτηση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε τη βέλτιστη τιμή!
 • Το ταξίδι σίγουρα δεν είναι τόσο άνετο, όσο με μια κανονική αεροπορική. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χώρος για τα πόδια είναι αρκετά μικρότερος. Στην περίπτωση που θέλετε να είστε πιο άνετα, μπορείτε να αγοράσετε θέση με έξτρα χώρο.
 • Δεν θα πιείτε ούτε νερό αν δεν το ζητήσετε και δεν το πληρώσετε. Προφανώς ισχύει το ίδιο για οτιδήποτε θελήσετε να φάτε/ πιείτε μέσα στο αεροπλάνο και μάλιστα οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσιμπημένες.
 • Δεν υπάρχει ταξιδιωτικός πράκτορας. Η επικοινωνία με την εκάστοτε εταιρεία μπορεί να γίνει μόνο online ή τηλεφωνικά µε υπάλληλο στην έδρα της και θα πρέπει να µιλήσετε αγγλικά.
 • Σε περίπτωση ακύρωσης µιας regular πτήσης, προβλέπεται µετάβαση στον προορισµό σας µε την αµέσως επόµενη πτήση συνεργαζόµενης ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, ενώ καλύπτονται και τα έξοδα διανυκτέρευσης, εφόσον χρειαστεί. Οι low cost έχουν διαφορετική τακτική. Αν γίνει ακύρωση, επιλέγετε είτε µετάβαση στον προορισµό σας µε την επόµενη πτήση της ίδιας εταιρείας και µόνο (η οποία δεν σηµαίνει ότι θα είναι απαραίτητα την ίδια ηµέρα), είτε επιστροφή των χρηµάτων στην κάρτα σας µέσα σε 7-15 ηµέρες (για αυτό διατηρηστε μια επιφύλαξη ότι το ποσό θα επιστραφεί ολόκληρο). Κάποιες εταιρείες, όπως η ΕasyJet, προσφέρουν την επιλογή µίας δωρεάν πτήσης σε οποιονδήποτε από τους προορισµούς της, η οποία πρέπει να πραγµατοποιηθεί µέσα στο επόµενο εξάµηνο.

Αποσκευές στις εταιρείες low cost

Τα µέγιστα όρια των χειραποσκευών ορίζονται από την Ε.Ε. και µέσα σ’ αυτά ορίζει η κάθε εταιρεία τις δικές της διαστάσεις στις χειραποσκευές. Πριν το ταξίδι σας θα πρέπει να συµβουλεύεστε την αεροπορική εταιρεία για τα όρια της βαλίτσας που µπορείτε (αν µπορείτε) να έχετε µαζί σας στο αεροπλάνο. Ενδεικτικά, οι διαστάσεις χειραποσκευής περιορίζονται σε 55εκ Χ 40εκ Χ 20εκ ενώ αν υπάρχει και δεύτερη δωρεάν αποσκευή σε 35εκ Χ 20εκ Χ 20εκ.

Εάν η χειραποσκευή σας έχει µεγαλύτερες διαστάσεις ή βάρος µεγαλύτερο από το όριο (συνήθως 8-10kg) τότε θα πρέπει να πληρώσετε και θα τοποθετηθεί ως αποσκευή. Εξίσου αυστηρά είναι τα όρια και µε τις βαλίτσες που πληρώνετε ως αποσκευές. Όταν είναι µέχρι 23 kg πρέπει να είναι ακριβώς τόσο και το θέµα είναι πως αν το ξεπεράσετε οι χρεώσεις είναι πολύ µεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στις µη low cost εταιρείες.

Ενδεικτικά, η Ryanair δεν περιλαµβάνει δωρεάν στην τιµή την καθιερωµένη 8 κιλών αποσκευή παρά µόνο την προσωπική σας τσάντα. Μπορείτε να δείτε τον απόλυτο οδηγό για τις αποσκευές της Ryanair, για να μην… ψάχνεστε! Αντίθετα η Vueling επιτρέπει δωρεάν εκτός από τη προσωπική τσάντα, µια αποσκευή µέχρι 10 κιλά. Η Easyjet από την άλλη, δίνει δωρεάν την 8 κιλών αποσκευή αλλά δεν επιτρέπει προσωπική τσάντα, πράγµα που σηµαίνει οτι αναγκαστικά θα βάλετε τη µια µέσα στην άλλη, οπότε τα 8 κιλά πέφτουν µάλλον στα 6…

Ryanair - low cost αεροπορικές

Καλύτερες low cost αεροπορικές

Αυτή είναι µια λίστα µε τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες χαµηλού κόστους,
σύµφωνα µε το έγκυρο Skytrax:

Πηγή: Icons Travellers

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ