Νεμέα αμπελώνες

Οι αμπελώνες της Νεμέας αποτελούν ένα κομμάτι της Ελλάδας που συνδέεται αμιγώς με τον οινοτουρισμό και εμείς κάνουμε ένα ταξίδι στους δρόμους του κρασιού και γνωρίζουμε μαζί την Τοσκάνη της Ελλάδας…

Η Ελλάδα έχει τη δική της Τοσκάνη! Έναν ευλογημένο τόπο με πολλούς αμπελώνες… αφιερωμένο στο κρασί! Η ξακουστή Νεμέα προσφέρει στον επισκέπτη ένα μοναδικό τοπίο και δίνει την εντύπωση ενός περίπλοκου μωσαϊκού, όχι μονότονου και αρχιτεκτονικά ομοιόμορφου όπως συμβαίνει σε αμπελώνες της βορείου Ευρώπης, ενώ παράγει το μοναδικό σε όλο τον κόσμο Αγιωργίτικο κρασί!

Τα κρασιά της Νεμέας, τα επισκέψιμα οινοποιεία, τα πανέμορφα αμπελοτόπια, σε συνδυασμό με τα ιστορικά μνημεία της περιοχής και τους μικρούς διάσπαρτους οικισμούς, αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για μια κοντινή απόδραση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η περιοχή σ’ έναν συναρπαστικό οινοτουριστικό προορισμό.

Ταξίδι στους “δρόμους του κρασιού”

Το ταξίδι στη Νεμέα είναι ένα ταξίδι στον μύθο, με τον Ηρακλή να φέρνει εις πέρας τον πρώτο άθλο του νικώντας το λιοντάρι της Νεμέας και τη νύμφη να του προσφέρει ένα ποτήρι κρασί με το «μαύρο της Νεμέας». Η Νεμέα προφανώς δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει νέους μύθους γύρω από το κρασί της, γιατί είναι όλη ένας μύθος που οι ρίζες του υπάρχουν βαθιά στα εδάφη της περιοχής.

Δρόμοι κρασιού Νεμέα Τοσκάνη της Ελλάδας

Η Νεμέα (η Φλιασία χώρα κατά την κλασική αρχαιότητα) τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν πλούσια χάριν του κρασιού, δώρο του Διονύσου. Ο Φλιάσιος οίνος μοιράζονταν στους αγώνες της Νεμέας, τα Νέμεα, που γίνονταν κάθε 2 χρόνια, δεύτερο και τέταρτο εκάστης Ολυμπιάδος. Στον Αντιφάνη ο Φλιάσιος οίνος αναφέρεται σε μια κωμωδία, ενώ βρέθηκαν και γύρω από το ναό της Νεμέας τάφροι που μόνον αμπέλια μπορούσαν να καλλιεργηθούν.

Το γλυκόπιοτο Αγιωργίτικο

Τουλάχιστον από τον 16° αιώνα στη Νεμέα καλλιεργείται το Αγιωργίτικο σχεδόν σε αποκλειστική βάση, όπως προκύπτει από τα οθωμανικά αρχεία. Οπότε η υπόθεση ότι από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργείται στην περιοχή της Νεμέας, η ποικιλία Αγιωργίτικο, μπορεί να αποτελεί ένα πολύ ορθολογικό συμπέρασμα.

Το 1834 όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμος της Φλιούντος και ο δήμος της Νεμέας με έδρα τον Άγιο Γεώργιο συγχωνεύτηκαν στον δήμο της Νεμέας.

Αμπελώνες Νεμέα Δρόμοι του κρασιού

Το 1869 πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή Κάτω Εξαμίλια από τους αδελφούς Τρίπου ένας οίνος που εξαγόταν στην Αμερική, στη Γερμανία και στην Αγγλία με το όνομα Ακροκόρινθος και με σύσταση ότι ήταν ελληνικός. Το 1938 λειτούργησε το οινοποιείο του Συνεταιρισμού και το 1965 πρωτοεμφιαλώθηκε κρασί του. Το 1971 αναγνωρίστηκε ο ΟΠΑΠ Νεμέα.

Τα τελευταία 30 χρόνια στη Νεμέα επικρατεί ένας οργασμός. Παλιά οινοποιεία ανακαινίζονται και νέα δημιουργούνται. Σε όλες τις μαγευτικές διαδρομές ανάμεσα στα αμπελοχώραφα υπάρχουν σημάνσεις στους δρόμους με τις επιγραφές των διασκορπισμένων παντού οινοποιείων. Από τις μεγάλες και εντυπωσιακές οινοποιητικές μονάδες μέχρι τα μικρά οικογενειακά και παραδοσιακά οινοποιεία, 42 βάζουν την υπογραφή τους.

Το Αγιωργίτικο είναι μια «πολυδυναμική» ποικιλία που μπορεί να δώσει από κρασιά καθημερινά, ευκολόπιοτα, φρέσκα, φρουτώδη, μέχρι κρασιά γεμάτα, μακράς παλαίωσης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιομορφία της περιοχής, σε ό,τι αφορά τα υψόμετρα και την ποικιλόμορφη σύσταση του εδάφους. Γι’ αυτό, η αμπελουργική ζώνη είναι χωρισμένη σε τρεις διαφορετικές υψομετρικές περιοχές, που δίνουν ξεχωριστό τύπο Αγιωργίτικου οίνου Ονομασίας Προέλευσης.

Αρχίζοντας από ψηλά, στα 550-850 μ., όπου η ωρίμανση είναι πιο αργή, τα σταφύλια έχουν υψηλή οξύτητα και λιγότερο αλκοόλ, χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για φρέσκα ερυθρά ή ροζέ κρασιά. Κατεβαίνοντας στο αμέσως επόμενο επίπεδο, στα 320-550 μ., το σταφύλι έχει πιο αρμονικά χαρακτηριστικά. Η οξύτητα, η αλκοόλη και οι ταννίνες ισορροπούν μεταξύ τους, δίνοντας μερικά από τα πιο αξιόλογα και εμβληματικά κρασιά της Νεμέας.

Δρόμοι του κρασιού στη Νεμέα την Τοσκάνη της Ελλάδας

Σε αυτές τις περιοχές θα πιούμε κρασιά με βαθύ χρώμα, σύνθετη μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ξηρών καρπών, με πλούσιο στόμα, πληθώρα ευγενικών ταννινών και μεγάλη επίγευση. Πρόκειται για τη ζώνη που βγάζει τα Αγιωργίτικα παλαίωσης. Στην τελευταία ομάδα, στα 200-320μ., τα σταφύλια ωριμάζουν πιο γρήγορα και έχουν υψηλότερη αλκοόλη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για την παραγωγή γλυκών αρωματικών κρασιών.

Άμφισσα: Όλοι οι λόγοι για να τη βάλεις στη λίστα σου!

Πολλές σπουδαίες οινικές προσωπικότητες, καθώς και νέοι παραγωγοί με διάθεση και ιδέες συνθέτουν τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το Αγιωργίτικο. Τα ονόματά τους: Aϊβαλής, Αθανασίου, Κτήμα Aναγέννηση, Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Γκόφα, Δρυόπη Οινοποιητική Ζαφείρης, Ζαχαριάς, Κορωνιώτης, Κουτσοδήμος, Λαντίδης, Λαυκιώτης, Λαφαζάνης, Λιάκος, Μητραβέλας, Μπαϊρακτάρης, Μπαραφάκας, Μπίζιος, Νέμειον, Νικολάου, Παλυβός, Παπαντώνης, Παπαϊωάννου, Πέππας, Πυργάκης, Ρεπάνης, Ράπτης, Σεμέλη, Σκούρας, Σοφία της Φύσης, Σπυρόπουλος, Συν+, Χαρλαύτης.

Αγιωργίτικο Νεμέα ταξίδι στους δρόμους του κρασιού

Μια ξεχωριστή βόλτα στα 5+1 καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας!

Είναι η εποχή του κρασιού και εμείς το απολαμβάνουμε και με το παραπάνω, κάνοντας μια βόλτα στα 5+1 καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας! Εκεί που θα βρούμε την… πηγή του κρασιού!

Η χώρα μας φημίζεται για τα υπέροχα κρασιά της, μοναδικές ποικιλίες από αμπελώνες ανά την επικράτεια που ξεχωρίζουν για τη γεύση, το χρώμα, το άρωμά τους. Στη φθινοπωρινή μας αυτή βόλτα στα γλυκόπιοτα νέκταρ της ελληνικής γης κάνουμε μια στάση σε 6 από τα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία της Ελλάδας. Γιατί εμείς στηρίζουμε στο έπακρο τον οινοτουρισμό και όχι μόνο πάμε στα οινοποιεία της Ελλάδας αλλά σας δείχνουμε και τις καλύτερες χώρες για οινοτουρισμό!

Το ξέρατε ότι υπάρχει… υποβρύχιο οινοποιείο; Έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Κτήμα Γεροβασιλείου: Μια μέρα στο μουσείο

Μουσείο στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Μια τεράστια προσωπική συλλογή αντικειμένων κρασιού με 2.600 κομμάτια διαθέτει ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου στον μουσειακό χώρο του κτήματος. Εξίσου μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες και η περιήγηση στα γλυπτά του αμπελώνα, έργα από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Ανάλογα με την εποχή της επίσκεψης θα θαυμάσετε τις εναλλαγές του τοπίου στο αμπέλι και τις αντίστοιχες εργασίες του οινοποιείου. Δοκιμάστε τρέχουσες και σπάνιες παλιές σοδειές κρασιών του Κτήματος με ταιριαστούς γευστικούς συνδυασμούς. (gerovassiliou.gr)

Κατώγι Αβέρωφ: ολοκληρωμένη εμπειρία

Κατώγι Αβέρωφ δωμάτιο με κρασί και φαγητό

Η έντονη γοητεία των χώρων του οινοποιείου διαδέχεται το μεγαλείο της φύσης σε ένα μπαλκόνι που κοιτάζει τις καταπράσινες πλαγιές της Πίνδου. Τη μεγάλη ιστορία και οινική κληρονομιά του Ευάγγελου Αβέρωφ καλείται να διαχειριστεί σήμερα η τρίτη γενιά, συνδυάζοντας το κρασί με τη γαστρονομία. Η διαμονή στην ξενοδοχειακή μονάδα του οινοποιείου, σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον ιδιαίτερης θαλπωρής, ολοκληρώνει την οινοτουριστική εμπειρία. (katogiaveroff.gr)

Διαβάστε ακόμα:Χάρτης δείχνει τα πιο δημοφιλή take away στον κόσμο – Τι τρώνε πιο πολύ οι Έλληνες;

Κτήμα Χαριτάτου: Αμπελοοινική παράδοση σε κεφαλονίτικη γη

Κτήμα Χαριτάτου Κεφαλονιά αυλή

Στην πατρική γη της Ιωάννας και του Χαρίτου Χαριτάτου στο Ληξούρι συνεχίζουν την αμπελοοινική παράδοση της φαμίλιας και καλλιεργούν γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Θα κάνετε έναν μοναδικό περίπατο στη φύση, σε οπωρώνες, ελαιώνες και βοτανικούς κήπους. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε περιορισμένης παραγωγής κρασιά. (haritatosvineyard.com)

Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Για δραστηριότητες στη φύση

Κτήμα Κυρ-Γιάννη πικνίκ στη φύση

Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη εκτείνονται στις δύο πλευρές του όρους Βέρμιο και θα σας εντυπωσιάσουν. Αξίζει να επισκεφθείτε το υπόγειο κελάρι, με περισσότερα από 1.000 βαρέλια παλαίωσης, για να μάθετε κάποια από τα μυστικά της γευσιγνωσίας κρασιού.
(kiryianni.gr)

Volcanic Slopes Vineyards: Σε έναν σαντορινιό αμπελώνα

Volcanic Slopes αμπελώνας Σαντορίνη εσωτερικός χώρος

Μπαίνοντας στο υπερσύγχρονο οινοποιείο θα μάθετε ότι εδώ τον 18ο αιώνα φυλασσόταν το κρασί. Μετά την privé ξενάγηση στον σαντορινιό αμπελώνα, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας, αποκλειστικά αφιερωμένη στην ετικέτα Pure, από διαφορετικές χρονιές. (vsvwinery.com)

Οινοποιείο Μανουσάκη: Πολυχώρος γαστρονομίας

Οινοποιείο μανουσάκη κρητικοί μεζέδες

Στο πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Μανουσάκη θα περιηγηθείτε στην αυλή με τους βοτανόκηπους, στο εστιατόριο με τα υφαντά στα τραπέζια και θα δοκιμάσετε αυθεντικούς κρητικούς μεζέδες. Επιβάλλεται μια γευσιγνωσία στις μεσογειακές αλλά και ντόπιες ποικιλίες που καλλιεργούν λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Βατόλακκο. (manousakiswinery.com)

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ