Την δυτική πλευρά του νησιού της Κεφαλλονιάς καλύπτει η χερσόνησος που έχει το όνομα Παλική.

Στην χερσόνησο αυτή βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλις Πάλη, μια από τις τέσσερις πόλεις – κράτη που αποτελούσαν την Κεφαλληνιακή Τετράπολη της κλασσικής και ελληνιστικής περιόδου. Μεγάλη και ενδιαφέρουσα η ιστορία αλλά και η ομορφιά της χερσονήσου. Αξίζει λοιπόν να ξεκινήσουμε έναν περίπατο και να την γνωρίσουμε.

Μια όμορφη ζωγραφιά της Παλικής είναι το Ληξούρι. Διακρίνεται το καμπαναριό του Αγίου Χαραλάμπους.

Η χερσόνησος της Παλικής έχει πρωτεύουσα το πανέμορφο Ληξούρι, δεύτερη μεγάλη πόλη της Κεφαλλονιάς, που οι κάτοικοί του το ονομάζουν Piccolo Parisi.

Η παραλία Ξι με την παράξενη κίτρινη άμμο.

Οι ακτές της Παλικής, παρ΄όλη την όμορφη αγριάδα του τοπίου, φιλοξενούν μερικές από τις πιο ονομαστές παραλίες του νησιού όπως είναι η παραλία Ξι, με την κίτρινη άμμο και

η παραλία Πετανοί, που συναγωνίζεται σε ομορφιά τον ονομαστό και πολυβραβευμένο Μύρτο. Στο νότιο σημείο της Παλικής υπάρχει η ιστορική Κουνόπετρα, ο μεγάλος βράχος που κουνιότανε ρυθμικά, αποτελώντας ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο, μέχρι τον Αύγουστο του 1953 που οι καταστροφικοί σεισμοί σταμάτησαν το κούνημα του.

Η χερσόνησος της Παλικής φιλοξενεί είκοσι δύο πάρα πολύ όμορφα χωριά και οικισμούς αλλά και πάρα πολλά αξιοθέατα και ενδιαφέροντα. Κοντογεννάδα, Δαμουλιανάτα, Μονοπολάτα, Καμιναράτα, Φαβάτα, Χαβδάτα είναι μερικά από τα όμορφα χωριά της περιοχής.

Ο μεγάλος σατυρικός ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος. 
Εκεί βρίσκονται το άγαλμα του Λασκαράτου, η Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη, η Μονή Κηπουραίων, το νησάκι Βαρδιάνοι, το χωριό Χαβδάτα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και πάρα πολλά άλλα. Ελάτε λοιπόν να κάνουμε έναν περίπατο και να γνωρίσουμε κάποια από όλα αυτά τα πανέμορφα χωριά. Και ας ξεκινήσουμε από το βορειότερο σημείο της χερσονήσου, την παραλία των Πετανών.
Η παραλία Πετανοί. Μα από τις αμέτρητες ομορφιές της Παλικής.

Στα σίγουρα η παραλία των Πετανών είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλλονιάς. Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι το ίδιο όμορφη με την παραλία του Μύρτου. Το όνομά της προέρχεται από την ομηρική λέξη“επηετανοί, που σημαίνει περιοχή με άφθονα νερά καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Από τον οικισμό Βιλατόρια ξεκινάει ένας απότομος δρόμος που ανάμεσα από τα απόκρημνα βράχια κατηφορίζει προς τη μεριά της θάλασσας. Σε κάποιο σημείο το τοπίο ανοίγει και ο επισκέπτης αντικρίζει την παραλία των Πετανών από ψηλά. Είναι ένα στιγμιότυπο που αξίζει τον κόπο να σταματήσει κανείς και να το φωτογραφίσει. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει όλα τα χρώματα της θάλασσας, Από το ανοικτό γαλάζιο και τυρκουάζ μέχρι το βαθύ μπλε. Το ακρωτήρι που υπάρχει στα δεξιά της παραλίας είναι το ακρωτήρι της Κυρά Άννας. Έχει πάρει το όνομα της μάνας που πνίγηκε εκεί στην προσπάθειά της να σώσει το παιδί της από την μανιασμένη θάλασσα.

Μια άποψη του χωριού Κοντογεννάδα. 

Μετά από ένα υπέροχο μπάνιο ανηφορίζουμε στο χωριό Κοντογεννάδα.Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό χωριό. Xτισμένο πανοραμικά, σε μια σειρά από λόφους, επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει μια υπέροχη θέα της Κεφαλλονιάς αλλά και του γειτονικού νησιού της Ζακύνθου. Το όνομά του έχει προκύψει μάλλον κατά την διάρκεια της ενετική κυριαρχίας και σημαίνει γενιά των κόντηδων.

Η διαφορά της ομορφιάς μεταξύ παλιού και καινούργιου.

Τα σπίτια είναι χτισμένα βάσει κανονισμών που φροντίζουν ώστε στο χωριό να διατηρείται η αρχιτεκτονική του 18ου και 19ου αιώνα. Η ιστορία του ξεκινάει από τους Μυκηναϊκούς χρόνους καθώς έχουν βρεθεί θολωτοί-λαξευτοί τάφοι που χρονολογούνται από εκείνη την περίοδο. Είναι ένα από τα λίγα χωριά της Κεφαλλονιάς που δεν καταστράφηκε από τους μεγάλους σεισμούς του 1953. Ανέπαφο έμεινε και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η εκκλησιά της Παναγιάς, που έχει χτιστεί το 1800 και ο Άγιος Ιωάννης με το εξαιρετικής τεχνικής τέμπλο είναι δυο ακόμη αξιοθέατα στην Κοντογεννάδα.

Οι πανέμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς, για να μην ψάχνετε στα τυφλά!

Η μικρή και όμορφη πλατεία του χωριού.
Κατηφορίζοντας προς τα νότια περνάμε στον οικισμό Δαμουλιανάτα. Ένα ακόμη χωριό που δεν το άγγιξε η σεισμική καταστροφή του 1953. Όμως αυτά που σεβάστηκαν οι σεισμοί δεν τα σεβάστηκαν οι άνθρωποι.
Παλιό χαρακτηριστικό σπίτι στο χωριό.

Ελάχιστα τα παραδοσιακά σπίτια που υπάρχουν σήμερα αφού τα περισσότερα έχουν καταρρεύσει μετά την εγκατάλειψη. Τα νέα σπίτια που έχουν χτιστεί δυστυχώς δεν προσφέρουν την ομορφιά των παλιών. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πλαγιές καταπράσινων λόφων με θέα την απεραντοσύνη του Ιονίου.

Μια ζωγραφιά οι ανεμόμυλοι.

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του χωριού οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι, στην περιοχήΚουρτικό, που όμως στέκουν όρθιοι. Πρόκειται για ένα υπέροχο θέαμα αν σκεφτεί κανείς και τα λόγια του Κεφαλλονίτη συγγραφέα Αγγελοδιονύση Δεμπόνου, που στο βιβλίο του Οι ανεμόμυλοι της Κεφαλλονιάς,” γράφει.Όπου στηθούν κι΄όθε σταθούν φέρνουν το μήνυμα της ευλογίας και την ικανοποίηση της χορτασιάς, γιατί από τη δούλεψή τους βγαίνει το πιο ποθούμενο απόκτημα του ανθρώπινου ιδρώτα, το ψωμί.

Στην πλατεία της Πλαγιάς μπορεί κανείς να θαυμάσει τους καταπράσινους λόφους γύρω αλλά και την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Τα μηχανήματα του παλιού λιτρουβιού. 

Στην ίδια πλατεία εκτίθενται τα μηχανήματα του παλιού ελαιοτριβείου το οποίο είχε το όνομα λιτρουβιό της εκκλησιάς, αφού ήταν ιδιοκτησία της εκκλησιάς του χωριού.

Κατηφορίζοντας την πλαγιά φτάνει κανείς στην παραλία της Αγίας Ελένης.

Η παραλία της Αγίας Ελένης.

Ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς. Για την παραλία αυτή ο δημοσιογράφος των New Yorks Times, Matt Gross γράφει.Βρήκα στην Κεφαλλονιά την ιδανική παραλία, αναφερόμενος στην παραλία της Αγίας Ελένης στα Δαμουλιανάτα, μετά από μια επίσκεψή του στα νησιά του Ιονίου. Στα Δαμουλιανάτα υπάρχει ο σύλλογος “Πλαγιά” ο οποίος κάθε καλοκαίρι πραγματοποιεί μια σειρά από εκδηλώσεις με κυριότερη αυτή του Αυγούστου στην γιορτή της Παναγίας.

Αφού απολαύσουμε ένα όμορφο μπάνιο στην παραλία της Αγίας Ελένης περνάμε στα Μονοπολάτα.
Μια ζωγραφιά το ηλιοβασίλεμα στην Παλική.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά πανέμορφα χωριά της Παλικής. Χτισμένο σε ύψος περίπου 300 μέτρων προσφέρει και αυτό μια θέα καταπληκτική.

Η εκκλησιά του χωριού. 

Η εκκλησία του χωριού είναι η Ζωοδόχος Πηγή η οποία γιορτάζει πέντε μέρες μετά το Πάσχα, όπου γίνεται μεγάλο και ονομαστό πανηγύρι. Η μεγαλοπρέπεια κυριαρχεί στα γραφικά δρομάκια του χωριού κατά τη διάρκεια της λιτανείας την ημέρα της γιορτής.

Στα Μονοπολάτα τιμώνται ευλαβικά τα έθιμα του Πάσχα. Κυριότερες εκδηλώσεις το γραφικό κάψιμο του Ιούδα, η περιφορά του Επιταφίου αλλά και το σπάσιμο του μπότη κατά την Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου.
Μια στάση για ένα ουζάκι. Μη μου πείτε όχι. 

Ένα μικρό διάλειμμα για ένα ουζάκι κάτω από τον γεροπλάτανο και σε λίγο ξεκινάμε να γνωρίσουμε και άλλα χωριά της Παλικής. Μας περιμένουν τα Καμιναράτα, τα Μαυδάτα, τα Φαβατάτα, τα Χαβδάτα, τα πολλά άλλα….“άτα”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ