Παναγία των Παρισίων

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι θα ανοίξει ξανά για το κοινό το 2024 μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Το εμβληματικό αξιοθέατο του Παρισιού πρόκειται να ανοίξει ξανά σε ένα χρόνο από σήμερα και συνολικά πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων της Γαλλίας αναμένεται να ανοίξει ξανά για επισκέπτες στα τέλη του 2024. Θα έχουν περάσει περίπου έξι χρόνια αφότου μια συγκλονιστική πυρκαγιά κατέστρεψε την οροφή του κτιρίου.

Το έργο αποκατάστασης βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την τήρηση της προθεσμίας επαναλειτουργίας της 8ης Δεκεμβρίου 2024 που όρισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την πυρκαγιά. Δυστυχώς, δεν θα είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024.

«Η δουλειά μου είναι να είμαι έτοιμος να ανοίξει αυτόν τον καθεδρικό ναό το 2024 – και θα το κάνουμε», είπε ο στρατηγός Georgelin, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το έργο ανοικοδόμησης, και συνεχίσε, «Παλεύουμε καθημερινά για αυτό και είμαστε σε καλό δρόμο».

Ο υπουργός Πολιτισμού Abdul-Malak είπε ότι αν και ο καθεδρικός ναός θα είναι ανοιχτός στο κοινό, “δεν σημαίνει ότι όλες οι εργασίες ανακαίνισης θα έχουν τελειώσει”. Πρόσθεσε ότι «θα γίνουν ακόμη κάποιες εργασίες ανακαίνισης το 2025».

Ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων

Η ανοικοδόμηση του ναού – συμβόλου του Παρισιού ήταν ένα τεράστιο έργο. Ξεκίνησε το 2022, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια εργασίας για να γίνει το μνημείο αρκετά σταθερό και ασφαλές ώστε οι τεχνίτες να ξεκινήσουν την ανοικοδόμησή του.

Οι αρχές έχουν κάνει την επιλογή να ξαναχτίσουν το αριστούργημα της γοτθικής τέχνης του 12ου αιώνα, όπως ήταν πριν. Αυτό περιλαμβάνει την αναδημιουργία του ύψους 96 μέτρων κώνου από τον 19ο αιώνα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc.

Το εμβληματικό κέντρο του καθεδρικού ναού, που κατέρρευσε από τη φωτιά, θα εμφανιστεί ξανά πάνω από το μνημείο φέτος, σε ένα ισχυρό σήμα της αναβίωσής του.

«Η επιστροφή του κωδωνοστασίου στον ουρανό του Παρισιού θα είναι κατά τη γνώμη μου το σύμβολο ότι κερδίζουμε τη μάχη της Παναγίας των Παρισίων», είπε ο στρατηγός Georgelin. Εκτιμάται ότι 1.000 άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία εργάζονται καθημερινά για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων .

«Έχουμε πολλά διαφορετικά έργα να πετύχουμε: το πλαίσιο, τη ζωγραφική, τις πέτρες, το θησαυροφυλάκιο, το όργανο, τα βιτρό και ούτω καθεξής», εξήγησε ο Georgelin.


Έκθεση για την Παναγία των Παρισίων

Μια έκθεση με τίτλο «Notre-Dame de Paris: στην καρδιά του εργοταξίου» άνοιξε νωρίτερα φέτος, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατοντάδες τεχνίτες που εργάζονται για την ανοικοδόμηση. Το έκθεμα βρίσκεται σε μια υπόγεια εγκατάσταση που βρίσκεται μπροστά από τον καθεδρικό ναό και είναι ελεύθερη η είσοδος.

Υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, παρουσιάζει την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες των εργατών τεχνιτών και παρουσιάζει ορισμένα έργα τέχνης που διασώθηκαν από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, στο Λούβρο , μια έκθεση με θέμα «Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων: Από τις ρίζες του στη Βιολέ-λε-Ντουκ» θα είναι έως τις 29 Ιανουαρίου 2024. Παρέχει μια συμπυκνωμένη ιστορία του θησαυρού του καθεδρικού ναού μέσα από περισσότερα από 120 έργα.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ