Κεραμίδι Πηλίου

Από τους ομορφότερους προορισμούς της χώρας για κάθε εποχή του χρόνου, είναι τα χωριά του Πηλίου. Ορεινά ή παραθαλάσσια όλα όμως πανέμορφα για να περάσετε αξέχαστα! Το Πήλιο φημίζεται εξάλλου για την γραφικότητά του αλλά και για το σύνολο των παραδοσιακών του οικισμών που ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους.

Εδώ “ταξιδεύουμε” σε 3 από τα χωριά του Πηλίου όχι τόσο γνωστά όσο άλλα, αλλά πανέμορφα και σας διαβεβαιώνουμε ότι πρέπει να τα συμπεριλάβετε στα μελλοντικά σας ταξιδιωτικά πλάνα!

Πρόκειται για τον Άγιο Λαυρέντιο, τον Κισσό και το Κεραμίδι.

Άγιος Λαυρέντιος: Το όμορφο ορεινό πηλιορείτικο χωριό

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά. O Άγιος Λαυρέντιος, είναι ένα ορεινό χωριό του Δυτικού Πηλίου μόλις 20 χλμ. από τον Βόλο.

Άγιος Λαυρέντιος Πήλιο

Το χωριό πήρε το όνομά από το ομώνυμο μοναστήρι του Άγιου Λαυρεντίου που βρίσκεται εκεί. Το πανέμορφο σκηνικό του χωριού πρωταγωνιστεί και μαγεύει κάθε επισκέπτη. Η πλούσια φύση, τα όμορφα γραφικά δρομάκια, οι ήχοι από τα ρυάκια και τα ρέματα και οι φιλόξενοι άνθρωποι είναι σήμα κατατεθέν του χωριού.

Με ένα κλικ εδώ περιηγηθείτε στα όμορφα χωριά του Πηλίου!

Το χωριό είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες, παρέες και ζευγάρια, που θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία τους και να χαλαρώσουν κάθε εποχή του χρόνου ενώ τη διαμονή σας εδώ μπορείτε να τη συνδυάσετε με εκδρομή και σε άλλα όμορφα χωριά του Πηλίου όπως επίσης και με τον Βόλο.Ο παραδοσιακός ξενώνας στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου που στεγάζεται σε πέτρινα αρχοντικά του… 1864 και έχει βαθμολογία 9,9!

Από την Αθήνα απέχει οδικώς 350 χλμ., περίπου 4 ώρες.

Μια υπέροχη vintage βίλα στην Πορταριά Πηλίου για τα πρώτα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου!

Κισσός: Γνωρίστε το γραφικό χωριό του Πηλίου που βλέπει όλο το Αιγαίο!

Κισσός Πήλιο

Ο Κισσός, βρίσκεται σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων και έχει άπλετη θέα στο Αιγαίο…

Κισσός Πήλιο πέτρινα σπίτια

Μπορεί ο Κισσός να μην ανήκει στα διάσημα και πολυακουσμένα ορεινά χωριά του Πηλίου, ωστόσο κερδίζει τον επισκέπτη με την γραφικότητά του και την υπέροχη θέα του στο γαλάζιο του Αιγαίου, την οποία μπορείτε να απολαύσετε από διάφορα σημεία.

Κισσός Πήλιο πλατεία

Ιστορικό & πανέμορφο χωριό

Τον Κισσό θα τον συναντήσετε μετά από 48 χιλιόμετρα οδήγηση από τον Βόλο, ενώ απέχει 12,1 χιλιόµετρα από το χιονοδροµικό κέντρο (21 περίπου λεπτά). Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, που, κατά τον ιστορικό Γ. Κορδάτο, η ονοµασία του προέρχεται από την παράφραση της λέξης “χρυσός”.     

Κισσός Πήλιο θέα στο Αιγαίο

Παλαιότερα ο Κισσός ήταν ένα από τα μεγάλα χωριά του Πηλίου με 1500 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα οι περίπου 500 άνθρωποι που μένουν εδώ ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια οπωροφόρων (μηλιές, καστανιές), και λιγότερο με τον τουρισμό.

Κισσός Πήλιο μέσα στο πράσινο

Μακρινίτσα: Το “μπαλκόνι” του Πηλίου με την ωραιότερη πλατεία της ορεινής Ελλάδας! (φωτο)

Βασικό χαρακτηριστικό του χωριού η πυκνή βλάστηση, αφού περιβάλλεται από καστανιές και πλατάνια, τα οποία δηµιουργούν πανέµορφα τοπία. Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία μη χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα λιθόχτιστα καλντερίμια του πηλιορείτικου χωριού αλλά και σε κάποιο από τα μονοπάτια που ξεκινούν από αυτό απολαμβάνοντας ένα υπέροχο δάσος από καστανιές και οξιές.Όλυμπος: Το ορεινό χωριό “στολίδι” της Καρπάθου – Το CNN έγραψε πως είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε συνηθισμένοι!

Κισσός Πήλιο μαγαζιά

Αξίζει να δείτε

Ο Κισσός αποτελεί ιστορικό χωριό, καθώς εδώ λειτουργούσε κρυφό σχολειό από το 1753, στο οποίο δίδασκε για μικρό χρονικό διάστημα ο εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος.Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που η ιστορία της µετρά από τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου, όπως και το µικρό εκκλησιαστικό µουσείο, που στεγάζεται µέσα στην εκκλησία.

Κισσός Πήλιο εκκλησία

Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την προτοµή του Ρήγα Φερραίου, ο οποίος µαθήτευσε στη Ζαγορά και πρωτοδίδαξε στον Κισσό. Κατά την παραµονή σας στο χωριό, καθίστε σε ένα από τα µικρά παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία και δοκιµάστε νόστιµους µεζέδες, ψητά σούβλας και ντόπιο κρασί.

Κισσός Πήλιο καταρράκτες

Κεραμίδι: Γνωρίστε το χωριό του 16ου αιώνα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα

Κεραμίδι Πηλίου

Το Κεραμίδι είναι ένα πανέμορφο χωριό του Πηλίου,  χτισμένο στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 300 μέτρων και χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Απέχει από τη θάλασσα, συγκεκριμένα από τις ακτές του Αιγαίου μόλις 5 χιλιόμετρα και από τον Βόλο 4 χιλιόμετρα στο βόρειο-ανατολικό άκρο του νομού Μαγνησίας, στα όρια μεταξύ Πηλίου- Μαυροβουνίου.

Κεραμίδι, πανοραμική εικόνα του χωριού
Στην πλατεία του χωριού, Κεραμίδι Πήλιο

Λιγότερο γνωστό από άλλα χωριά του Πηλίου αλλά εξίσου όμορφο, το Κεραμίδι χτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα σε απομονωμένη περιοχή που αποτελούσε καταφύγιο από τους Τούρκους κατακτητές αλλά και από τους πειρατές που πραγματοποιούσαν συχνές επιδρομές στις ακτές του Αιγαίου.

Μακρινίτσα: Το “μπαλκόνι” του Πηλίου με την ωραιότερη πλατεία της ορεινής Ελλάδας! (φωτο)         

Μέχρι την δεκαετία του 1950 ο οικισμός δεν είχε πρόσβαση από την στεριά και ο μόνος δρόμος επικοινωνίας ήταν ο θαλάσσιος.

Κεραμίδι Πήλιο, πλατεία

Γνωρίστε και τις Μηλιές, το χωριό του Πηλίου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το θρυλικό τρενάκι!

Πρόκειται για έναν πολύ γραφικό τόπο με το Αιγαίο να απλώνεται στα πόδια του και τη Χαλκιδική να διακρίνεται στο βάθος του ορίζοντα!

Το χωριό συνδυάζει συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, αφού από τη μια βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων μέσα στη φύση και από την άλλη σε απόσταση αναπνοής (5 χλμ.) βρίσκονται οι ακτές του Αιγαίου.

Η θέα από το Κεραμίδι Πήλιο

Πορταριά Πηλίου: Βρήκαμε 4 υπέροχα και φθηνά ξενοδοχεία με πρωινό!

Βόλτα στο χωριό…

Το Κεραμίδι είναι παλαιό χωριό, με 700 περίπου μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι με τους επισκέπτες, διπλασιάζονται! Στα παλαιότερα σπίτια του χωριού διακρίνονται υλικά ­αρχαίων ναών ενσωματωμένα στην κατασκευή.

Βόλτα στο χωριό, Κεραμίδι Πήλιο

Η καρδιά του χωριού χτυπά στην πλατεία Λέοντος Μελά (γνωστή κατά τους παλιούς και ως «Αλωνάκι»), με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τριγύρω μαγαζάκια. Τα παραδοσιακά ταβερ­νάκια-καφενέδες λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι και βγάζουν τα τραπεζάκια τους ολόγυρα της πλατείας όταν ο καιρός το επιτρέπει.Μόρνα: Το «στοιχειωμένο» ορεινό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου. Οι φήμες που το ακολουθούν και η εγκατάλειψη

Κάνουμε roadtrip στα χωριά του Πηλίου, ακολουθώντας δυο διαφορετικές, υπέροχες διαδρομές και ανακαλύπτουμε γνωστά και άγνωστα σημεία!

Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού βασιλικής, με χαγιάτι γύρω-γύρω, σκεπή από πλάκα και χρονολογία θεμελίωσης το 1787, και το κτήριο του σχολείου με το λιθόστρωτο προαύλιο τα κυπαρίσσια και την υπέροχη θέα, που από εκεί κανείς μπορεί να δει σχεδόν όλο το Αιγαίο!

Η απίστευτη θέα στο Αιγαίο από το χωριό Κεραμίδι Πήλιο
Κεραμίδι Πήλιο, άνοιξη

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία, φτάνετε στο μικρό, αλλά ενδιαφέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ακολουθώντας τα καλντερίμια που ξεκινούν ακτινωτά από το κέντρο του χωριού, θα περιηγηθείτε στις παραδοσιακές γειτονιές…

τα λιθόστρωτα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού Κεραμίδι Πήλιο

Μια βόλτα πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς το χωριό, όπως και πολλά χωριά του ­Πη­λίου, διατηρεί την οικιστική του ταυτό­τη­­τα και την αυθεντικότητα του και δεν έχει γίνει “του­ρι­στικό”. Χαρακτηριστές εικόνες όπως αυτές με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να συνηθί­ζουν ακόμη να βγάζουν τις καρέκλες στο πλακόστρωτο για κουβέντα με τις ­γειτόνισσες, και με τα παιδιά, να μένουν ως αργά στα σοκάκια, παίζοντας, το επιβεβαιώνουν.

Κεραμίδι Πήλιο, βόλτα στο χωριό

Κάνουμε roadtrip στα χωριά του Πηλίου, ακολουθώντας δυο διαφορετικές, υπέροχες διαδρομές και ανακαλύπτουμε γνωστά και άγνωστα σημεία!

Κοντά στο χωριό

Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό, βρίσκονται τρεις εντυπωσιακές θαλασσινές “αγκαλιές” με τους αντίστοιχους οικισμούς. αντίστοιχοι οικισμοί. Το υπέροχο Καμάρι με τα μεγάλα πλατάνια και το δροσερό ρεματάκι και την ομώνυμη (κοντινότερη στο Κεραμίδι) παραλία  που έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό θέρετρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση από το Καμάρι βρίσκεται η Αγριελιά με το αλιευτικό της καταφύγιο.

Στη διαδρομή από το Κεραμίδι προς το Καμάρι, στρίβοντας αριστερά προς Αγιόκαμπο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Αη-Γιάννη, μια υπέροχη παραλία με βότσαλο.7 χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο που θα λειτουργήσουν εν μέσω πανδημίας – Κι εμείς δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε!

Το Βένετο βρίσκεται νοτιότερα του Κεραμιδίου και είναι πλέον προσβάσιμο με ασφάλτινο δρόμο (13 χλμ.) από σηματοδοτούμενη διασταύρωση στη μέση της διαδρομής Κανάλια – Κεραμίδι. Το κοντινότερο χωριό προς το βορρά, στα όρια των νομών Μαγνησίας και Λάρισας είναι το χωριό Σκλήθρο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωμάτινης παραθαλάσσιας διαδρομής (13 χλμ.), η οποία θα ασφαλτοστρωθεί σύντομα και να αποτελέσει έτσι την διέξοδο του χωριού προς τις βορειότερες παραλίες της Λάρισας.

Παραλία Καμάρι, Πήλιο
Η υπέροχη παραλία Καμάρι

Σας αποκαλύπτουμε το… μεγάλο φθινοπωρινό “μυστικό” του Πηλίου, τις Πινακάτες και μένουμε σε ένα αρχοντικό μέσα στα έλατα! 

Μην χάσετε


Στο χωριό Κανάλια (θα περάσετε από εδώ ερχόμενοι από Βόλο), βρίσκεται το Μουσείο του Κέντρου Μελέτης Βοιβηίδας Λίμνης. Κάντε μια στάση.

Η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίδα ήταν μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας και αποξηράνθηκε λίγο πριν από τη δεκαετία του ’50. Σήμερα, γίνεται προσπάθεια αναδόμησης του λιμναίου οικοσυστήματος, με σκοπό να δημιουργηθεί ξανά η αρχαία λίμνη, έστω και σε μικρότερο μέγεθος.

Στο νεοσύστατο μουσείο, θα δείτε ανάμεσα στο σπουδαίο φωτογραφικό υλικό μια μικρογραφία της παλαιάς λίμνης, τα «καράβια»-βάρκες και τα παλαιά εργαλεία των ψαράδων.

Λίμνη Κάρλα, Πήλιο
Η λίμνη Κάρλα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΛΕΑΝΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ